logo
امروز : یکشنبه ۱۷ فروردین ۱۴۰۴ ساعت ۱۶:۴۷
[ شناسه خبر : ۴۲۶۸۹ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 6 دقیقه ]
در گزارش موج‌رسا بخوانید؛

مزار مِیتی‌‌کَرم نیازمند بازسازی

مزار-مِیتی‌‌کَرم-نیازمند-بازسازی-
مزار مِیتی‌کَرم ماهنشان که در آن سه برادر با فاصله اندک از هم دفن شده‌اند و در گذشته گنبدهایی برای مزار آنان احداث شده بود در حال تخریب است، از این‌رو نیازمند همکاری نهادهای مربوطه جهت بازسازی این بنای با ارزش است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ آثار باستانی و بناهای تاریخی، به جای مانده از ادوار گذشته بوده که به دلایل مختلف دارای ارزش و اهمیت بالایی هستند‌.

بیشتر بخوانید

به‌طور کلی می‌توان گفت این آثار شناسنامه هر کشور و تمدنی به حساب می‌آیند و در بردارنده اطلاعات مهمی از آن سرزمین بوده، پس حفظ و حراست از آن‌ها امری مهم و ضروری است.

در این میان شهرستان ماهنشان یکی از شهرهایی است که در ۱۱۳ کیلومتری شهر زنجان واقع شده است و دارای قدمتی 4 هزار ساله بوده و به جرائت می‌توان گفت که این شهر نگین انگشتری گردشگری در استان زنجان است.

چراکه در این شهرستان تمام بناهای تاریخی و طبیعی دست در دست هم داده و گنجینه‌ای از مجموعه گردشگری ایجاد کرده است.

 این شهرستان ۱۸۴ اثر گردشگری را در دل خود جای داده است و هر ساله هزاران گردشگر از داخل و خارج از کشور را به خود جلب می‌کند.

وجود این بناها که در گذر زمان بر اثر وجود باد و باران و عوامل دیگر تخریب شده و دستخوش تغییرات می‌شوند، از این‌رو نیازمند توجه، مرمت و بازسازی بوده تا هم تخریب نشده و هم بافت اصلی خود را از دست ندهند.

در این میان مزار امیر، مهدی و کرم یا به زبان مردم ماهنشان (مِیتی‌کَرم) که در داخل شهر ماهنشان واقع شده است، مزار سه برادر است که به فاصله اندکی در کنار هم دفن شده‌اند که از زمان و دلایل این سه فرد اطلاعات دقیقی در دست نیست و روایت‌های متعددی در این زمینه وجود دارد اما روایت‌های موجود نشان از اهمیت و ارزش این سه شخص برای مردم این شهر و گذشتگان دارد از این‌رو در دوره‌های گذشته گنبدهایی بر این مزار احداث شده بود که در اثر گذر زمان تخریب شده و تنها قسمت‌هایی از آن باقی مانده که اگر بازسازی انجام نشود طی سال‌های آینده کاملاً تخریب خواهد شد، از این‌رو نیازمند همکاری نهاد‌های مرتبط است تا در بازسازی این بنا بکوشند.

بازسازی مِیتی‌کَرم نیازمند حمایت است

نجفعلی عزیزی، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان ماهنشان در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: شهر ماهنشان از نظر بُعد فرهنگی نیازمند محلی برای احداث موزه و مکان فرهنگی است که مزار امیر، مهدی و کرم یکی از بهترین مکان‌ها برای ایجاد آن است.

وی با بیان اینکه برای ایجاد چنین محیطی ابتدا باید این مکان بازسازی و ترمیم شود، ابراز کرد: علاوه بر بازسازی، می‌توان در این مکان، محیطی برای ایجاد موزه پیش‌بینی کرد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان ماهنشان با بیان اینکه این نهاد به تنهایی توان انجام این امر مهم را ندارد، عنوان کرد: امر بازسازی مکان مذکور می‌تواند با همکاری و حمایت شهرداری شهر ماهنشان انجام شود.

وی با اشاره به اینکه درباره خصوصی‌سازی چنین مکان‌هایی اندیشه‌ها و طرح‌هایی وجود دارد، ادامه داد: در این شرایط فعالیت‌ها توسط بخش خصوصی و با نظارت  اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی انجام می‌شود.

عزیزی یادآور شد: شهرداری می‌تواند با بازسازی، مرمت و تبدیل کاربری مزار مِیتی‌کَرم به‌عنوان موزه فعالیت‌ها و اقداماتی را انجام دهد.

وی با اشاره به اینکه در این زمینه نامه‌نگاری به شهرداری نیز انجام شده است، تصریح کرد: نهاد ما علاوه بر ارائه مشاوره و راهنمایی‌های لازم توسط کارشناسان و متخصصان است و در زمینه مالی نیز مبلغی را جهت بازسازی اختصاص می‌دهیم.

شهرداری ماهنشان آمادگی همکاری را دارد 

در این راستا عبدالله ملکی، شهردار ماهنشان در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: شهرداری ماهنشان آمادگی همکاری در زمینه بازسازی و ترمیم مزار امیر، مهدی و کرم را دارد.

وی با بیان اینکه در گذشته مطرح کردیم که  اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان ماهنشان درخواست خود را در این زمینه ارائه دهد، عنوان کرد: اگر نامه‌نگاری انجام شود، بر اساس درخواست ارائه شده ما می‌توانیم بگوییم که چه اقدامات و همکاری‌هایی در این زمینه می‌توانیم انجام دهیم تا منجر به بازسازی این بنا شود.

حراست از بناها باعث توسعه اقتصادی می‌شود

در این زمینه معصومه مرادی، کارشناس تاریخ به خبرنگار موج‌رسا گفت: آثار و بناهای تاریخی هر کشوری کشور بخش عمده‌ای از فرهنگ و تمدن آن کشور محسوب می‌شود که به نوعی انتقال فرهنگ را به دنبال دارند.

وی با بیان اینکه میراث فرهنگی هویت گذشتگان را آشکار می‌کند، بیان کرد: با مدیریت صحیح و حفظ و نگهداری از این میراث می‌توان در زمینه بهره‌برداری اقتصادی از این آثار و بناها استفاده کرد تا جامعه به رشد، توسعه و پیشرفت برسد.

کارشناس تاریخ با بیان اینکه آثار باستانی و میراث فرهنگی، شناسنامه آن تمدن است، بیان کرد: با رجوع به این شناسنامه می‌توان اطلاعات جامعی به دست آورد.

وی با تاکید بر اینکه آثار باستانی قدمت تاریخچه و تمدن هر سرزمینی را مشخـص می‌کند، ادامه داد: از این جهت حفاظت از این آثار امری ضروری است و نسل‌های مختلف نیز چون پیشینیان باید از این میراث اجدادی پاسداری کنند.

مرادی ادامه داد: در شرایط فعلی که ما این میراث را از نسل گذشته به نسل آینده انتقال دهنده هستیم باید به درستی از این آثار حراست کنیم و از نابودی تخریب و از بین رفتن آن پیشگیری کنیم تا وظیفه امانت‌داری خود را به خوبی ایفا کنیم.

وی با اشاره به اینکه علاوه بر موارد فوق این آثار گنجینه‌ای از اطلاعات فرهنگی، سیاسی، اجتماعی را از دوره خود را دارند که می‌توان به موارد مهمی پی برد، اظهارکرد: به‌طور کلی می‌توان گفت این آثار به‌عنوان پلی هستند که گذشته، حال و آینده را به هم ارتباط می‌دهند.

کارشناس تاریخ با تاکید بر اینکه میراث فرهنگی پایه، اساس و ستون توسعه است، یادآور شد: بیش‌تر کشورهایی که به توسعه پایدار رسیدند و سالانه از این طریق درآمد قابل‌توجهی را کسب می‌کنند، بر اثر توجه به میراث فرهنگی و توسعه مناطق گردشگری بوده است. 

بناهای تاریخی پل ارتباطی گذشتگان با آیندگان

وی با تاکید بر اینکه میراث فرهنگی زیرساخت گردشگری و صنایع‌‌دستی است، از این‌رو باید مورد توجه و رسیدگی واقع شود، عنوان کرد: اما در برخی موارد عدم توجه به این زیرساخت‌ها و رسیدگی و بازسازی آن‌ها سبب از بین رفتن تدریجی آن‌ها خواهد شد به‌طوری که آیندگان از گذشته ما هیچ بهره‌ای نبرده و اطلاعی نخواهند داشت.

مرادی با اشاره به اینکه با از بین رفتن این میراث پل پیوند گذشتگان و آیندگان به پایان خواهد رسید، یادآور شد: اما با توسعه این زیرساخت‌ها علاوه بر توسعه صنعت گردشگری و ایجاد درآمد برای هر منطقه، این میراث گران‌بها نیز به خوبی برای آیندگان حفظ خواهند شد.

مزار مِیتی‌کَرم ماهنشان در حال تخریب است که نیازمند اقدامات مسئولان و نهادهای مرتبط است تا علاوه بر بازسازی و مرمت نهاد مذکور، با ایجاد بازارچه‌های فروش صنایع‌دستی و احداث نمایشگاه و مواردی مشابه سبب جذب گردشگر‌های داخلی و خارجی به این نقطه باشند و زمینه ارز‌آوری و شناخته شدن بیش از پیش این شهرستان در سطح کشوری و شاید جهانی باشند.

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر