به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا»؛ در سادهترین تعریف از مدیریت، به مجموعه اقدامات برنامهریزی، جهت استفاده از منابع برای دستیابی به اهداف را مدیریت میگویند.
بیشتر بخوانید
مدیریت شاخههای مختلفی دارد، همانند: مدیریت یکپارچه، منابع انسانی، مدیریت فرهنگی، تحول، انرژی، بحران، دانش، مدیریت بهرهوری، مالی و بازار، پروژه و البته یکی از زیرشاخههای آن، مدیریت شهری است.
سادهترین تعریف از مدیریت شهری، مجموعه فعالیتهای یکپارچه در راستای هماهنگی بخشهای دولتی و خصوصی و مشارکت مردمی برای رفع مشکلات شهروندان در دستیابی به اهدافی همانند: تأمین امنیت، رفاه اجتماعی، رونق اقتصادی و تعالی فرهنگی است.
موارد تخصصی مدیریت شهری بسیار هستند که مهمترین آنها عبارتند از: مديريت یکپارچه شهری، پسماند، فضای سبز و پارکها، زيباسازی شهر، مديريت مهندسی و معماری شهری، اِلِمانها و نشانهای شهری، مدیریت گردشگری شهری، زيرساخت و تأسيسات شهری، جغرافيا و GIS شهری، شهر هوشمند، حقوق شهروندی، روانشناسی و جامعهشناسی شهری، اقتصاد شهری، كارآفرينی شهری، مدیریت ترافیک، هویت و برندسازی شهری، پدافند غيرعامل شهری، تابآوری شهری، بهداشت و سلامت است.
اگر شهر را همانند یک سیستم در نظر بگیریم، شهر دارای اهدافی است که باید با استفاده از منابع خود بدانها دست یابد. منابع شهر همانند تمامی سیستمها شامل منبع انسانی، منابع مالی، منابع و دارايیهای فیزیکی و همچنین منابع دانش و تجربه افراد ساکن آن شهر است.
در سادهترین تعریف از هدف مديريت شهری میشود گفت که شهر محل بهتری برای زندگی شهروندان باشد و این نیست جز رفع مشکلات و برآورده شدن نیازهای مادی و معنوی ساکنان آن شهر.
امید این است که با رونق اقتصادی و توسعه متوازن و همه جانبه یک شهر، نهتنها مشکلات مادی در زندگی شهروندان مرتفع شود بلکه زمینه برای رشد معنوی و فرهنگی مردم آماده شود.
باید دانست که در کنار نیازهای مادی شهروندان یک شهر، مردم تشنه فرهنگ و هنر و ادب هستند. آثار باقیمانده از تمدنهای چند هزار ساله در شهرهای مختلف جهان بهخصوص ایران و منطقه ابهررود همگی شاهد آن بوده که بشر در همه دورانها با رفع نیازهای اولیه خود، به هنر و فرهنگ اهمیت داده است.
در دوران معاصر و بهویژه ۱۰۰ سال اخیر و با توسعه شهرنشینی و مهاجرت بیشتر به شهرها، مشکلات شهرنشینی نیز بیشتر نمایان شد.
ترافیک، بیکاری، کمبود مسکن، گرانی، بهداشت، پسماند، کمبود فضای سبز و پارکها و ورزشگاه، آلودگی هوا و صوتی و نوری، بزهکاری از جمله بیماریهای شهری ۱۰۰ سال اخیر است که علاوه بر تنگناهای اقتصادی و مادی، بر روح و روان انسانهای ساکن شهرها تأثیر منفی میگذارد.
تجارب تمام شهرهای جهان نشان داده هیچگاه شهرها از دست مشکلات خلاصی نداشتند، شاید در رتبهبندیها برخی از شهرها وضعیت بهتری نسبت به سایر شهرها داشته باشند ولی هرگز به معنی خلاصی همیشگی نبود و گویا مشکلات شهری به قدمت انسان و در امتداد تمدن بشریت و شهرنشینی است.
اما در خلال همه مشکلات شهر و شهرنشینی، آنچه به قدمت بشریت است فرهنگ و معنويت است که تسلیخاطر آزردهدلان جهان است.
انسان با پناه بردن به دامان فرامادههای در دسترس خود ذهن پریشان و خاطرآزرده خویش را آرام میکند.
در کنار معنویات، هنر از جمله هدایای آسمانی برای بشریت است که دل و جان انسان خسته از هیاهوی شهر را فارغ از هر نوع پریشانی میکند.
تمام هنرهای هفتگانه از موسیقی، نقاشی و شعر و ادبیات تا هنرهای نمایشی، همه پناهگاه انسان آزردهخاطر امروزی است، بهخصوص انسان ساکن شهرها که بیشتر از ساکنان روستاها تشویش خاطر دارند.
ایرانیان بیش از شاخههای دیگر هنر، در طول تاریخ به گرایش به ادبیات و شعر شهره بودند. چه شعرای درخشان در آسمان شعر و ادبیات جهان که ستارگان پرفروغ بیهمتایی هستند.
اما منطقه ابهررود در این کشور ادیبان، خود معدن ذخایر بیهمتای فرهنگ و هنر و شعر و ادب است، چه در هزاران سال گذشته چونان اثیرالدین ابهری، چه در ۱۰۰ سال اخیر چونان خاکسار ابهری.
بنابراین اگر مدیران شهر ادعا دارند که میخواهند شهر را محلی بهتر برای زندگی کنند، یکی از مهمترین استراتژیهای آنان باید با چنگاندازی به دامن فرهنگ و ادبیات و هنر، فضای شهر را لطافت بخشند، نصب بنر از اشعار بزرگان ابهررود، نصب سردیس مفاخر فرهنگی، ادبی و هنری در جای جای شهر، احداث پارکی با نام مفاخر ابهررود، ایجاد خانه هنرمندان و ادیبان، انتصاب مشاوران فرهنگی، هنری و ادبی، چاپ و انتشار آثار بزرگان، ایجاد بنیاد ابهرشناسی، برگزاری نشستهای فرهنگی، هنری و ادبی و بزرگداشت مفاخر ابهررود نمونهای از این اقدامات است.
بهزاد آهنگری، کارشناس مسائل مدیریت شهری
انتهای خبر/