logo
امروز : پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۱۳:۲۶
[ شناسه خبر : ۴۱۹۹۳ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 5 دقیقه ]
زنبور‌داری، شغلی شیرین اما طاقت‌فرسا؛

صنف سودآور زنبورداری نیازمند توجه است

صنف-سودآور-زنبورداری-نیازمند-توجه-است
محصولات متنوعی از عسل تهیه می‌شود که علاوه بر مصرف خوراکی کاربرد دارویی و آرایشی نیز دارد که توجه ویژه مسئولان به این محصول پرفروش و مفید را می‌طلبد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ جایگاه کشاورزی و کشاورزان همواره به‌عنوان موتور محرک اقتصاد یک کشور همیشه از اهمیت بالایی برخوردار بوده است.

بیشتر بخوانید

کشاورزان به‌عنوان تولیدکنندگان محصولات ناخالص ملی، صادرات غیرنفتی، اشتغال‌زایی و توسعه اقتصاد کشور یک ناجی مهم به‌حساب می‌آیند.

زنبورداری نیز از رشته‌های مهم کشاورزی است که علاقه‌مندان زیادی را به خود جذب کرده، چراکه تولید عسل علاوه بر صرف اقتصادی، به‌عنوان یک ماده غذایی و دارویی بین مردم برای خود جا باز کرده است.

اف

تولید ۳۳ تن عسل در زنبورستان‌های ابهر 

سید علی ابراهیمی، سرپرست جهاد کشاورزی شهرستان ابهر در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا با بیان اینکه ۳۳ تن عسل در ۱۲۵ زنبورستان شهرستان ابهر در سال ۱۴۰۳ تولید شد، گفت: بر اساس طرح سرشماری زنبورستان‌ها، در حال حاضر ۱۲۵ زنبورستان و در مجموع ۵ هزار و ۶۸۹ کلنی فعال زنبور عسل در شهرستان ابهر وجود دارد که ۱۲۵ نفر در این زنبورستان‌ها مشغول فعالیت هستند.

وی افزود: در سال ۱۴۰۳ مقدار ۳۳ تن عسل، ۱.۵ کیلوگرم ژل رویال، ۶۰۰ کیلوگرم موم، ۱۳۰ کیلوگرم گرده گل و ۶۰ کیلوگرم بره‌موم در این زنبورستان‌ها تولید شده است.

سرپرست اداره جهاد کشاورزی شهرستان ابهر خاطرنشان کرد: با هدف افزایش درآمد زنبورداران این سازمان توجه ویژه‌ای به سایر تولیدات زنبور همچون ژل و گرده در برنامه‌ها دارد که با برگزاری کارگاه‌های آموزشی ویژه زنبورداران، افزایش تولیدات این‌گونه محصولات را در کنار عسل در برنامه دارد.

وی خاطرنشان کرد: این شهرستان به دلیل دارا بودن مراتع غنی و اراضی زراعی و باغی مستعد زنبورداری است.

ذ

لزوم حمایت دولت با اعطاء تسهیلات و شکر یارانه‌ای به زنبورداران 

مهدی ملکیان، مسئول امور دام جهاد کشاورزی شهرستان ابهر در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا، گفت: تسهیلات سرمایه در گردش در بخش زنبورداری سرمایه مورد نیاز جهت پوشش هزینه‌های عملیاتی روزانه مانند خرید خوراک کمکی و دارو و مصارف دیگر برای کلنی‌های زنبور عسل است و نیاز است دولت با ارائه تسهیلات با بهره‌کم از زنبورداران حمایت کند.

وی تصریح کرد: شکر یارانه جهت تغذیه کمکی در ماه‌هایی از سال که مراتع فاقد گل جهت جمع‌آوری شهد است از موضوعات مورد مطالبه زنبورداران است.

 مسئول امور دام جهاد کشاورزی شهرستان ابهر خاطرنشان کرد: تغذیه دستی کندوها برای افزایش جمعیت کلنی، رشد و تأمین نیاز غذایی در اوایل بهار، اواخر پاییز و زمستان‌گذرانی زنبور عسل که منابع غذایی طبیعی در دسترس نیست استفاده می‌شود و تأثیر منفی بر کیفیت محصولات جانبی آن مانند موم، گرده‌ گل و ژل رویال ندارد.

وی عنوان کرد: براساس سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی، تخصیص نهاده شکر به بخش زنبورداری به‌عنوان اولویت دوم بعد از سهمیه خانوار محسوب شده و تأمین این نهاده به‌عنوان پرمصرف‌ترین نهاده مصرفی زنبورداران در فصل بهار برای جمعیت‌سازی کلنی‌های زنبور عسل بسیار با اهمیت است.

ملکیان متذکر شد: با توجه به نقش بی‌بدلیل زنبور عسل در گرده‌افشانی محصولات زراعی و باغی و توسعه پایدار بخش کشاورزی و جهت پیشبرد اهداف وزارت جهاد کشاورزی در برنامه‌ریزی جهت ارائه خدمات بهتر به بهره‌برداران این بخش، زنبورداران نهایت مشارکت و همکاری در سرشماری زنبورستان‌های شهرستان را که به‌صورت سراسری و کشوری هر سال در هفته اول مهر ماه به مدت دو هفته اجرا می‌شود را اعمال کنند.

ذ

زنبوداری به پشتکار و علاقه نیاز دارد

علی حافظی، زنبودار فعال شهرستان ابهر در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا، گفت: از سال ۱۳۹۰ شروع به فعالیت در رشته زنبورداری کردم. وارد شدن من به حوزه پرورش زنبور عسل با خرید یک کیلو عسل شروع شد، عسلی که گرفتم شکرک زد (رس بس) و چون اطلاعات کافی نداشتم، درباره دلیل شکرک زدن عسل تصور می‌کردم که عسل خریداری شده حتما تقلبی است و از قدیم هم شنیدیم که عسل طبیعی نباید شکرک بزند، بنابراین تصمیم گرفتم در خرید کندو و زنبور اقدام کنم و عسل تهیه کنم تا مطمئن باشم عسل طبیعی برداشت می‌کنم.

وی با بیان اینکه از سال اول با خرید سه عدد کندو (کلنی) شروع به کار کردم، افزود: سال اول توانستم به ۱۱ کندو برسانم، البته سال اول که برای زمستان‌گذرانی زنبور‌ها را به منطقه طارم منتقل کردیم، کل زنبورها به علت رطوبت و بیماری نوزما از بین رفت و من دوباره کار را از نو شروع کردم.

این زنبوردار فعال با تأکید براینکه میزان شهد در مرحله اول به تعداد زنبورهای کندو مربوط می‌شود، متذکر شد: هر چه تعداد زنبور افزایش پیدا کند، میزان شهد ورودی به کندو هم افزایش پیدا کرده و صحرا نیز هر چقدر از گل‌های شهدزا غنی باشد، به مراتب عسل بیش‌تر می‌توان برداشت کرد.

وی خاطرنشان کرد: زنبورداری کار تقریباً فصلی است و برای یک نفر به‌صورت مستقیم و برای دو نفر بصورت غیرمستقیم شغل ایجاد می‌کند.

حافظی با تأکید براینکه مهم‌ترین لازمه یک زنبوردار پشتکار و علاقه است، تصریح کرد: اگر علاقه وجود نداشته باشد نمی‌توان با زنبور کنار آمد.

وی به مشکلات این رشته اشاره کرد و خاطرنشان کرد: دوری از خانواده، خطرات کوچ، بی‌خوابی، خستگی، نبود امکانات از قبیل داروهای ارگانیک، عدم حمایت از زنبوردار، مزاحمت پرندگان زنبورخوار و عدم همکاری کشاورزان با سمپاشی بدون هماهنگی از مهم‌ترین مشکلات پیش‌روی زنبورداران است.

با تمام این‌ها محصولات متنوعی از عسل تهیه می‌شود که علاوه بر مصرف خوراکی کاربرد دارویی و آرایشی نیز دارد که توجه ویژه مسئولان به این محصول پرفروش و مفید را می‌طلبد.

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر