logo
امروز : شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۷:۰۶
[ شناسه خبر : ۲۹۳۸۵ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 4 دقیقه ]
اشتغالزایی و ایجاد ارزش افزوده بالا با طرح اصلاح نژاد گوسفندی:

زنجان پیشتاز اصلاح نژاد گوسفند چند قلوزایی است

زنجان-پیشتاز-اصلاح-نژاد-گوسفند-چند-قلوزایی-است
استان زنجان به عنوان قطب تولید دام اصلاح نژاد شده در کشور مطرح است و با اصلاح نژاد دام‌های سبک، این استان بیش از ۲۰ درصد نیاز گوشت قرمز کشور را تامین می‌کند.

به گزارش موج رسا; درحالی که تغییرات اقلیمی و شیوه‌های سنتی دامداری مراتع کشورمان را تحت تاثیر قرار داده و به سمت نابودی برده است، بسیاری از کارشناسان تاکید دارند تغییر سیستم‌های دامپروری سنتی به سبک مدرن و همچنین اصلاح‌نژاد دام‌ها در بخش سبک و سنگین راهکاری است که می‌تواند علاوه بر بهره‌وری بالاتر ارزش افزوده بیشتری برای تولیدکنندگان و دامپروران ایجاد کند.

این درحالی است که استان زنجان به عنوان یکی از قطب‌های تولید گوشت قرمز اکنون از کمبود مراتع رنج می‌برد و درصورت بی‌توجهی به تغییر شیوه‌های سنتی پرورش دام بدون تردید در آینده نزدیک مشکلات بیشتری برای بخش دامپروری این استان ایجاد می‌شود؛ هرچند ادامه روند تولید سنتی کم‌کم منافع اقتصادی تولیدکنندگان را کاهش داده و عاملی در ترک این حرفه از سوی دامپروران شده و نهایتا کمبود گوشت قرمز در منطقه و البته کشور محسوس می‌شود.

برهمین اساس موضوع اصلاح نژاد گوسفند افشاری که زادگاه اصلی آن استان زنجان است از سوی مسئولان مطرح شد، به این دلیل که این نوع از دام سبک قابلیت چندقلوزایی و ایجاد ارزش افزوده بالاتر با استفاده کمتر از منابع دارد؛ نکته اینجاست که کیفیت گوشت تولید شده از این نوع دام در سطح قابل قبولی است. البته به اعتقاد دامپزشکان و متخصصان در این زمینه گوسفند افشاری در مقابل سرما، بیماری‌ها مقاوم‌تراست و سرعت رشد بالایی دارد که ضریب تبدیل را در این نوع گوسفند منطقی می‌کند.

با این حال علی‌رغم تمام موارد ذکر شده اجرای اولین و تنهاترین طرح اصلاح نژاد گوسفند افشاری کشور در سال ۸۵ با همکاری دو ارگان دانشگاه زنجان و جهاد کشاورزی به دست پژوهش‌گران با واردات سلول‌های جنسی قوچ‌های هموزیگوت از کشور نیوزیلند در یک فضای کاملا بسته در مزرعه دانشگاه زنجان آغاز شد و در ادامه اولین ایستگاه بخش خصوصی استان در سال ۹۱ توسط اولین شرکت دانش‌بنیان آغاز به فعالیت کرد و طی سال ۹۲ نیز مراحل انتقال دام اصلاح‌شده به گله‌های مردمی منتقل شد و در استان تجاری سازی صورت گرفت. 

با اصلاح نژاد دام‌های سبک، زنجان بیش از ۲۰ درصد نیاز گوشت قرمز کشور را تامین می‌کند

در این راستا محمد علی‌صادقی در گفت‌و‌گو با خبرنگار موج‌رسا، با اشاره به اینکه در حال حاضر این استان به عنوان قطب تولید دام اصلاح شده در کشور مطرح است، اظهار داشت: پایه این طرح دانش‌بنیان و بومی‌سازی شده در کشور اولین طرحی است که در مورد اصلاح‌نژاد دام کوچک در کشور انجام شده به همین دلیل استان زنجان به عنوان یکی از قطب‌های پرورش اصلاح‌نژاد در کشور مطرح است و در شمال غرب کشور به عنوان لیدر اصلی فعالیت داشته و در کل کشور متقاضی برای گوسفند اصلاح شده چند قلوزا را دارد.

وی افزود: این طرح طول سال‌های ۹۱ و ۹۲ در گله‌های مردمی تجاری‌سازی شده است و در اکثر استان‌های کشور نیز توسعه پیدا کرده و در داخل استان نیز گله‌های مردمی مورد استقبال طرح برای اصلاح نژاد گوسفندی قرار گرفته‌اند.

 معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به زمان‌بر بودن موضوع اصلاح‌نژاد گله‌ها تاکید کرد: دامداران باید به این نکته توجه داشته باشند که از سال اول در تمام گله اصلاح‌نژاد انجام نمی‌شود بلکه باید حدود دو الی سه سال با راهنمایی کارشناسان جهادکشاورزی کار اصلاح‌نژاد در گله‌ها انجام داد.

وی با اشاره به این که در کنار اصلاح‌نژاد دام باید اقدامات دیگری هم در سطح دام‌داری صورت گیرد، تصریح کرد: جایگاه پرورشی دام باید اصولی و بهداشتی باشد، تغذیه مناسب همچون کنساتره و علوفه به مقدار نیاز در اختیار دام قرار گیرد. زیرا تاثیر قابل توجهی در چند قلوزایی دارد، از لحاظ کلی باید یک مدیریت خوب مانند مسائل بهداشتی، قرنطینه‌ای و اصلاح‌نژادی انجام شود که اگر تمام این شرایط در کنار هم رعایت نشود، طرح در شرایط سنتی و بومی موفقیت‌آمیز نخواهد بود.

صادقی خاطر نشان کرد: در شرایط بومی و روستایی در برخی از روستاها میش‌ها در برخی گله‌ها سه و چهار قلوزایی داشته‌اند و از لحاظ اقتصادی برای دام‌دار موثر بوده‌اند، علاوه بر این که اصلاح‌نژاد بهبود یافته گوسفند افشاری به دلیل شرایط فیزیکی و خصوصیات ژنتیکی می‌تواند دو منظوره یعنی گوشتی و شیری باشد همچنین مقاومت بالایی در برابر بیماری و شرایط محیطی دارد و ضریب تبدیل و رشد نیز بالا رفته است.

وی اذعان کرد: با اصلاح نژاد دام‌های سبک، استان زنجان بیش از ۲۰ درصد نیاز گوشت قرمز کشور را تامین می‌کند.

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر