logo
امروز : پنجشنبه ۲۵ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۰:۵۸
[ شناسه خبر : ۴۳۷۶۸ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 7 دقیقه ]
در گزارش موج‌رسا بخوانید؛

زندگی طارمی‌ها تحت تأثیر آلودگی پساب

زندگی-طارمی‌ها-تحت-تأثیر-آلودگی-پساب
شهرستان طارم، به‌ویژه ناحیه و شهرک صنعتی آب‌بر، به‌عنوان یکی از کانون‌های مهم صنعتی در فرآوری محصولات کشاورزی شناخته می‌شود. این منطقه با وجود پتانسیل‌های فراوان، سال‌های سال است که با چالشی جدی آلودگی ناشی از پساب‌های صنعتی مواجه است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ شهرستان طارم، به‌ویژه ناحیه و شهرک صنعتی آب‌بر، به‌عنوان یکی از کانون‌های مهم صنعتی در فرآوری محصولات کشاورزی شناخته می‌شود. این منطقه با وجود پتانسیل‌های فراوان، سال‌های سال است که با چالشی جدی آلودگی ناشی از پساب‌های صنعتی مواجه است.

بیشتر بخوانید

یکی از ساکنان قدیمی آب‌بر، با دلی نگران و چشمانی پرآب می‌گوید: سال‌هاست که ما اینجا زندگی می‌کنیم، اما آلودگی‌ها و بوی متعفن پساب‌ها همچون سایه‌ای شوم بر سر ما نشسته است. هر روز صبح که از خواب بیدار می‌شویم، ابتدا با بوی ناخوشایند پساب‌ها مواجه می‌شویم. دیگر توانایی تحمل این شرایط را نداریم.

مادری که فرزندانش را در همین منطقه بزرگ کرده است، به یاد روزهای روشن گذشته اشاره می‌کند و می‌افزاید: بچگی ما با عطر گل‌ها و صدای آرامش‌بخش پرندگان پر شده بود. اما اکنون، فرزندانم فقط بوی تعفن را در خاطر دارند. نمی‌توانند به راحتی در حیاط بازی کنند و این حادثه تلخ، یک حس بی‌پناهی را در دل هر یک از ما زنده کرده است.

در روستای نزدیک شهرک، کشاورز منطقه، از تأثیر منفی این آلودگی بر زمین‌های زراعی خود سخن می‌گوید: زراعت ما به‌دلیل آلودگی پساب‌ها آسیب دیده است. دیگر نمی‌توانیم به محصولات خود اعتماد کنیم؛ نمی‌دانیم آیا آن‌ها آلوده‌اند یا خیر. این مسئله نه‌تنها معیشت ما را تهدید می‌کند، بلکه به سلامت خانواده‌هایمان نیز آسیب می‌زند.

اهالی با یک صدا ضمن ابراز نگرانی از وضعیت موجود، خواستار توجه مسئولان به این معضل و اقدامات فوری برای رفع آن هستند. «ما خواهان یک تغییر واقعی هستیم؛ اینجا خانه ماست و نمی‌خواهیم به خاطرات تلخ آلودگی‌‌ها و بوی تعفن گره بخوریم. نیاز داریم که صدای ما شنیده شود و اقدامات مؤثری برای پاک‌سازی و نجات محیط زیست‌مان صورت گیرد.»

ابراز نگرانی‌های این شهروندان، نمادی از عزم و اراده آن‌ها برای مقابله با چالش‌های پیش‌رو است. آن‌ها امیدوارند که با جلب توجه مسئولان، شرایط زندگی بهبود یابد و سلامت و رفاه به این دیار بازگردد.

سید سعید موسوی، رئیس اداره محیط زیست طارم در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا با اشاره به اهمیت حفظ محیط زیست، به مشکلات موجود در شهرک و ناحیه صنعتی طارم پرداخته و تصریح کرد: این مجموعه به‌منظور استقرار صنایع تبدیلی کشاورزی و به‌ویژه در زمینه فرآوری و روغن‌کشی زیتون، چند سالی است که ایجاد شده است.

وی ادامه داد: در حال حاضر، بیش‌از ۸۰ درصد از واحدهای مستقر در این ناحیه به فعالیت‌های مربوط به روغن‌کشی زیتون مشغول هستند که بیش‌تر این فعالیت‌ها از اواسط شهریورماه تا اواخر آذرماه ادامه دارد.

رئیس اداره محیط زیست طارم همچنین از عدم راه‌اندازی سیستم  صفیه‌خانه مرکزی در این ناحیه به موازات افزایش فعالیت‌های صنعتی انتقاد کرد و افزود: در این بازه زمانی، مقادیر زیادی از پساب‌های تولیدی بدون هیچ‌گونه عملیات تصفیه به مسیل‌های پایین‌دست رهاسازی می‌شوند که این مسئله منجر به آلودگی شدید خاک و آب‌های سطحی و زیرزمینی شده و از طرفی باعث بروز بوی متعفن در هوای منطقه گردیده است. این موضوع اعتراض ساکنان را به دنبال داشته است.

اخطاریه محیط زیست به صنایع آلاینده

وی با تأکید بر تکالیف قانونی این اداره در راستای حفاظت از محیط زیست، اشاره کرد: این اداره به‌صورت مستمر اقدام به پایش صنایع مستقر در ناحیه و شهرک صنعتی طارم می‌کند و اقداماتی از جمله صدور اخطاریه‌های رفع آلودگی و معرفی واحدهای آلاینده به سازمان امور مالیاتی و مراجع قضایی را انجام داده است. با این حال، ادامه وضعیت فعلی با دفع غیر اصولی پساب‌های صنعتی، خسارات جبران‌ناپذیری به محیط زیست منطقه وارد خواهد کرد.

موسوی تاکید کرد: اين اداره در راستاي عمل به تكاليف قانوني همواره با پايش مستمر صنايع مستقر در مجموعه ناحيه و شهرک صنعتي طارم در قالب صدور اخطاريه رفع آلودگي، معرفي واحدهاي آلاينده به سازمان امور مالياتي (مشمول پرداخت عوارض آلايندگي موضوع ماده ۲۷ قانون ماليات بر ارزش افزوده) و معرفي واحدهاي متخلف به مراجع قضايي و درخواست برخورد قانوني مقتضی (پلمپ واحد) درصدد كنترل آلودگي ناشي از صنايع زيتون و حفاظت از محيط زيست منطقه عمل می‌کند.

وی همچنین به مصوبه هیات وزیران اشاره کرد و گفت: طبق مفاد مصوبه مورخ ۱۳۹۰/۰۴/۱۵ و ماده ۴ شماره ۷۸۹۴۶ / ت۳۹۱۲۷ ه، شهرک موظف به احداث سیستم تصفیه‌خانه مرکزی است. شرکتی که مسئولیت این پروژه را بر عهده دارد، در سال ۱۴۰۰ اقدام به احداث شبکه جمع‌آوری فاضلاب کرد، اما به‌رغم تعهدات مرتبط با تکمیل سیستم تصفیه‌خانه تا پایان سال ۱۴۰۱، بهره‌برداری از آن با تأخیر دو ساله صورت گرفته است.

تأخیر در بهره‌برداری تصفیه‌خانه طارم

رئیس اداره محیط زیست طارم گفت: اکنون با وجود افتتاح تصفیه‌خانه، هیچ‌یک از واحدهای مستقر به شبکه جمع‌آوری پساب متصل نشده‌اند. این مسئله به‌دلیل نگرانی از هزینه‌های حق انشعاب است، در حالی که مدیریت شرکت شهرک‌های صنعتی به مساعدت حداکثری با واحدها تأکید دارد.

وی خاطرنشان کرد: برای جلوگیری از خسارات بیش‌تر به محیط زیست، لازم است که شرکت شهرک‌های صنعتی واحدهای مستقر را مجاب کنند تا حق انشعاب را پرداخت کرده و پساب‌ها به تصفیه‌خانه منتقل شوند. در غیر این‌صورت، وضعیت موجود نه‌تنها به سلامت ساکنان آسیب خواهد زد، بلکه به تخریب محیط زیست منطقه نیز منجر خواهد شد.

جواد عباسی، سخنگوی شورای شهر آب‌بر در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا، در اظهاراتی به موضوع مهمی در ارتباط با شهرک‌های صنعتی و شهرداری‌ها پرداخت.

وی با استناد به نظریه شماره ۷.۲۶۴۴ مورخ ۲۲ تیرماه ۱۳۷۸ اداره حقوقی قوه قضائیه، اظهار کرد: با توجه به بند ۷ ماده واحده قانون اصلاح قانون راجع به تأسیس شرکت شهرک‌های صنعتی سال ۱۳۶۱، این شرکت‌ها از مشمول مقررات شهرداری‌ها خارج هستند.

سخنگوی شورای شهر آب‌بر همچنین به مصوبه هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۸۴/۰۴/۲۶ اشاره کرد و گفت: این مصوبه بنا به پیشنهاد مشترک وزارتخانه‌های صنایع و معادن و اموراقتصادی و دارایی و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، موضوع نامه شماره ۶۰.۶۰۹۲۳۰ مورخ ‌۱۳۸۴/۰۴/۲۶ وزارت صنایع و معادن و به استناد ماده ۷ قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی‌، اجتماعی وفرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۳ اساسنامه شرکت مادر تخصصی سازمان صنایع کوچک وشهرک‌های صنعتی ایران را مورد تأکید قرار می‌دهد.

توسعه زیرساختی، کلید حل مشکلات

وی در ادامه افزود: لازم است برای برطرف شدن این نقاط ضعف، اقدامات نظارتی، ارتقاء سیستم‌ها، تجدیدنظر در نحوه مدیریت، به‌کارگیری نیروی انسانی مناسب و توسعه زیرساختی انجام شود. همچنین، با تأسیس تصفیه‌خانه فاضلاب شهرک صنعتی برای موظف کردن شرکت‌های مستقر، نقش سازمان محیط زیست و دادگستری شهرستان بیش از پیش مهم است.

تصفیه‌خانه فاضلاب شهرک صنعتی ضروری است

عباسی با تأکید بر اهمیت حفظ محیط زیست، بیان کرد: سازمان حفاظت محیط زیست مطابق با دستورالعمل تخصصی مطالعات ارزیابی آثار و پیامدهای زیست‌محیطی شهرک‌های صنعتی، موظف به طرح دعوی و برخورد با عاملان تخریب‌کنندگان محیط زیست که منابعی پایدار می‌باشند، است.   

حفظ حقوق بیت‌المال در آب‌بر

وی از طرح نامه و درخواست از شورای حفظ حقوق بیت‌المال در امور اراضی و منابع طبیعی استان زنجان به ریاست نماینده ولی فقیه استان زنجان و حضور دادستان استان از طرف شورا به‌عنوان نماینده شهروندان شهر آب‌بر و حتی مناطق هم‌جوار خبر داد.

با تمام این‌ه؛ این معضل نه‌تنها بر کیفیت زندگی ساکنان تأثیر منفی گذاشته است، بلکه بوی متعفن و ناگوار ناشی از این پساب‌ها که به طبیعت و محیط زیست منطقه آسیب می‌زند، احساسات عمیق نارضایتی را در دل اهالی زنده کرده است.

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر