logo
امروز : چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۲۳:۴۲
[ شناسه خبر : ۴۵۴۲۲ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 10 دقیقه ]
در گزارش موج‌رسا بخوانید؛

رویای خانه‌دار شدن با مسکن ملی کابوس زنجانی‌ها

رویای-خانه‌دار-شدن-با-مسکن-ملی-کابوس-زنجانی‌ها
طرح‌های نهضت ملی مسکن در زنجان، با چالش‌های متعددی مواجه است که برای اجرای موفقیت‌آمیز این طرح‌ها، نیاز به اصلاح فرایندها، افزایش شفافیت و هماهنگی بیشتر میان نهادهای مسئول است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ طرح نهضت ملی مسکن در زنجان، با وجود وعده‌های فراوان و تخصیص بودجه، با چالش‌های متعددی رو‌به‌رو است.  

بیشتر بخوانید

طرح‌های مسکن ملی، که در قالب‌های مختلف نهضت ملی مسکن و قانون جهش تولید تعریف شده‌اند، با وجود پیشرفتی در برخی موارد، با پروژه‌های نیمه‌کاره و مشکلات فراوان همراه هستند.

 عدم هماهنگی میان دستگاه‌های دولتی، از جمله معضلات کلیدی است، از تخصیص بودجه و اخذ مجوزها گرفته تا تملک اراضی و تأمین زیرساخت‌ها، این عدم هماهنگی، روند پیشرفت را کند کرده و بسیاری از پروژه‌ها را در مراحل اولیه یا میانی متوقف کرده است. 

 مشکلات زمین و تملک اراضی نیز مانعی جدی محسوب می‌شود، عدم شفافیت در فرایندها، کمبود نیروی متخصص و  محدودیت‌های مالی نیز به مشکلات موجود افزوده است.

 در نتیجه اجرای موفقیت‌آمیز طرح‌های مسکن ملی در زنجان با چالش‌های پیچیده‌ای روبه‌رو است و نیازمند اصلاح ساختارها و افزایش هماهنگی میان دستگاه‌های اجرایی است تا بتواند به وعده‌های داده‌شده جامه عمل بپوشاند.  علاوه بر این، موضوعات مربوط به کیفیت ساخت و  پاسخگویی به نیازهای واقعی جامعه هدف نیز از دیگر نکات مهم قابل بررسی است.

آغاز ساخت بیش از ۲۰ هزار واحد 

جعفر قزوینیان، مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان، در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا اعلام کرد: پروژه‌های نهضت ملی مسکن در استان زنجان به‌لحاظ پیشرفت، در سطح کشور در مرحله نازک‌کاری و تحویل واحدها قرار دارند. 

وی اذعان داشت: از ۲۷ هزار واحد مسکن حمایتی مورد تعهد این اداره، ساخت بیش از ۲۰ هزار واحد آغاز شده که بیش از ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تاکنون بیش از ۵ هزار واحد به متقاضیان تحویل داده شده است.

مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان همچنین افزود: تا پایان سال جاری، ۹۰ درصد از تعهدات با تأمین زیرساخت‌های لازم ارائه خواهد شد.

 وی به کمبود زمین برای ۷ هزار نفر از متقاضیان اشاره و عنوان کرد: با تدابیر اتخاذ شده، زمین به مساحت ۱۱۶ هکتار در اراضی «ثمین ۳» در حال آماده‌سازی است و همچنین زمینی به مساحت ۳۷۰ هکتار در اراضی لیل‌آباد برای ۵ هزار نفر در دست طراحی است.

قزوینیان از تزریق تسهیلات ۵۵۰ میلیون تومانی به ازای هر واحد خبر داد و افزود: افزایش این تسهیلات به ۱۰۰ میلیون تومان در شورای عالی مسکن مصوب شده، اما هنوز ابلاغ نشده است.

 وی تأکید کرد: در استان زنجان هیچ مشکلی از لحاظ زیرساختی وجود ندارد و برنامه‌ریزی برای تأمین خدمات روبنایی شامل مساجد، مدارس و فضای سبز آغاز شده است.

مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان، همچنین با بیان اینکه ثبت نام جدید در سامانه هم فعلاً وجود ندارد، اظهار داشت: در اجرای طرح نهضت ملی مسکن، همکاری تمامی دستگاه‌های اجرایی ضروری است.

تحویل تعداد زیادی از واحدها در سال جاری 

حبیب افشاریان، مدیرعامل کارگزاری غرب زنجان، در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا، به تشریح آخرین وضعیت پروژه‌های نهضت ملی مسکن در این استان پرداخت. 

وی با اشاره به وجود ۱۹ هزار واحد مسکن ملی در استان زنجان از سال ۱۳۹۹، اظهار داشت: کارگزاری غرب زنجان به‌عنوان کارگزار دولت و اداره‌کل راه و شهرسازی، مسئولیت مدیریت، طراحی، اجرا، آماده‌سازی و تامین زیرساخت‌های ۷ هزار و ۳۲ واحد مسکونی در غرب شهر زنجان را بر عهده دارد.

مدیرعامل کارگزاری غرب زنجان یادآور شد: این پروژه‌ها شامل کوی زیتون، کوی ارغوان و ۱۰۵ واحدی نیروی انتظامی است.

وی با بیان اینکه فعالیت ساخت و ساز ما از  خرداد ۱۴۰۰ آغاز شده است، افزود: از مجموع ۸ هزار ۲۳۲ واحد، ۴ هزار و ۳۳۷ واحد توسط متقاضیان انتخاب واحد شده‌اند، به این معنا که ساخت این واحدها به اتمام رسیده و زیرساخت‌ها نیز آماده است.

 افشاریان همچنین اعلام کرد: ۳ هزار و ۶۸۵ واحد از این تعداد آماده تحویل بوده که تاکنون ۲ هزار و ۱۵۶ واحد آن تحویل و ساکن شده‌اند و مابقی نیز طی ماه‌های آتی تحویل خواهند شد.

وی با تاکید بر اینکه تحویل یک هزار و ۸۵۴ واحد به سال ۱۴۰۵ موکول شده است، ابراز کرد: علت این امر، عدم توانایی مالی متقاضیان در پرداخت سهم خود به دلیل تورم‌های اخیر است.

مدیرعامل کارگزاری غرب زنجان با این وجود، تاکید کرد: پروژه از ابتدا به گونه‌ای طراحی شده بود که تا شهریور ۱۴۰۴ به طور کامل تحویل داده شود.

وی با اطمینان خاطر اعلام کرد: کیفیت ساخت‌و‌ساز پروژه‌های مسکن ملی در غرب زنجان، به دلیل نظارت‌های مستمر و وجود آزمایشگاه‌های تخصصی، به مراتب بالاتر از ساخت و سازهای معمول در سطح شهر است.

 افشاریان همچنین به انتقال مسئولیت تامین زیرساخت‌ها از جمله آب، برق، گاز و شبکه‌های فاضلاب به شرکت‌های خدمات‌رسان اشاره کرد.

در پایان، وی پیشرفت کلی پروژه‌های غرب زنجان را ۷۶ تا ۷۷ درصد اعلام کرد و با احتساب زیرساخت‌ها و آماده‌سازی‌ها، این رقم را حدود ۸۰ تا ۸۱ درصد تخمین زد.

عدم هماهنگی نهادها در اجرای پروژه‌ها

حجت‌الاسلام سعید ایزدراد، نماینده متقاضیان مسکن ملی، در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا، به بیان چالش‌های پیش‌روی این پروژه در استان زنجان پرداخت. 

وی با تاکید بر لزوم هماهنگی بین ارگان‌های مختلف، از جمله شهرداری، شورای شهر و استانداری و اداره شهرسازی خواستار رفع موانع موجود برای تسریع در روند خانه‌دار شدن متقاضیان شد.

به گفته نماینده متقاضیان مسکن ملی، یکی از مهم‌ترین مشکلات، عدم تکمیل زیرساخت‌های روبنایی در مسکن ملی شرق و غرب زنجان است. 

وی با اشاره به اینکه آسفالت، روشنایی معابر، خدمات جمع‌آوری زباله و سایر امکانات ضروری هنوز در این مناطق فراهم نشده، افزود: متاسفانه نهادهای مربوطه از پذیرش مسئولیت شانه خالی می‌کنند و این موضوع باعث نارضایتی ساکنان، به‌ویژه در کوی زیتون و کوی زنگان شده است.

ایزد‌راد گریزی به نارضایتی شدید متقاضیان این دو منطقه از شورای شهر زد و ادامه داد: علی‌رغم درخواست‌های مکرر برای برگزاری جلسه نهاد مذکور هیچگونه اقدامی  تاکنون در این زمینه نداشته است.

وی عنوان کرد: تمام اقدامات زیرساختی باید نظیر جدول‌کشی و روشنایی معابر باید قبل از تکمیل پروژه‌ها انجام می‌شد.

نماینده متقاضیان مسکن ملی تصریح کرد: علاوه بر اینکه تاکنون هیچ کدام از این اقدامات انجام نشده است بلکه هنوز اختلافات بر سر شورای شهر و راه و شهرسازی بر سر انجام این فعالیت‌ها باقی است.

وی با بیان اینکه  باید تمامی اقدامات زیرساختی قبل از اتمام پروژه به پایان می‌رسید، عنوان کرد: باید آماده‌سازی به گونه‌ای بود که همزمان با بهره‌برداری از پروژه‌ها زیرساخت‌ها هم قابل استفاده بودند.

مسئله دیگری که ایزدراد به آن اشاره کرد، وضعیت متقاضیان تک واریزی است، این افراد که مبلغ 40 میلیون تومان را واریز کرده‌اند، منتظر تعیین و آماده‌سازی زمین در مناطق لیل‌آباد و ثمین 3 هستند. 

وی با بیان اینکه حدود 9 هزار نفر در لیل‌آباد و ۲ هزار و ۵۰۰ تا ۳ هزار نفر در ثمین 3 جانمایی خواهند شد، تصریح کرد: ضروری است که عملیات آماده‌سازی زمین‌ها، شامل جدول‌کشی، خیابان‌کشی و زیرسازی، هرچه سریع‌تر انجام شود تا هزینه‌های ساخت و ساز برای مردم کاهش یابد.

نماینده متقاضیان مسکن ملی، در ادامه به وضعیت متقاضیان بدون واریزی نیز اشاره کرد و گفت: حدود ۳ هزار نفر در سال 1400 در این طرح ثبت‌نام کرده‌اند، اما تاکنون هیچ مبلغی از آن‌ها دریافت نشده است.

وی با بیان اینکه با وجود اینکه دولت تاکید دارد این افراد در اولویت نیستند، عنوان کرد: ما معتقدیم که باید با تعیین محدوده‌ای 30 هکتاری در زنجان، زمینه خانه‌دار شدن این گروه از متقاضیان نیز فراهم شود.

ایزد‌راد تصریح کرد: یکی از جدی‌ترین موانع پیش‌روی پروژه مسکن ملی در زنجان، اختلافات بر سر پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی است.

 وی با بیان اینکه سازمان تامین اجتماعی مبلغی بین 70 تا 100 میلیون تومان را به‌عنوان حق بیمه از هر متقاضی مطالبه می‌کند، گفت: این در حالی است که بر اساس ماده 50 برنامه هفتم توسعه، متقاضیان مسکن ملی از پرداخت بیمه معاف هستند.

نماینده متقاضیان مسکن ملی، با اشاره به نامه‌ای از معاونت قوانین مجلس که بر معافیت تمام مساکن ملی نیمه‌کاره و ناتمام از پرداخت بیمه تاکید دارد، افزود: اما سازمان تامین اجتماعی این موضوع را نمی‌پذیرد و بر دریافت این مبالغ اصرار دارد که این امر، فشار مضاعفی را بر متقاضیان وارد می‌کند.

وی در پایان با تاکید بر اهمیت رفع موانع موجود بر سر راه پروژه مسکن ملی، از مسئولان خواست تا با همکاری و هماهنگی بیش‌تر، زمینه خانه‌دار شدن هرچه سریع‌تر متقاضیان را فراهم کنند. 

به گفته ایزدراد، تسریع در این امر، علاوه بر ایجاد امید در جامعه، می‌تواند به رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال نیز کمک کند.

وعده‌ای برای محرومان یا تله‌ای برای متقاضیان

محمدی، یکی از متقاضیان مسکن ملی زنجان در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: در زمان ثبت‌نام آورده‌ اولیه‌ ما در سال ۹۶ رقم ۴۰ میلیون تومان بود و آنچه که اعلام شد این موضوع بود که هر واحد مسکن ملی با قیمت 320 تا 340 میلیون تومان به دست متقاضیان خواهد رسید به عبارتی اعلام شد که 8 قسط 40 میلیون تومانی باید واریز شود اما به تدریج به مبلغی که از ابتدا مدنظر بود؛ افزوده شد، تا جایی که امروز خیلی از متقاضیان دیگر نقدینگی لازم را ندارند و مجبور به فروش ملک خود هستند. 

وی ادامه داد: برخی متقاضیان در سال گذشته مسکن ملی خود را با ۴۵۰ میلیون تومان تحویل گرفتند، برخی با۶۵۰ میلیون تومان و برخی هم هنوز با این ارقام نتوانستند خانه‌ خود را تحویل بگیرند. 

این متقاضی با بیان اینکه بنده تاکنون 680 میلیون تومان واریزی داشته‌ام و هنوز حتی به مرحله انتخاب واحد نرسیده‌ام از بلاتکلیفیِ خود سخن به میان آورد و ادامه داد: مقرر شده بعد از انتخاب واحد نیز مبلغ 220 تا 300 میلیون تومان دیگر نیز واریز شود تا بتوانیم مسکن خود را تحویل بگیریم. در کنار این امر گویا تسهیلات 500 میلیون تومانی نیز برای این واحد‌ها در نظر گرفته شده است که باید بعد از تحویل شروع به واریز اقساط 6 تا 7 میلیون تومانی آن کنیم.

محمدی بیان کرد: مشخص نیست چه زمانی خانه‌ها را تحویل بدهند و دائم مبلغ را بالا می‌برند، یک کارگر ماهی ۱۱ میلیون تومان قسط می‌دهد و در حالی که حقوق او از قسطی که می‌دهد بعضاً کم‌تر است. 

وی گفت: این مسکن قرار بود برای محرومان باشد و به کمک آن‌ها بیاید اما ظاهرا مسکنِ ملی، مسکنِ سرمایه‌داران است و به دردِ محرومان نمی‌خورد.

طرح‌های نهضت ملی مسکن در زنجان، علی‌رغم وعده‌های داده شده و تخصیص بودجه، با چالش‌های متعددی مواجه است. عدم هماهنگی میان دستگاه‌های دولتی، مشکلات زمین و تملک اراضی، کمبود نیروی متخصص و محدودیت‌های مالی، از جمله موانع اصلی پیشرفت پروژه‌ها هستند. 

برای اجرای موفقیت‌آمیز این طرح‌ها، نیاز به اصلاح فرایندها، افزایش شفافیت و هماهنگی بیشتر میان نهادهای مسئول وجود دارد.

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر