logo
امروز : سه شنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۲:۲۷
[ شناسه خبر : ۴۶۹۵۹ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 7 دقیقه ]
در گزارش موج‌رسا بخوانید؛

امیدهای بر باد رفته مستأجران در زنجان

امیدهای-بر-باد-رفته-مستأجران-در-زنجان
از روزگاری دور، سایه اجاره‌نشینی بر سر خانواده‌های ایرانی افتاد و با افزایش قیمت مسکن، به پدیده‌ای فراگیر تبدیل شد وام ودیعه مسکن، امیدی برای مستأجران شد، اما در زنجان، بانک‌ها این امید را ناامید کردند.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ از روزگاری دور، از اوایل قرن بیستم، با شروع غول شهرنشینی در ایران، سایه اجاره‌نشینی نیز بر سر بسیاری از خانواده‌ها افتاد. 

بیشتر بخوانید

ابتدا، این قشر کم‌درآمد بودند که بار سنگین اجاره را بر دوش می‌کشیدند، اما با گذشت زمان، به‌ویژه از دهه ۷۰ به بعد، افزایش سرسام‌آور قیمت مسکن، این پدیده را به بخشی جدایی‌ناپذیر از زندگی طبقات مختلف جامعه تبدیل کرد. امروزه، از هر سه خانوار ایرانی، یک خانوار مستأجر است.

وام ودیعه مسکن به‌منزله نوری در خاموشی

مشکل اصلی اما، به همین‌جا ختم نمی‌شود هزینه‌های سرسام‌آور پول پیش، رهن و اجاره، قصه پرغصه‌ای شده برای خانواده‌های کم‌درآمد و جوانانی که تازه پیِ زندگی مشترک را بنا نهاده‌اند تأمین این مبالغ هنگفت، خود به مانعی بزرگ تبدیل شده بود.

در چنین شرایطی، وام ودیعه مسکن، چون نوری امیدبخش در تاریکی، از سوی دولتمردان به جامعه معرفی شد ایده‌ای که نویدبخش حل بخشی از این مشکل بزرگ بود و در دل مستأجران، شور و شوقی به پا کرد.

اما در استان زنجان، این امید، رنگ باخت گویا بانک‌ها، همگام با این طرح حمایتی، وظایف خود را فراموش کرده‌اند. 

خانواده‌ها، با دستانی پر از مدارک و قلبی لبریز از امید، راهی بانک‌ها می‌شوند، اما با دیوارهای بی‌تفاوتی و دلایل واهی رو به‌ رو می‌شوند.

مرادی یکی از متقاضیان وام ودیعه مسکن است که خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری «موج‌رسا» پای درد دل او در این شرایط خاص می‌نشیند وی می‌گوید وام ودیعه مسکن گرهی که کورتر شد.

اینجا یک نفر خانه‌ خود را برای اجاره گذاشته است ۱۰۰ متر، ۴۰۰ میلیون پول پیش ۱۰ میلیون اجاره، آپارتمان طبقه سوم قرار دارد، پارکینگ و آسانسور هم نیست مشتری فراوانی هم پای ملک دست و پا می‌شکنند.

این سخنان را مشاور املاکی می‌گفت وقتی که به دنبال خانه می‌گشتم، چند سالی بود که وضعیت مسکن عجیب و غریب شده بود قیمت‌ها، اجاره‌ها، پول‌پیش، همه سر به فلک کشیده بود.

 اکثر مالک‌ها قیمت اجاره و رهن را خودشان تعیین می‌کردند و بودجه من برای رهن و اجاره، خیلی کم بود، مشاور املاکی ادامه داد: «اگه بتوانی اجاره و پیش را مقداری بالاتر ببری، مورد خوب داریم، این روزها همه می‌خواهند پیش و اجاره رو را افزایش دهند چون سودهای بانکی هم کم شده و دیگر کسی پول پیش کم را قبول نمی‌کند.»

حرف‌هایش مثل پتک توی سرم خورد زمان تخلیه خانه‌ای که در آن ساکن بودم نزدیک بود و صاحب‌خانه هم اصرار داشت یا خانه را تخلیه کنم یا پول پیش و اجاره را افزایش دهم اما وسع من به هیچ کدام از این‌ها نمی‌رسید.

در همین گیر و دار بود که ناگهان ایده‌ای به ذهنم خطور کرد شوقی در چشمانم دوید آره، وام ودیعه مسکن! می‌توانستم با دریافت آن وام، پول پیش خانه‌ای که در آن ساکن بودم را افزایش دهم یا حتی پول پیش خانه‌ی جدیدی را که مشاور املاکی معرفی کرده بود، تامین کنم.

مشکل‌گشایی که خود گره‌کور شد

حسابی خوشحال شدم در اوج خوشحالی بودم و داشتم برای مسئولی که این فکر را برای مستأجران کرده بود، دعای خیر می‌کردم. 

گوشی‌ام را برداشتم تا ببینم چطور باید برای دریافت وام اقدام کنم نیاز مبرمی به آن پول داشتم، پس خیلی زود دست به کار شدم.

بعد از ثبت‌نام اینترنتی و ارائه تمام مدارک مورد نیاز، پیگیری‌هایم را از بانک و نهادهای مربوطه شروع کردم.

 روزها پشت سر هم می‌گذشتند، اما خبری از وام نبود هر روز با شوق دریافت وام ودیعه، راهی بانک‌ها و سازمان‌های مربوطه می‌شدم تا شاید گرهی از مشکلم گشوده شود. اما این وام ودیعه، به جای باز کردن گره از کارم، خود به گره‌ای کورتر تبدیل شده بود که اکنون درصدد گشودن آن هستم.

وامی که برای گرفتنش هر روز این بانک و آن بانک می‌روم و با بهانه‌های واهی و مختلفی رو به رو می‌شوم. 

یکی می‌گوید تعداد افراد در صف زیاد است، دیگری مشکلات سیستمی را بهانه می‌کند و عده‌ای دیگر هم نبود بودجه و هزاران دلیل دیگر می‌آورند تا وام را ندهند.

ما هم از این وضعیت ناراضی هستیم، اما چه کسی باید رسیدگی کند؟ کو گوش شنوا؟ کاش اگر نمی‌توانستند منابع مالی و بودجه را تامین کنند، اصلاً چنین طرحی را اجرا نمی‌کردند چرا که این شرایط نه تنها گرهی از مشکلاتمان را باز نکرد، بلکه نمک روی زخمی شد که خودشان بر دل ما نهاده بودند.

در پی آرزوهای کوچک، اما دشوار  

در دنیایی که گرانی مسکن هر روز بر کمر جوانان فشار می‌آورد، اجاره‌نشینی دیگر تنها گزینه نیست، بلکه چیزی است که شاید هر کسی آرزوی ترک آن را داشته باشد اما واقعیت تلخ این است که طی سال‌های گذشته، قیمت‌های مسکنِ رهنی و اجاره‌ای بی‌وقفه سر به فلک کشیده، و توانایی بسیاری در تأمین هزینه این خانه‌های کوچک هم دیگر برای خانواده‌های کم‌درآمد و جوانان ایرانی، ممکن نیست.  

محمدی، جوانی که روزهای سخت و پر اضطراب خود را در همین مسیر سپری می‌کند، در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی  «موج‌رسا»، از عمق درد و ناامیدی‌اش چنین می‌گوید:  

«در این وضعیت که هر روز هزینه‌های زندگی بالا می‌رود اجاره‌نشینی فکر خوبی است، ولی چه فایده وقتی که قیمت‌ها به‌گونه‌ای شده که مردم زیادی توان پرداخت آن را ندارند، خانواده‌های کم‌درآمد، هر روز بیش‌تر از قبل، خود را در تنگنا می‌بینند.

در چنین وضعیتی، وام ودیعه مسکن برای خیلی‌ها، همچون نگاهی امیدبخش و حیاتی است.

روزنه امیدی از سوی دولت که کور شد

 این وام، روزنه امیدی است برای حمایت دولت، که با هدف کمک به مستأجران برای تأمین بخشی از هزینه‌های رهن و اجاره، درهای سرپناهی پایدارتر را بر رویشان می‌گشاید اما واقعیت این است که مسیر دریافت این وام، همانند عبور از میان سربالایی پرسنگ است.  

برای گرفتن این وام، باید کلی هزینه‌های ثبت‌نام بدهی، کلی دوندگی کنی و در نهایت، شاید هیچ نتیجه‌گیری نداشته باشد. هر روز که می‌گذرد، احساس می‌کنم دارم آب در هاون می‌کوبم اما اگر این وام به موقع پرداخت نشود نمی‌دانم چگونه مشکلاتم تامین هزینه رهن منزل را حل کنم در حالی که پرداخت به‌موقع این وام، مانند یک دستگیری بزرگ است برای جوان‌هایی که شاید یک عمر نتوانند صاحب خانه شوند، این مسئله همیشه در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

 بانک‌ها، با وعده‌های زیادی، اما کوتاهی‌هایی در انجام وظایفشان، دل‌های کوچک ما را بیش‌تر می‌فشارند دلخوشی‌های اندک هم در این بازار پرنوسان، هر روز کم‌رنگ‌تر می‌شود.

ما که توان خانه‌دار شدن نداریم، اما حداقل می‌خواستیم در همین حد، دلخوش باشیم، که باز هم حقمان رعایت شود.

 اما این روزها، هر روز دست نیاز به سمت مسئولان دراز می‌کنیم و منتظریم که صدای ما را بشنوند. 

امیدوارم، مسئولان هم مثل ما، دلشان برای جوان‌ها و خانواده‌های کم‌درآمد بسوزد و راه درست را برگزینند، چرا که زندگی روزمره ما، دیگر، جز آرزوی خانه‌دار شدن، چیز دیگری نیست.

نهادهای مربوطه شانه خالی می‌کنند 

خبرنگار پایگاه خبری «موج‌رسا» در پیگیری مشکلات وام ودیعه مسکن، با نهادهای مختلفی از جمله امور هماهنگی بانک‌های استان زنجان تماس گرفت، اما با درهای بسته مواجه شد با این ناامید نشد و همچنان تلاش می‌کند تا اطلاعات لازم را کسب و منتشر کند.

پایگاه خبری «موج‌رسا» اعلام آمادگی می‌کند تا در این زمینه، اطلاعات مربوطه را دریافت و به امید گشودن گره از مشکلات مردم، منتشر کند. 

تلاشی کوچک، اما از سر دلسوزی، برای خدمت به هم‌نوعان و خلق خدا امید است این پیگیری‌ها، راهی برای حل مشکلات مستأجران زنجانی بگشاید و گامی در جهت بهبود شرایط زندگی آنان باشد.

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر