logo
امروز : پنجشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۴:۵۱
[ شناسه خبر : ۱۱۵۶۶ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 6 دقیقه ]
رئیس اتاق بازرگانی استان زنجان:

حوزه صادرات محصولات کشاورزی برنامه مدونی ندارد/ طرح پایانه‌های صادراتی زنجان بلاتکلیف است

حوزه-صادرات-محصولات-کشاورزی-برنامه-مدونی-ندارد-طرح-پایانه‌های-صادراتی-زنجان-بلاتکلیف-است

صادرات محصولات کشاورزی با مشکل نبود زیرساخت‌ها مناسب مواجه بوده و ایجاد طرح پایانه صادراتی استان زنجان نیز که سالهاست در استان مطرح است ولی همچنان در بلاتکلیفی به سر می‌برد.

به گزارش موج رسا; وضعیت و زیرساختهای صادرات محصولات کشاورزی در استان به گونه‌ای است که به گفته آقای جمیلی برای فعالیت تجار در این حوزه مقرون به صرفه نیست و همچنین ترانزیت کالایی نیز از دیگر مواردی که در حوزه با مشکل مواجه است.

نیک سرشت معاون اقتصادی استاندار زنجان نیز در جلسه توسعه استان به موضوع صادرات محصولات کشاورزی اشاره کرده و گفته است بخش کشاورزی در حوزه صادرات مفغول مانده که این امر نشان می‌دهد که این حوزه نیازمند عزم جدی مسئولان ارشد استانی را می‌طلبد تا هم صادرات و تولید محصولات کشاورزی با برنامه باشد که با برنامه بودن تولید و صادرات محصولات کشاورزی خللی هم در بازار داخلی ایجاد نمی‌شود.

غلامحسین جمیلی در مورد صادرات محصولات کشاورزی به خبرنگار موج رسا اظهار کرد: در این حوزه چندین مورد باید در ارتباط دائم با همدیگر باشند که این موارد از قبیل محصول، مشتری، حمل و نقل، امکان مبادلات مالی و جابه‌جایی‌های آن، بسته‌بندی و برند هستند که باید همه آنها در کنار هم باشند تا یک کالا به مقصد مشخص در خارج از کشور ارسال شود.

وی تصریح کرد: در این میان یک سری از محصولات کشاورزی و غذایی که هم فساد پذیر و هم دارای مولفه‌ها استاندارد برای سلامت غذایی هستند و همچنین  الگوی مصرف محصولات کشاورزی در کشورهای مختلف نیز بسیار متفاوت بوده و این روند قدری پیچیدگی و سختی کارش بالاتر است.

مشکل ترانزیت کالاهای کشاورزی

رئیس اتاق بازرگانی استان زنجان عنوان کرد: اگر کالای صنعتی در حمل و نقل مشکل داشته باشد و ارسال کالا چند روزی با تاخیر انجام شود مشکلی را ایجاد نمی‌کند ولی در محموله‌های صادراتی کشاورزی نباید این اتفاق بیفتد اگر در ارسال محموله تاخیر ایجاد شود محصول به راحتی از بین می‌رود.

وی با اشاره به اینکه حمل و نقل و شیوه‌های حمل و نقل در محصولات کشاورزی بسیار حائز اهمیت است عنوان کرد: فرآیند تسهیل و ترخیص تمام و مسائل مربوط به گمرک در صادرات محصولات کشاورزی بسیار حائز اهمیت بوده و در خیلی از کشورها حمل و نقل محصولات کشاورزی از طریق سیستم‌هایی که دارای سرعت بالایی هستند مانند حمل و نقل هوایی انجام می‌شود که متاسفانه در حال حاضر این روند را در کشور نداریم.

جمیلی در ادامه به پراکندگی حوزه کشاورزی نیز اشاره و عنوان کرد: هر باغدار و تولیدکننده محصولات کشاورزی به تنهایی قادر به ارسال محموله صادراتی خود نخواهد بود باید این فعالان در یک جایی تمرکز داشته باشند و جمع آوری شوند و محصولات در شکل‌های مختلف بسته‌بندی شوند و به حجمی برسند که محصولات قابلیت صادراتی داشته باشند.

بلاتکلیفی پایانه صادراتی کشاورزی زنجان

وی با بیان اینکه این کارها نیز نیاز به متولی دارد که این متولی باید غیر از باغبان و کشاورز باشد افزود: سالیان سال است که درگیر پایانه صادراتی در استان هستیم که واقعا هنوز نتوانستیم این طرح را به سرانجام برسانیم.

رئیس اتاق بازرگانی استان زنجان با اشاره به اینکه خود این پایانه می توانست محصولات کشاورزی و صادراتی غیر صادراتی را از هم جدا کرده و بازار داخلی و خارجی را نیز از هم تفکیک کند و فرصتی نیز فراهم شود که محصولات صادراتی در اشل‌های مختلف بسته‌بندی و صادر شود افزود: این روند باعث ایجاد تمرکز در حوزه صادراتی محصولات کشاورزی می‌شود.

نبود الگوی کشت در حوزه کشاورزی

وی عنوان کرد: سالیان سال است که موضوع پایانه‌های صادراتی بلاتکلیف بوده همچنان بدون نتیجه مانده است.

جمیلی عنوان کرد: با این موارد مطرح شده ما از یک پیوستگی در تولید محصول براساس یک الگوی کشت مناسب نیاز داریم که این هم کار جهادکشاورزی است.

وی با اشاره به اینکه یک سال یک محصول با کمبود مواجه می‌شود و بازار آن رونق می‌یابد و سال بعد همه کشاورزان به سراغ کشت آن محصول می‌روند و سال بعد نیز برعکس می‌شود که در نهایت عملا این موضوع متوقف می‌شود.

رئیس اتاق بازرگانی استان زنجان یک صادرکننده و تجاری که وقتی در حوزه محصولات کشاورزی فعالیت دارد امیدواری ندارد که سال آینده کشاورز همان محصول را کاشته و در اختیار آن قرار می‌دهد یا نه؟ گفت: باید منفعت دو جانبه بین کشاورز، باغدار، تولید کننده محصول کشاورزی یا واحد‌های فرآوری با صادر کنندگان نهایی ایجاد شود.

وی عنوان کرد: از همه این موضوعات بگذریم با یک مشکلی در حوزه روابط با سایر کشورهای داریم که آب هوا و اقلیم کشورمان به گونه‌ای است که تقدم و تاخری در تولید محصولات کشاورزی با ماخذ خودش دارد و یا با بقیه استانهای همجوارمان داریم.

جمیلی ابراز کرد: این موقعیت یک روند غیررقابتی ایجاد می‌کند و شرایط برای ما در مقایسه با سایر کشورها یکسان نیست مانند سیب زمینی زنجان با سیب‌زمینی ازبکستان همزمان با بار می‌نشیند.

وی ادامه داد: آنها شرایط و دسترسی‌های بهتری نسبت به ما در ارسال محموله‌ها‌یشان و عرضه آن در بازارهای خارجی بهره‌مند هستند.

تاثیر مشکلات دیپلماسی بر حوزه صادرات کشاورزی

رئیس اتاق بازرگانی استان زنجان با اشاره به اقدامات لازم در حوزه دیپلماسی خارجی خاطر نشان کرد: باید کاری را در حوزه دیپلماسی خارجی در حوزه اقتصادی داشته باشیم تا بتوانیم این روند را یک مقدار سرو سامان دهیم.

وی با بیان اینکه 80 درصد مجموع این کارها و اقدامات در اختیار دستگاههای اجرایی بوده و 20 درصد آن نیز در اختیار بخش خصوصی است عنوان کرد: حتی در مواقعی که بخش خصوصی اقدام به صادرات یک محصولی را می‌کند و فرصت‌های تجارتی نیز مهیا بوده و همه شرایط وجود دارد دولت محترم طی بخشنامه‌ای صادرات برخی از محصولات کشاورزی را ممنوع اعلام می‌کند که در این شرایط بخش خصوصی یا اتاق بازرگانی هیچ کاری نمی‌تواند انجام دهد.

جمیلی در مورد تربیت تجار به منظور فعالیت در حوزه‌ صادرات محصولات کشاورزی عنوان کرد: وقتی یک محصولی یک سال کاشته می‌شود و سال بعد کمبود وجود دارد و صادرات آن متوقف می‌شود کدام تاجر حاضر می‌شود یک سال در میان در حوزه صادرات محصولاتی مانند گوجه فرنگی فعالیت کند.

وی با اشاره به اینکه حوزه صادرات محصولات کشاورزی یک برنامه مدون و همیشگی می‌خواهد که وجود ندارد افزود: در حال حاضر از بخش خصوصی در حوزه صادرات کشاورزی این انتظار وجود دارد وقتی یک محصولی مازاد است تاجری پیدا شود و سریع محصول مورد نظر را صادر کند و وقتی کالایی کمبود شد صادرکننده هیچ اقدامی نکند ولی این روند تجارت نیست و هیچ تاجری چنین چیزی را نمی‌پذیرد.

//ع

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر