50 درصد از معلولیتها ناشی از اختلالات ژنتیک است/ 22 هزار و 400 نفر از دانشآموزان تحت آموزشهای آگاهسازی برای پیشگیری از معلولیتها قرار گرفتند
مدیرکل بهزیستی استان زنجان گفت: 50 درصد از معلولیتها ناشی از اختلالات ژنتیک است.
محمد محمدی در گفتوگو با خبرنگار موج رسا; با بیان اینکه 50 درصد از معلولیتها ناشی از اختلالات ژنتیک است و 19 هزار بیماری ژنتیک شناخته شده وجود دارد، اظهار کرد: خوشبختانه مراکزی در سطح استان، مشاورههای ژنتیک را به متقاضیان ارائه میدهد و در همین راستا، پارسال 1536 نفر به مراکز مشاوره ژنتیک در سطح استان مراجعه کردند و 2000 نفر از دانشآموزان نیز تحت غربالگری ژنتیک قرار گرفتند.
این مسئول با اشاره به اینکه پارسال 22 هزار و 400 نفر از دانشآموزان در قالب تفاهمنامه با آموزش و پرورش، تحت آموزشهای آگاهسازی برای پیشگیری از معلولیتها قرار گرفتند، ادامه داد: متاسفانه اجباری شدن مشاورههای ژنتیک هنوز به صورت مدون اجرا نمیشود ولی تاکنون 1553 زوج در شهرستان خدابنده تحت پوشش این طرح قرار گرفتهاند.
وی در ادامه، تنبلی چشم را از علتهای شایع نابینایی برشمرد و افزود: طرح غربالگری تنبلی چشم کودکان 3 تا 6 ساله چندین سال است که اجرا میشود و برای این منظور، در طول سال 10 پایگاه ثابت در سطح استان فعال است. همچنین خوشبختانه پارسال 46 هزار و 590 کودک مورد تحت غربالگری تنبلی چشم قرار گرفتند.
محمدی قیداری، از اجرای طرح غربالگری شنوایی برای تشخیص ناشنوایی نوزادان در طول سال خبر داد و گفت: پارسال 17 هزار و 356 نوزاد تحت غربالگری شنوایی قرار گرفتند. از این تعداد، 10 نوزاد ناشنوا تشخیص داده شدند و برای دریافت خدمات توانبخشی از جمله سمعک و کاشت حلزون به مراحل بالاتر ارجاع شدند. این در حالی است که بهزیستی، غربالگری شنوایی را فقط مختص نوزادان نمیداند و 8 مرکز غربالگری در سطح استان فعال است.
مدیرکل بهزیستی استان زنجان در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر در حوزه توانبخشی، 20 هزار و 239 معلولیت ثبت شده است و 12 هزار و 518 معلول به صورت پروندههای فعال از خدمات مددکاری بهرهمند میشوند، یادآور شد: معلولان تحت پوشش بهزیستی از خدمات 8 مرکز روزانه، 4 مرکز حرفهآموزی و 2 کارگاه تولیدی حمایتی بهرهمند میشوند. همچنین 10 مرکز شبانهروزی در سطح استان فعال است که در مجموع ماهانه یک میلیارد تومان یارانه دریافت میکنند. علاوه بر این، 994 دانشآموز و 225 دانشجوی معلول از خدمات توانبخشی و تامین هزینههای تحصیلی بهرهمند هستند و 220 نفر نیز خدمات ویزیت در منزل دریافت میکنند.
محمدیقیداری با اشاره به افزایش 3.5 برابری مستمری طی پارسال، خاطرنشان کرد: طی سالهای گذشته، 7067 نفر مستمریبگیر داشتیم و این تعداد در حال حاضر به 14 هزار و 678 نفر افزایش یافته است که در مجموع ماهانه رقمی بالغ بر یک میلیارد و 780 میلیون تومان مستمری دریافت میکنند؛ در واقع قبلا چرخه مستمری برای معلولان شدید و خیلی شدید بود و سقف مستمریبگیران ثابت بود. به همینخاطر ما پشت نوبتی زیاد داشتیم. در حال حاضر نیز تعداد مستمریبگیران افزایش نیافته است، فقط همه پشت نوبتیها جذب شدهاند.
مدیرکل بهزیستی استان زنجان همچنین با تاکید بر اینکه قانون بازنگری شده جامع حمایت از حقوق معلولان نسبت به سالهای گذشته تغییرات زیادی به نفع معلولان دارد، خاطرنشان کرد: برای همه معلولان واجب است که این قانون را مطالعه کنند و نسبت به آن آگاه باشند؛ چراکه فقط در این صورت میتوانند حقوق خود را از مراجع قانونی پیگیری کنند.
وی تصریح کرد: این قانون ضمانت اجرایی دارد و اجرا نشدن آن از جانب نهادها و دستگاهها عواقب زیادی خواهد داشت. به عنوان مثال در این قانون، وظایفی برای وزارتخانههای راه و شهرسازی و شهرداریها در نظر گرفته شده و وزارت بهداشت را موظف کرده است که پوشش بیمه سلامت معلولان علاوه بر خدمات درمانی، خدمات توانبخشی و روانی این قشر را نیز شامل شود.
//س
انتهای خبر/