رج مشکلات بر دار قالیبافان ماهنشانی
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا»؛ قالیبافی یکی از مهمترین صنایع دستی استان زنجان است، علاوه بر اینکه بهعنوان یک هنر و صنعت زیبا سبب معرفی استان در سطح کشور و حتی جهان است، میتواند زمینهساز اشتغال افراد فراوانی باشد و در زمینه ایجاد درآمد و ارزآوری به استان نقش مهمی داشته باشد.
بیشتر بخوانید
این هنر زیبا میراثی از گذشتگان است که با عشق بر تار و پود آن تافتهاند و رج به رج زیبایی بافتهاند و این صنعت زیبا را برای ما به یادگار گذاشتهاند.
این صنعت و هنر در طول زمان ناملایمات فراوانی به خود دیده بههمین دلیل در مدت چند دهه گذشته تمایل چندانی از سوی افراد برای ادامه آن مشاهده نمیشد و از رونق این هنر زیبا کاسته شده بود ولی در طی سالهای اخیر در ماهنشان بهشدت مورد توجه افراد علیالخصوص بانوان قرار گرفته است و اگر برای تسهیلات حمایتی و بیمهای از سوی دولت حمایت شوند افق روشنی برای این صنعت زیبا میتوان پیشبینی کرد.
صدور 2 هزار کارت قالیبافی در ماهنشان
ابراهیم قزلباش، رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان ماهنشان در گفتگو با خبرنگار موجرسا گفت: در شهرستان ماهنشان نزدیک 2 هزار کارت قالیبافی صادر شده است که از این تعداد نزدیک به ۷۰۰ نفر به صورت دائم مشغول حرفه قالیبافی هستند و مابقی به صورت فصلی و موقت به این حرفه اشتغال دارند و به تعداد انگشت شمار وجود دارند که کارت را صرفاً برای دریا دریافت تسهیلات از طریق سایر نهادها استفاده میکنند.
وی با بیان اینکه قالیبافی بهصورت پراکنده در مناطق مختلف شهرستان فعالیت میکنند، افزود: در منطقه اوریاد، تختهیورد، انگوران، گونای، مادآباد، وهران تعداد بیشتری از این قالیبافان مشاهده میشود.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان ماهنشان تصریح کرد: این قالیبافان بهصورت مشاغل خانگی فعالیت دارند و مشاغلی که بهصورت پشتیبان هستند در شهرستان ماهنشان وجود ندارد، چراکه این امر نیازمند مجوز و طی مراحل قانونی است که وجود این امر مستلزم برخی از اقدامات است که به لحاظ عدم آگاهی از قوانین و مقررات افراد چندان علاقهای به آن ندارند.
وی تصریح کرد: بهجرات میتوان گفت قالیهایی که در شهرستان ماهنشان بافته میشود با قالیهایی که در مرکز استان و شهرستان خدابنده تولید میشود از لحاظ کیفیت برتری میکنند.
قزلباش گفت: به مرور زمان این صنعت در شهرستان در رونق است. با توجه به زیبایی و با کیفیت بالایی که دارند، هر روز بر رونق آنان افزوده خواهد شد.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان ماهنشان گریزی به وجود مشکلات فعالان این عرصه زد و ادامه داد: عمده مشکلاتی که قالیبافان دارند این است که از مشوقهایی که از طریق دولت وجود دارد بیبهرهاند. البته این مشکلات شهرستانی نبوده بلکه از نظر استانی و کشوری است.
وی با بیان اینکه عمده مشکل ما در زمینه ارائه تسهیلات به فعالان است، ابراز کرد: ارائه تسهیلات تاکنون به صورت 100 درصدی به همه افراد محقق نشده است.
قزلباش خاطرنشان کرد: افرادی که کارت قالیبافی دارند اقدام به دریافت تسهیلات میکنند و اداره صنعت، معدن و تجارت نقشی در آن ندارد در حالی که در دریافت وامها نیاز به اهلیتسنجی است.
قزلباش عنوان کرد: در زمینه بیمه از سال ۱۳۹۳ بهصورت کلی دولت این افراد را مورد حمایت قرار داد بود و بخشی از حق بیمه را دولت و بخشی را خود قالیباف پرداخت کرد.
وی خاطرنشان کرد: از سال ۱۳۹۳ تاکنون این طرح متوقف شده و حمایتی در این زمینه انجام نشده است، یعنی دولت نتوانسته حمایتهای لازم را ارائه بدهد.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان ماهنشان یادآور شد: در حال حاضر انجام بیمه عشایر و روستاییان وجود دارد که با پرداخت حق بیمه مناسب است و به این افراد و قالیبافان و فعالان این عرصه توصیه میشود.
واریز بیمه برای ۹۵ قالیباف
مهدی سبزی، سرپرست تأمین اجتماعی شهر دندی در زمینه واریز بیمه قالیبافان و فعالان این عرصه گفت: قالیبافان برای واریز بیمه باید از طریق نهادهای مربوطه به تأمین اجتماعی معرفی شوند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر برای ۹۵ نفر از قالیبافان این شهرستان بیمه واریز میشود، افزود: این افراد ابتدا توسط نهادهای مربوطه به بیمه تامین اجتماعی معرفی شوند و در این شرایط حق کمک دولت از این قالیبافان دریافت نمیشود.
سرپرست تأمین اجتماعی دندی خاطرنشان کرد: اگر حق کمک دولت از افراد دریافت نشود مبلغی که فرد پرداخت میکند بسیار مناسب خواهد بود، و حدود ۶۰ درصد از حق بیمه فعالان این عرصه توسط کمک دولت در نظر گرفته میشود.
وی با تاکید بر اینکه شرایط دریافت حق کمک دولت در واریز بیمه، اشتغال فرد است، گفت: بازرسان بیمه ظرف مدت زمان خاص و تعیین شده از کارگاهها و محل اشتغال قالیبافان بازدید میکنند، که در صورت فعالیت بیمه ادامه خواهد داشت، در غیر این صورت بیمه متوقف خواهد شد.
سود قالیبافی در جیب دلالان
رعنا عزیزی، فعال در زمینه قالیبافی در گفتگو با خبرنگار موجرسا گفت: قالیبافی در شهرستان ماهنشان از جمله مشاغلی است که از گذشتههای دور وجود داشته است اما در گذر زمان تمایل به آن کاهش داشته است ولی طی دهههای اخیر با افزایش گرایش افراد به این رشته، مجدد تعداد قالیبافان در حال رشد است.
وی با بیان اینکه قالیبافی از حرفههایی است که بانوان در خانه هم میتوانند آن را انجام دهند، افزود: از اینرو تمایل بانوان به این حرفه بیشتر است.
این قالیباف ماهنشانی با بیان اینکه ما توان بازاریابی برای فروش قالیهای تولیدی را نداریم و زحمت بافت آن را ما متحمل میشویم و سود آن نصیب دلال میشود، تصریح کرد: بههمین دلیل ما بهصورت دستمزدی اقدام به بافت قالی میکنیم.
وی خاطرنشان کرد: ما در کارگاه قالیبافی کار میکنیم که اگر حمایت شویم و بازار فروش مناسب داشته باشیم، بانوان زیادی به شغل قالیبافی تمایل خواهند داشت.
عزیزی با اشاره به اینکه ما در زمینه واریز بیمه هم در تنگنا قرار داریم، گفت: اگر نهادهای دولتی مربوطه در زمینه واریز بیمه از ما حمایت کنند یکی از اصلیترین مشکلات ما حل خواهد شد.
قالیبافان محروم از بیمه
وی با بیان اینکه نبود تسهیلات برای آغاز و گسترش کار نیز از دیگر مشکلات فعالان این عرصه است، ابراز کرد: در صورت وجود تسهیلات و ارائه وام نیز با سختگیریهای بانک در زمینه ضامن و شرایط وام مواجه هستیم.
این قالیباف ماهنشانی با بیان اینکه قالیهای بافتهشده در شهرستان ماهنشان کیفت و جنس مرغوبی دارند، عنوان کرد: با توجه به اینکه ماهنشان در زمینه قالیبافی شناخته شده است اگر حمایتهای لازم بیمهای و ارائه تسهیلات حمایتی انجام شود افق روشنی برای قالیبافی ماهنشان دیده میشود.
قالیبافی یکی از مهمترین صنایع دستی استان زنجان است که علاوه بر اینکه بهعنوان یک هنر و صنعت زیبا محسوب میشود، سبب معرفی استان در سطح کشور و حتی جهانی است و میتواند در صورت حمایت از افراد فعال در زمینه بیمه و ارائه تسهیلات اقتصادی و تضمین بازار فروش، زمینهساز اشتغال افراد فراوانی باشد و در زمینه ایجاد درآمد و ارزآوری به استان نقش مهمی داشته باشد.
انتهای خبر/