logo
امروز : سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۱۱:۰۳
[ شناسه خبر : ۴۲۱۱۷ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 7 دقیقه ]
سرقت و نقش آن در کاهش امنیت؛

سرقت امنیت روانی را به خطر می‌اندازد

سرقت-امنیت-روانی-را-به-خطر-می‌اندازد
سرقت از جرائمی است که با وقوع آن امنیت، آسایش و آرامش جامعه مورد تهدید واقع شده و به‌همان میزان ناامنی، ترس و استرس بر جامعه غلبه می‌یابد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ سرقت یکی از جرایمی است که با وقوع آن امنیت، آسایش و آرامش جامعه و شهروندان تحت‌تاثیر قرار گرفته و در برقراری موارد یاد شده خلل وارد می‌شود و به‌همان میزان ناامنی، ترس و استرس بر جامعه غلبه پیدا می‌کند.

بیشتر بخوانید

از دلایل مهم ایجاد و افزایش سرقت‌های خرد در جامعه می‌توان به عوامل اجتماعی از قبیل عدم برخورداری از حمایت خانوادگی، افزایش بیکاری، فقر اقتصادی و فرهنگی، مصرف مواد مخدر و الکل و سایر موارد دیگر اشاره کرد.

در شرایط کنونی با توجه به وجود مشکلات اقتصادی و بیکاری‌ها، افراد درآمد لازم برای تأمین هزینه‌های اولیه زندگی برای خود و اعضای خانواده را ندارند از این‌رو اقدام به انجام سرقت و ارتکاب این جرم می‌کنند که از این نوع سرقت‌ها با عناوین سرقت‌های خرد یاد می‌شود.

در مقابل سرقت خرد، سرقت کلان قرار دارد که در آن افراد نیازهای اولیه خود را تأمین کرده و درآمد کافی برای گذران زندگی را دارند ولی با این حال این افراد با هدف افزایش داشته‌های خود اقدام به این عمل می‌کنند.

سرقت در بردارنده آسیب‌های متعدد

یوسف بیانلو، جامعه‌شناس در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: از نظر جامعه‌شناسی سرقت به‌عنوان یک آسیب اجتماعی شناخته می‌شود.

وی با بیان اینکه در برخی موارد نیز ممکن است فرد بر اساس تأمین نیازهای مالی و اقتصادی خود اقدام به انجام این جرم کرده باشد، ابراز کرد: افرادی که توان تامین هزینه‌ها و نیازها را نداشته باشند در برخی موارد مجبور به انجام سرقت می‌شوند.

این جامعه‌شناس با تاکید بر اینکه انجام سرقت یک جرم است، عنوان کرد: اینکه چرا فردی اقدام به انجام این جرم می‌کند می‌تواند دلایل و ریشه‌های فردی، اجتماعی، اقتصادی و خانوادگی داشته باشد.

وی ابراز کرد: در جامعه‌شناسی اغلب سرقت‌ها ریشه‌های مادی اقتصادی و اجتماعی دارند، یعنی فقر به‌عنوان عامل زمینه‌ساز سرقت است و یا وضعیت اقتصادی و نداشتن امکانات مادی و زیستی می‌تواند یکی دیگر از عوامل ایجاد سرقت در جامعه باشد.

بیانلو با اشاره به اینکه در سرقت اشخاصی زیادی آسیب می‌بینند و پیامدهای زیادی را ایجاد می‌کند، بیان کرد: ناهنجاری‌های اجتماعی ناشی از سرقت ممکن است به نزاع و درگیری و به تبع آن قتل منجر شود.

وی با بیان اینکه سرقت‌هایی که در جامعه به وقوع می‌پیوندند به‌صورت درست و علمی باید بررسی شوند، ابراز کرد: باید پیگیری شود که ریشه‌های آن چه موضوعات و عواملی هستند.

این جامعه‌شناس با تاکید بر اینکه سرقت می‌تواند منجر به آسیب‌های اجتماعی شده و زمینه‌ساز بسیاری از جرائم شود، افزود: با این موضوع حتماً باید به صورت ریشه‌ای و دقیق برخورد کرده و متناسب با ریشه‌ها راهکار ارائه کرد.

وی با اشاره به اینکه دلایل سرقت‌ به‌ویژه سرقت‌های خرد و جزئی، فقر، تنگدستی و ناچاری است، تصریح کرد: در این قبیل سرقت‌ها فرد توان تامین نیازهای خود و خانواده را ندارد و اقدام به ارتکاب این جرم می‌کند.

بیانلو ابراز کرد: در جامعه امروزی افراد علیرغم اینکه به شغلی مشغول هستند اما با توجه به گرانی و تورم که به شدت بالا است و افراد توان تامین کوچک‌ترین هزینه‌های زندگی را ندارند اقدام به سرقت می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه در سرقت‌های سطح کلان افراد ممکن است امکانات زندگی را داشته باشند و نیازهای خود را رفع کنند، خاطرنشان کرد: در این موارد افراد به دلیل اینکه به‌صورت کامل از هر نظر تامین‌ شده باشند به سرقت‌هایی در سطح کلان اقدام می‌کنند.

این جامعه‌شناس تصریح کرد: مسئله مهمی که در رابطه با سرقت‌های کلان و اختلاس‌ها وجود دارد این است که از این اقدامات نیز به‌عنوان سرقت یاد می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: یکی از ریشه‌های گسترش سرقت و دزدی در جامعه همان ثروت‌های کلانی است که به صورت سیستماتیک در جامعه ایجاد شده است.

بیکاری از جمله دلایل افزایش سرقت 

فاطمه محمدی، روانشناس و مدرس دانشگاه در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: یکی از معضلاتی که در تمامی جوامع وجود دارد، موضوع سرقت است.

وی افزود: از جمله عواملی که باعث ایجاد  سرقت می‌شوند فقر و بیکاری و نابرابری اقتصادی و در کنار آن مجموعه اختلالات روانی و جسمانی است که این عوامل فرد را به سمت انجام سرقت سوق می‌دهند.

مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه فقر و بیکاری وقتی افزایش پیدا می‌کند می‌تواند از دلایل اصلی ایجاد سرقت در جامعه باشد، تصریح کرد: افراد جوان چون نمی‌توانند نیازهای اولیه خود و خانواده‌هایشان را فراهم کنند به سمت سرقت روی می‌آورند.

محمدی با بیان اینکه سرقت مخصوصاً در نوجوان‌ها و جوان‌هایی که نمی‌توانند خود واقعی‌شان را با خود آرمانی‌شان مقایسه کنند، اتفاق می‌افتد، ابراز کرد: وقتی فاصله خود واقعی و آرمانی زیاد می‌شود افراد برای رسیدن به خود آرمانی دست به رفتارهای ناهنجار می‌زنند.

ضعف در اجرای قوانین موثر در سرقت

وی با اشاره به اینکه ضعف در اجرای قانون نیز از عواملی است که سبب افزایش سرقت می‌شود، ادامه داد: افراد زمانی که می‌بینند در مقابل کسانی که سرقت می‌کنند اقدام خاصی انجام نمی‌شود و برخوردی وجود ندارد و سارق پس از انجام جرم به راحتی به زندگی خود باز می‌گردد ممکن است تمایل به این جرم افزایش پیدا کند.

مدرس دانشگاه گریزی به تبعات انجام این جرم در جامعه زد و تصریح کرد: از تبعات وجود سرقت در جامعه می‌توان به کاهش امنیت اشاره کرد.

وی عنوان کرد: از دیگر تبعات سرقت این است که افراد دیگر نمی‌توانند در جامعه به امنیت و آرامش لازم برسند و با انجام این جرم از طرف دیگر سلامت خانواده بر هم زده می‌شود و در واقع کانون گرم خانواده حالت صمیمیت خود را از دست می‌دهد.

محمدی با تاکید بر اینکه سرقت باعث ایجاد یک مجموعه مشکلات و اختلالات روانی می‌شود، اظهار کرد: افراد هم یک سری از موقعیت‌های قانونی از قبیل شغل را از دست می‌دهند.

 وی خاطرنشان کرد: با انجام سرقت فرد دیگر نمی‌تواند وارد یک محیط اقتصادی سالم شود و از بسیاری از موقعیت‌ها به دور می‌ماند.

مدرس دانشگاه با بیان اینکه در جامعه با ایجاد مجموعه آموزش‌های سالم و رایگان که توسط ارگان‌های مختلف وجود دارد راه‌های مقابله و پیشگیری آموزش داده می‌شود، تصریح کرد: هدف از این آموزش‌ها این است که همه جامعه از این آموزش‌ها بهره‌مند شده و از سرقت و آسیب‌های آن مطلع شده و از آن دور بمانند.

بیش‌تر سرقت‌ها با هدف نیاز مالی است 

محمد‌صادق شیرینی، کارشناس روانشناسی در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: فقر و محرومیت مادی از مهم‌ترین عوامل به‌وجود آورنده سرقت به‌حساب می‌آیند.

وی با بیان اینکه افزایش فقر سبب افزایش آمار سرقت در جامعه می‌شود، افزود: در بیش‌تر سرقت‌ها هدف سارق تامین نیازهای مادی و اولیه زندگی است.

 کارشناس روانشناسی عنوان کرد: سرقت  آسیب‌های روانی بسیار زیادی بر فرد و جامعه دارد و نتایج آن در جامعه مشهود خواهد بود.

 وی با تاکید بر اینکه سرقت یکی از شایع‌ترین جرائم در اکثر جوامع بشری است، ادامه داد: بخش زیادی از پرونده‌های موجود در مراجع قضائی را نیز به خود اختصاص داده است. 

شیرینی خاطرنشان کرد: ایجاد مشاغل متعدد و گوناگون در جامعه و اشتغال جوانان و کاهش بیکاری تا حد زیادی می‌تواند در زمینه کاهش سرقت تاثیرگذار باشد چراکه فرد به‌ویژه جوانان با داشتن شغل و درآمد و تامین نیازهای زندگی دیگر سراغ سرقت نخواهد رفت.

وی با بیان اینکه وجود مشاغل زمینه‌ساز کاهش این جرم در جامعه خواهد بود، ادامه داد، پس با ایجاد مشاغل مختلف و متعدد می‌توان اقدامات فراوانی انجام داد.

این کارشناس روانشانسی عنوان کرد: سرقت در جامعه علاوه بر وجود آسیب‌های روانی، کاهش امنیت عمومی جامعه، افزایش جرم و رواج بزهکاری را به‌دنبال دارد.

وی با اشاره به اینکه روش‌های متعددی برای کاهش این جرم در جامعه وجود دارد، تصریح کرد: آگاه‌سازی افراد، وضع قوانین سختگیرانه، کنترل مجرمان حرفه‌ای از جمله این روش‌ها است که می‌تواند تا حد زیادی در کنترل این جرم موثر باشد.

سرقت یکی از جرائمی است که با وقوع آن امنیت، آسایش و آرامش جامعه مورد تهدید واقع شده و به‌همان میزان ناامنی، ترس و استرس بر جامعه غلبه پیدا می‌کند که این نوع جرم به دو دسته خرد و کلان تقسیم می‌شود که در هر دو نوع آن آسیب‌ها و تبعات فراوانی برای جامعه و شهروندان دارد.

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر