logo
امروز : چهارشنبه ۱۷ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۱۵:۳۳
[ شناسه خبر : ۲۹۱۶۱ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 9 دقیقه ]
شتاب خدمات در ریل انقلاب:

روستاهای استان زنجان از محرومیت مطلق تا پیشرفت و آبادانی

روستاهای-استان-زنجان-از-محرومیت-مطلق-تا-پیشرفت-و-آبادانی-
روستاهای استان زنجان ۴۴ سال بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی از محرومیت مطلق به پیشرفت و آبادانی حداکثری رسیده‌اند و خدمات در ریل انقلاب با شتاب در حال ارائه است.

به گزارش موج رسا; در چهل‌و‌چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی قرار داریم؛ انقلابی که باید آن را سرآغاز تحولات بزرگ و بنیادین در ایران، منطقه و جهان دانست. 

شاید توصیف حضرت امام خمینی (ره) از انقلاب با عناوینی چون "معجزه قرن" و "انفجار نور" زیباترین تعبیر برای آن باشد اما مهمترین پرسشی که ممکن است پس از گذشت این سال‌ها در اذهان ایجاد شده باشد این است که این انقلاب چه دستاوردهایی به ارمغان آورده و آیا توانسته است به اهدافی که مد نظر داشته، دست پیدا کند؟

بنابراین تبیین صحیح دستاوردهای انقلاب از اهمیت و ضرورت ویژه‌ای برخوردار است؛ بررسی اقدامات انجام شده در شهرها و روستاهای استان نشان می‌دهد انقلاب اسلامی در طول ۴۴ سال گذشته با شعار محرومیت‌زدایی برکات فراوانی را برای ملت به ارمغان آورده است.

اگر برگ‌های کتاب مصور تاریخ رقم بخورد، به وضوح نشان خواهد داد که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی هیچ اقدام زیربنایی و عمرانی نظیر محرومیت‌زدایی و احداث مسکن برای محرومان یا طرح‌های هادی و عمرانی در روستاها اجرا نشده بود.

اغلب روستاها به لحاظ آب آشامیدنی در وضعیت اسفناکی قرار داشتند، تنها تعداد انگشت شماری از روستاها با جمعیت بالا برق‌دار شده بودند، راه اغلب شهر‌ها و روستا به صورت خاکی بود و از سویی دیگر سایر امکانات ارتباطی از جمله تلفن در حد هیچ بود. تمام منازل روستایی از کاه و گل ساخته شده بود که که با کمترین پس‌لرزه‌هایی سقف خانه‌ها فرو می‌ریخت و دل‌هایی لرزان زیر سقف خانه‌هایی سست در حال سپری عمر خود بودند. این در حالی بود که بهداشت نیز در حداقل‌ترین سطح خود قرار داشت.

در همین زمان‌ها وضعیت نامطلوب اقتصاد روستایی از یک طرف و جاذبه‌های روزافزون شهرهای بزرگ و مرکزی به سبب رونق فعالیت‌های اقتصادی و خدماتی، موجب تسریع مهاجرت نیروهای روستایی به شهرها شده بود و روستا‌ها رونق خود را از دست داده و بی‌جان شده بودند. 

آقای خانمحمدی یکی از سالخوردگان روستایی از توابع بخش زنجانرود است که قریب به ۶۴ سال سن دارد از روز‌های سخت دوران قبل از انقلاب برایمان گفت: روستای ما با شهر فاصله چندانی نداشت اما امکانات در این روستا در حداقل‌ترین شرایط قرار داشت.

وی با بیان اینکه برای تامین آب آشامیدنی که هیچ اطلاعی از بهداشت و عدم آلودگی آن نداشتیم، باید به چشمه آبی که در پایین دست روستا قرار داشت، مراجعه می‌کردیم، افزود: تامین آب شاید در تابستان برایمان چندان سخت نبود اما فصل زمستان که فرا می‌رسید با توجه به بارش‌های سنگین برف که رخ می‌داد تامین آب با شرایط سختی همراه می‌شد جدا از سختی دسترسی به چشمه با وجود برف سنگین، سرمای سخت تا مغز استخوان‌هایمان رخنه می‌کرد و زندگی برایمان سخت و سخت‌تر می‌شد.

خانمحمدی با بیان اینکه روشنایی بخش سفره شاممان در تابستان مهتاب و در زمستان فانوس‌های نفتی بود، گفت: با کور سوی یک فانوس شب‌های سرد و تاریک زمستان را در خانه‌های کاه‌گلی خود که اغلب با بخاری‌های که سوخت آن چوب بود، به صبح می‌رساندیم.

وی با بیان اینکه هیچ‌گونه وسیله نقلیه در روستا وجود نداشت، اذعان کرد: همین امر سختی‌های بعدی بسیاری را به دنبال داشت. به طوری که وقتی شخصی دچار بیماری می‌شد شاید چندین روز در بستر بیماری می‌ماند تا بتواند وسیله نقلیه‌ای فراهم کرده و خود را به بیمارستان برساند چه بسا که در همین مدت بیمار جان خود را از دست می‌داد. به طوری که چندین مورد از این حوادث در روستای کوچک ما نیز رخ داد و بنده شاهد این موضوعات بودم.

وی با اذعان به اینکه اغلب پزشکان که در سطح شهر نیز خدمات می‌دادند تابعه ایران نبودند و هندی یا پاکستانی بودند گفت: یافتن پزشک متخصص در آن روز‌ها ناممکن بود.

خانمحمدی با اشاره به اینکه حداقل‌ترین وسیله‌های ارتباطی همانند تلفن اصلا وجود نداشت، گفت: مردم گاها برخی اخبار و حوادثی که برای عزیزانشان که در شهر‌ ساکن بودند رخ می داد را با چند روز تاخیر دریافت می‌کردند.

وی با اذعان به اینکه اغلب منازل روستاییان از خشت، گل، سنگ و چوب بود گفت: سقف خانه‌ها اغلب مامنی برای زندگی جوندگان بود.

خانمحمدی با اشاره به اینکه مشکلات بهداشتی و درمانی بیداد می‌کرد و سطح بهداشت در روستا‌ها در پایین‌ترین سطح بود، بیان کرد: تنها فرزندان پسر خانواده در صورتی که پدر وسع مالی داشت راهی مکتب می‌شد.

وی با بیان اینکه نمیتوان مشکلات و مسائلی را که اهالی روستا قبل از انقلاب با آن درگیر بودند را در چند بند خلاصه کرد گفت: خوشبختانه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و به برکت انقلاب قریب به ۴۰ سال است که روستا بهره‌مند از آب شرب بهداشتی، برق، تلفن، خانه بهداشت، بیمارستان، اینترنت، راه آسفالت و بسیاری از امکانات دیگر شده است.

خانمحمدی با اشاره به اینکه اغلب خانه‌ها و منازل روستای یامچی در طول دهه‌های اخیر مقاوم سازی شده، کوچه‌ها و خیابان‌ها سنگ فرش و آسفالت شده است، تصریح کرد: اغلب روستائیان از تسهیلات مقاوم‌سازی مسکن استفاده کرده‌اند و اگر معدود منازلی نیز مقاوم‌سازی نشده به دلیل عدم پیگیری صاحب خانه بوده است.

وی با اشاره به اینکه یکی از افتخارات روستای یامچی این است که اغلب جوانان تحصیل کرده و با مدارک عالی دانشگاهی هستند، خاطر نشان کرد: چندین پزشک متخصص، معلم و مهندس از اهالی روستا تربیت یافته و وارد عرصه خدمت‌رسانی به نظام جمهوری اسلامی شده‌اند که تمام این‌ها آثار و برکات نظام و انقلاب را بیشتر نمود می‌کند.

با این وجود اگر بخواهیم پای صحبت تک تک روستائیان بنشینیم صندوقچه‌ای از حرف‌های ناگفته در خصوص قبل و بعد از انقلاب داشته باشند. اما همین یک گفت‌وگو کافی است که به ابعاد خدمات نظام جمهوری اسلامی در طول ۴۴ سال اخیر در روستاها پی برده شود.

چراکه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی خدمات در همه مناطق خصوصا در روستاها به طور چشمگیری رو به فزونی گذاشته است به طوری که با تشکیل بنیاد مسکن و راه اندازی حساب ۱۰۰ امام این بخش‌ها به تدریج مورد توجه قرار گرفت و از نظر کمی و کیفی توسعه یافت به طوری که در نتیجه این فعالیت‌ها وضعیت مناطق روستایی بسیار متحول شد.

با این شرایط طبق اذعان رضا‌ خواجه‌ای مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان زنجان، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کشور سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در استان‌های مختلف را مقاوم‌سازی می‌کند که سهم استان زنجان از این تعداد سالانه ۵ هزار واحد است.

خواجه‌ای با اشاره به آمار واحدهای مسکونی مقاوم سازی شده در روستاهای استان نیز، گفت: از سال ۸۴ به بعد خوشبختانه ۵۲ هزار واحد از ۹۲ هزار واحد مسکونی در روستاها (معادل ۵۶ درصد) و حدود ۱۰۷۸۴ واحد هم در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر استان از ۲۵۵۰۶ واحد مقاوم‌سازی شده‌اند.

این در حالی است که طبق اذعان پیام جوادی مدیر‌عامل شرکت توزیع برق زنجان، قبل از انقلاب تنها چند روستا با جمعیت بالا برق‌دار شده بود که خوشبختانه بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی تمام روستا‌های بالای ۱۰ خانوار استان زنجان برق‌دار هستند و حتی در تعدادی از روستاها که صرفا تابستان گذارانی می‌کنند و تعداد کمتر از ۱۰ خانوار نیز دارند برق‌رسانی شده است.

در حوزه گاز‌رسانی نیز طبق اذعان رحیم سلیمانی‌نژاد، مدیر‌عامل شرکت گاز استان زنجان ۱۰۰ درصد شهر‌ها و بیش از ۹۱ درصد روستاها استان از نعمت گاز بهره‌مند هستند. 

بنا به گفته حامد سرائی، مدیرکل ارتباطات استان زنجان نیز دسترسی به اینترنت پر سرعت حق تمام مردم استان اعم از شهروندان و روستانشینان می‌باشد و تمام تلاش به کار گرفته‌ شده تا دسترسی به اینترنت پرسرعت، باکیفیت، امن برای مردم تامین شود با وجود دسترسی ۱۰۰ درصدی شهر‌های استان به اینترنت، ۸۷ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار استان نیز بهره‌مند از اینترنت شده‌اند.

بنا به اذعان حسن بختیاری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان نیز، تعداد خانه‌های بهداشت استان از ۳۲ مورد به ۴۵۳ واحد، تعداد بیمارستان‌ها از ۴ مورد به ۱۴ ساختمان تا سال ۱۴۰۰ و تعداد تخت‌ها از ۲۶۰ مورد به دو هزار و ۱۷۵ مورد افزایش یافته است.

بنا به اذعان بختیاری، تعداد پایگاه‌های اورژانس استان در سال ۱۳۵۸ یک مورد بود که این تعداد تا سال ۱۴۰۰ به ۶۰ مورد رسیده و تعداد آمبولانس نیز از ۳ دستگاه در سال‌های بدو انقلاب به ۱۱۱ دستگاه ارتقا یافته است. با توجه به اینکه تعداد داروخانه‌های فعال در سطح استان در سال ۵۸ فقط ۱۲ باب بوده اما بعد از گذشت بیش از چهار دهه این تعداد به ۱۴۶ مورد افزایش یافته است.

طبق گفته جلال بازرگان، رئیس دانشگاه زنجان، در دوران پهلوی تنها ۱۲۲ دانشجو در استان زنجان، مشغول به تحصیل بود که تعداد دانشجویان استان زنجان در حال حاضر به ۴۰ هزار دانشجو رسیده است.

بنا به اذعان بازرگان قبل از انقلاب فقط ۳ گرایش در دانشگاه زنجان تدریس می‌شد که امروز به ۲۵۹ گرایش افزایش داشته است، تعداد استاید و عضو هیئت علمی دانشگاه زنجان از ۷ نفر به ۴۱۱ نفر افزایش داشته است. 

در دوره پهلوی در استان زنجان تنها دانشکده کشاورزی زنجان و هنرستان زنجان وجود داشت که فقط در مقطع کاردانی دانشجو می‌پذیرفت که در حال حاضر به ۶ دانشگاه بزرگ افزایش یافته است.

با تمام این‌ها، همه توسعه سیستم اداری و زیرساخت‌های کشور به دست آموزش عالی نظام اسلامی محقق شده است و حیات ساختار اداری کشور وابسته به سیستم آموزشی عالی نظام اسلامی است.

با این حال انقلاب اسلامی با اقتدار ملی و عدم وابستگی تبدیل به الگویی برای سایر کشورها شده است و پیشرفت کشور روز به روز خیره کننده‌تر میکند.

زهرا بیات

 

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر