logo
امروز : چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۲۲:۱۴
[ شناسه خبر : ۴۱۶۸۱ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 2 دقیقه ]
معاون میراث فرهنگی استان زنجان:

شهر زیرزمینی دژمنده ایجرود ورودی مناسب ندارد

شهر-زیرزمینی-دژمنده-ایجرود-ورودی-مناسب-ندارد
معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان گفت: شهر زیرزمینی دژمنده واقع در روستای خوئین به دلیل نبود ورودی مناسب از دیدگان پنهان مانده است.

محمدرضا محمدپور در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ با بیان اینکه روستای خوئین از توابع بخش حلب شهرستان ایجرود بوده که آثار تاریخی بسیاری را در دل خود جای داده است، گفت: مهم‌ترین اثری که در این روستا به ثبت ملی رسیده، دژمنده خوئین است که با عنوان پناهگاه یا شهر زیرزمینی شناخته می‌شود.

بیشتر بخوانید

وی افزود: طی گذشت سال‌های طولانی هیچ کسی از وجود این پناهگاه اطلاعی نداشت تا اینکه اواخر سال ۸۱ بر اثر یک بارندگی حیاط یکی از خانه‌های روستایی فرو ریخت و بلافاصله به اداره‌کل میراث فرهنگی اطلاع داده شد.

معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان با اشاره به اینکه به محل اعزام شده و با یک اثر خارق‌العاده مواجه شدیم، عنوان کرد: کشف دژمنده یا پناهگاه بسیار حیرت‌انگیز و جالب بود که طی برنامه‌ریزی‌ها و بازدید‌ توسط کارشناسان مربوطه، نقشه‌برداری و شناسایی مسیر انجام شد.

وی ادامه داد: مسیر این پناهگاه پس از شناسایی، پاکسازی و ساماندهی شد. دژمنده در عمق چهار متری کف روستا قرار دارد.

محمدپور با اشاره به اینکه در انتهای این پناهگاه یک در سنگی با ارتفاع یک متر و عرض ۷۰ سانتی‌متر به ضخامت ۱۵ سانتی‌متر وجود دارد، تصریح کرد: کتیبه‌ای روی این در سنگی نقش بسته که تاکنون موفق به ترجمه آن نوشته‌ تاریخی نشده‌ایم.

وی در پاسخ به سئوالی که اداره‌کل میراث فرهنگی برای ساماندهی این پناهگاه و معرفی آن برای گردشگران استان، کشور و حتی خارج از کشور چه اقداماتی انجام داده است، گفت: با توجه به اینکه مالک منزلی که ریزش کف حیاط آن باعث کشف این اثر شده بود موافق ایجاد ورودی از ملک خود نبود، نسبت به بازگشایی یک ورودی جدید از دره مشرف به دژمنده شدیم که البته به دلیل شیب زیاد این موضوع میسر نشد.

معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان با اشاره به اینکه در حال حاضر امکان دسترسی گردشگران به داخل دژمنده وجود ندارد، ابراز کرد: پس از شناسایی پناهگاه، ضمن مناسب‌سازی مسیر برای بازدید عموم نسبت به سیم‌کشی و نورپردازی داخل اقدام شد که البته در حال حاضر به جهت عدم وجود ورودی مناسب و امن، امکان ورود گردشگران امکان‌پذیر نیست.

در همین خصوص وی اظهار کرد: طراحی و ایجاد یک ورودی در شأن اثر تاریخی، نیازمند مشارکت دستگاه‌های ذیربط و مسئولان استانداری، بنیاد مسکن، دهیاری است تا هرچه سریع‌تر بتوان این اثر شگفت‌انگیز و پر رمز و راز را  به گردشگران معرفی کرد.

انتهای خبر/

نظرات
[ نام : احمدی مقدم ] [ ۰۳:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰ ]
با سلام و عرض ادب روستای تاریخی و توریستی خوئین مجموعه ای از آثار تاریخی و چشم اندازی چشم نواز از تاریخ و گذشتگان دارد .از جمله این آثار تاریخی قلعه باستانی و آسیاب های آبی و کمبذو دژمنده و حمام قدیمی و هشت مسجد قدیمی و... چشم اندازی از طبیعت بکر سرسبز چشم نواز و کوچه باغ ها وکوه ها و دره های زیبا و خاک هفت رنگ به نشان رنگین کمان و در نهایت زبانی مجذا بنام خوئین دیلی که زبان خاص بومیان منطقه است . چشمه بار خوئین مملو از زیبایی و مملو از پرندگان و حیوانات چهار پا و ...هست طبیعت هزار رنگ در فصول مختلف سال همواره پذیرا ی قدوم مبارک و پر خیر و برکت همه دوستان از سراسر استان زنجان هست .امیدوارم با سفر به ابدیت تاریخ و هزارتوی میراث گرانبهای خوئین ایامی زیبا و روح نوازی ...
فرم ارسال نظر