اربعین تجسم عشق، تبلور ایمان

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا»؛ هر ساله، میلیونها زائر از سراسر جهان در مراسمهای مذهبی مختلف در عراق شرکت میکنند، در این میان، پیادهروی اربعین، که در چهلمین روز شهادت امام حسین (ع) برگزار میشود، بهطرز چشمگیری در دهههای اخیر افزایش یافته است.
بیشتر بخوانید
این رویداد، بهعنوان یکی از بزرگترین گردهماییهای مذهبی سازمانیافته، دارای ابعاد اجتماعی گستردهای است، گردهماییهای مذهبی مانند پیادهروی اربعین، اثر مثبت بسیاری بر جامعه دارند.
این رویدادها موجب ایجاد همبستگی اجتماعی، تقویت احساس «ما بودن» و هویت جمعی در سطوح مختلف (از خانواده تا محله)، جذب مشارکت گروههای اجتماعی و مذهبی میشوند.
هر جامعهای میتواند از طریق این نوع گردهماییها، لحظات مثبت همگانی ایجاد کرده و احساسات جمعی را تقویت کند، پیادهروی اربعین بهعنوان یکی از مهمترین تجمعات مذهبی دهه اخیر، این ظرفیت را به خوبی نشان داده است.
با این حال، شواهد نشان میدهند که اگر گردهماییهای بزرگ به خوبی مدیریت نشوند، میتوانند با مسائل و چالشهایی مواجه شوند بنابراین، مدیریت این گردهماییها امری ضروری است که در سالهای اخیر از سوی دو کشور به شدت مورد توجه قرار گرفته است.
بهمنظور بهبود مدیریت پیادهروی اربعین، لازم است مسائل و چالشهای موجود به دقت بررسی شده و راهکارهای مناسب ارائه شوند این رویداد شلوغ و سازمانیافته، نیازمند همکاری ایران و عراق برای دستیابی به نتایج مطلوب و رضایت زائران است.
موفقیت ایران در این زمینه، به ارتباط و همکاری مستمر نهادهای مربوطه از طریق نهادهای مستقر در استانها بستگی دارد.
در این میان، استان زنجان یکی از استانهای پیشرو و داوطلب در جهت برگزاری مراکز خدماتی، درمانی، ارائه غذا و سایر خدمات به زائران اربعین است.
علاوه بر نهادهای دولتی، مردم عادی استان نیز تمایل زیادی برای اعزام و انجام خدماترسانی در قسمتهای مختلف پیادهروی اربعین دارند که این امر نشان از خونگرمی و مهماننوازی اقوام ترک (که زنجان نیز بخشی از آن است) دارد که مهماننوازی میان آنان مشهور است.
حتی در برخی شهرستانهای استان زنجان که در مسیر پیادهروی اربعین قرار دارند مردمان با رویی گشاده و دلی مالامال از عشق خدمت به زائران امام حسین (ع) با برپایی مواکب و ارائه غذا به خلق خدا خدمت میکنند.
از سوی دیگر نهادها و سازمانهای مختلف استان زنجان با نهایت آمادگی برای ارائه خدمات راهی مرزهای ایران و کشور عراق میشوند که در ادامه گزارش شرح خدمات را میخوانید:
تلاش در جهت شناسایی و برطرف کردن چالشها
باقر سپهری، دبیر ستاد اربعین استان زنجان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا» گفت: ستاد اربعین استان زنجان، با ریاست استاندار زنجان و همچنین جانشینی معاون سیاسی، فعالیتهای خود را از دو ماه و نیم پیش آغاز کرده است.
وی افزود: با وجود وقفه ناشی از شرایط تجاوزات ۱۲ روزه رژیم غاصب، کمیتههای تخصصی ستاد استان، به فعالیت خود ادامه دادهاند.
دبیر ستاد اربعین استان زنجان با بیان اینکه ثبتنام در سامانه سماح از جمعه آغاز شده و سی و یکم تیرماه ۳ هزار و ۶۱۳ نفر از 23 شهر استان ثبتنام کردهاند، یادآور شد: با این حال، اطلاعرسانی در برخی شهرها کافی نبوده و نیازمند توجه بیشتر است.
وی خاطرنشان کرد: از زائران اربعین تقاضا میشود از طریق سامانه سماح ثبتنام کنند تا علاوه بر پوشش بیمهای، اطلاعات اولیهای مانند تاریخ حرکت، برگشت، مرز خروجی و وسیله نقلیه انتخابی در اختیار مسئولان قرار گیرد تا خدمات بهتری ارائه شود.
این مقام مسئول تصریح کرد: در همه حوزهها مخصوصاً حمل و نقل و همچنین اسکان و مواکب، استان زنجان در دو سال اخیر عملکرد خیلی خوبی داشته و با آسیبشناسی صورت گرفته از تجربیات سالهای گذشته، تلاش میکند زائران با دغدغه کمتری، در این حماسه شرکت کرده و به منازل خود برگردند.
سپهری ابراز کرد: در حوزه مدیریت حمل و نقل، بازرسیهای 24 ساعته در مرز مهران با حضور نمایندگان راهداری استان فعال خواهد بود تا زائران بعد از عبور از مرز و برگشت به مهران، جهت عزیمت به استان، کمترین اتلاف وقت را داشته باشند.
وی با بیان اینکه در زمینه گذرنامههای زیارتی نیز سیاستهای خوبی در حال اجراست، افزود: صدور گذرنامههای زیارتی همچنان ادامه داشته و زائران میتوانند به صورت غیرحضوری و از طریق سامانه «پلیس من» یا درگاه سخا نسبت به ثبتنام و دریافت گذرنامه اقدام کنند.
وی با اشاره به گرمای هوا در زمان برگزاری اربعین، زائران باید به نکات بهداشتی و آموزشی توجه داشته باشند، بیان کرد: دانشگاه علوم پزشکی استان و صدا و سیما نیز در حال اطلاعرسانی در این زمینه هستند.
فعالیت ۳۵ موکب مجوزدار استان زنجان
سپهری با تاکید بر اینکه با توجه به حضور پرشور نیروهای امدادی و موکبهای بومی استان، میزبانی ویژهای از زائران امام حسین (ع) صورت میگیرد، گفت: موکبهای مردمی با برنامهریزی ستاد عتبات عالیات، خدمات متنوعی ارائه میدهند.
وی مطرح کرد: 35 موکب مجوزدار فعال هستند و موکبهای پزشکان، پرستاران و هلال احمر نیز در این حرکت معنوی مشارکت دارند.
دبیر ستاد اربعین استان زنجان با تاکید بر اینکه در مسیرهای منتهی به مرزها، دو موکب استقراری در شهرستانهای ایجرود و خدابنده برپا میشوند، ابراز کرد: همچنین، برپایی موکب در مرز مهران نیز در حال برنامهریزی است.
وی خاطرنشان کرد: در عراق نیز موکبهای زنجانی در نجف، کربلا و سامرا و مسیر نجف تا کربلای معلی، به زائران خدمترسانی خواهند کرد.
فعالیت ۶۰ نیروی کادر درمان زنجان
حکمتالله هاشمی، مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان زنجان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا» گفت: جمعیت هلال احمر استان زنجان برای سومین سال پیاپی، افتخار خدمترسانی به زائران اربعین حسینی را در عمود 743 طریقالحسین (ع)، مسیر نجف به کربلا، با راهاندازی درمانگاه تخصصی سطح دو بر عهده دارد.
وی افزود: این حرکت جهادی با حضور ۶۰ نفر از کادر درمانی شامل پزشکان، پرستاران، پیراپزشکان، امدادگران و نجاتگران، از ۸ تیرماه تا ۲۵ مرداد ماه سال جاری، به زائران اباعبداللهالحسین (ع) خدمات درمانی، دارویی و امدادی ارائه خواهد داد.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان زنجان با اشاره به اینکه در کنار این درمانگاه، سه تیم امداد و نجات مجهز به همراه سه دستگاه آمبولانس با نیروهای متخصص، در خاک عراق از نجف تا کربلا، سامرا و سایر مراکز زیارتی، آماده ارائه خدمات اضطراری هستند، یادآور شد: این اقدام ارزشمند، با مشارکت داوطلبانه کادر درمانی و استقبال بینظیر آنان صورت گرفته است.
وی اظهار داشت: تمامی پایگاههای جادهای جمعیت هلال احمر در داخل ایران نیز در محورهای مواصلاتی، در حالت آمادهباش کامل قرار دارند تا با افزایش امکانات و نیروی انسانی، پوشش حداکثری خدمات امدادی را تضمین کنند.
هاشمی با تاکید بر اینکه امسال، به دلیل پیشبینی افزایش تردد زائران، تمامی امکانات بالفعل و بالقوه برای خدمترسانی مطلوبتر بسیج شدهاند، خاطرنشان کرد: یکی از برنامههای مهم جمعیت هلال احمر، پوشش امدادی مراسم جاماندگان اربعین حسینی در خود استان زنجان است.
وی مطرح کرد: یادآوری میشود که در سال گذشته، با همت خیران و مردم نوعدوست استان زنجان، حدود ۱۸۰ قلم دارو به ارزش یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان جمعآوری و در مراسم اربعین مورد استفاده قرار گرفت.
اجرای پویش «مرهم مهر ۴» در زنجان
مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان زنجان با بیان اینکه امسال نیز پویش «مرهم مهر ۴» با هدف جمعآوری ۲۰۰ قلم دارو، از جمله داروهای تخصصی و مورد نیاز بیماران خاص مانند اوتیسم، اجرا خواهد شد، گفت: با شناسایی بیماریهای شایع در میان زائران از جمله گرمازدگی، ضعف و بیحالی، خستگی، سرماخوردگی و سایر مشکلات، تلاش شده است تا نقاط ضعف شناسایی شده و به نقاط قوت تبدیل شوند.
وی به تابآوری و مقاومت کادر درمان و گروهای خدماترسان اشاره کرد و افزود: تابآوری کادر درمانی در شرایط سخت آب و هوایی و حجم بالای مراجعات، قابل ستایش است.
هاشمی تصریح کرد: با وجود کمبود استراحت و ایثارگری کادر درمانی، انتظار میرود با برنامهریزی مدون، فرصتی برای زیارت این عزیزان نیز فراهم شود.
وی با بیان اینکه این اقدام شایسته استان زنجان و سایر استانها که درمانگاههای سطح 2 در پیادهروی اربعین برپا میکنند، شایسته تقدیر و حمایت مسئولان است، تاکید کرد: انتظار میرود امسال، تجلیلی شایسته از این عزیزان که با عشق و اخلاص به زائران خدمت میکنند، صورت پذیرد.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان زنجان اظهار داشت: جمعیت هلال احمر زنجان با تمام توان و امکانات، آماده خدمترسانی بینقص به زائران اباعبداللهالحسین (ع) است.
وی با تاکید بر اینکه درمانگاه سطح 2 با ۵۶ کادر درمانی از جمله پزشک، پرستار، تکنسین و نیروهای امدادی، همگی از داخل استان انتخاب شدهاند، یادآور شد: تعداد داوطلبان برای حضور در این خدمترسانی بسیار زیاد بود که امید است در سالهای آینده، از توانایی نیروهای بیشتری بهرهمند شویم.
برگزاری برنامههای فرهنگی در موکبها
حجتالاسلام مختار کرمی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا» گفت: مجموعه اوقاف و امور خیریه استان و شهرستانها و امامزادگان و بقاع متبرکه شاخص زنجان دو موکب در مراسم اربعین حسینی دارند، موکب شهدای کربلای اوقاف زنجان و موکب مصباحالهدی حسینیه اعظم که از این دو موکب پشتیبانی و حمایت میکنیم.
وی با بیان اینکه این موکب ما با تکیه بر موقوفات و نیات حسینی که بیش از ۷۰ درصد موقوفات استان را میشود و همچنین کمکها و نذورات مردم و خیران، خدمات متنوعی به زائران ارائه میدهند، یادآور شد: خدمات این موکب شامل سه وعده غذا (صبحانه، ناهار و شام) و میانوعده و در صورت وجود امکان، فراهم کردن محل استراحت موقت زائران است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان خاطرنشان کرد: همچنین، فعالیتهای فرهنگی نظیر برگزاری نماز جماعت، توزیع بستههای فرهنگی، و جلسات احکام دینی و مشاوره با حضور مبلغان و مربیان دوره دیده نیز انجام میشود.
فرهنگسازی در زمینه جمعآوری زبالهها در پیادهروی
وی با اشاره به اینکه موکب شهدای کربلا روزانه به حدود ۱۵ هزار نفر و موکب حسینیه اعظم روزانه به ۲۰ هزار نفر خدمات ارائه خواهند کرد، افزود: موکب شهدای کربلا اوقاف سالهای گذشته در شهر مقدس سامرا خدمت میکرد اما از سال گذشته به مرز خسروی نقل مکان کرده است.
کرمی با بیان اینکه امسال موکب مصباحالهدی حسینیه اعظم به شهر کربلا منتقل میشود، گفت: همچنین یک موکب مردمی هم به نام موکب قیدارنبی (ع) از شهرستان خدابنده در اربعین فعالیت دارد که اوقاف این شهرستان هر ساله مقداری از هزینههای این موکب را تامین میکند.
وی تاکید کرد: با وجود خدمات گسترده مواکب مختلف به زائران اباعبداللهالحسین (ع) کمبودهایی در زمینه زیرساختهای آب، برق و سرمایش در عراق وجود دارد که نیازمند توجه و اقدام برای رفع مشکلات است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان با اشاره به اینکه، صرفهجویی در مصرف نذورات و مدیریت جمعآوری و بازیافت زبالهها (به منظور حفظ محیط زیست و ایجاد منبع درآمدی برای موکبها) باید در اولویت قرار گیرد، خاطرنشان کرد: اسراف نکردن و بازیافت زبالهها باید به یک فرهنگ برجسته در اربعین تبدیل شود.
اعزام 3 دستگاه آمبولانس
ابراهیم خسروشاهی، رئیس اورژانس پیش بیمارستانی استان زنجان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا» گفت: دانشگاه علوم پزشکی در راستای خدمترسانی به زائران اربعین حسینی (ع)، همچون سالهای گذشته، برنامههای ویژهای را در دو محور داخل و خارج از مرز به اجرا درخواهد آورد.
وی با بیان اینکه در این راستا، دانشگاه علوم پزشکی با اعزام سه دستگاه آمبولانس و یک دستگاه اتوبوس آمبولانس به همراه ۱۲ نفر تکنسین و چهار نفر نیروی بهداشت محیط، نظارتهای بهداشتی لازم و کنترل عوامل محیطی را در خارج از مرز به انجام خواهد رساند، افزود: این تیمها در محلهای مشخص شده مستقر و به زائران حسینی (ع) خدمترسانی خواهند کرد.
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی استان زنجان با تاکید بر اینکه در داخل استان نیز تمامی پایگاههای اورژانس، بهویژه پایگاههای جادهای، در حالت آمادهباش کامل قرار خواهند داشت تا در سطح استان به ارائه خدمات بپردازند، بیان کرد: یک فروند بالگرد نیز برای ارائه خدمات اورژانسی هوایی به استان زنجان و استانهای همجوار آماده بهکار خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه به منظور ارائه خدمات هرچه بهتر به زائران، جلسات هماهنگی متعددی با نهادها و ارگانهای مرتبط برگزار شده است، گفت: این جلسات با هدف تشکیل یک تیم کامل و منسجم و حمایت و اعزام آن به مناطق مورد نیاز برگزار شدهاند.
انجام نظارت با هدف اطمینان از رعایت بهداشت
خسروشاهی تصریح کرد: در مسیر پیادهروی نیز آمبولانسهای دانشگاه مستقر خواهند شد و تیمهای بهداشتی به صورت مرتب و منظم بر موکبها، ایستگاههای صلواتی، محلهای اسکان و محلهای تهیه و توزیع غذا نظارت خواهند داشت.
وی با تاکید بر اینکه این نظارتها با هدف اطمینان از رعایت بهداشت محیط، بهداشت فردی و بهداشت مواد غذایی و پیشگیری از بروز هرگونه مشکل برای زائران انجام خواهد شد، بیان کرد: شبکههای بهداشت و درمان تمامی شهرستانهای استان نیز اقدامات مشابهی را با هماهنگی ارگانهای مرتبط انجام دادهاند تا بتوانند در شهرستانهایی که در مسیر زائران اربعین قرار دارند، خدمات مناسبی ارائه داده و نظارت کافی را اعمال کنند.
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی استان زنجان با اشاره به اینکه بهمنظور آمادگی هرچه بیشتر نیروهای فوریتهای پزشکی، کلاسهای آموزشی ویژهای قبل از شروع مراسم اربعین برگزار شده است، مطرح کرد: این آموزشها با هدف ارتقاء آمادگی نیروها برای مقابله با بیماریهای احتمالی و ارائه خدمات مناسب به زائران انجام شده است.
وی گریزی به شرایط دارویی زد و خاطرنشان کرد: به مقدار کافی واکسن، سرم و سایر تجهیزات پزشکی مورد نیاز، بهویژه برای مقابله با بیماریهای تنفسی، بیماریهای منتقلشده از طریق آب و غذا و عقربگزیدگی، تهیه و آماده بهکارگیری در صورت نیاز است.
خسروشاهی مطرح کرد: زائرانی که از مرز بازمیگردند در صورت وجود بیماری به مدت یک ماه پس از بازگشت، توسط خانههای بهداشت (در روستاها) و مراقبان سلامت (در شهرها) پیگیری و غربالگری میشوند تا از عدم انتقال بیماری به اطرافیان و افراد در تماس نزدیک با آنها اطمینان حاصل شود.
وی تاکید کرد: در مرزها نیز خدمات پزشکی و بهداشتی به صورت کامل به زائران ارائه خواهد شد.
اعزام ۱۰ تیم از پلیس راهور استان زنجان
سید حبیب موسوی، رئیس پلیس راهور استان زنجان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا» گفت: در راستای تسهیل سفر اربعین و حفظ امنیت زائران، پلیس راهور استان زنجان در روزهای آتی، ۱۰ تیم سه نفره را به استانهای مرزی اعزام میکند.
وی افزود: این تیمها با حضور مستمر تا چند روز پس از اربعین، به ارائه خدمات و راهنمایی زائران خواهند پرداخت.
رئیس پلیس راهور استان زنجان با تاکید بر اینکه از هموطنان و زائرانی که قصد شرکت در پیادهروی اربعین را دارند، تقاضا میشود با رعایت نکات ایمنی، استراحت کافی و احتیاط در طول مسیر، از بروز حوادث ناگوار جلوگیری کنند، عنوان کرد: بررسیهای آماری نشان میدهد که خستگی و خوابآلودگی رانندگان، از مهمترین عوامل وقوع تصادفات در مسیرهای منتهی به پیادهروی اربعین بوده است.
وی خاطرنشان کرد: لذا، برنامهریزی دقیق برای استراحت و رانندگی ایمن، نقش بهسزایی در حفظ سلامتی و امنیت زائران خواهد داشت.
فعالیت ۱۳۰ دستگاه اتوبوس برای جا به جایی زائران اربعین
غلامرضا کرمی، معاون حمل و نقل ادارهکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان زنجان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا» گفت: ادارهکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان زنجان آمادگی کامل جهت جا به جایی زائران اربعین به مرزهای هدف بهویژه مرز مهران با توجه به این که بیش از 90 درصدی زائران زنجان این محل را جهت عزیمت به زیارت اربعین انتخاب میکنند را دارد.
وی با بیان اینکه حدود 130 دستگاه ناوگان اتوبوسی بخش خصوصی در استان فعالیت میکنند، تمهیدات لازم را برای جا به جایی روان زائران انجام شده است، افزود: با توجه به پیشبینی افزایش تقاضا، آمادگیها برای پاسخگویی به حجم بیشتر مسافران زیارت اربعین افزایش یافته است.
معاون حمل و نقل ادارهکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان زنجان با بیان اینکه ادارهکل بهعنوان دبیرخانه کمیته حمل و نقل و سوخت اربعین نیز فعالیت میکند و هماهنگی با سازمانهای مختلف از جمله پلیس برای نظارت و کنترل وسایل نقلیه مسافربری عمومی و همچنین اورژانس، هلال احمر و سایر سازمانهای ذیربط را تسهیل می کند، افزود: جلسات هماهنگی برای اطمینان از آمادگی و همکاری همه طرفهای درگیر برگزار شده است.
وی تصریح کرد: برای کمک به زائران، پرسنل ادارهکل بهطور شبانهروزی در پایانه مرکزی استان زنجان و پایانههای پرتردد مرزی مستقر هستند.
کرمی با تاکید بر اینکه علاوه بر این، حدود 25 نفر از کارکنان ما در پایانه برکت در مرز مهران مستقر هستند تا هماهنگی جا به جایی زائرانی که از عراق باز میگردند را تسهیل کنند، یادآور شد: این پرسنل بهصورت 24 ساعته در دسترس خواهند بود تا خدمات حمل و نقل مورد نیاز را تامین کنند و از بازگشت راحت همشهریان به مقصد خود اطمینان حاصل کنند.
پیشبینی افزایش زائران اربعین نسبت به سال گذشته
رحیم شکری، مدیر حج و زیارت استان زنجان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا» با اشاره به آغاز روند ثبتنام زائران اربعین حسینی، اظهار داشت: ثبتنام زائران امسال نیز مانند سالهای گذشته از طریق سامانه سماح انجام میشود.
وی با بیان اینکه زائران برای ثبتنام باید ابتدا به سامانه سماح مراجعه کرده و مراحل ثبتنام خود را انجام دهند تاکید کرد: از هم استانیها درخواست میشود انجام این کار را به روزهای آخر مهلت تعیین شده، موکول نکنند.
مدیر حج و زیارت استان زنجان عنوان کرد: تا ظهر چهارشنبه روز یکم مرداد ماه تعداد ۴ هزار و ۹۱۴ متقاضی برای شرکت در مراسم پیادهروی اربعین از این استان ثبتنام کردهاند.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته قریب به ۴۵ هزار زائر زنجانی در اربعین شرکت کرده بودند، تصریح کرد: پیشبینی میشود امسال تعداد متقاضیان نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایشی باشد.
پیادهروی اربعین، بهعنوان یک گردهمایی مذهبی بزرگ، دارای پتانسیل بالایی برای ایجاد همبستگی اجتماعی و تقویت هویت جمعی است.
با این حال، مدیریت صحیح این رویداد و حل چالشهای ناشی از ازدحام جمعیت، امری ضروری است نقش استان زنجان و مشارکت نهادهای دولتی و مردمی در ارائه خدمات به زائران، نمونهای از تلاشهای صورت گرفته در این راستا است که به اجتماعی هر چه بهتر زائران از اقصینقاط دنیا کمک میکند.
گزارش از فاطمه شیرینی
انتهای خبر/