هنگام خرید، رمز کارت بانکی را خودتان وارد کنید
پلیس فتا در رابطه با کلاهبرداری از طریق دستگاههای پز و خودپردازها به شهروندان هشدار داد.
به گزارش موج رسا; سرهنگ حسین رمضانی معاون امور بین الملل و حقوقی پلیس فتا اظهار کرد: بیش از 80 درصد انگیزههای مجرمان در کشور، انگیزههای مالی است.
وی افزود: بر اساس آمار مرکز IC3 که وابسته به ایالت متحده است، بیش از 85 کشور جهان گزارشات و شکایات خود را در این مرکز ثبت میکنند. طبق آمار این مرکز در سال 2017، بیش از 142 میلیارد دلار مربوط به خسارات ناشی از جرایم سایبری بوده است و در حوزه باج افزارها نیز 2.3 میلیارد دلار و در حوزه کلاهبرداری از افراد سالمند نیز، در فضای سایبری از 49523 نفر از افراد سالمند بالای 50 سال به مبلغ 362 میلیون دلار کلاهبرداری شده است که بیشترین قربانیها را داشته است.
معاون امور بین الملل و حقوقی پلیس فتا در ادامه گفت: در کشور ما نیز افرادی که دارای سن و سال زیادی هستند و تکنولوژیهای نوین بعد از دوران جوانی آنها پا به عرصه ظهور در کشور گذاشته است، جرایمی علیهشان رخ میدهد.
وی در ادامه افزود: متاسفانه این افراد اهداف مجرمان سایبری هستند، چراکه این افراد اطلاعاتی کافی از اینترنت، تجهیزات هوشمند و غیره ندارند و باید آگاهیهای خود را بالا ببرند، یا اینکه حداقل از افراد بسیار مطمئن مخصوصا در تبادلات مالی شان استفاده کنند.
سرهنگ رمضانی با بیان اینکه دستگاههای پز و خودپردازها یکی از موارد و زمینههای بروز جرایم سایبری در کشور هستند، گفت: برداشتهای غیرمجاز در رتبه اول جرایم سایبری کشور قرار دارد و این مسئله به دستگاههای پز برمیگردد، چرا که در بیشتر این گونه موارد مجرمان دست به انجام یک نوع جرم سایبری به نام اسکیمینگ میزنند و با استفاده از یک وسیله تجهیزاتی به نام اسکیمر انجام این جرم را برنامهریزی و طراحی میکنند، به این صورت که در کنار دستگاههای پز چه به صورت سیار و چه به صورت ثابت که در فروشگاهها در اختیار فروشندگان قرار دارند، اقدام به سرقت اطلاعات کارت مشتریان و خریداران میکنند.
وی در ادامه گفت: یک خریدار و مشتری باید بداند که دارای یک حریم خصوصی بانکی است و برای این حریم خصوصی خود باید احترام قائل باشد، وقتی خریدار کارت بانکی خود را در اختیار فروشنده قرار میدهد و او نیز از خریدار رمز کارت بانکیاش را طلب میکند، زمانی که فروشنده میگوید: رمزتان! این یعنی اینکه این رمز است و قرار نیست که در اختیار کسی به جز مالک کارت بانکی باشد. اما متاسفانه شاهد این هستیم که خریدار در جواب آن هم با صدای بلند و در حضور سایر مشتریان در فروشگاه رمز خود را اعلام میکند که این کار بسیار خطرناک است، چراکه یک شخصی در صورت داشتن دستگاه اسکیمر در کنار این دستگاههای پز میتواند با کارتهای مغناطیسی ساده سریعا اطلاعات خریدار را به دستگاه اسکیمر خود منتقل کند و با توجه به اعلام رمز کارت با صدای بلند، فرد سارق رمز را یاداشت کرده و با ایجاد کارت دوقلو کارت عابر خریدار را به وجود می آورد.
معاون امور بین الملل و حقوقی پلیس فتا در پاسخ به این پرسش که آیا این دستگاهها قابل شناسایی هستند یا خیر، گفت: ما در گذشته این مشکل را در دستگاههای خودپرداز هم داشته ایم، چراکه در دستگاههای اسکیمر مشابه کیبورد بانک را برروی خودپرداز قرار میدادند و هر کاربر هر رمزی را که روی دستگاه کیبورد خودپرداز وارد میکرد، یک نسخه هم برای مجرم ارسال میشد یا مثلا مجرمان اقداماتی همچون نصب دوربین بر روی دستگاههای اسکیمر برای برداشت پول از خودپرداز را انجام میدادند، در همین خصوص با همکاری پلیس فتا و بانک مرکزی تمام خود پردازهای کشور به آنتی اسکیمر مجهز شدند تا در این صورت مجرمان نتوانند دستگاههای اسکیمر خود را به خودپردازها متصل کنند و این کار غیر ممکن شده است.
سرهنگ رمضانی در رابطه با رصد دستگاههای پز نیز گفت: بسیاری از راهکارها برای مقابله از برداشت پول از حساب مشتریان دستگاههای کارتخوان با همکاری پلیس و بانک مرکزی در دست بررسی است.
وی افزود: باید کارت بانکی تحت هر شرایطی در دست مشتریان محفوظ بماند، همچنین دستگاههای پز موجود در فروشگاهها به هنگام خرید نیز باید در اختیار خریداران قرار گیرد و بین مشتری و فروشنده و در دید مشتریان باشد. در صورت وارد کردن مبلغ کالای خریداری شده توسط فروشنده در دستگاه پز، خریداران باید با چک کردن میزان مبلغ وارد شده و وارد کردن رمز کارت توسط خود ادامه روند پرداخت خرید را انجام دهند و زمانی که به دستگاه پز، اسکیمری هم متصل باشد و بخواهند اطلاعات خریداران را سرقت کنند، اگر رمز کارت را با صدای بلند در اختیار فروشندگان قرار ندهند، هیچ خطری خریدار را تهدید نمیکند و خسارتی نمیبیند.
سرهنگ رمضانی گفت: باید فروشندگان دستگاههای پز را در اختیار خریداران قرار دهند تا خریداران بتوانند با اعتماد بالا به فروشندگان و با خیال راحت خرید کنند.
معاون امور بین الملل و حقوقی پلیس فتا با بیان اینکه برقراری تماس با هموطنان مبنی بر برنده شدن آنان در قرعه کشی و دریافت جایزه یکی از اشکال رایج کلاهبرداری مجرمان در کشور است، گفت: بارها در این رابطه به هموطنان هشدار دادهایم، اما نمیدانم که چرا مردم فریب این گونه تماس ها را میخورند.
وی در این خصوص گفت: این یک روش مهندسی اجتماعی است، به عنوان مثال فردی با شما تماس میگیرد و به شما میگوید که شماره تلفن شما برنده شده است یا یک سناریو خیلی قوی با لحنی بسیار مودبانه را طراحی میکند که برای دریافت جایزه خود به دستگاههای خودپرداز مراجعه کنید، این یک زنگ خطر است.
سرهنگ رمضانی تصریح کرد: طمع خانوادهها عامل اصلی خسارات وارده به آنها است. اگر قرار باشد که کسی برنده جایزهای شود و یا هدیهای دریافت کند، باید از یک مرجع رسمی مانند صدا و سیما برنده جایزه شده باشد.
وی افزود:هموطنان به هیچ عنوان برای دریافت جایزه به دستگاههای خود پرداز مراجعه نکنند، ورود به دستگاه خودپرداز یعنی اینکه عدهای سودجو میخواهند شما را فریب دهند.
سرهنگ رمضانی در پایان گفت: هموطنان در صورت مشاهده هرگونه موارد مشکوکی، آن را از طریق وب سایت پلیس فتا اعلام کنند.
انتهای خبر/