logo
امروز : چهارشنبه ۲۷ فروردین ۱۴۰۴ ساعت ۱۵:۱۳
[ شناسه خبر : ۴۴۹۱۲ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 4 دقیقه ]
کارشناس مسائل بین‌الملل و آمریکا:

توافقی بدون رفع تحریم‌ها شکل نمی‌گیرد

توافقی-بدون-رفع-تحریم‌ها-شکل-نمی‌گیرد
کارشناس مسائل بین‌الملل و تحلیل‌گر ارشد حوزه آمریکا با اشاره به آغاز مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا گفت: این مذاکرات تنها در چارچوب برنامه هسته‌ای و رفع تحریم‌ها بوده و تهران مذاکره‌ای در حوزه‌های موشکی، پهپادی یا منطقه‌ای نپذیرفته است.

رضا صارمی‌راد در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ به تشریح ابعاد مذاکرات اخیر ایران و آمریکا پرداخت و اظهار کرد: این مذاکرات به صورت غیرمستقیم در حال انجام است و چارچوب آن کاملاً با خواست و شروط ایران هماهنگ شده است.

بیشتر بخوانید

وی با بیان اینکه چارچوب مذاکرات مشخص است و اگر طرف مقابل آن را نپذیرد، روند گفتگوها متوقف خواهد شد، تصریح کرد: در حال حاضر مذاکرات میان ایران و آمریکا به هیچ عنوان مستقیم نیست و به صورت غیرمستقیم انجام می‌شود. ما از ابتدا اعلام کرده بودیم که مذاکره مستقیم را نمی‌پذیریم و طرف آمریکایی نیز این موضوع را قبول کرد.

کارشناس مسائل بین‌الملل و تحلیل‌گر ارشد حوزه آمریکا با اشاره به اینکه خواسته‌های ایران در مورد محل مذاکرات نیز مورد پذیرش قرار گرفته است، گفت: آمریکایی‌ها تمایل داشتند مذاکرات در امارات برگزار شود، اما ما عمان را پیشنهاد دادیم و این پیشنهاد پذیرفته شد. همچنین آمریکایی‌ها تمایل داشتند مذاکرات را به حوزه‌های دیگر از جمله برنامه موشکی، پهپادی و مسائل منطقه‌ای نیز گسترش دهند، اما ایران تأکید کرده که موضوع مذاکرات صرفاً در حوزه برنامه هسته‌ای و رفع تحریم‌ها خواهد بود.

پذیرش چارچوب ایران از سوی طرف آمریکایی

صارمی‌راد افزود: واقعیت این است که مواضع ایران از موضع قدرت و برتری تنظیم شده و طرف مقابل نیز آن را پذیرفته است. همه شرایطی که از سوی ایران به عنوان پیش‌شرط مذاکرات مطرح شده بود، اکنون در چارچوب مذاکرات جاری رعایت شده و این نشان‌دهنده موقعیت قوی ایران در این گفتگوهاست.

وی خاطرنشان کرد: آنچه اکنون در جریان است، مذاکرات مقدماتی برای رسیدن به چارچوب مشخص جهت ادامه گفتگوهاست. نباید انتظار داشت که در یکی دو روز نخست اتفاق مهمی رخ دهد، چرا که هدف فعلی، تعیین محورهای دقیق گفتگو و چگونگی ادامه آن‌هاست.

پاسخ به ادعاهای ترامپ و شفاف‌سازی درباره 

کارشناس مسائل بین‌الملل و تحلیل‌گر ارشد حوزه آمریکا در ادامه این گفتگو در پاسخ به سئوالی درباره برخی اظهارنظرها در خصوص «مذاکرات شرافتمندانه» و نقش رسانه‌ها گفت: اینکه برخی افراد یا حتی خود ترامپ در رسانه‌هایشان به گونه‌ای وانمود می‌کنند که ایران وارد مذاکره مستقیم شده، بیشتر مصرف رسانه‌ای دارد. واقعیت این است که مذاکرات به صورت غیرمستقیم بوده و این رویکرد مسبوق به سابقه است؛ چه در دوران شهید آیت‌الله رئیسی و چه در دوران روحانی، مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا انجام شده بود و این موضوع عجیب یا جدیدی نیست.

وی درباره مفهوم «توافق شرافتمندانه» نیز افزود: اصلاً هنوز توافقی حاصل نشده که بخواهیم در مورد شرافتمندانه بودن یا نبودن آن صحبت کنیم. ایران چارچوب‌هایی را مشخص کرده و اگر طرف مقابل آن‌ها را بپذیرد، گفتگوها ادامه خواهد یافت. در غیر این صورت، مذاکرات متوقف می‌شود.

عدم دستیابی به برنامه نظامی هسته‌ای 

صارمی‌راد در بخش دیگری از سخنان خود به سخنان عباس عراقچی، معاون سابق وزیر امور خارجه، اشاره کرد و گفت: آنچه عراقچی نیز اشاره کرده، همان موضوع مهم اطمینان دادن به طرف مقابل درباره عدم وجود برنامه نظامی در حوزه هسته‌ای است. ایران بارها اعلام کرده است که اهداف برنامه هسته‌ای صرفاً صلح‌آمیز است و این موضوع بار دیگر تأکید می‌شود.

وی ادامه داد: از سوی دیگر، شرط اصلی ایران در این مذاکرات، رفع تحریم‌های ظالمانه است. اگر این محور رعایت نشود، هیچ توافقی حاصل نخواهد شد. ما بر اساس تجربه، خواهان راستی‌آزمایی هستیم. اینکه دولت آمریکا تا چه اندازه توان دارد تعهدات را اجرایی کند، موضوعی است که باید به دقت بررسی شود.

کارشناس مسائل بین‌الملل و تحلیل‌گر ارشد حوزه آمریکا در پایان با اشاره به تفاوت‌های ساختاری میان دولت بایدن و دولت ترامپ گفت: آنچه ترامپ در خصوص امکان تحمیل توافق به کنگره مطرح می‌کند، خود یکی از دلایلی است که باعث شد ایران به دنبال راستی‌آزمایی جدی در خصوص توان اجرایی دولت آمریکا برود. ما باید بدانیم که آیا این ادعا واقعاً قابلیت تحقق دارد یا صرفاً تبلیغات انتخاباتی است.

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر