شناسایی دشمن کلید مصونیت است

زینب قاسملو در گفتگو با خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری «موجرسا»؛ با بیان اینکه دشمنشناسی به عنوان یکی از ارکان اصلی موفقیت در تمام عرصههای زندگی، از طبیعت گرفته تا مسائل سیاسی و اجتماعی، همواره مورد تأکید بوده است، اظهار کرد: تجربه بشر نشان داده است که در مواجهه با دشمن شناختهشده، توانایی دفع آن را داشته، اما از دشمن ناشناخته، ضربههای سنگینی خورده است؛ نمونه بارز آن تلفات گسترده پیش از شناسایی ویروس کرونا در مقابل موفقیتهای پس از آن است.
بیشتر بخوانید
وی با بیان اینکه قرآن کریم بخش عظیمی از آیات خود را به معرفی دشمنان اختصاص داده است، ابراز کرد: پیامبر اکرم (ص) در روایتی عاقلترین مردم را کسی میداند که خدا و دشمن خود را بشناسد و از نافرمانی دشمن سر باز زند. ایشان در حدیثی دیگر، شناخت ابلیس و یارانش را یکی از 10 عامل سعادت دنیا و آخرت برشمردهاند.
کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به سخنانامیرالمؤمنین با بیان اینکه حضرت علی (ع) در دوران حکومت خود بخش عمدهای از تلاش خویش را به افشای چهره دشمنان پرداختند، افزود: ایشان با نوعی از دشمن مواجه بودند که پیامبر (ص) با آن روبهرو نبودند، دشمنان با سابقهای درخشان در خدمت به اسلام، اهل عبادت و قرآن، اما بیخبر از روح مکتب که زمینهساز مقابله آنان با حکومت عدالتگستر امام (ع) شد؛ به عبارت دیگر، امام (ع) با نفاق پنهان دست و پنجه نرم میکردند که برخورد با آن به مراتب دشوارتر از مقابله با کفر آشکار است.
سه جریان مخالف در دوران حکومت امام (ع)
قاسملو با بیان اینکه امام علی (ع) در حکومت حدوداً پنج ساله خود با سه جریان مخالف اصلی روبهرو بودند که پیامبر (ص) پیشاپیش آنان را پیشبینی کرده بود، ادامه داد: ناکثین، قاسطین و مارقین سه جریان مخالف حضرت علی (ع) بودند.
وی با بیان اینکه ناکثین همان جاهطلبان و مقامپرستانی که باامید دستیابی به مناصب دنیوی با امام (ع) بیعت کردند، اما با استقرار حکومت مبتنی بر ارزشهای الهی، پیمان شکستند و شورش کردند، تصریح کرد: قاسطین نیز ظالمانی بودند که در حکومت پیشین به غارت و چپاول اموال عمومی پرداخته بودند و با برقراری عدالت توسط امام (ع)، از این اعمال منع شدند.
کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به مارقین یا همان خوارج، خاطرنشان کرد: مارقین همان کوتهفکران و متعصبان خشکمغزی که تنها ظاهری از دین را دیده و بر عقیده باطل خود پافشاری میکردند بودند.
دشمن آشکار در برابر دشمن پنهان
وی با بیان اینکه از منظر امام علی (ع)، دشمن بر دو نوع است که هر کدام برخورد متفاوتی را میطلبد، عنوان کرد: دشمن آشکار و دشمن پنهان که دشمن آشکار کمخطرترین نوع دشمن که دشمنی خود را علنی میکند و دشمن پنهان خطرناکترین دشمن است که دشمنی خود را پنهان میسازد و قرآن کریم از آن به نفاق تعبیر کرده است.
قاسملو با بیان اینکه امام (ع) در این باره منافقین هشدار میدهد، افزود: «بدترین دشمنان کسی است که عمیقتر بوده و بیشتر کیدش را مخفی میدارد و یا میفرمایند: «بزرگترین دشمنان کسانیاند که حیله خود را بیشتر پنهان میدارند. » و بدترین ضربهها به مکتب از ناحیه همین دشمنان پنهان وارد شده است.
ضرورت هوشیاری دائم
وی با بیان اینکه امام علی (ع) بر ضرورت هوشیاری پیوسته در برابر دشمن و عدم کوچکشماری آن تأکید ویژه دارند، تأکید کرد: «از دشمن درامان نباش، هرچند از تو سپاسگزاری میکند. لحظهای غفلت از دشمن، چهبسا ضربههای هولناکی را در پی خواهد داشت. » و در بیانی دیگر میفرمایند: «کسی که از دشمن غفلت کند، حیلهها و کیدهای دشمن بیدارش خواهد ساخت. »
وی با اشاره به نامه ۵۳ نهج البلاغه خاطرنشان کرد: امام علی (ع) میفرمایند: «زنهار! زنهار! سخت از دشمنت پس از پذیرش صلح بر حذر باش؛ چرا که دشمن گاهی نزدیک میشود تا غافلگیر سازد. بنابراین، دوراندیشی را به کار گیر و در این موارد خوشبینی را متهم کن.»
قاسملو بیان کرد: امام علی (ع) هوشیاری در برابر دشمن را از ویژگیهای خود میدانند و در خطبه ۶ نهج البلاغه با تشبیهی هشداردهنده میفرمایند: «به خدا سوگند من همچون کفتار نیستم که با ضربات آرام و ملایم در برابر لانهاش به خواب رود تا صیاد به او رسد و دشمنی که در کمین اوست غافلگیرش کند. »
وی خاطرنشان کرد: این کلام گهربار درس بزرگی برای تمام زمامداران، مسئولان و امت کشورهای اسلامی است که در لحظات سرنوشتساز، نباید فرصت را از دست داد و تسلیم پیشنهادهای سست عافیتطلبان شد. تشبیه به کفتار که در خانه خود و بدون کمترین مقاومت شکار میشود، نشاندهنده عواقب خطرناک غفلت است. این به معنای اقدام نسنجیده نیست، بلکه ضرورت مشورت با مشاوران شجاع و هوشیار و اقدام بهموقع پس از بررسی همه جانبه امور را گوشزد میکند.
کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به بیاناتامیرالمؤمنین (ع) به ویژه در نهجالبلاغه، ادامه داد: امام علی (ع) یادآور میکند که هوشیاری و شناخت عمیق، بهویژه نسبت به دشمنان پنهان و منافق که خطری به مراتب بزرگتر از دشمنان آشکار دارند، شرط اساسی حفظ نظام اسلامی و مصونیت از توطئههاست.
انتهای خبر/