logo
امروز : یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۴:۴۲
[ شناسه خبر : ۳۵۶ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 8 دقیقه ]
سالمندانی که نادیده گرفته می شوند؛

هوای پیغمبران خانه‎ را بیشتر داشته باشیم/ ضرورت تامین خدمات و زیر ساخت‎ها برای جامعه سالمند فردا

هوای-پیغمبران-خانه‎-را-بیشتر-داشته-باشیم-ضرورت-تامین-خدمات-و-زیر-ساخت‎ها-برای-جامعه-سالمند-فردا-

بر اساس پیش بینی های انجام شده جمعیت بالای 60 سال  تا 20 سال آینده به 30 درصد جمعیت خواهد رسید که در این بین باید دید با گذر جمعیت جوان کشور به سمت جمعیت سالمند آینده چه تمهیداتی اندیشیده شده است تا نیازهای سالمندان تامین شود.

به گزارش موج رسا; از وقتی که خودم را شناخته ام نور الله همسایه کوچه به کوچه پدر بزرگم بودند و هر باری که به خانه پدر بزرگم می روم این پیرمرد عزیز را می بینم که در مغازه کوچک خود مشغول به کار نجاری است

این پیرمرد و خانم اش یکی از همسایه های دوست داشتنی اهل کوچه هستند ، زنش بدلیل شکستگی پا چند سالی است خانه نشین شده و پیرمرد یک تنه هم نان آور خانه است و هم باید پخت و پز را برای سیری شکم خود و زن علیلش انجام دهد.

اهل محل احترام خاصی به ایشان قائل هستند و به خاطر دارم به هنگام مرگ پدر بزرگم اولین کسی بود که بر بالای سر او قرآن خواند هر چند دیگر چشمان او کم سو شده اند و انجام کارهای روزانه برای او سخت  و دشوار آخر او هم اکنون در آستانه 80 سالگی است. .

سال‎های سال است که اهالی این کوچه با یکدیگر همسایه اند ومی توان گفت که دیگر هم خانه شده اند وسالیان سال است که دوران عمر خود را در این کوچه سپری کرده اند و شاید گفت حتی هیچ تغییری در رنگ آمیزی درهای خانه هایشان هم نداده اند  همان رنگ همیشگی آبی و شیری و طوسی رنگ هریک از خانه های این اهالی پیر کوچه است خانه های که دیگر مانند صاحبانشان فرسوده و فرتوت شده اند و عمرشان همچون آفتابی به لب بام رسیده است.

هفته گذشته برای جویای احوال مادر بزگ مریضم به خانه اش رفته بودم اما با دیدن وضعیت جسمانی او قلبم به درد آمده بود چرا که مادر بزرگ همیشه خندان با لبخندی که همیشه بر لب داشت دیگر حتی رمقی برای راه رفتن نداشت و به قول خودش قند او را از پای درآورده و توان جانش را گرفته بود.

و این غصه  با دیدن تنهایی نور الله دوچندان شد چرا که خبری از زن بیمارش در خانه نبود و همدم و مونس پیری اش به خانه سالمندان سپرده شده بود چرا که این پیرمرد پا به سن گذاشته دیگر توانی برای نگهداری از همسر خود ندارد و ناگزیر است این تنهایی و جدایی اجباری را بپزیرد آن هم در روزگاری که بیشتر از هر زمانی نیازمند مهر و محبت و حامی دارد تا دستگیر روزهای پیری اش باشد.

شاید این تنها یک نمونه از تنهایی سالمندانی باشد که در روزگار ماشینی امروز با بی مهری ما مواجه شده اند بی مهری و کم توجهی از طرف عزیزانی که شیره جانشان بوده و سرمایه یک عمر زندگیشان را پای آنها ریخته اند فرزندانی که فردا روزی خود در این جایگاه قرار خواهند گرفت و دوران سالمندی را تجربه خواهند کرد.

 

*از 90 هزار سالمند زنجانی تنها 30 درصد دارای حقوق و مستمری بازنشستگی هستند

در همین استان ما بالغ بر 90 هزار فرد بالای 60 سال زندگی می کنند که بالغ بر 8 درصد از جمعیت ما را تشکیل می دهند و طبق گفته مسئولان استانی تنها 30 درصد از آنها تحت حمایتهای بیمه ای بوده و دارای حقوق بازنشستگی هستند و اما برای 70 درصد سالمندانی که درآمد و حقوق ثابتی ندارند چرخ زندگی نمی چرخد.

بنا به گفته مسیح الله سلطانی مدیرکل دفتر امور اجتماعی استانداری زنجان 30 درصد از سالمندان نیازمند تحت پوشش‎ نهادهای حمایتی نیستند که با وجود نیازمندی صورت خود را با سیلی سرخ می کنند و عزت نفسشان مانع شده است تا مددجوی نهادهای حمایتی شوند.

سلطانی معتقد است : هریک از این افراد با رسیدن به سالمندی بدلیل بالا رفتن سن با مشکلات عدیده ای مواجه هستند مشکلات جسمی و روحی عدیده ای که توان فعالیت را از آنها گرفته و انجام خدمات مراقبتی ، درمانی و بهداشتی را برای آنها ضروری می‎سازد.

وی یادآوری می کند: در این شرایط آنچه از اهمیت بسیاری برخوردار است، حفظ منزلت اجتماعی سالمندان است و جامعه باید همواره شرایطی را فراهم کند تا افراد در دوره سالمندی هم نیروی مولد باشند و عرصه برای فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی آنان تنگ نشود که یکی از این اقدامات توجه به شورای سالمندی است.

نکته مهمی که نباید از آن غافل شد بی‌توجهی بسیاری از افراد به سلامت جسم، روح، تغذیه و بهداشت سالمندان است و بسیاری از این‌گونه افراد با ورود به سنین سالمندی با مشکلات عدیده‌ای چون ناراحتی‌های قلبی، پوکی استخوان، ضعف و... روبه‌رو می‌شوندو در این شرایط لزوم ارائه آموزش‎های لازم برای شناخت دوران سالمندی و همچنین توجه به تغذیه مناسب برای این افراد ضروری به نظر می آید.

اما مگر می شود با جیب خالی کاری کرد و همین موضع سبب می‎شود که بسیاری از این افراد از ترس اینکه پولی برای درمان بیماری نداشته باشند اندک اندوخته خود را نیز پس انداز می کنند که مبادا با پیش آمدن بیماری پولی نداشته باشند و همین امر سب شده است که تغذیه مناسبی نیز نداشته باشند.

علاوه بر این لازم است با فرهنگ‌سازی این موضوع جا بیفتد که سالمندی نیز چون دوره جوانی یکی از فصل‌های زندگی هر فرد است که باید غنیمت شمرده شود و یکی از این فرهنگ سازی ها باید در زمینه مناسب سازی فضاهای شهری اتفاق بیفتد و جامعه برای حضور افراد سالمند و معلول و کم توان حرکتی مناسب شود.

 

*استفاده از ظرفیت خیریه ها برای ارائه خدمت به سالمندان نیازمند

مدیر کل دفتر امور اجتماعی استانداری زنجان با تاکید بر اینکه 30 درصد از سالمندان نیازمند مراجعه ای برای دریافت خدمات از نهادهای حمایتی نداشته اند، بیان می کند:  این افراد به خاطر حفظ شان خانوادگی حاضر نبوده اند که تحت پوشش نهادهای حمایتی قرار گیرند که در این زمینه لازم است ما برای این افراد از مشارکت مردم و استفاده از ظرفیت سازمان های مردم نهاد استفاده کنیم تا در کنار حفظ عزت نفس این افراد چنین افرادی شناسایی و خدمات حمایتی توسط خیریه ها به این افراد ارائه شود.

سلطانی اقدامات دولت را مطلوب دانسته اما کافی نمی‎داند و می گوید : باید نسبت به حمایتهای مالی ، بهداشتی و درمانی از سالمندان برنامه ریزی‎های اساسی صورت گیرد چرا که ما در آینده با رشد فزاینده جمعیت سالمند مواجه خواهیم شد و اگر از امروز به فکر این جمعیت نباشیم فردا روز با مشکلات متعددی در این زمینه مواجه می‎شویم.

مدیر کل دفتر امور اجتماعی تاکید می کند : کمک های صورت گرفته توسط نهادهای حمایتی در حدی نیست که زندگی این افراد را تامین کند و به این دلیل است که خلاء هایی در زندگی این افراد دیده می‎شود که باید برای پر کردن این خلاء ها ورود و مشارکت مردم را داشته باشیم.

 

* جمعیت بالای 60 سال  تا 20 سال آینده به 30 درصد جمعیت خواهد رسید

محمد محمدی قیداری ، مدیرکل بهزیستی استان زنجان نیز با بیان اینکه بر اساس سرشماری سال 90 جمعیت سالمندی زنجان  7.8 است،یادآور می شود: بر اساس پیش بینی های انجام شده جمعیت بالای 60 سال  تا 20 سال آینده به 30 درصد جمعیت خواهد رسید که برای این موضوع باید اقدامات جدی و برنامه ریزی های لازم از هم اکنون مورد توجه قرار گیرد.

این مقام مسئول تعداد سالمندان تحت پوشش بهزیستی استان را 2 هزار نفر دانست و تاکید داشت: در راستای ارائه خدمات به این قشر برنامه های ایجاد محیط دوستدار سالمند و توانمندسازی سالمندان در دستور کار قرار دارد.

اجرای طرح توانمندسازی سالمندان است یکی از طرح های بهزیستی است که در این راستا سعی شده است تا آموزش های زندگی و چگونگی برخورد با دوران سالمندی و بسیاری دیگر از مسائل این دوران و نیز مسائل تغدیه ای به تعدادی از سالمندان تحت پوشش این نهاد آموزش داده شود که شروع کار نیز در طی ماه جاری زده شده است اما باید گفت که ارائه آموزش آن هم برای تعداد کمی از سالمندان کافی نیست و بلکه باید همه سالمندان تحت آموزش قرار گیرند چرا که بسیاری از آسیبهای این دوران و مشکلات جسمی،  ناشی از عدم توجه به تغذیه و حرکتی این دوران است.

نبود حقوق بازنشستگی و مستمری، وضعیت نامناسب معیشتی و مشکلات جسمانی و روحی تنها نیمی از مشکلات بوده که می‎توان مسئولان و نهادها را در آن دخیل دانست اما در طرف دیگر خود ما قرار داریم که با کم توجهی و کنار گذاشتن آنها بسیاری از نیازهای آنان را نادیده گرفته ایم.

چرا که یکی از نیازهای اساسی این افراد توجه و داشتن حامی و حمایت‎های خانوادگی است و نبود حمایت‎های لازم توسط اعضای خانواده مشکل را دوچندان می کند .

شاید یادمان رفته است که روزی تمام توجه و محبت این افراد معطوف به ما بوده است و اکنون که آنها نیازمند توجه و عطوفت و مهربانی ما هستند آنها را با مشکلات عدیده شان تنها می‎گذاریم.//ک

 

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر