زنجان شهری با جاذبه های گردشگری مذهبی/ از دومین قربانگاه جهان اسلام تا باغچه گل های محمدی

استان زنجان با دارا بودن ظرفیت های گردشگری در حوزه گردشگری مذهبی می تواند برای مسافران جذاب باشد.
به گزارش موج رسا; صنعت بزرگ گردشگری شامل بخشهای مختلفی میشود که یکی از مهمترین آنها «گردشگری مذهبی» است. تمامی ادیان و مذاهب در سراسر جهان اماکن، آثار، سنتها و مراسمهای مذهبی مختلفی دارند که به یکی از جاذبههای مهم گردشگری آنها تبدیل شده است.
در این میان دین اسلام و مسلمانان نقش بهسزایی در این شاخه از گردشگری دارند. مراسم حج، زیارت اماکن مقدس و وجود مراسمهای عزاداری یا جشنهای مذهبی مسلمانان از بزرگترین رویدادهای گردشگری مذهبی در جهان هستند.
گردشگری مذهبی از قرنها پیش در سراسر دنیا وجود داشته و قدمت آن به قدمت فرهنگ دینی تمامی ادیان است. در کل گردشگری مذهبی به سفرهایی اطلاق میشود که اصلیترین هدف آنها تجربهی مذهبی باشد.
ممکن است گردشگران مذهبی بارها به مکانی مذهبی بروند و یک بار رفتن به آن مکان، آنها را از سفرهای مکرر باز نمیدارد.
در گردشگری مذهبی هدف از سفر صرفا زیارت و انجام اعمال مذهبی نیست و طیف گستردهتری از سفرهای مذهبی را شامل میشود. برای مثال حضور در کنفرانس مذهبی، رویدادهای فرهنگی ـ مذهبی و اجرای کنسرت موسیقی مذهبی جز گردشگری مذهبی محسوب میشوند.
استان زنجان نیز به عنوان پایتخت شور و شعور حسینی کشور ظرفیت های بیشماری در حوزه گردشگری مذهبی دارد.
*وجود ظرفیت های گردشگری مذهبی در زنجان
به گفته مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان با توجه به وجود ظرفیت های موجود در استان در زمینه گردشگری مذهبی، بازنگری ویژه ای در این زمینه انجام می شود.
یحیی رحمتی با اشاره به بخشی از ظرفیت های گردشگری مذهبی در استان زنجان، بیان داشت: در بخش ابنیه دو مسجد قدیمی و تاریخی از جمله مسجد جامع قروه و مسجد جامع سجاس، وجود مقبره قیدار نبی در شهر قیدار از این ظرفیت ها محسوب می شود.
وی افزود: در استان زنجان حسینیه اعظم و زینبیه اعظم به دلیل برگزاری مراسم های مذهبی در جهان شهره هستند و می توانند در گردشگری مذهبی تاثیرگذار باشند.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان تعریف و تقویت محورهای گردشگری را از برنامه های این اداره کل دانست و افزود: در حوزه گردشگری مذهبی نیز به این موضوع توجه می شود.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان نیز در این زمینه معتقد است استان زنجان دارای ظرفیت های گردشگری مطلوبی است.
حجتالاسلام نیکنام با اشاره به وجود ۱۵۶ امامزاده در زنجان به عنوان یک ظرفیت بالقوه گردشگری مذهبی،ادامه داد: در استان زنجان همچنین ۱۳۳ بقعه متبرکه وجود دارد.
*قید ارنبی (ع) بیست و پنجمین جد پیامبر
قیدار كه بنا به روایت گوناگون قبر حضرت قیدار نبی(ع)، از سلسله جلیله و اجداد حضرت رسول اكرم (ص) است سلامان بن ثبت بن حمل بن قیداربن اسماعیل بن ابراهیم (ع) است كه بیست و پنجمین جد پیامبر اسلام بوده است.
چنانچه اشاره شد قبر حضرت قیدار (ع) كه از اصلاب شامخ و ارحام مطهر است، با عنایت به اسناد و مدارک موجود پیشینه تاریخی این بنا بسیار روشن است نخستین و قدیمی ترین سند متعلق به سال ۷۱۹ هجری قمری است و در اطراف بقعه حجرات فراوانی قرار دارد.
*مسجد جامع قیدار،محل اجتماع مردم
مسجد جامع قیدار مربوط به دوره قاجاریه در دوران سلطنت ناصرالدین شاه بدستور جهانشاه خان امیرافشار ساخته شده است كه امروزه محل اجتماع و برگزاری نماز عبادی سیاسی جمعه است.
*امامزاده سید ابراهیم (ع) زنجان،مامن دلدادگان و عاشقان
آستانه امامزاده سید ابراهیم (ع) زنجان یکی از بقاع متبرکهای است که جلوه متمایزی به شهر بخشیده و در مرکز شهر زنجان خودنمایی میکند.
این امامزاده یکی از امامزادههای معروف استان زنجان است که جلوه متمایزی به شهر بخشیده و در مرکز شهر زنجان خودنمایی میکند.
امامزاده سید ابراهیم (ع) زنجان سالانه پذیرای مسافران و گردشگران بسیاری است و در طول سال نیز مردم پایتخت شور و شعور حسینی با حضور در این مکان مذهبی از برنامههای مختلف آن بهرهمند شده و در این مکان مقدس با خدای خود به راز و نیاز میپردازند.
همچنین امامزاده سید ابراهیم (ع) زنجان هر ساله در ماه محرم شاهد حضور دستههای عزاداری در این مکان مقدس است به طوری که حیاط بزرگ این امامزاده مملو از حضور مردم میشود.
بنای امامزاده ابتدا به سبک چهار طاقی بوده که گنبد زیبایی آن را پوشش میداده است. در سال ۱۳۴۰ هجری شمسی این مجموعه تخریب و مجددا منطبق بر بنای قدیمی نوسازی شده است.
گنبد امامزاده سید ابراهیم (ع) از نوع تک پوششی بوده که با واسطه چهار گوشواره بر جرزها استوار گشته و حدفاصل گوشوارهها و گنبد هشت نورگیر تعبیه شده است.
ضریح حرم که در اصفهان ساخته شده در سال ۱۳۵۸ هجری قمری نصب شده و قدیمیترین قسمت این بقعه سر درب ورودی سمت شمالی و منارههای واقع در طرفین آن است.
این سر درب در سال ۱۳۴۱ هجری شمسی توسط معمار «ابراهیم سلطانی» ساخته شده و بالای منارهها آیه ۵۵ سوره احزاب به خط زیبای ثلث به قلم استاد «اخیرالذکر» رقم شده است.
*دومین قربانگاه جهان،جاذبه گردشگری زنجان
مسجد حسینیه اعظم زنجان به عنوان دومین قربانگاه جهان اسلام بعد از منا و مرکز پایتخت شور و شعور حسینی در ایران شناخته شده است.
ثبت دسته عزاداری هشتم محرم برابر با شب تاسوعای حسینی به عنوان دهمین میراث معنوی ایران، دلیل منحصر به فرد بودن این برنامه و آستان مقدس و صد البته توجهات خاصه حضرت سید الشهداء (ع) به این مکان مذهبی است که شهرت و آوازه آن را به برکت معنویت خاص این مسجد و اعتقاد قلبی ارادتمندان حضرت امام حسین (ع) جهانی کرده است.
این دسته عظیم عزاداری که از آن به عنوان بزرگترین تجمع عزاداران حضرت سید الشهداء (ع) در ایران نام برده می شود، به نام و یاد برادر بزرگوار و علمدار آن حضرت یعنی حضرت ابوالفضل العباس (ع) در روزی که در تقویم سوگواری محرم زنجان به « یوم العباس» معروف است، به حرکت در می آید و هزاران قربانی به یاد دستان بریده آن بزرگوار در مسیر دسته حسینیه ذبح یا به مسجد اهداء می شود.
*مسجد زینبیه اعظم زنجان،میزبان خیل عظیم عاشقان
در روزگار گذشته باغچه ای درون کهن دژ زنجان قرار داشت، صاحب باغچه هر روز از گوشه ای از باغچه که در آن گلهای محمدی روئیده بود صدای ناله و "یا زینب" می شنود، گاهی گویی چراغی زیر گلها روشن می شود بدین ترتیب صاحب باغچه تصمیم می گیرد آن قسمت را به تکیه ای تبدیل کرده و نام آن را زینبیه می نهد و از این رو محلی که باغچه در آن قرار داشت از آن زمان تاکنون به محله زینبیه معروف می شود.
مسجد همه ساله در ایام محرم پذیرای خیل عظیمی از عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) از سراسر کشور و حتی خارج از کشور می شود و حاضرین در این مکان مقدس به صورت خالصانه ارادت خود را به خاندان عصمت و طهارت (ع) اعلام می کنند.
عزاداران حسینی با شرکت گسترده در دسته عزاداری عظیم زینبیه زنجان، وحدت و یکپارچگی شیعیان و عاشقان خط سرخ امام حسین (ع) را به تصویر کشیده و جلوه ای از عشق و دلدادگی خود را به سرور و سالار شهیدان به نمایش می گذارند.
در مسیر حرکت دسته عزاداری زینبیه اعظم زنجان، نذورات نقدی و غیرنقدی زیادی به زینبیه اعظم زنجان اهدا و همچنین هزاران راس گوسفند، گاو و گوساله به صورت زنده اهدا و یا در مسیر حرکت دسته ی عزاداری ذبح می شوند.
قدمت این مکان مقدس، به بیش از 400 سال رسیده و از جمله مساجد باستانی در استان زنجان محسوب میشود.
*بسترهای جذب سرمایه گذار گردشگری مذهبی فراهم شود
"احمد نصیری"عضو شورای اسلامی شهر زنجان معتقد است، با اعمال نظر شخصی نمی توان در حوزه گردشگری به ویژه گردشگری مذهبی عمل کرد و باید مصلحت را در نظر گرفت.
وی گفت: با ایجاد بسترها و زیر ساخت های لازم و جذب سرمایه گذار می توان به گردشگری مذهبی این شهر کمک فراوانی کرد و این مهم باید جدی گرفته شود.//ن
انتهای خبر/