logo
امروز : پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۲۱:۰۱
[ شناسه خبر : ۹۰ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 5 دقیقه ]
در جلسه بررسی برگزاری همایش صدر الدین زنجانی عنوان شد؛

از صدر الدین تا ارتباط نزدیک یکی از مفاخر زنجان با خواجه نصیرالدین طوسی/28 بهمن آخرین فرصت ارسال آثار به همایش صدرجهان

از-صدر-الدین-تا-ارتباط-نزدیک-یکی-از-مفاخر-زنجان-با-خواجه-نصیرالدین-طوسی-28-بهمن-آخرین-فرصت-ارسال-آثار-به-همایش-صدرجهان

در جلسه بررسی برگزاری همایش صدر الدین زنجانی در خصوص شخصیت ها و مفاخر استان زنجان از جمله صدر الدین زنجانی مطالبی عنوان شد.

به گزارش موج رسا; ابراهیم قاسمی، معاون فرهنگی و قرآنی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان، در جلسه بررسی برگزاری همایش صدر الدین زنجانی،زمان برگزاری این همایش را ٩ اسفندماه امسال اعلام کرد و افزود: به پیشنهاد علاقه‌مندان تاریخ، صدرالدین زنجانی که وزیر دوره ایلخانی بوده و اولین پول کاغذی را نام "چاو" چاپ کرده است، برای برنامه بزرگداشت انتخاب شد.

وی با اشاره به حمایت از کسانی که در معرفی و شناساندن شخصیت‌های بزرگ زنجان تلاش می‌‌کنند، ادامه داد: پیش از این، از یک پایان‌نامه که مربوط به صدرجهان بود حمایت کردیم و کتاب آن نیز توسط انتشارات نیکان کتاب به چاپ رسیده است.

قاسمی محور همایش‌ها اخیر را "زندگی و آراء و اندیشه‌های صدرالدین زنجان"، "تاثیر نظام پولی چاو به عنوان یکی از ایده‌های صدرالدین زنجانی در اقتصاد دوره ایلخانی"، "تاریخ و جغرافیای تاریخی زنجان در دوره ایلخانی"، " بررسی شخصیت صدرالدین زنجانی بر پایه منابع مکتوب تاریخی"، "بررسی آثار و اشعار صدرالدین زنجانی" و "اوضاع فرهنگی و اجتماعی زنجان در دوره ایلخانی" اعلام کرد و گفت: آخرین مهلت ارسال مقاله برای علاقه‌مندان به این حوزه، ٢٨ بهمن‌ماه است  به نویسندگان مقالات برگزیده جوایز نفیسی اهدا خواهد شد.

علاقه‌مندان به نگارش مقاله در خصوص این شخصیت می‌توانند آثار خود را در فایل word ٢٠٠٧ با فونت میترا ١٦ با فاصله سطور یک سانتی‌متر از طریق پست الکترونیکی به آدرس sadre.jahan@yahoo.com  و faslname.zanjan@gmail.com  ارسال کنند.

به گفته وی، زنجان از شخصیت‌های بزرگی در تاریخ برخوردار بوده که کمتر شناخته شده و لازم است که مردم با آنها آشنا شوند.

 

*شخصیت سهروردی عارف زنجانی مغفول مانده است

قاسمی یکی دیگر از این شخصیت‌ها را سهروردی عارف معرفی کرد و ادامه داد: سعدی، شاعر بزرگ کشور از شاگردان وی بوده در حالی که خیلی از مردم از این موضوع اطلاعی ندارند و در واقع این شعر سعدی " مرا شیخ دانای مرشد شهاب/ دو اندرز فرمود بر روی آب/ یکی آنکه در نفس خودبین مباش/ دیگر آنکه درجمع بدبین مباش" خطاب به سهروردی سروده شده است، شاید یکی از مقصران این موضوع ما هستیم که کسی بزرگان خطه زنجان را نمی‌شناسد.

این مقام مسئول با اشاره به کتابی از مرحوم "کریم نیرومند"، نویسنده زنجانی، تاکید کرد: در این کتاب حدود ٤٠ نفر از بزرگان منطقه سهرود معرفی شده و در حالی که پتانسیل خوبی برای منطقه محسوب می‌شوند، ولی کسی آنها را نمی‌شناسد. حال آنکه جامعه برای قدم گذاشتن در مسیر پیشرفت، نیازمند شناخت بزرگان خود است.

حسن حسینعلی، محقق و پژوهشگر تاریخ نیز که به عنوان یکی از عوامل اجرایی در برگزاری همایش صدرالدین زنجانی مشارکت دارد، در معرفی این شخصیت به مسئول اطلاع‌رسانی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: صدرالدین احمد خالد زنجانی معروف به صدر جهان، وزیر ایلخان مغول بوده که بعدها به قتل رسید، وی شاعر و ادیب بزرگی بوده و از اهل علم و شاعران دوره خود حمایت می‌کرد و بسیاری از شاعران در کتاب خود از وی تجلیل کرده و یا کتاب خود را به وی تقدیم کرده‌اند.

به گفته حسینعلی، با بروز بحران اقتصادی در دوره مغول، صدرجهان به تقلید از چینی‌ها، اولین پول کاغذی با نام "چاو" را در ایران چاپ کرد که البته در آن ایام چندان مورد استقبال قرار نگرفت.

وی ریشه کلمه "چاپ" را نیز از "چاو" دانسته و افزود: صدرالدین زنجانی در واقع وزیر کشور دوره ایلخانی بوده و برادر وی، قطب‌الدین زنجانی نیز قاضی‌القضات کشور بوده که در حکم رئیس قوه قضائیه آن ایام محسوب می‌شد.

 

* 15 رباعی و دو کتاب حاصل تلاش صدرجهان

این پژوهشگر تاریخ، خاندان خطیبی در زنجان را از جمله بازماندگان این شخصیت برجسته معرفی کرده و گفت: از صدرالدین زنجانی ١٥ رباعی به جا مانده و دو کتاب نیز در زنجان با محوریت این شخصیت به چاپ رسیده است.

حسینعلی  مردم هر استان را مسئول شناساندن شخصیت‌های تاریخی آن منطقه به کشور دانسته و تاکید کرد: متاسفانه در این خصوص در زنجان کسی پیش‌قدم نبوده در حالی که شخصیت‌های بزرگی چون زین‌الدین زنجانی، کمال‌ادین ابوشجاع زنجانی، هر دو در دوره سلجوقیان و عزالدین عبدالوهاب زنجانی، ادیب و ریاضی‌دان قرن هفتم در این خطه زندگی می‌کردند.

وی، عزالدین زنجانی را شخصیت بزرگی خواند که کتاب تصریف وی در حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌های جهان اسلام شناخته شده بوده و اخیراً محقق آلمانی به نام مایکل سریانو نیز سخنرانی در مورد این دانشمند فرهیخته در تهران داشته است.

وی ادامه داد: این شخصیت جهانی می‌تواند به عنوان گزینه بعدی برای معرفی به مردم در نظر گرفته شود. در کتاب تصریف وی، از ٨٥ شهر نام برده شده و تا کنون ٢٨ کتاب از او شناسایی و سال گذشته نیز مرکز نشر میراث مکتوب دو کتاب از وی چاپ کرد.

حسینعلی اغلب  کتاب‌های عزالدین عبدالوهاب زنجانی را به زبان عربی معرفی کرده و گفت: وی از سیاست به دور بوده با این حال ارتباط نزدیکی با خواجه نصیرالدین طوسی داشته و بخش زیای از عمر خود را در بغداد، پایتخت جهان اسلام گذرانده است.//ن

 

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر