ممنوعیت فروش دخانیات به افراد ۱۸ سال

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا»؛ جلسهای با عنوان پیامگزاران سلامت با حضور نمایندگانی از دستگاههای اجرایی شهرستان خدابنده به میزبانی شبکه بهداشت و درمان این شهرستان با محوریت هفته ملی بدون دخانیات ( 3 تا 9 خرداد) برگزار شد.
بیشتر بخوانید
در این جلسه فریدون خمسه بیان داشت: صنعت دخانیات یک صنعت بسیار بزرگ است که درآمدزایی فراوانی دارد زیرا که در سال ۲۰۲۳ درآمدی بالغ بر یک تریلیون دلار از همین محصولات دخانی و سیگار به دست آمد و درآمد خوبی برای تولید آن حاصل میشود.
وی افزود: در کشور ما نیز در سال ۱۴۰۳ چیزی حدود ۹۰ هزار میلیارد تومان از محصولات دخانی برای دولت درآمدزایی داشته و این رقم قابلملاحظه است.
رئیس شبکه بهداشت و درمان خدابنده ادامه داد: مصرف سیگار و دخانیات مضراتی را در پیش دارد و میتوان آن را به چند بخش جسمی و روحی و روانی و همچنین مغزی و اجتماعی تقسیم کرد.
وی اضافه کرد: در اثر مصرف سیگار و دخانیات بیماریهای مختلفی مانند تنفسی و ریوی بهوجود میآید و اخلال و ضعف در سیستم ایمنی بدن و افزایش بیماریهای عفونی، مشکلات ناباروری مخصوصاً در بین خانمها که شاهد مصرف محصولات دخانی در بین آنها هستیم را در پی دارد و آمارها نشاندهنده مصرف بیشتر این محصولات بهویژه در سطح استان زنجان است.
در ادامه احمدی به عوامل مخرب محصولات دخانی اشاره کرد و گفت: کارشناسان بهداشت در سال ۲۰۰۴ یا ۲۰۰۵ به این نتیجه رسیدند که سال بحرانی شکل گرفته است و نزدیک به 8 میلیون نفر بهخاطر مصرف دخانیات تلف شدهاند و از این تعداد یک میلیون و 200 هزار نفر قلیان مصرف کردهاند.
کارشناس بهداشت محیط شهرستان خدابنده تصریح کرد: وجود بستههای رنگی و شیک و طعم دهندههای آن عامل تحریککننده مواد دخانی است و چیزی حدودی به ۱۱ هزار نوع طعمدهنده به محصولات دخانی اضافه میشود و بهویژه افرادی که دارای سنین پایین هستند را تحریک میکند.
کارشناس بهداشت محیط شهرستان خدابنده ادامه داد: ۳۷ میلیون نفر در دنیا بین سنین ۱۳ تا ۱۵ سال مصرفکننده محصولات دخانی هستند.
وی بیان کرد: طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی کشورهای مصر، ایران و پاکستان تا ۳۰ سال آینده جزو اولین کشورهای مصرفکننده محصولات دخانی در جهان خواهند بود.
احمدی به قوانین ارائه شده در کشور ایران در خصوص محصولات دخانی اشاره کرد و گفت: با توجه به قانون، فروش محصولات دخانی به سنین زیر ۱۸ سال ممنوع است و نوجوانان و جوانان بیشتر درگیر میشوند و البته کودکان نیز در معرض خطر هستند.
کارشناس بهداشت محیط شهرستان خدابنده ادامه داد: مصرف مواد دخانی بهویژه در محیط خانه تاثیر بدی در رشد خواهد داشت و بیماری ایجاد میکند زیرا که ۴ هزار نوع ماده شیمیایی در مواد دخانی وجود دارد.
وی تصریح کرد: حوزه بهداشت و درمان به تنهایی نمیتواند مصرف مواد دخانی را کنترل و کاری در این زمینه انجام دهد و اگر بخواهد اقدامی کند نزدیک ۲۵ درصد میتواند از مصرف این مواد جلوگیری کند و ۷۵ درصد باقی مانده بر عهده خود مردم و ادارات و ارگانها است.
احمدی به مصرف دخانیات در بین خانمها اشاره کرد و بیان داشت: از سال ۱۳۸۵، حدود ۱۳۳ درصد میزان مصرف دخانیات در خانمها افزایش داشته است و پیشگیری این امر نیازمند آموزش و اطلاعرسانی است.
کارشناس بهداشت محیط شهرستان خدابنده اشارهای نیز به وضعیت قلیان کرد و گفت: مضرات مصرف قلیان چندین برابر سیگار است و بیشترین درگیری شامل ریه میشود و قدرت سرایتش بیشتر است و عواملی چون مغز و رطوبت بر جذب آن نقش بهسزایی دارند.
وی در پایان سخنان خود مطالبهگری، اطلاعرسانی و بازدارندگی را مهم دانست و مبارزه جدی در مصرف محصولات دخانی را خواستار شد.
انتهای خبر/