logo
امروز : یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ ساعت ۱۵:۴۴
[ شناسه خبر : ۴۳۱۷۶ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 9 دقیقه ]
در گزارش موج‌رسا بخوانید؛

پنل‌های خورشیدی کلید حل بحران انرژی زنجان

پنل‌های-خورشیدی-کلید-حل-بحران-انرژی-زنجان
پنل‌های خورشیدی فناوری پاکی برای تولید برق هستند که با بهره‌گیری از نور خورشید انرژی تجدیدپذیر تولید می‌کنند، نصب این پنل‌ها باعث کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی، صرفه‌جویی در هزینه‌ها و کاهش آلودگی هوا می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ برق به‌عنوان یکی از صنایع زیربنایی و حیاتی نقش محوری در زندگی مدرن ایفا می‌کند. امروزه بدون برق نه تنها روشنایی، بلکه عملکرد تمامی ملزومات زندگی نیز مختل می‌شود. 

بیشتر بخوانید

این صنعت محرک اصلی تولید گرما، سرما، نور و کاربرد محصولات صنعتی، کشاورزی تجاری و عمومی است و با گسترش شهرنشینی اهمیت آن روز به روز افزایش پیدا می‌کند.

شرکت‌های توزیع و منطقه‌ای برق به‌عنوان دو نهاد زیرساختی کلیدی، مسئولیت تامین برق برای تمامی مصارف را برعهده دارند و نقش مهمی در چرخه اقتصادی کشور ایفا می‌کنند در این راستا استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر مانند باد، خورشید و ساخت نیروگاه‌ها به‌عنوان راهکارهایی برای تولید برق مورد توجه قرار گرفته و سرمایه‌گذاری‌های قابل‌توجهی در این حوزه انجام شده است.

در استان زنجان نیز، حرکت به سمت انرژی‌های تجدیدپذیر و جذب سرمایه‌گذار در این زمینه از اولویت‌های مهم محسوب می‌شود، استفاده از پنل‌های خورشیدی برای تامین بخشی از برق شرکت‌ها و نهادهای دولتی این استان، به دلایل متعددی ضروری است. این روش منبع پایداری از انرژی را فراهم می‌کند که می‌تواند وابستگی به سوخت‌های فسیلی را کاهش دهد و امنیت شبکه برق را افزایش ببخشد.

انرژی خورشیدی به‌عنوان یک منبع پاک به کاهش آلودگی هوا و بهبود کیفیت محیط زیست کمک می‌کند.

علاوه بر این دولت نیز سیاست‌های حمایتی برای گسترش انرژی‌های تجدیدپذیر دارد و نهادهای دولتی موظف به اجرای این سیاست‌ها هستند، همچنین استفاده از پنل‌های خورشیدی در بلندمدت موجب کاهش هزینه‌های برق و بی‌نیازی از شبکه خواهد شد.

با توجه به چالش‌های ناترازی انرژی در استان پنل‌های خورشیدی می‌توانند بار شبکه را کاهش داده و از قطعی برق جلوگیری کنند.

در نهایت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر فرصت‌هایی برای نوآوری، توسعه فناوری و ایجاد اشتغال در استان فراهم می‌آورد، توسعه نیروگاه‌های خورشیدی نه تنها به اقتصاد محلی کمک می‌کند بلکه باعث ایجاد فرصت‌های شغلی جدیدی در زمینه طراحی، نصب و نگهداری پنل‌های خورشیدی نیز می‌شود.

بنابراین استفاده از پنل‌های خورشیدی به‌عنوان یک راهکار پایدار و موثر برای تامین انرژی، امری ضروری است و تمامی شرکت‌ها و نهادهای دولتی باید در این مسیر گام بردارند.

تاکید دولت بر تولید انرژی‌های تجدیدپذیر

حسین محمدی، معاون امور اقتصادی استاندار زنجان در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: در تامین برق، روش‌های مختلفی وجود دارد که شامل نیروگاه‌های بزرگ مقیاس مانند سلطانیه و آرین (با استفاده از گاز و گازوئیل) و نیروگاه‌های کوچک‌مقیاس یا نیروگاه‌های خودتامین هستند.

 وی با بیان اینکه برخی شرکت‌ها نیز از طریق ژنراتورها، برق تولید کرده و به دولت یا به بخش خصوصی می‌فروشند، افزود: علاوه بر این از طریق نیروگاه‌های بادی و خورشیدی (انرژی‌های تجدیدپذیر) نیز برق تولید می‌شود.

معاون امور اقتصادی استاندار زنجان با اشاره به اینکه در استان زنجان، به دلیل شرایط آب‌ و هوایی متفاوت از استان‌های کویری راندمان انرژی خورشیدی صد در صد نیست و در برخی ماه‌ها هوا شرایط تولید بهینه برق را ندارد، عنوان کرد: با این حال این روش به دلیل عدم آلایندگی در اولویت تامین برق استان قرار دارد.

وی عنوان کرد: سال گذشته با شرکت‌های متقاضی نیروگاه‌های خورشیدی مذاکره شد و قراردادهایی با ۱۳ شرکت منعقد شد.

محمدی با تاکید بر اینکه اگر این شرکت‌ها وارد مدار تولید شوند، حدود ۱۰۰ الی ۱۲۰ مگاوات‌ساعت برق در روز تا پایان سال ۱۴۰۵ به شبکه اضافه می‌شود که حدود یک ششم مصرف مورد نیاز استان است، یادآور شد: در حال حاضر حدود ۲۰ الی ۳۰ مگاوات‌ساعت در روز تولید از طریق انرژی تجدیدپذیر داریم.

کارخانه‌ها درصدد ایجاد نیروگاه 

وی ادامه داد: با ورود تمام نیروگاه‌های خورشیدی به مدار بخشی از نیاز برق استان از این طریق تامین خواهد شد و ناترازی انرژی به حداقل خواهد رسید.

معاون امور اقتصادی استاندار زنجان یادآور شد: علاوه بر شرکت‌های فوق، تعدادی از واحدهای اقتصادی بزرگ و انرژی‌بر استان نیز اعلام آمادگی کرده‌اند که در موضوع تولید انرژی خورشیدی سرمایه‌گذاری کنند که در حال رایزنی برای توافق نهایی هستیم.

وی با تاکید بر اینکه دستگاه‌های اداری نیز موظفند براساس ماده ۵ قانون خدمات کشوری به مدت چهار سال و سالانه ۵ درصد از انرژی خود را از طریق خورشیدی تامین کنند، مطرح کرد: این موضوع به همه دستگاه‌ها ابلاغ شده است، اما برخی به دلیل محدودیت‌های فضا قادر به انجام این تعهد نیستند. 

محمدی با اشاره به اینکه برای حل این مشکل در حال آماده‌سازی محلی برای نصب پنل‌های خورشیدی هستیم، بیان کرد: دستگاه‌ها باید بتوانند در آن سرمایه‌گذاری کنند و تعهدخود را انجام دهند.

وی ابراز داشت: براساس مصوبه شورای تامین نیز کارگروه مدیریت انرژی استان تفویض لازم برای پیگیری این موضوع را اخذ کرده است.

معاون امور اقتصادی استاندار زنجان با بیان اینکه بسیج سازندگی نیز در قالب جهاد روشنایی تسهیلاتی را برای نصب و راه‌اندازی پنل‌های خورشیدی کوچک مقیاس نیز برای مناطق محروم لحاظ کرده است.

وی تصریح کرد: در شهرها نیز طرح‌هایی داریم که در مراحل مطالعه قرار دارد و پس از نهایی شدن و تصویب نهایی به کمک نظام مهندسی ساختمان استان و شهرداری‌ها اجرا خواهد شد.

محمدی با تاکید بر اینکه تأمین انرژی از طریق پنل‌های خورشیدی برای دولت چهاردهم در اولویت قرار داشته و امیدواریم با مدیریت مناسب در این خصوص بتوانیم در تامین پایدار برق برای سال‌های آینده اقدامات مفیدی را داشته باشیم.

تأمین ۲۰ درصد انرژی ادارات از نیروگاه‌ها

در این راستا امیر‌مسعود محقق، مجری توسعه نیروگاه‌های خورشیدی استان زنجان در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: طرح‌های حمایتی برای نیروگاه‌های مقیاس کوچک تا پنج کیلووات، به‌ویژه در مناطق روستایی، از طریق اعطای وام و تسهیلات کم‌بهره از محل تبصره ۱۸ وام‌های تکلیفی اجرا می‌شوند. 

وی با بیان اینکه این طرح‌ها نه‌تنها هزینه‌های احداث نیروگاه را پوشش می‌دهند، افزود: بلکه درآمدی پایدار برای خانواده‌ها ایجاد کرده و به بهبود اقتصاد خانوار کمک می‌کنند.

مجری توسعه نیروگاه‌های خورشیدی استان زنجان خاطرنشان کرد: اقساط وام‌ها به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که از درآمد ماهانه قابل بازپرداخت باشند و مازاد آن به‌عنوان درآمد اضافی باقی می‌ماند.

وی با تاکید بر اینکه این درآمد به‌مرور زمان افزایش یافته و پس از چند سال به رقم قابل‌توجهی تبدیل می‌شود، عنوان کرد: درآمد حاصله به معیشت خانوار کمک شایانی می‌کند.

محقق تصریح کرد: تعداد زیادی از کارخانه‌ها و ادارات به تعهد استفاده از انرژی خورشیدی اقدام به احداث نیروگاه‌های پنل خورشیدی کرده‌اند و بسیاری دیگر نیز در شرف احداث هستند.

وی با اشاره به اینکه بر اساس قانون ۲۰ درصد از برق ادارات باید از طریق انرژی خورشیدی تأمین شود، یادآور شد: در صورت عدم رعایت این قانون ادارات موظفند این ۲۰ درصد را از بورس انرژی خریداری کنند یا جریمه آن به قبض برق اضافه می‌شود. 

مجری توسعه نیروگاه‌های خورشیدی استان زنجان اظهار داشت: این قانون‌گذاری باعث شده تمایل به احداث نیروگاه‌های خورشیدی در میان ادارات به‌طور چشمگیری افزایش پیدا کرده است.

افزایش نیروگاه‌های انرژی پاک در زنجان 

وی خاطرنشان کرد: پیش‌بینی می‌شود در سال آینده تعداد قابل‌توجهی از ادارات مجهز به نیروگاه‌های خورشیدی شوند.

محقق با بیان اینکه در مورد کارخانه‌ها نیز قانون‌گذاری‌هایی وجود دارد که بر اساس آن‌، کارخانه‌ها موظفند طی یک سال یک درصد و در مدت پنج سال ۵ درصد از برق خود را از طریق انرژی خورشیدی تأمین کنند، افزود: این قوانین باعث افزایش درخواست‌های احداث نیروگاه‌های خورشیدی از سوی کارخانه‌ها شده است.

وی عنوان کرد: انتظار می‌رود در سال آینده تعداد زیادی از کارخانه‌ها نیز به این فناوری مجهز شوند.

مجری توسعه نیروگاه‌های خورشیدی استان زنجان با تاکید بر اینکه این اقدامات نه‌تنها به کاهش مصرف انرژی فسیلی کمک می‌کنند، گفت: بلکه نقش مهمی در توسعه پایدار و بهبود شرایط اقتصادی و محیط زیستی کشور ایفا می‌کنند.

چالش جدی کمبود برق در ایران

پیمان بنالیان، کارشناس تولید پراکنده و انرژی‌های نو در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: ایران با چالش جدی کمبود انرژی به‌ویژه در بخش برق رو‌به‌رو است.

وی با بیان اینکه این مسئله باعث شده تا تعهدات بین‌المللی برای کاهش مصرف انرژی و حرکت به سمت منابع تجدیدپذیر بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد، افزود: در این میان، انرژی خورشیدی به‌عنوان یکی از در دسترس‌ترین و کارآمدترین منابع تجدیدپذیر در ایران شناخته شده است.

کارشناس تولید پراکنده، انرژی‌های نو با تاکید بیان کرد: وزارت نیرو در راستای حل این مشکل بخشنامه‌های متعددی را برای گسترش استفاده از پنل‌های خورشیدی به اقشار مختلف جامعه، اصناف و صنایع ابلاغ کرده است.

وی با بیان اینکه هدف اصلی از این اقدامات جبران کمبود انرژی و بهبود وضعیت تأمین برق از طریق انرژی‌های پاک است، ادامه داد: در حال حاضر طرح‌های متنوعی برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی در مقیاس‌های مختلف، از جمله نیروگاه‌های کشاورزی، صنعتی، دولتی و نیروگاه‌های خانگی در دست اجرا است.

بنالیان تصریح کرد: دولت، با هدف ایجاد یک الگوی پیشرو تمامی ادارات دولتی را ملزم کرده تا بخشی از انرژی مصرفی خود را از طریق نیروگاه‌های خورشیدی تأمین کنند. 

وی خاطرنشان کرد: در صورت عدم اجرای این دستورالعمل ادارات متخلف مشمول جریمه خواهند شد.

بخش کشاورزی موظف به تولید برق مصرفی

کارشناس تولید پراکنده، انرژی‌های نو با تاکید بر اینکه بخش کشاورزی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و کشاورزان و صاحبان چاه‌های کشاورزی که از برق دولتی استفاده می‌کنند، ملزم به تأمین بخشی از انرژی مورد نیاز خود از طریق سیستم‌های خورشیدی هستند، افزود: این امر علاوه بر کاهش وابستگی به منابع انرژی فسیلی به کاهش هزینه‌های انرژی در بخش کشاورزی نیز کمک می‌کند.

وی تصریح کرد: دولت با در نظر گرفتن بسته‌های تشویقی و تسهیلات گوناگون سعی در ترغیب بخش‌های مختلف جامعه به سرمایه‌گذاری در انرژی خورشیدی دارد، این اقدامات شامل اعطای وام‌های کم‌بهره، ارائه تخفیف‌های مالیاتی و تسهیل فرآیندهای اداری برای اخذ مجوزهای احداث نیروگاه‌های خورشیدی است.

بنالیان عنوان کرد: در نهایت حرکت به سمت استفاده گسترده از انرژی خورشیدی نه تنها به کاهش کمبود انرژی در کشور کمک می‌کند، بلکه به حفظ محیط زیست، کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی و توسعه پایدار کشور نیز منجر خواهد شد.

وی ابراز کرد: با توجه به پتانسیل بالای تابش خورشید در ایران این منبع تجدیدپذیر می‌تواند نقش بسزایی در تأمین انرژی مورد نیاز کشور در آینده ایفا کند.

پنل‌های خورشیدی به‌خوبی نشان می‌دهد که این فناوری علاوه بر کاهش هزینه‌های انرژی، به حفظ محیط زیست و کاهش آلاینده‌ها کمک می‌کند و بهره‌گیری از انرژی خورشیدی می‌تواند به سمت یک آینده پایدارتر و سبزتر هدایت کند.

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر