افزایش جمعیت نیازمند رویکردی جامع است

یحیی حمدی در گفگتو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا»؛ گفت: سیاست کاهش جمعیت با هوشمندی و با رویکردی همهجانبه اجرا شد اما سیاست افزایش جمعیت که نیاز امروز کشور و به تداوم حیات نسلی ما بسته است با اجرای هوشمند همراه نیست و گاه شاهد آشفتگی اجرایی هستیم که به ضد آن تبدیل میشود.
بیشتر بخوانید
وی افزود: کاهش فرزندآوری در خانوادههای ایرانی به دهه ۷۰ و سیاستگذاری آن دوره باز میگردد.
جامعهشناس و کارشناس مسائل اجتماعی با بیان اینکه با گسترش بهداشت عمومی و دسترسی بیشتر به بهداشت و درمان در همه نقاط کشور بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، میزان مرگ و میر کودکان بسیار کاهش پیدا کرد، یادآور شد: در دهه ۶۰ ما شاهد افزایش نرخ موالید شدیم و در دهه ۷۰ جمعیت ما قریب ۲ برابر شد.
وی مطرح کرد: دولت وقت در ابتدای دهه ۷۰ در مواجه با این پدیده، تصمیم گرفت مطابق با سیاستهای سازمان بهداشت جهانی، روند افزایش جمعیت را متوقف کند.
حمدی با بیان اینکه سیاست کاهش جمعیت که در ایران دنبال شد، ۲۰ سال تداوم داشت و بسیار هوشمندانه اجرا شد، عنوان کرد: در این بسته سیاستی همه موارد دیده شده بود که مهمترین آن سیاستگذاری فرهنگی بود که از آن جمله به ارزشگذاری جدید میتوان اشاره کرد.
وی خاطرنشان کرد: از جمله این ارزشگذاریها این بود که در طی آن شما در خیابانها و معابر با تابلوها و پلاکاردهای تبلیغاتی مواجه میشدید که از مزایای فرزند کمتر سخن میگفت و یا از خطرات بارداری در بالای ۳۵ سالگی مطرح میشد و در تلویزیون که رسانه مسلط آن دوره بود شاهد تولیدات متنوع برای این موضوع بودیم.
جامعهشناس و کارشناس مسائل اجتماعی با بیان اینکه مسائل اجتماعی معمولاً دو نسل طول میکشد تا خود را نشان دهد، بیان کرد: به این ترتیب در ابتدای دهه ۹۰ ما متوجه شدیم که با ادامه این روند جمعیت ما رو به سالمندی میرود و در آینده با کاهش نیروی فعال و افزایش سالمندی و تبعات اجتماعی، اقتصادی آن مواجه خواهیم بود.
وی تشریح کرد: بنابراین تلاش شد تا این روند متوقف شود اما بعد از گذشت یک دهه هنوز نتوانستهایم این روند را متوقف کنیم.
حمدی با اشاره به اینکه تغییر فرهنگ (کاهش فرزندآوری و الگوی خانوادگی) که اتفاق افتاده به سرعت و به سهولت بر نمیگردد، ابراز کرد: از سوی دیگر سیاست هوشمند و همهجانبه که در کاهش جمعیت در دهه ۷۰ اتخاذ شد در سیاست جدید جمعیتی مشاهده نمیشود و با آشفتگی اجرایی همراه است.
وی یادآور شد: بسته سیاستی جدید در همه سطوح اجرایی نشده مثلاً بستههای تشویقی (تسهیلات، اهدای زمین و سایر موارد) و در عرصه فرهنگ و تولیدات فرهنگی هم شاهد بروز و ظهور سیاست جدید نیستیم و گاه عکس آن عمل میشود.
جامعهشناس و کارشناس مسائل اجتماعی با بیان اینکه ما در عرصه عمومی نیاز به بیان مسئله داریم که اکنون در چه وضعیتی به سر میبریم و پیامدهای آن چه خواهد بود، افزود: بنابراین با تداوم وضعیت امروز فرزندآوری در خانوادههای ایرانی، نه تنها با کاهش جمعیت نیروی فعال و افزایش سالمندی در جامعه مواجه خواهیم بود، بلکه شاهد تنها شدن نسلهای امروزی هستیم.
وی با بیان اینکه این نسلها از داشتن عمه، خاله و حتی خواهر و برادر محروم هستند، گفت: در حالی که بخشی از نقش تامین عاطفی افراد را آنها بر عهده دارند و این سلامت روان ما را نیز تهدید خواهد کرد.
حمدی تصریح کرد: به نظر میرسد سیاستگذاران در اجرای بسته سیاستی افزایش جمعیتی تمام موارد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و حتی روانشناختی را باید در نظر بگیرند و در اجرای آن بسیار جدی باشند تا شاهد آشفتگی در اجرای این سیاست نباشیم.
انتهای خبر/