چالشهای پیشروی زنان مسئلهای جهانی است

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا»؛ ظهر روز شنبه ۲۷ اردیبهشت ماه نشستی با موضوع «جایگاه زن در جامعه» با حضور نخبگان دانشگاه زنجان برگزار شد.
بیشتر بخوانید
در این نشست تحولات تاریخی نقش زنان در ایران از دوران سنتی تا دوران معاصر مورد بررسی قرار گرفت.
در حاشیه این نشست مریم احمدی، استادیار گروه معارف دانشگاه زنجان در گفتگو با خبرنگار موجرسا با بیان اینکه چالشهای زنان در دنیای امروز محدود به یک منطقه و کشور خاص نیست، گفت: از شرق تا غرب زنان با مسائل مشترکی مواجهاند که ریشه در نگرشهای سنتی و گاه تحقیرآمیز به نقشهای زنانه دارد. یکی از مهمترین این چالشها نگاه نادرستی است که نسبت به مشاغل خانگی و نقش زنِخانهدار در سراسر جهان وجود دارد.
وی افزود: بسیاری از جوامع کار در خانه را بیارزش یا کماهمیت میدانند، درحالیکه این نقش یکی از ستونهای اصلی بنیان خانواده و جامعه به شمار میآید.
استادیار گروه معارف دانشگاه زنجان با اشاره به اینکه در جامعه ما نیز این مسئله به وضوح دیده میشود، عنوان کرد: بیتوجهی به ارزش کار خانگی و نقش زن در خانواده پیامدهای فرهنگی و اجتماعی گستردهای دارد. این در حالی است که در مبانی دینی و تمدنی ما، زن جایگاهی والا دارد و نقش او در خانواده بهعنوان محور عاطفی، تربیتی و فرهنگی جامعه تعریف شده است.
وی ادامه داد: چالش بعدی مسئله هویت زن و مفهوم عدالت جنسیتی است. عدالت جنسیتی به معنای تشابه مطلق زن و مرد نیست بلکه به معنای رعایت شایستگیها، توانمندیها و نیازهای متفاوت هر جنس در بستر عدالت است. در این میان ما در فرهنگ ایرانی-اسلامی الگوی سومی برای زن مسلمان معرفی کردهایم که نه به سیاق زنِ سنتی منزوی است و نه زنِ غربزده مصرفگرا؛ بلکه زنی آگاه مؤثر در عرصههای اجتماعی و در عین حال متعهد به خانواده و ارزشهای معنوی است.
احمدی با اشاره به اینکه الگوی سوم زن مسلمان باید در عمل و در بستر واقعی جامعه معرفی و تثبیت شود، ابراز کرد: صرفاً سخنرانی و نوشتار کافی نیست بلکه باید در عرصههای میدانی این الگو را به زنان و دختران نشان داد و از آن دفاع کرد.
وی اضافه کرد: تمدنسازی مبتنی بر خانواده و عفاف با چالشهای فرهنگی و اجتماعی روز نیز روبهرو است. مسائلی مانند تغییرات سبک زندگی، عادیسازی برخی رفتارهای مغایر با ارزشهای دینی، مسئه حجاب و گفتمانهای جدید درباره روابط جنسیتی و هویتهای نوظهور (الجیبیتیکیو) از جمله مسائلی هستند که امروز در سطح جهانی و داخلی مطرحاند و نمیتوان از آنها غافل بود.
استادیار گروه معارف دانشگاه زنجان با اشاره به اینکه در سالهای اخیر اقدامات علمی و پژوهشی متعددی در این حوزه انجام شده است، گفت: کتابها و مقالات متنوعی درباره زن مسلمان، عدالت جنسیتی و تمدن خانوادهمحور تألیف شدهاند. اما باید پذیرفت که تا زمانی که این فعالیتها از مرحله نظر و پژوهشهای کتابخانهای به فعالیتهای میدانی و عینی در جامعه تبدیل نشوند، بسیاری از این چالشها همچنان باقی خواهند ماند.
وی ادامه داد: آنچه مقام معظم رهبری نیز در سالهای اخیر بر آن تأکید داشتهاند، ضرورت توجه به زن و خانواده در نظام تمدنساز اسلامی است. بدون شک آینده فرهنگی و اجتماعی کشور در گرو اهتمام به این مسائل و حلوفصل آنها براساس آموزههای دینی، مقتضیات زمان و نیازهای نسل جدید خواهد بود.
گفتنی است در این مراسم از پوستر دومین جشنواره رسانهای طنین (ویژه بانوان) استان زنجان رونمائی شد.
این رویداد بستری برای معرفی مدل الگوی سوم زن مسلمان است، همچنین بانوی در تراز انقلاب را به طور جهانشمول روایت میکند.
انتهای خبر/