کاهش کشت کلزا در زنجان

مسیحالله محمدی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا»؛ با بیان اینکه در سالهای اخیر کشت کلزا در کشور با کاهش سطح زیرکشت مواجه شده است، اظهار کرد: این محصول یکی از مهمترین دانههای روغنی در کشور به شمار میرود و نقش بهسزایی در تأمین روغن خوراکی دارد.
بیشتر بخوانید
وی با بیان اینکه کلزا از جمله محصولات حساس و مدیریتپذیر است که برای رسیدن به عملکرد مطلوب، نیاز به برنامهریزی دقیق، مدیریت صحیح منابع آبی، تغذیه مناسب و مقابله با آفات و بیماریها دارد، ابراز کرد: یکی از مهمترین دلایل کاهش سطح زیرکشت کلزا، روند خرید تضمینی بذر این محصول است.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با تأکید بر اینکه در حالی که این روند باید مشوقی برای کشاورزان باشد اما در عمل به دلایلی از جمله عدم تناسب قیمت خرید تضمینی با هزینههای تولید و محدودیتهای توزیع بذرهای اصلاحشده باعث کاهش تمایل کشاورزان به کشت کلزا شده است، افزود: این شرایط موجب شده تا برخی از کشاورزان ترجیح دهند به جای کشت کلزا محصولات دیگر مانند سیبزمینی را که از لحاظ اقتصادی بازدهی بهتری دارد در مزارع خود کشت کنند.
وی با اشاره به اینکه پیشنهاد کشت سیبزمینی در مزارعی که قبلاً به کلزا اختصاص یافته بودند، در برخی مناطق عملیاتی شده است، ادامه داد: این تغییر الگوی کشت اگرچه میتواند از نظر اقتصادی برای کشاورز سودآورتر باشد، اما در بلندمدت ممکن است منجر به کاهش تولید دانههای روغنی داخلی و افزایش وابستگی به واردات شود.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان بیان کرد: در این میان اهمیت کلزا در بخش دانههای روغنی نباید نادیده گرفته شود چرا که این محصول از پیگیری بیشتر در فرآیند بازاریابی و همچنین قیمت بالاتری نسبت به سایر دانههای روغنی برخوردار است.
محمدی اضافه کرد: کشت کلزا بهعنوان یکی از الزامات توسعه کشاورزی پایدار مطرح است و هر محصول زراعی شرایط خاص خود را برای رشد و نمو دارد و بهرهبرداری اقتصادی موفق از آن، مستلزم رعایت اصول علمی کاشت، داشت و برداشت است.
وی با بیان اینکه برای حفظ جایگاه این محصول استراتژیک، لازم است حمایتهای ملی و منطقهای افزایش یابد، افزود: این حمایتها باید شامل ارائه تسهیلات مناسب، تضمین خرید با قیمت منصفانه، آموزش کشاورزان، و ایجاد زیرساختهای مناسب برای انبارداری و حمل و نقل باشد.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به اینکه شهرستانهای خدابنده و طارم نمونههایی از مناطق موفق در کشت کلزا هستند که بین ۵۰ تا ۶۰ درصد سطح زیرکشت خود را به این محصول اختصاص دادهاند، عنوان کرد: این میزان از سطح زیرکشت نشاندهنده اهمیت کلزا در اقتصاد کشاورزی این مناطق است و نشان میدهد که با برنامهریزی و حمایت مناسب، میتوان سطح زیرکشت این محصول را حفظ و حتی افزایش داد.
محمدی تأکید کرد: در کنار کلزا سایر دانههای روغنی دیم مانند گلرنگ، کاملینا و کنجد نیز در استان کشت میشوند که میتوانند در تکمیل زنجیره تولید روغنهای خوراکی نقش مهمی ایفا کنند.
وی اضافه کرد: توسعه کشت این محصولات مکمل ضمن افزایش تنوع محصولات کشاورزی به کاهش وابستگی به واردات و افزایش امنیت غذایی کشور کمک خواهد کرد.
انتهای خبر/