logo
امروز : یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۵:۴۲
[ شناسه خبر : ۴۴۶۹۰ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 4 دقیقه ]
یادداشت؛

رسوم عید فطر زنجانی‌ها

رسوم-عید-فطر-زنجانی‌ها-
عید فطر در استان زنجان مانند بسیاری از مناطق ایران با شور و حال خاصی برگزار می‌شود و این عید که پایان یک ماه روزه‌داری و بندگی است فرصتی برای شکرگزاری، دیدار با اقوام و دوستان و انجام سنت‌های دیرینه مردم این شهر به شمار می‌رود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ عید فطر در استان زنجان مانند بسیاری از مناطق ایران با شور و حال خاصی برگزار می‌شود. این عید که پایان یک ماه روزه‌داری و بندگی است فرصتی برای شکرگزاری، دیدار با اقوام و دوستان و انجام سنت‌های دیرینه مردم زنجان به شمار می‌رود. 

بیشتر بخوانید

مردم زنجان همچون دیگر ترک‌زبانان ایران ارادت ویژه‌ای به مناسبت‌های مذهبی، به‌ویژه ماه رمضان دارند. این ماه که در زبان ترکی «اُروشلوخ» یا «اوروشلوق آیی» نامیده می‌شود جایگاه خاصی در فرهنگ مردم این منطقه دارد و با برگزاری مراسم و آداب خاصی همراه است.

با آغاز ماه رمضان شور و حال خاصی در میان مردم زنجان ایجاد می‌شود. بسیاری از مساجد، اماکن مقدس و نمازخانه‌های شهرها و روستاهای استان مملو از جماعت روزه‌دار می‌شود که برای اقامه نماز قرائت قرآن و برگزاری مراسم دینی گرد هم می‌آیند و مردم این دیار که به سخاوت، دینداری و مهمان‌نوازی شهره‌اند با آداب و رسوم ویژه‌ای به استقبال این روز مبارک می‌روند.

یکی از مهم‌ترین بخش‌های این روز برگزاری نماز عید فطر است. مردم زنجان از نخستین ساعات صبح خود را برای شرکت در این مراسم معنوی آماده می‌کنند. حضور در مساجد، حسینیه‌ها و مصلاها برای اقامه نماز عید فطر به‌عنوان یکی از ارزشمندترین اعمال این روز از دیرباز مورد توجه زنجانی‌ها بوده است.

 این نماز باشکوه با حضور گسترده مردم برگزار می‌شود و پس از آن نمازگزاران یکدیگر را در آغوش گرفته و عید را تبریک می‌گویند و همچنین در این روز پرداخت زکات فطره یکی از اعمال واجب است که مردم زنجان با دقت و حساسیت آن را انجام می‌دهند.

 

تهیه و خرید شیرینی برای عید فطر

خرید و تهیه شیرینی‌های محلی یکی از سنت‌های رایج در میان زنجانی‌ها در روز عید فطر است. در روزهای پایانی ماه رمضان بازارهای زنجان رونق خاصی پیدا می‌کنند و مردم برای خرید انواع شیرینی‌های محلی از جمله باقلوا و نان چای به قنادی‌ها مراجعه می‌کنند. برخی از خانواده‌ها اقدام به پخت فتیر نوعی نان گرد خوشمزه است می‌کنند تا در دید و بازدیدهای این روز مبارک از مهمانان خود پذیرایی کنند.

 دید و بازدید عید فطر

یکی از مهم‌ترین رسم‌های عید فطر در زنجان، دید و بازدید اقوام و آشنایان است. پس از اقامه نماز عید مردم ابتدا به دیدار بزرگان خانواده و سالمندان می‌روند و ضمن تبریک عید از آن‌ها طلب دعای خیر می‌کنند. این رسم نشان‌دهنده احترام به بزرگ‌ترها و پیوندهای عاطفی میان اعضای خانواده است.

 پس از آن دید و بازدید از دوستان و آشنایان ادامه می‌یابد و در این میان مهمانان با انواع شیرینی و میوه، نوشیدنی‌های گرم مانند چای و قهوه پذیرایی می‌شوند.

 

طبخ ناهار و دعوت از میهمانان

یکی دیگر از سنت‌های مردم زنجان در روز عید فطر تهیه و طبخ غذاهای محلی و دعوت از اقوام و دوستان برای صرف ناهار است. خانواده‌های زنجانی معمولاً غذاهای سنتی مانند آش رشته، قیمه نثار و انواع خورشت‌های محلی را برای ناهار این روز آماده می‌کنند. مهمان‌نوازی در این روز نشانه‌ای از محبت و همدلی میان مردم است و بسیاری از خانواده‌ها با سفره‌های رنگین از مهمانان خود پذیرایی می‌کنند.

 

برگزاری مراسم نو عید در زنجان

در برخی از محله‌های زنجان مراسم خاصی تحت عنوان «نو عید» برگزار می‌شود که در آن مردم به دیدار افرادی می‌روند که عزیز خود را از دست داده‌اند و برای آن عزیز رفته از خداوند رحمان و رحیم طلب مغفرت کرده و برای بازماندگان صبر و سلامتی آرزو می‌کنند.

احسان و کمک به نیازمندان

در کنار شادی‌های عید فطر مردم زنجان توجه ویژه‌ای به نیازمندان دارند. یکی از سنت‌های دیرینه در این منطقه کمک به افراد کم‌بضاعت از طریق پرداخت زکات فطره و اهدای بسته‌های معیشتی است. این کمک‌ها معمولاً از طریق مساجد، حسینیه‌ها و مؤسسات خیریه به دست مستمندان می‌رسد تا آن‌ها نیز در شادی عید سهیم شوند.

در عید فطر شاهد صحنه‌های زیبایی از وحدت و همدلی میان مردم خود است. شور و نشاطی که در این روز در شهر حاکم می‌شود نشان از ایمان، سخاوت و فرهنگ غنی مردم زنجان دارد. از نماز پرشکوه صبحگاهی گرفته تا پذیرایی از مهمانان، دید و بازدید، نذری دادن و کمک به نیازمندان، همه و همه جلوه‌هایی از این روز مبارک در زنجان هستند.

عید فطر در زنجان فراتر از یک روز جشن و شادی است این روز فرصتی برای تقویت روابط خانوادگی، کمک به نیازمندان و پایبندی به سنت‌های اصیل است. مردم این دیار با برگزاری مراسم‌های مختلف سعی در زنده نگه داشتن این آیین‌های کهن دارند. از نماز عید گرفته تا مهمان‌نوازی، شیرینی‌پزی، ولیمه دادن و احسان به مستمندان، همه این آداب و رسوم، جلوه‌ای از روحیه همبستگی و مهربانی زنجانی‌ها در این روز مبارک است.

سمیرا قربانی، فعال رسانه

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر