logo
امروز : چهارشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۱۹:۲۳
[ شناسه خبر : ۴۶۸۳۱ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 8 دقیقه ]
در گزارش موج‌رسا بخوانید؛

کمبود مسجد در شهرک‌های تازه تاسیس زنجان

کمبود-مسجد-در-شهرک‌های-تازه-تاسیس-زنجان
کمبود مساجد در شهرک‌های تازه تأسیس زنجان، باعث کاهش فرصت‌های عبادت، تضعیف روحیه معنوی، افزایش مشکلات اجتماعی و کاهش همبستگی و آرامش در جامعه می‌شود که نیازمند پیگیری و احداث مساجد متعدد در این شهرک‌ها است.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ در برخی از شهرک‌های تازه تأسیس استان زنجان، به ویژه در حاشیه شهر، با کمبود مسجد مواجه هستیم. این کمبود، مشکلات و تبعات مختلفی را به دنبال دارد.

بیشتر بخوانید

 کمبود مسجد، باعث می‌شود که مردم، به ویژه سالمندان و کودکان، برای انجام فرایض دینی و شرکت در مراسم مذهبی، با مشکل مواجه شوند. و همچنین فعالیت‌های مذهبی و فرهنگی در این مناطق کاهش یابد و این امر، به تضعیف بنیان‌های معنوی و اخلاقی جامعه منجر می‌شود.

کمبود مساجد در شهرک‌های جدید آزاردهنده است

پروین محمدی یکی از ساکنان شهرک‌های جدید شهر زنجان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا» گفت: در توسعه شهرها و ساخت شهرک‌های جدید، توجه به اماکن عمومی از جمله مساجد امری ضروری است. 

وی افزود: به‌عنوان مثال، شهرک گلشهر زنجان، به‌‌عنوان بزرگ‌ترین شهرک استان، تنها دارای دو مسجد است این کمبود باعث می‌شود ساکنان برای رسیدن به مسجد مجبور به طی مسافت‌های طولانی شوند که این امر نه تنها دشوار است، بلکه مشکلاتی را نیز به همراه دارد.

این شهروند زنجانی با بیان اینکه وجود مساجد در شهرک‌های جدید امکان حضور آسان‌تر اهالی در نمازهای جماعت، کلاس‌های احکام و فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی را فراهم می‌کند، یادآور شد: مسجد به‌عنوان یک مرکز اجتماعی، می‌تواند نقش مهمی در ارتقاء کیفیت زندگی ساکنان ایفا کند. 

وی خاطرنشان کرد: عدم دسترسی آسان به مسجد، به‌ویژه برای سالمندان، کودکان و افراد دارای معلولیت، می‌تواند باعث کاهش مشارکت اجتماعی و فرهنگی آن‌ها شود.

محمدی با اشاره به اینکه مسئولان و نهادهای مرتبط باید در طراحی و توسعه شهرک‌های جدید، جانمایی مناسب و کافی برای مساجد را در نظر بگیرند، گفت: این امر نه تنها به نیازهای مذهبی ساکنان پاسخ می‌دهد، بلکه به تقویت همبستگی اجتماعی و ایجاد یک جامعه سالم و پویا نیز کمک می‌کند.

وی یادآور شد: با ایجاد مساجد در دسترس، فرصت‌های بیش‌تری برای تعاملات اجتماعی، آموزش و پرورش مذهبی و مشارکت در فعالیت‌های فرهنگی فراهم می‌شود که همگی به نفع جامعه محلی خواهد بود.

ساکن شهرک‌های جدید شهر زنجان بیان کرد: به‌طور خلاصه، توسعه متوازن شهرها نیازمند توجه ویژه به زیرساخت‌های مذهبی و فرهنگی است و مساجد، به‌عنوان قلب تپنده جامعه، باید در دسترس همگان باشند تا بتوانند نقش سازنده خود را در ارتقاء سطح زندگی معنوی و اجتماعی شهروندان ایفا کنند.

مساجد از الزامات شهرک‌های جدید

حجت‌الاسلام تقی محدر، رئیس حوزه‌های علمیه خواهران استان زنجان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا» گفت: هنگامی که پیامبر اسلام (ص) به مدینه وارد شدند، اولین اقدام ایشان بنای مسجد بود. 

وی با بیان اینکه مسجدالنبی (ص) نه تنها مکانی برای عبادت، بلکه مرکز فعالیت‌های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی بود، بیان کرد: ستون مسجد محل ملاقات‌ها انجام امور مهم بود این نشان‌دهنده جایگاه رفیع مسجد به‌عنوان محور جامعه در اسلام است.

رئیس حوزه‌های علمیه خواهران استان زنجان یادآور شد: در دوران دفاع مقدس نیز مساجد نقش محوری داشتند؛ از ساماندهی امور رزمندگان تا جمع‌آوری کمک‌های مردمی، همه از مساجد صورت می‌گرفت. 

وی با تاکید بر اینکه هرچه مساجد بتوانند جایگاه اصلی خود را بهتر ایفا کنند، در حل مشکلات جامعه نیز مؤثرتر خواهند بود، اظهار داشت: امروزه شاهد تأسیس شهرک‌های بدون مسجد هستیم، در حالی همانطور که فضاهای سبز و مراکز فرهنگی و ورزشی در آن‌ها دیده می‌شود وجود مساجد نیز از الزامات است.

محدر خاطرنشان کرد: مسئولان باید به همان اندازه به تأسیس و جانمایی صحیح مساجد در شهرک‌های جدید اهمیت دهند.

وی با تاکید بر اینکه مسجد صرفاً مکانی برای عبادت نیست، عنوان کرد: در حالی که مسئولان و نهادهای میلیاردها تومان برای کاهش آسیب‌های اجتماعی هزینه می‌کنند، افزود: مساجد می‌توانند نقش بسزایی در این زمینه ایفا کنند، تأسیس و فعال‌سازی مساجد، به‌ویژه در شهرک‌های نوپا، امری حیاتی است. 

رئیس حوزه‌های علمیه خواهران استان زنجان ابراز کرد: در برخی مناطق که مساجد زیبا و پرهزینه باید در جهت فعالیت آنان نیز اقدام شود.

وی تاکید کرد: بنابراین، هم تأسیس کافی مساجد و هم فعال‌سازی آن‌ها باید در کنار هم مد نظر قرار گیرد.

محدر با اشاره به اینکه مردم همواره پای کار مساجد بوده‌اند و مساجد مردمی‌ترین پایگاه جامعه محسوب می‌شوند که از آسیب‌های دیگر در امان مانده‌اند، گفت: مردم باید در آبادانی مساجد مشارکت کنند، چنان‌که در قرآن نیز به عمران و آبادی مساجد توسط اهل ایمان اشاره شده است. وی با بیان اینکه از سوی دیگر، وظیفه حکومت اسلامی نیز حمایت از ساخت، تجهیز و تأمین منابع پایدار برای مساجد است تا بتوانند کارکردهای اصلی خود را به درستی انجام دهند، اظهار داشت: کارکرد مسجد تنها عبادت نیست؛ بلکه شامل مسائل سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و حل مشکلات و آسیب‌های اجتماعی نیز می‌شود.

رئیس حوزه‌های علمیه خواهران استان زنجان تأکید کرد: نهادهای مرتبط می‌توانند با همگرایی و ایجاد فعالیت‌های مؤثر در مساجد، بسیاری از آسیب‌های اجتماعی که جامعه با آن دست و پنجه نرم می‌کند را با کم‌ترین هزینه مرتفع سازند. 

وی اشاره کرد: تأسیس قرارگاه‌های فرهنگی مانند قرارگاه فرهنگی فاطمه زهرا (س) که مختص شرایط جنگی نیست و باید در مساجد فعال باشد، نمونه‌ای از این رویکرد است که می‌تواند امور فرهنگی، اجتماعی و حل مشکلات منطقه را با محوریت مسجد پیگیری کند.

پیگیری احداث مساجد در شهرک‌های جدید 

حجت‌الاسلام محسن نصیری، مسئول رسیدگی به امور مساجد استان زنجان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا» گفت: در مجموع تعداد 140 مسجد در استان زنجان وجود دارد که از این تعداد 130 مسجد حداقل در یک وعده نماز فعال هستند.

وی افزود: 40 مسجد از این مجموعه به عنوان مساجد شاخص شناخته می‌شوند که به صورت مستمر و پی در پی فعال هستند.

مسئول رسیدگی به امور مساجد استان زنجان با بیان اینکه در شهرک گلشهر، با پیگیری اهالی و مسئولان، موضوع کمبود مسجد در این منطقه در حال پیگیری است،  اظهار داشت: ما این موضوع را معاون عمرانی استاندار زنجان و اداره اوقاف و امور خیریه که نهادهای مرتبط هستند پیگیری می‌کنیم.

وی تصریح کرد: اخیراً قرارگاه مسجد که ریاست آن با نماینده ولی فقیه در استان است، چهار کمیته از جمله کمیته پشتیبانی سخت‌افزاری تشکیل شده است که اداره اوقاف مسئولیت کمیته سخت‌افزاری را بر عهده دارد.

نصیری با بیان اینکه در صورتی که زمین موجود نیاز برای ساخت مسجد تایید شود، از طریق نهادهای مربوطه مانند اوقاف و امور خیریه، راه و شهرسازی و معاونت عمرانی استانداری زنجان پیگیری‌های لازم برای رفع کمبود مساجد انجام خواهد شد.

وی با اشاره به وجود مسجد دیگر در شهرک گلشهر، بیان کرد: علاوه بر این، مسجدی در فاز هفت و هشت گلشهر وجود دارد که توسط معاون عمرانی استانداری زنجان پیگیری شده و با پیمانکار آن نیز برای تسریع در عملیات ساختمانی تماس گرفته شده است.

مسئول رسیدگی به امور مساجد استان زنجان با تاکید بر اینکه در بافت قدیم شهر زنجان، تعداد مساجد کافی است و مشکلی از نظر تعداد وجود ندارد، ادامه داد: اما در بافت‌های جدید و شهرک‌ها، کمبود مسجد احساس می‌شود.

وی یادآور شد: از این‌رو، از سازمان مسکن و شهرسازی درخواست شده است تا با استفاده از ساز و کارهای موجود، در این زمینه اقدام کند.

نصیری با بیان اینکه برای مناطق جدید شهرسازی، پیشنهاد شده است که تعداد مساجد افزایش پیدا کند، خاطرنشان کرد: حتی در صورت نبود شرایط متراژ هر مسجد کم‌تر شود، تا دسترسی مردم به مساجد آسان‌تر شود.

وی خاطرنشان کرد: در این راستا، لکه‌های فرهنگی و مذهبی در مناطق مختلف شهر مشخص شده‌اند، از جمله در کوی زیتون و چند نقطه در گلشهر.

مسئول رسیدگی به امور مساجد استان زنجان با اشاره به اینکه هدف اصلی پیگیری‌ها، رفع کمبود مساجد در مناطق جدید و شهرک‌ها و همچنین تسهیل دسترسی مردم به اماکن مذهبی است، گفت: این تلاش‌ها با همکاری نهادهای مختلف استانی و با هدف بهبود زیرساخت‌های فرهنگی و مذهبی شهر صورت می‌گیرد.

با توجه به اهمیت وجود مساجد در ابعاد مختلف زندگی مردم و مشکلات ناشی از کمبود مساجد در برخی از شهرک‌های زنجان، لازم است که مسئولان و خیران، با برنامه‌ریزی مناسب و تخصیص منابع کافی، نسبت به ساخت و تجهیز مساجد در این مناطق اقدام کنند. 

این امر، به ارتقاء سطح معنویت، اخلاق و فرهنگ در جامعه کمک خواهد کرد و از بروز بسیاری از آسیب‌های اجتماعی جلوگیری خواهد کرد.

 

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر