logo
امروز : پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۱۳:۲۵
[ شناسه خبر : ۴۲۰۱۵ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 5 دقیقه ]
در گزارش موج‌رسا بخوانید؛

تاراج منابع آبی ابهر توسط صنایع

تاراج-منابع-آبی-ابهر-توسط-صنایع
در شهرستان ابهر چند سالی است که به دلیل بارش کم، برخی از باغات دچار خشکسالی شده و روز به روز به وسعت آن اضافه می‌شود، این در حالی است که با استقرار صنایع‌ آب‌بر در این شهرستان و توسعه آن‌ها چالش‌های جدیدی نیز ایجاد شده است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ شهرستان ابهر به دلیل شرایط اقلیمی، پتانسیل تولید اغلب میوه‌های معتدله مثل انواع دانه‌دارها، هسته‌دارها، میوه‌های خشکبار دارد و دارای زمین‌های حاصلخیزی برای کشاورزی است و محصولاتی مانند گندم، جو، بادام، گردو، انگور در این زمین‌ها کشت می‌شود.

بیشتر بخوانید

اقتصاد عمده اين شهرستان بر پايه توليد ارقام مختلف محصول انگور قرار دارد، توليد و فروش اين محصول نقش مهمی در سبد اقتصادی خانوارهای ابهری به‌ويژه كشاورزان دارد. 

ابهر با دارا بودن بیش از ۸ هزار و ۵۰۰ هکتار باغ انگور، رتبه اول در تولید این محصول را در استان زنجان به‌ خود اختصاص داده است.

با توجه به تغییرات آب‌ و هوایی طی سال‌های اخیر و خسارت سرمازدگی و خشکسالی، کشاورزی شهرستان ابهر دچار مشکل شده است که البته با مدیریت درست می‌توان این مشکل را کنترل کرد.

در شهرستان ابهر نیز چند سالی است به دلیل بارش کم برخی از باغات به‌ویژه مناطق بالای شناط و برخی قسمت‌های شهرهای شهر هیدج و صائین‌قلعه دچار خشکسالی شده و روز به روز به تعداد این باغات اضافه می‌شود. چنین مسائلی با استقرار صنایع‌ آب‌بر در این شهرستان نیز افزایش پیدا کرده است.

ذذ

جانمایی اشتباه واحدهای پرآب‌طلب در ابهر 

سید حسن ابراهیمی، مدیر امور منابع آب شهرستان ابهر در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا، گفت: با توجه به قرارگیری کشور ایران در یک منطقه خشک و نیمه‌خشک و تغییر اقلیم منطقه و کاهش فاحش نزولات آسمانی و افت شدید سفره‌های زیرزمینی، نیاز به مدیریت و برنامه‌ریزی دقیق جهت صیانت موهبت الهی توسط کلیه ارگان‌های دخیل را می‌طلبد.

وی خاطرنشان کرد: به‌طور کلی مصارف مختلف آب عبارتند از: کشاورزی، شرب، صنعت، صنایع وابسته به کشاورزی و واحدهای چندمنظوره که بیش‌ترین سهم مصرف آب را به‌ترتیب به خود اختصاص داده است.

مدیر امور منابع آب شهرستان ابهر با بیان اینکه با توجه به توسعه شهری و تبع آن توسعه واحدهای صنعتی جهت تأمین نیازهای مردم و توسعه اقتصاد منطقه امری ضروری و ارزشمند است، افزود: باید با مطالعه دقیق سیاست‌گذاران استانی و اهمیت دادن به دغدغه‌های مسئولان ارگان‌های دخیل و بهره‌برداری مناسب از نظریه کارشناسان خبره جهت جانمایی اصولی واحدهای تولیدی در منطقه و به حداقل رساندن مصرف آب خام استحصالی از منابع آب زیرزمینی چند میلیون ساله و بهره‌برداری مناسب از پساب شهری، موجبات به چالش افتادن اکوسیستم و تشدید بحران افت هیدروگراف دشت اقدام شود.

وی ابراز داشت: جانمایی اشتباه و غیراصولی واحدهای پرآب‌طلب علی‌الخصوص واحدهای ذوب و فلزات و نورد در دشت ابهر و توسعه چراغ خاموش واحدهای مذکور با مجوزهای صادره استانی علاوه بر تاثیرگذاری مستقیم بر سفره‌های زیرزمینی موجبات آلودگی زیست محیطی منطقه نیز شده است.

ذ

عدم استقرار صنایع آب‌بر در شهرستان ابهر

سیدرضا مدنی، رئیس اداره محیط زیست شهرستان ابهر در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا، گفت: در خصوص استقرار صنایع آب‌بر در شهرستان ابهر به‌دلیل کاهش ذخایر آب‌های زیرزمینی، خشکسالی‌های پیاپی، کم‌بارشی و آلاینده بودن واحدهای آب‌بر استقرار آن‌ها توصیه نمی‌شود.

وی با بیان اینکه بر اساس اصل ۵۰ قانون اساسی حفاظت از محیط زیست وظیفه عمومی تلقی می‌شود، افزود: حفاظت و حراست از طبیعت و نعمت‌های خدادادی و همچنین تلاش برای کاهش آلودگی‌ها به عنوان یکی از اصول، مورد توجه قانون اساسی قرار گرفته و نگاه به محیط زیست باید به صورت سیستمی و ملی باشد.

رئیس اداره محیط زیست شهرستان ابهر تصریح کرد: در برنامه‌ریزی‌ها و طرح‌های توسعه‌ای برای شهرستان ابهر می‌بایست نگاه همه مسئولان به اجرای بندهای ۱۵ گانه سیاست‌های کلی محیط زیست ابلاغی توسط مقام معظم رهبری در سال ۹۴ شامل مدیریت جامع، هماهنگ و نظام‌مند منابع حیاتی از قبیل آب، هوا، خاک، تنوع زیستی، پیشگیری و ممانعت از انتشار آلودگی و جرم‌انگاری تخریب محیط زیست، پایش مستمر منابع و عوامل آلاینده، گسترش اقتصاد سبز با تأکید بر صنعت کم کربن، حفاظت از آب‌های زیرزمینی، تلاش برای ایجاد و تقویت دیپلماسی محیط زیست برای مقابله با گرد و غبار و اصلاح الگوی تولید در بخش‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی و بهینه‌سازی الگوی مصرف آب منطبق باشد، تا جلوی بحران‌های زیست محیطی احتمالی گرفته شود.

ر

شرکت‌های فولادی آب منطقه ابهر را عملاً می‌مکند

محمد نوروزی، رئیس اتاق اصناف کشاورزی شهرستان ابهر در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: چند سالی است که شهرستان ابهر دچار تنش آبی شده و متأسفانه دولت بدون آنکه کارشناسی کند و قبل از این که به کشاورزان اطلاع‌رسانی و یا الگوی کشت داده شود، در زمان گل‌دهی محصولات کشاورزی که در بحرانی‌ترین زمان نیاز به آب دارند، آب کشاورزان و چاه‌هایی که مجاز هستند دو یا سه ساعت برای صرفه‌جویی در مصرف برق کاهش می‌دهند.

وی افزود: این نحوه مدیریت کارشناسی نشده و متأسفانه با کاهش یک یا دو ساعت صرفه‌جویی در مصرف آب باعث هدر رفتن زحمات کشاورزان شهرستان ابهر شده و در نتیجه این کار باعث از بین رفتن محصولات می‌شود.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی شهرستان ابهر تصریح کرد: مسئولان شرکت‌هایی مثل فولاد را در شهرستان احداث کردند که آب منطقه را عملاً می‌مکند و آب بسیار زیادی را مصرف می‌کنند.

وی با بیان اینکه اصلاً جای این شرکت‌ها در شهرستانی مثل ابهر نیست، متذکر شد: بایستی این شرکت‌ها انتقال پیدا کنند به جایی که مشکل آب ندارند، اگر این روند ادامه پیدا کند و نتوانیم الگوی کشت ارائه دهیم و کشاورزان را قانع نکنیم که محصولاتی را بکارند که نیاز به آب کمی داشته باشند، مطمئناً به‌دلیل کمبود آب، کشاورزی در این شهرستان تعطیل خواهد شد.

با توجه به اینکه در کشوری که به کشاورزی بها داده شود، این کشور در برابر تحریم‌های اقتصادی مقاوم بوده و حتی می‌تواند زمینه صادرات و اشتغال‌زایی را نیز فراهم کند، بنابراین باید مسئولان مربوطه با مدیریت درست و عدم اجازه به توسعه صنایع‌ آب‌بر در شهرستان ابهر باعث رونق کشاورزی شوند.

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر