logo
امروز : شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۷:۳۲
[ شناسه خبر : ۲۷۳۵۹ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 3 دقیقه ]
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان در گفت‌وگو با موج‌رسا:

گرما‌زدگی عارضه‌ای جدی اما قابل پیشگیری/ مراقب این خطر گرم باشید

گرما‌زدگی-عارضه‌ای-جدی-اما-قابل-پیشگیری-مراقب-این-خطر-گرم-باشید
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان با اشاره به اینکه کاهش مایعات در بدن سبب گرمازدگی می‌شود، گفت: متأسفانه بیشتر افراد به علت مراجعه دیرهنگام به پزشک دچار عوارضی می‌شوند که مهم‌ترین آن‌ها از بین رفتن کلیه‌هاست.

عصمت عباسی در گفت‌وگو با خبرنگار موج رسا; با اشاره به اینکه در طول روز‌های اخیر و پیش‌رو دمای هوا روند افزایشی به خود گرفته است، اظهار داشت: گرمازدگی به علت بالا رفتن درجه حرارت محیط بیش از 35 درجه اتفاق می‌افتد که این درجه از گرما را افراد به ویژه کودکان و سالمندان نمی‌توانند تحمل کنند بنابراین این افراد باید از بیرون رفتن در این دما خودداری کنند.

وی افزود افرادی مانند کارگران ساختمان، رانندگان تاکسی و کشاورزان که مجبورند در این درجه از هوا و در ساعات ظهر کار کنند باید لباس روشن پوشیده، کلاه نقاب‌دار جهت محافظت از نور آفتاب به سر کنند و در هنگام عرق کردن مایعات زیادی بنوشند.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان گفت: ضعف و خستگی، کشیدگی و درد عضلات، استفراغ و تهوع، پوست رنگ پریده و چسبناک، دمای طبیعی بدن، گرفتگی عضلات، سرگیجه، ضعف و غش، ادرار زرد تیره یا نارنجی، سردرد و اسهال علائم نشان دهنده گرمازدگی می‌باشند در صورتی که فردی این علامت‌ها را مشاهده کرد باید سریعاً خود را به جای خنک مانند زیر سایه درخت برساند و شروع به نوشیدن مایعات خنک کند و در صورت داشتن اسهال، ضعف و بی‌حالی به پزشک مراجعه کند.

وی عنوان کرد: متأسفانه بیشتر افراد به علت دیر مراجعه کردن به پزشک دچار عوارضی می‌شوند که مهم‌ترین آن‌ها از بین رفتن کلیه‌هاست که در پی آن کاهش حجم ادرار ایجاد شده و در نهایت منجر به دیالیز می‌شود بنابراین درمان باید در همان دقایق اولیه انجام شود.

عباسی با اشاره به اینکه وجود قند در مایعات هم عاملی برای دفع آب بدن است، تصریح کرد: هضم قند نیاز به آب دارد، بنابراین مصرف نوشیدنی‌های شیرین مانند نوشابه و شربت در این موارد توصیه نمی‌شود.   

وی با اشاره به اینکه کاهش مایعات در بدن سبب گرمازدگی می‌شود، ابراز داشت: همزمان با از دست دادن مایعات در بدن سدیم و املاح هم از دست می‌رود بنابراین نمی‌توان آب ساده را جایگزین کرد و یکی از علت‌هایی که در فصل تابستان مردم مایل به خوردن مایعات شیرین مانند شربت می‌شویم همین امر است.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان گفت: بهترین راه پیشگیری از گرمازدگی خوردن آب حاوی چند قطره آب‌لیمو و کمی نمک است که می‌تواند جلوی گرمازدگی را تا حدی بگیرد.

وی تاکید کرد: نوشیدنی‌های گازدار ترجیحاً نباید استفاده شود چرا که دستگاه گوارش را به هم می‌ریزند و خوردن خاکشیر و شربت به لیمو بهترین نوشیدنی برای جلوگیری از گرمازدگی است با این حال استفاده از میوه و سبزیجات به خصوص هندوانه، طالبی و خربزه یکی از راه‌های تأمین آب از دست رفته در فصل تابستان است و استفاده از عرقیاتی که طبع خنک دارند مانند بیدمشک و کاسنی می‌تواند بسیار مفید باشد.

عباسی بیان کرد: نوشیدنی‌های کافئین‌دار مانند قهوه و چای ادرارآور است و سبب از دست دادن آب بدن می‌شود و توصیه می‌شود افرادی که عادت به خوردن چای دارند نهایتاً چای کمرنگ بنوشند. با این وجود تخم شربتی (دانه گیاه ریحان) به علت اینکه بعد از مصرف، دانه‌ها لعاب‌دار می‌شوند بهترین راه برای نگه‌داشت آب بدن است. همچنین مایعات خیلی سرد را فوراً نباید نوشید چرا که تعادل سیستم گوارش و ایمنی را بر هم می‌زند.

وی تاکید کرد: بهتر است افراد آب خنک حاوی یخ در قالب بطری با خود داشته باشند تا در صورت تشنگی یا مواجهه با گرما از آن استفاده کنند و اگر برای مدت مدیدی قرار است در گرما باشند، مقداری نمک یا آب‌لیمو در آب نوشیدنی خود بریزند./ب

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر