سامانههای موشکی که در اوج تحریمها رونمایی شد

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا»؛ به نقل ازشبکه اطلاعرسانی راهدانا؛ با وجود تحریمهای گسترده غرب علیه جمهوری اسلامی ایران اما پیشرفتهای موشکی و پهپادی نیروهای مسلح کشورمان توانسته تا حد قابل توجهی قدرت بازدارندگی ایران در منطقه و عرصه بینالملل را افزایش دهد.
بیشتر بخوانید
در حال حاضر نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با برخورداری از امکانات پهپادی و موشکی قابل توجه قادر است نسبت به بسیاری از تهدیدات مرزی مقابله کرده و اقتدار کشور را به نمایش بگذارد.
سال ۱۴۰۳ سالی بود که در آن برخی تجهیزات موشکی و پهپادی بومیسازی شده در ایران که تنها چند کشور محدود از آن برخوردار هستند رونمایی شود. موضوعی که واکنشهای بسیاری را در بین کشورهای منطقه و جهان به دنبال داشت.
سامانه پدافندی مجید
سامانه سلاح پدافند هوایی مجید که با نام تجاری AD-۰۸ نیز شناخته میشود، یکی از جدیدترین سامانههای تولید شده توسط صنعت دفاعی کشورمان است که در حقیقت یک سامانه سلاح زمین به هوای با برد و ارتفاع کوتاه است و کاربرد آن در آخرین لایه دفاع هوایی مناطق تحت حفاظت است.
سامانه سلاح مجید از چهار بخش عمده تشکیل شده است که این چهار بخش شامل سیستم الکترواپتیکی شناسایی و ردیابی اهداف، فرماندهی کنترل آتش، لانچر با چهار عدد محفظه موشک و موشکهای پدافندی AD-۰۸ است.
اصلیترین بخش این سامانه که همان سیستم کشف و رهگیری اهداف است، یک سیستم الکترواپتیکی است که وظیفه کشف هدف و هدایت سیستم را بر عهده دارد. برد این سیستم ۱۵ کیلومتر است و قابلیت کشف ۳۶۰ درجه در سمت و صفر تا ۱۲ درجه در ارتفاع را دارد.
سامانه کشف و شناسایی «منیر»
سامانه کشف پسیو منیر برابر نیاز نیروی پدافند هوایی ارتش در حوزه درگیری با اهداف با سطح مقطع کم طراحی شده است و میتواند با پوشش ۳۶۰ درجهای و بدون انتشار هیچگونه امواجی اهداف را شناسایی و موقعیت دقیق آنها را در اختیار سامانههای درگیری قرار دهد.
دیگر قابلیتهای سامانههای مجید و سامانه کشف و شناسایی منیر قدرت تحرکپذیری بالای این دو سامانه است؛ با توجه به پیشرفت تسلیحات ضد سامانههای پدافندی، تحرک امری مهم و حیاتی برای سامانههای پدافندی است، چراکه در صورت ثابت بودن سامانههای پدافندی بهخصوص سامانههای ارتفاع پست که در فواصل نزدیکتری با هدف درگیر میشوند، امکان کشف محل استقرار و هدف قرار گرفتن آنها افزایش پیدا میکند.
ناو پهپادبر شهید باقری
ناو پهپاد بر شهید باقری با طول ۲۴۰ متر و وزن ۳۵ هزار تن، یکی از بزرگترین و سنگینترین شناورهای تولیدی ایران به شمار میرود. این شناور که به نوعی در رده ناوهای هواپیمابر سبک قرار میگیرد، قابلیت حمل انواع مختلف پهپادهای رزمی و شناسایی، بالگردها، قایقهای تندرو و حتی موشکهای کروز ضد کشتی را دارد. ظرفیت حمل هفت تا ۹ فروند بالگرد و انواع پهپادهای نظامی، این شناور را به یک پایگاه عملیاتی بسیار قدرتمند تبدیل میکند که در تمامی شرایط دریا قادر به انجام عملیاتهای پیچیده و مختلف است.
یکی از ویژگیهای برجسته ناو شهید باقری، ساختار پیچیده آن برای انجام عملیاتهای متعدد است.
این شناور مجهز به یک آشیانه زیرین است که میتواند تا ۶۰ فروند پهپاد مختلف، شامل پهپادهای انتحاری و شناسایی، را حمل کند. سیستم تیکآف پهپادها در این ناو به صورت رمپ شیبدار (سطح شیبدار) طراحی شده است که برای عملیاتهای سریع و بدون نیاز به باندهای طولانی مناسب است. این ویژگیها موجب شده تا ناو شهید باقری قادر به حمل انواع پهپادهای پیشرفته و انجام مأموریتهای شناسایی، تهاجمی و حتی عملیاتهای الکترونیکی باشد.
در زمینه بالگردی نیز این ناو از ظرفیتهای گستردهای برخوردار است. قابلیت حمل انواع بالگردهای سبک و متوسط، از جمله بل ۲۰۶، شاهد ۲۷۸، میل ۱۷ و بل ۴۱۲، به این شناور اجازه میدهد تا بهعنوان یک ناو بالگردبر عمل کرده و عملیاتهای مختلف دریایی، امداد و نجات، شناسایی و حتی پشتیبانی هوایی را انجام دهد.
ماهواره «پارس ۲»
ماهواره «پارس ۲» با دقت تصویربرداری بسیار بالاتر در طیف رنگی (۸ متر) و سیاه و سفید (۴ متر) رونمایی در بهمن ماه و با حضور مسعود پزشکیان رونمایی شد. این ماهواره دارای دقت تصویربرداری ۲ متر است.
همچنین ماهواره مخابراتی «ناوک» با هدف تقویت ارتباطات مخابراتی در ارتفاع بالا طراحی شده، این ماهواره با قابلیت تست ارتباطات در مدار بیضوی کشیده ساخته شده است که برای اولینبار در مدار قرار گرفت.
«فتح ۳۶۰ ال» جدیدترین موشک بالستیک
توانایی شلیک ۶ موشک در زیر یک دقیقه؛ یعنی سامانه شلیک موشکهای فتح ۳۶۰ میتواند به راحتی تاکتیک موسوم به Shoot-and-scoot را که بهمعنی شلیک سریع و سپس تغییر یا ترک موضع مورد نظر است را انجام دهد.
آزمایش موشک قارهپیما
همچنین علاوه بر رونمایی از دستاوردهای مهمی در حوزه دفاعی، نظامی و فضایی، آزمایش موشک قارهپیمای ایرانی واکنشهای بسیاری را بهدنبال داشت.
شامگاه جمعه ۱۸ آبان ۱۴۰۳ پس از دیدهشدن شی نورانی در آسمان شاهرود بحثهای فراوانی در خصوص آن شکل گرفت. برخی اکانتها اتفاق شاهرود را نوعی آزمایش موشک قارهپیما یا ICBM دانستند. ویژگیهای اصلی این موشکها برد و سرعت بسیار بالای آنهاست.
اسماعیل کوثری، نماینده مجلس، درباره برخی اخبار راجع به آزمایش موشکهای قارهپیما توسط ایران گفت: من نمیتوانم وارد جزئیات این طرح شوم؛ اما در جهت بازدارندگی باید انواع سلاحها را داشته باشیم و برای برقراری امنیت کشور عزیزمان ایران، قطعاً و یقیناً این مسائل را دنبال میکنیم و حتماً در جهت اینکه هرچه سریعتر آزمایشهای مختلف صورت بگیرد، فعالیت میکنیم. ما برای رسیدن به اهداف تلاش میکنیم که یکی از آن مسائل موشکی است.
انتهای خبر/