حاشیههای تلخ یک شغل شیرین
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا»؛ عسل یک محصول غذایی مفيد و پرارزش است که از قرنها پیش در گروه عالیترین غذاها شناخته شده است.
بیشتر بخوانید
با توجه به خاصیت عسل و خوشمزگی و توجه تعداد زیادی از انسانها به آن شغل پرورش زنبورعسل نیز مورد توجه افراد متعددی قرار است.
استفادههای از عسل در زمینه تولید دارو
امروزه علاوه بر اینکه عسل به عنوان يک غذای کامل و سالم شناخته میشود، این ماده خوشمزه دارای فواید بیشماری است که میتوان از آن در زمینه تولید لوازم آرایشی و بهداشتی و دارو استفاده کرد.
در صنایع آرایشی و به صورت مشخص در کرمها، لوسیون بدن، صابونها، شامپوها از عسل استفاده میشود.
استفاده از محصولات زنبور عسل در پزشکی نیز به گذشتههای دور باز ارتباط دارد.
در قرآن، برای عسل قدرت دارویی و خواص تغذیهای فراوانی ذکر شده است، خواص دارویی موم و برهموم از دیرباز مطرح بوده و ژل رویال و زهرزنبور عسل نیز در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است.
پرورش زنبورعسل و توليد عسل يکی از اقدامات و فعالیتهایی است که سبب اشتغالزایی و کارآفرینی میشود.
همچنين در بحث صادرات نيز عسل میتواند يکی از مهمترين و پردرآمدترين صادراتها باشد که ارزآوری زيادی خواهد داشت.
با توجه به تولید بالای عسل در کشور در سال گذشته، ایران به عنوان دومین تولیدکننده عسل در جهان شناخته شده که کسب این رتبه در گرو فعالیت زنبوردارانی کوشا و فعال است.
وجود ۳۶۷ پرورشدهنده زنبورعسل در ماهنشان
در این میان شهرستان ماهنشان استان زنجان دارای آب و هوا و محیطی مناسب برای پرورش زنبورعسل و تولید محصولات آن است.
در شهرستان ماهنشان جمعیتی بالغ بر ۳۶۷ نفر در زمینه زنبورداری و تولید محصولات زنبور فعالیت میکنند که خبرنگار موجرسا گفتگویی با یکی از فعالان انجام داده است.
زنبوردار ماهنشانی در این گفتگو بیان کرد: از همان کودکی علاقه زیادی برای پرورش زنبورعسل و تولید عسل داشتم و همواره جعبههای چوبی کوچکی میساختم و تعدادی زنبور در آن نگه میداشتم.
وی افزود: من با این علاقه و رویا بزرگ شدم تا اینکه روی درخت باغمان پُهره (بچه کندوزنبور) دیدم و اقدام به انتقال آن به کندو کردم.
وی با تاکید بر اینکه آن روز شروع و جرقه اقدام من به زنبورداری بود بیان کرد: در سالهای اول با تعداد دو تا سه عدد کندو به کار زنبورداری ادامه میدادم.
این زنبوردار ماهنشانی بیان کرد: با شرکت در کلاسهای آموزشی جهاد کشاورزی آموزشهای لازم برای پرورش زنبور و اقدامات مربوط به آن را آموختم.
وی با بیان اینکه این آموزشها کمک فراوانی به من در این زمینه کرد افزود: توانستم به مرور زمان تعداد طبق و کندوها را افزایش دهم و تا جایی که تعداد کندوها به حدود ۶۰ کلنی رسید.
وجود مشکلات متعدد در زنبورداری
وی ابراز کرد: وقتی همسرم این علاقه و اشتیاق را در من میدید او نیز برای فعالیت در این عرصه علاقهمند میشد و با این شرایط اکنون هر دو ما باهم در این عرصه فعالیت میکنیم.
زنبوردار ماهنشانی با تاکید بر اینکه من طی این سالها با زنبورها و رسیدگی به آنان زندگی کردم تصریح کرد: در فصول گرم سال زنبورها را به ارتفاعات منتقل کرده و هر روز مسافت طولانی را برای رسیدگی به آنان طی و وقت زیادی را صرف این امور کردهام.
وی با تاکید بر اینکه زنبورداری شغل مورد علاقه من است عنوان کرد: وجود مشکلات سبب سختی در کار ما شده است.
زنبوردار ماهنشانی عنوان کرد: امروزه وجود عسلهای تقلبی با قیمت کم در بازار سبب کاهش فروش ما و عدم رغبت مردم به خرید عسلهای تولیدی و طبیعی شده است.
وی با بیان اینکه در تغذیه زنبور از شکر استفاده میشود افزود: در سالهای گذشته سهمیه شکر با قیمت مناسب به زنبورداران تخصیص داده میشد هر چند که پاسخگوی نیاز ما نبود اما امسال قیمت شکر سهمیه با قیمت شکر آزاد اختلاف چندانی ندارد و خرید شکر با این افزایش قیمتهای چند ماه اخیر بسیار سخت شده است.
زنبوردار ماهنشانی با بیان اینکه نبود بازارهای فروش از دیگر مشکلات زنبورداران است بیان کرد: این مشکل سبب دلسردی بسیاری از زنبورداران شده و تعدادی از آنان مجبور به تعطیلی فعالیت خود و یا کاهش کندوهای خود اقدام کردهاند.
وی با بیان اینکه فعالان این عرصه کمتر مورد حمایت نهادهای دولتی قرار گرفتهاند گفت: در صورت اینکه حرفه و شغل ما مورد حمایت واقع شود و شرایط و امکانات لازم فراهم شود من و افراد فعال در این عرصه تمایل داریم این حرفه را گسترش دهیم تا برای تعداد افراد بیشتری شغل ایجاد شود و خانوادههای زیادی از این شغل شیرین درآمد حاصل کنند.
زنبوردار ماهنشان مطرح کرد: اگر شغل زنبورداری حمایت شود تولیدات افزایش یافته و هم کیفیت آن بهتر میشود و درنتیجه میتوان از ورود محصولات تقلبی و بیکیفیت در بازار جلوگیری کرد.
وی با بیان اینکه بسیاری از افراد فعال در این عرصه زمینه اشتغال چندین نفر را نیز فراهم کردهاند بیان کرد: این افراد تمایل دارند در صورت حمایت و وجود تسهیلات و بازارهای فروش شغل و حرفه خود را گسترش داده و زمینه اشتغال افراد بیشتری را فراهم خواهند کرد و خانوادههای بیشتری از این سفره نان خواهند خورد.
تولید ۱۸۰ هزار کیلوگرم عسل در ماهنشان
علیرضا رضائی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی موجرسا گفت: برداشت عسل در سطح شهرستان ماهنشان از اوایل مرداد ماه آغاز شده و تا اواخر شهریور ماه ادامه خواهد داشت.
وی با بیان اینکه عمده محصول تولید شده در زنبورستانهای شهرستان عسل است تصریح کرد: علاوه بر عسل محصولات دیگری همچون بَرِهموم، ژل رویال، گرده زنبور عسل، ملکه نیز در شهرستان تولید میشود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ماهنشان یادآور شد: در شهرستان ماهنشان تعداد یک هزار و ۹۷۳ کُلنی زنبور عسل وجود دارد که توسط ۳۶۷ زنبوردار پرورش داده میشود.
وی با بیان اینکه شرایط آب و هوایی شهر ماهنشان به گونهای بوده که در زمستان محیط مناسبی برای نگهداری کلنی زنبور است تصریح کرد: با شروع فصول گرم سال نیز ارتفاعات و مناطق سردسیر دارای شرایط خوب برای نگهداری زنبور است.
رضائی با بیان اینکه پیشبینی میشود امسال ۱۸۰ هزار کیلوگرم عسل در ماهنشان برداشت شود عنوان کرد: این مقدار تولید در مدت مشابه سال گذشته ۱۶۹ هزار کیلوگرم بود.
وی اذعان کرد: عسل تولیدی شهرستان ماهنشان به استانهای قزوین، تهران، گیلان، همدان و البرز صادر میشود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ماهنشان با بیان اینکه نژادهای زنبور عسل پرورشیافته در ماهنشان اغلب از نژادهای محلی، کارنیکا و مقدار کم از سایر نژادها است بیان کرد: نژاد کارنیکا در مقایسه با سایر نژادها تخمریزی و جمعیت بیشتری دارد اما در مقابله با بیماریها ضعیفتر از سایر نژادها عمل میکند.
رضائی افزود: سرشماری کُلنیها سالانه در مهر ماه انجام میشود و به زنبورداران بالای ۲۰ کندو دفترچه زنبورداری تعاونی تعلق میگیرد و بر اساس دفترچه به زنبوردارن، سهمیه شکر اختصاص داده میشود.
انتهای خبر/