logo
امروز : شنبه ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ ساعت ۱۲:۱۵
[ شناسه خبر : ۶۳۸۲ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 4 دقیقه ]
معرفی جاذبه های گردشگری زنجان؛

یادگار جنگ جهانی دوم زنجان موزه کشاورزی می شود/موزه غله زنجان میزبان گردشگران

یادگار-جنگ-جهانی-دوم-زنجان-موزه-کشاورزی-می-شود-موزه-غله-زنجان-میزبان-گردشگران

موزه غله زنجان، یادگار جنگ جهانی دوم است که قرار است به موزه کشاورزی تغییر کاربری دهد.

به گزارش موج رسا; زمان های قدیم متداول بوده مردم ایران، یونان و مصر باستان برای نگهداری غلات خود از خمره های سفالین استفاده می کردند و معمولاً این خمره ها را یا درون زمین کار می گذاشتند یا در اتاق های خشت و گلی کنار هم می چیدند. سیلوی "موزه غله زنجان" یادگار بازمانده از جنگ جهانی دوم این روزها میزبان گردشگران از نقاط مختلف کشور است.

به مرور زمان با افزایش جمعیت و افزایش تولید و مصرف، استفاده از اتاق های گندم (انبار) متداول شد. از آغاز قرن اخیر با توجه به پیشرفت هائی که بشر در زمینه راه و ساختمان و مهندسی داشت از تکنیک های ساختمانی پیشرفته برای ساخت سیلوهای بلند استفاده کرده است.

شاید در بین عموم مردم نام اداره یا شرکت غله کمتر از سایر ادارات و نهادهای دولتی شناخته شده باشد ولی با نگاهی به مسئولیت و رسالت حاکمیتی این نهاد که از نسل یکی از قدیمیترین و بزرگترین سازمانهای دولتی کشور محسوب می شود و در امر تأمین و مدیریت حوزه گندم، آرد و نان و همچنین تولید ، ذخیره سازی و توزیع کالاهای اساسی مانند برنج، قند و شکر و غیره وظیفه ای مهم و حساس بر عهده دارد.

یکی از یادگارهای ماندگار در حوزه ذخیره سازی و آسیابانی گندم، سیلوی قدیمی زنجان است که به نام موزه غله نیز مشهور است.

این ساختمان کهن در محل مجموعه انبار گندم سابق در کنار ساختمان فعلی شرکت غله منطقه 14 واقع شده که امور مربوط به انبار گندم، بوجاری و پاکسازی و آسیاب گندم را انجام می داده و به عنوان اولین نسل از کارخانجات آرد سازی امروزه قلمداد می شود.

سیلوی مذكور ساخت كشور آلمان بوده كه قبل ازاشغال ایران توسط متفقین( ۱۹۴۰ تا ۱۹۴۵ میلادی)  در جنگ جهانی دوم ساخته شده است. ظرفیت ذخیره سازی این سیلو ۱۰۰۰ تن گندم بوجاری شده هستند به گونه ای كه گندم پس از تحویل به سیلو ابتدا بطور كامل توسط دستگاه های بوجاری تمیز و پاك سازی شده و گندم فاقد مواد خارجی و پاك در چهار كندوی بتنی موجود در این سیلو ذخیره می شود.

بنا با اظهارات كاركنان قدیمی از جمله شادروان اصغر فراهانی كه اپراتور این سیلو بوده در زمان خود ظرفیت این سیلو برای منطقه خمسه كافی بوده و كل گندم منطقه و بخشی از گندم مناطق اطراف به سیلوی مورد نظر تحویل می شد.

دستگاه های بوجاری سیلوی مذكور با مارك میاگ هنوز به طور سالم موجود بوده و شامل دستگاههای الك بوجاری، دستگاه حلزونی دستگاه شن گیر، دستگاه ترییور و الواتورهای كاسه ای هستند. كه به ترتیب برای جداسازی ذرات درشت و مواد خارجی، جداسازی سیاهدانه، جداسازی ذرات شن و ماسه و انتقال گندم بین طبقات هستند.

این سیلو دارای چهار طبقه بوده و یكی از نكات جالب آنكه در نرده های پله های طبقات از پرچ استفاده شده است . شركت میاگ آلمان پدر صنعت آرد در جهان محسوب شده كه بعدها شركت تركیبی بولر - میاگ تاسیس شده و در نهایت امروزه شركت بولر آلمان قوی ترین شركت سازنده ماشین آلات آرد سازی است.

نیروی محركه ماشین آلات از سوخت های فسیلی بوده و تسمه های بكار رفته برای انتقال نیرو از جنس چرم هستند . طبق اظهارات كاركنان قدیمی سیلو تعداد نفرات شاغل به طور دائم ۱۵ نفر بوده كه در زمان تحویل گندم تعدادی كارگر به نفرات اضافه می شده است. این بنا می تواند به عنوان یك موزه آموزشی برای علاقمندان به صنعت آرد مورد استفاده قرار گیرد

یحیی رحمتی امروز در گفت ‌و گو با خبرنگار موج رسا اظهار داشت: مذاکرات لازم برای تبدیل  بنای "ساختمان بوجاری" به منظور تبدیل آن به موزه کشاورزی انجام شده است.

وی گفت: در همین راستا نسبت به احیای دیوار قلعه "برج و بارو" زنجان نیز  اقدام کرده‌ایم که در این حوزه نیز یکی از خانه‌ها تملک شده و بقیه نیز باید تملک شود که این قلعه را در اختیار داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه جاذبه‌های شهر زنجان در مناطق مختلف شهر پراکنده است، افزود: احیای این بناهای تاریخی نیز به منظور افزایش میزان توقف گردشگران انجام می‌شود.//ن

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر