logo
امروز : یکشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۵ ساعت ۳:۲۴
[ شناسه خبر : ۵۴۷۸۹ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 6 دقیقه ]

کشاورزان زنجانی با کمبود سوخت مواجه‌اند

کشاورزان-زنجانی-با-کمبود-سوخت-مواجه‌اند-
سوخت به‌موقع و کامل، حق مسلم کشاورز زنجانی است؛ پس مسئولان باید در همین روزهای حساس فصل زراعی، پاسخگوی این مطالبه به‌حق باشند چرا که کشاورزی از حساس‌ترین مشاغل است و در آن، تأمین به‌موقع سوخت ضامن بقاء تولید راهبردی به شمار می‌رود.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ کشاورزی به‌دلیل وابستگی به پنجره‌های زمانی محدود فصل زراعی، از حساس‌ترین مشاغل است و تأخیر در تأمین سوخت سهمیه‌ای، در همین بازه کوتاه، به خسارت جبران‌ناپذیر در عملکرد محصول تبدیل می‌شود.

بیشتر بخوانید

پس انتظار کارشناسی از مسئولان مربوطه آن است که با درک این حساسیت، تأمین به‌موقع و متناسب سوخت کشاورزان زنجانی را نه به‌عنوان یک هزینه جانبی، بلکه به‌عنوان ضامن پایداری تولید راهبردی استان، در اولویت تصمیم‌گیری‌های خود قرار دهند.

 در این راستا خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ به بررسی ابعاد مختلف کاهش سوخت در بخش کشاورزی پرداخته است که شما را به مطالعه آن دعوت می‌کنیم.

 سهمیه سوخت به قبل بازگردد

کشاورز زنجانرودی با انتقاد از کاهش سهمیه سوخت بخش کشاورزی اظهار کرد: امسال سهمیه‌ای که به ما رسیده، به‌طور محسوس کم‌تر از سال‌های گذشته است و همین موضوع در همان روزهای نخست فصل زراعی، برای ما و بسیاری از همکارانم دغدغه‌ای جدی ایجاد کرده است.

وی با اشاره به اینکه کشاورزی به شرایط جوی و زمان‌بندی دقیق عملیات وابسته است، تصریح کرد: در این حرفه، هر روز تأخیر به‌معنای از دست رفتن فرصت کاشت و ورود به دورانی از کاهش عملکرد است؛ بنابراین تأمین سوخت برای ما یک هزینه جانبی نیست، بلکه شرط ادامه کار به شمار می‌رود.

این کشاورز اضافه کرد: دولت باید دست کشاورز را در سوخت آزاد بگذارد نه اینکه محدود و کم کند سهمیه‌های سوخت نسبت به سال گذشته کاهش یافته و در میانه فصل پاسخگوی نیاز واقعی ما نیست. وقتی سهمیه کم شود، ناچار می‌شویم بخشی از سوخت موردنیاز را با قیمت آزاد و با هزینه بیش‌تر تأمین کنیم و همین امر، بهای تمام‌شده تولید را بالا می‌برد.

‌این کشاورز زنجانرودی با مطالبه‌ای صریح از مسئولان مربوطه گفت: انتظار ما آن است که سهمیه سوخت را به میزان سال‌های گذشته برگردانند و در میانه فصل زراعی، دست کشاورز را برای تأمین سوخت خالی نگذارند.

سوخت کم باعث مشکل جدی در کشاورزی است 

در ادامه یک کشاورز ساکن شهرستان ماهنشان استان زنجان با اشاره به کاهش سهمیه سوخت بخش کشاورزی اظهار کرد: ادامه این روند می‌تواند در روزهای پیش‌رو به مشکلی جدی برای بهره‌برداران این منطقه تبدیل شود.

وی با انتقاد از وضعیت تخصیص سوخت اضافه کرد: سهمیه‌ای که امسال به دست ما رسیده، با نیاز واقعی زمین‌های کشاورزی منطقه یک سال زراعی همخوانی ندارد و اگر این کمبود جبران نشود، در میانه عملیات زراعی با مشکل جدی رو به‌ رو خواهیم شد.

این کشاورز ماهنشانی با اشاره به اینکه مشکل ما سهمیه‌ای سوختی است که کاهش یافته و در عمل پاسخگوی نیاز یک سال زراعی کشاورز نیست. وقتی سهمیه کم باشد، ناچار می‌شویم بخشی از سوخت را با قیمت آزاد بخریم و همین موضوع، بهای تمام‌شده تولید را برای ما بالا می‌برد.

این کشاورز با مطالبه‌ای صریح از مسئولان استان گفت: انتظار داریم سهمیه سوخت کشاورزان به میزان سال‌های گذشته بازگردد و در میانه فصل زراعی، دست بهره‌برداران منطقه ماهنشان خالی نماند؛ چراکه کمبود سوخت در این شهرستان، به‌سرعت به بحران تولید تبدیل خواهد شد.

کاهش ۲۵ درصدی سهمیه سوخت کشاورزان زنجانی

اکبر کرامتی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان، با اشاره به وضعیت سهمیه سوخت مصرفی بخش کشاورزی استان اظهار کرد: سهمیه سوخت تخصیص‌یافته برای آغاز فصل زراعی و فرآیند کاشت، ۲۰ میلیون لیتر است که بر اساس ضوابط و متناسب با نیاز بهره‌برداران و ماشین‌آلات کشاورزی در سطح استان زنجان توزیع می‌شود.

وی با اشاره به سهمیه سوخت اختصاص‌یافته به تراکتورها افزود: سهمیه هر دستگاه تراکتور، بسته به نوع، توان موتور و میزان فعالیت، در بازه ۷۰۰ تا ۸۰۰ لیتر برای فصل زراعی تعیین شده است. بدیهی است میزان سوخت موردنیاز ماشین‌آلات کشاورزی با توجه به نوع عملیات، سطح زیر کشت و شرایط بهره‌برداری متفاوت خواهد بود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به کاهش سهمیه سوخت تخصیصی استان زنجان بیان کرد: بر اساس سهمیه ابلاغی، میزان سوخت تخصیص‌یافته به استان زنجان، با توجه به شرایط و ضرورت مدیریت و ذخیره‌سازی سوخت، ۲۵ درصد کاهش نشان می‌دهد. این کاهش، ضرورت برنامه‌ریزی دقیق‌تر برای توزیع سوخت و مدیریت مصرف در بخش کشاورزی را دوچندان می‌کند.

وی در تشریح میزان مصرف سوخت در تولید محصولات زراعی گفت: برآوردها نشان می‌دهد مصرف سوخت در سال زراعی به ازای هر هکتار گندم دیم حدود ۱۲۰ لیتر و برای هر هکتار گندم آبی حدود ۱۵۰ لیتر است. تفاوت میزان مصرف در این دو نوع کشت، متأثر از تفاوت در عملیات زراعی، شرایط بهره‌برداری و نیازهای فنی تولید است.

کرامتی درباره تأثیر قیمت سوخت بر هزینه تمام‌شده تولید محصولات کشاورزی اضافه کرد: بر اساس محاسبات انجام‌شده و با فرض قیمت هر لیتر سوخت سهمیه‌ای معادل ۳۰۰ تومان، سهم هزینه سوخت از هزینه تولید گندم آبی و دیم، به‌ترتیب حدود ۰/۰۲ و ۰/۱ درصد برآورد شده است.

وی افزود: در مقابل، چنانچه هزینه هر لیتر سوخت افزایش یابد، متعاقب آن قیمت تمام شده هر کیلو گندم بطور چشمگیری افزایش یافته و توجیه اقتصادی تولید گندم را متاثر خواهد نمود. این مقایسه، اهمیت دسترسی کشاورزان به سوخت سهمیه‌ای را در کنترل هزینه‌های تولید و حفظ صرفه اقتصادی فعالیت‌های کشاورزی نشان می‌دهد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان خاطرنشان کرد: کاهش سهمیه یا تأخیر در تأمین سوخت موردنیاز، به‌ویژه در مقاطع حساس عملیات کشاورزی، می‌تواند موجب افزایش هزینه‌های بهره‌برداری و اختلال در زمان‌بندی عملیات زراعی شود. ازاین‌رو، تأمین متناسب، به‌موقع و پایدار سوخت موردنیاز بهره‌برداران، در کنار مدیریت صحیح مصرف، از الزامات حمایت از تولید محصولات راهبردی و حفظ پایداری تولید در استان است.

کرامتی با اشاره به تعدد هزینه‌های تولید در بخش کشاورزی، از جمله هزینه تأمین نهاده‌ها، بذر، کود، نگهداری و تعمیر ماشین‌آلات، تأکید کرد: تداوم تولید محصولات اساسی، به‌ویژه گندم، مستلزم هماهنگی میان دستگاه‌های مسئول و اتخاذ تدابیر لازم برای تأمین سوخت موردنیاز کشاورزان، متناسب با نیاز واقعی و برنامه‌های کشت است.

وی با تأکید بر ضرورت ارتقاء بهره‌وری مصرف سوخت در بخش کشاورزی اظهار کرد: استفاده بهینه از ماشین‌آلات، سرویس و نگهداری منظم، تنظیم فنی موتور تراکتورها، کاهش ترددهای غیرضروری و آموزش بهره‌برداران، از جمله راهکارهای مؤثر در کاهش مصرف سوخت است. سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان نیز در چارچوب وظایف و اختیارات خود، پیگیری‌های لازم را برای تأمین سوخت موردنیاز بخش کشاورزی و مدیریت بهینه توزیع آن ادامه خواهد داد.

 روایت کشاورزان زنجانرود و ماهنشان نشان می‌دهد مسئله اصلی، عدد سهمیه نیست؛ بلکه فاصله میان تصمیم‌گیری متمرکز و واقعیت متغیر زمین است؛ فاصله‌ای که هزینه آن را بهره‌بردار روستایی می‌پردازد.

در چنین شرایطی، خروج از چرخه تکرار مطالبه و وعده، تنها با یک تصمیم شفاف ممکن است: بازگرداندن سهمیه به سطح سال‌های گذشته و تضمین دسترسی بیوقفه کشاورز به سوخت در روزهایی که فصل، مجال انتظار ندارد.

 

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر