قصه شیرین ایجاد اشتغال جوانان ماهنشانی

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا»؛ در قلب شهرستان ماهنشان، جایی که رود قزلاوزن با سخاوت جاری بود و زمین حاصلخیز، رویای پرورش ماهی جان میگرفت.
بیشتر بخوانید
از اوایل دهه ۸۰ این صنعت نوپا در ماهنشان شکوفا شد و نه تنها چرخ اقتصاد منطقه را چرخاند، بلکه نسیم اشتغال را در کوچه پس کوچههای شهر پراکند.
وابستگی ماهنشان در جهت تامین بچهماهی
مردمان ماهنشان، دل به کار سپرده بودند و از دل همین رود، رزق و روزی میساختند اما در پس این پیشرفت، دانهای ناخوشایند کاشته شده بود وابستگی به تامین بچهماهی از استانهای دیگر.
این وابستگی، چون تیغی در گلوی اقتصاد نوپای ماهنشان بود هر بچهماهی که از خارج وارد میشد، نه تنها سهمی از ارزآوری را با خود میبرد، بلکه فرصتهای شغلی بالقوه را از جوانان جویای کار منطقه سلب میکرد.
انگار که سرمایه و پتانسیل شهرستان، قطره قطره به بیرون نشت میکرد در این میان، خلأ احساس میشد؛ خلأ وجود متخصصان و کارآفرینانی که بتوانند این چرخه معیوب را بشکنند و بذر شکوفایی را در خاک ماهنشان بکارند.
نیاز بود تا دستی به کار شود، نه فقط برای تولید بلکه برای ایجاد اشتغال، حفظ سرمایه و در نهایت، رونق هر چه بیشتر شهرستان.
گرفتن تصمیمی جسورانه در تنگنای مشکلات
در این گیرودار، فردشخصی بود بهنام محسن قلیزاده مردی از جنس همین آب و خاک، که نبض تپنده صنعت پرورش ماهی ماهنشان را در دست داشت.
او از نزدیک شاهد مشکلات بود از وابستگیها، از خروج سرمایه، از فرصتهای از دست رفته اما وی مرد روزهای سخت بود.
با وجود تمام موانع و سختیها، تصمیمی جسورانه گرفت تصمیمی که میتوانست سرنوشت این صنعت را در ماهنشان تغییر دهد او اراده کرد تا چراغ تولید و تکثیر بچهماهی را در دل همین شهرستان روشن کند.
این کارآفرین میدانست که این راه پر از چالش است اما عشق به زادگاهش و باور به تواناییهای جوانان ماهنشان، او را به پیش میراند.
هدفش تنها تولید بچهماهی نبود؛ هدفش ایجاد اشتغال پایدار، گردش چرخ اقتصاد در خود شهرستان و اثبات این بود که ماهنشان میتواند بر پای خود بایستد.
وی میخواست با راهاندازی این مجموعه، نه تنها نیاز فعالان شهرستان را برطرف کند، بلکه گامی بزرگ در جهت استقلال و شکوفایی اقتصادی ماهنشان بردارد این آغاز داستانی بود پر از امید، تلاش و خودباوری، داستانی که قرار بود ماهنشان را به جایگاهی شایستهتر برساند.
محسن قلیزاده از فعالان عرصه پرورش ماهی و مالک مجموعه در حال ساخت تکثیر و تولید بچه ماهی ماهنشان در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی «موجرسا» گفت: از سال ۱۳۸۷، قصه ما با آب و ماهی گره خورد.
در ماهنشان، شهری که قرار بود قطب پرورش ماهی استان شود، ما نهال این صنعت را کاشتیم.
هفت سال گذشت و مزارع ما، ثمره تلاشمان بودند اما سایه مشکلی بزرگ بر سرمان سنگینی میکرد؛ دغدغه تامین بچهماهی سالم و باکیفیت.
هر بار مجبور بودیم دل به جاده بزنیم و راهی استانهای دیگر شویم تا قوت غالب مزارعمان را تهیه کنیم.
مشکلات متعدد تامین بچه ماهی از استانهای دیگر
این سفرها، فقط هزینه نبود؛ انتقال بیماری و آلودگی به مزارع خودمان، خسارتی بود که روحمان را آزرده میکرد سرمایهمان، ذره ذره از استان خارج میشد و در نهایت، به کام دیگران میرفت.
احساس کردیم دیگر نمیتوانیم این روند را تحمل کنیم باید تغییری اساسی ایجاد میکردیم در سال ۱۴۰۰، تصمیمی قاطع گرفتیم آن هم احداث مرکز تولید و تکثیر بچهماهی در خود ماهنشان بود.
این یک ضرورت بود، یک نیاز مبرم که میتوانست گره از کار همه فعالان این عرصه باز کند.
اما راه هموار نبود مشکلات اقتصادی، چون سدی در برابر پیشرفتمان ایستاده بود با این حال، ناامید نشدیم.
در این میان، راهگشایی از سوی بسیج سازندگی شهرستان ماهنشان به ما رسید. حمایتهایشان، همچون بذری در دل خاک خشکیده امیدمان جوانه زد.
تسهیلات کمبهرهای که دریافت کردیم، موتور محرکه پروژهمان شد این حمایتها، تنها یک وام نبود؛ پشتوانهای بود برای تحقق رویایی که سالها در سر داشتیم.
با این پشتیبانی، پروژه ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشت و ما نفسها را در سینه حبس کرده بودیم تا دو ماه دیگر، شاهد به ثمر نشستن تلاشمان باشیم.
اشتغال ۳۰ نفر در مجموعه
تا امروز، ۳۰ نفر از جوانان جویای کار ماهنشان، در این پروژه مشغول به کار شدهاند و بیمه تامین اجتماعی نیز برایشان واریز میشود.
اما این تازه اول راه است وقتی مجموعه بهطور کامل به بهرهبرداری برسد، تعداد نفرات بیشتری به جمع ما اضافه خواهند شد.
ما باور داریم که رونق اقتصادی یک شهرستان، در گرو فعالیتهای خود اهالی آن است.
میخواهیم ماهنشان نه تنها در پرورش و تولید و تکثیر بچه ماهی، بلکه در بستهبندی و صادرات آن نیز حرفی برای گفتن داشته باشد.
این چرخه کامل تولید، اشتغال و ارزآوری را در شهرستان خودمان رقم خواهیم زد. محصول استان، بهنام شهرستان صادر خواهد شد و نام ماهنشان، چون نامش، درخشان و پرآوازه خواهد شد.
از همه کسانی که در این سرزمین، شور و شوق کارآفرینی دارند، دعوت میکنم تا به این قافله بپیوندند.
بیایید دست در دست هم دهیم و شکوفایی اقتصادی را در ماهنشان رقم بزنیم.
بیایید برای جوانان این سرزمین، فرصتهای شغلی بسازیم تا آنها نیز همچون نام پر افتخار ماهنشان، بدرخشند و افتخار بیافرینند آینده ازآن کسانی است که امروز، برای ساختن فردایی بهتر تلاش میکنند.
پرورش ماهی در ماهنشان از اوایل دهه ۸۰ شکوفا شد، اما وابستگی به تامین بچهماهی از استانهای دیگر، فرصتهای شغلی و ارزآوری را محدود کرده است.
این خلأ نیاز به متخصصان و کارآفرینانی دارد که بتوانند با ایجاد مراکز تکثیر بومی، چرخه معیوب را شکسته و به رونق اقتصادی شهرستان کمک کنند.
چه بسا افراد فراوانی همچون این کارآفرین وجود دارند که امید است پا به میدان گذاشته و در رونق اقتصادی منطقه و ایجاد اشتغال گامهای مثبتی بردارند.
انتهای خبر/