logo
امروز : دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۱۸:۰۱
[ شناسه خبر : ۴۳۴۱۷ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 7 دقیقه ]
کارشناس مسائل مدیریت شهری مطرح کرد:

لزوم احیای قلعه‌تپه ابهر توسط مدیریت شهری

لزوم-احیای-قلعه‌تپه-ابهر-توسط-مدیریت-شهری-
کارشناس مسائل مدیریت شهری گفت: قلعه‌تپه ابهر، هویت و شناسنامه ۵ هزار ساله ابهر است، هیچ طرح و پروژه‌ای در ابهر مهم‌تر از احیای این قلعه باستانی و ایجاد محوطه بزرگ گردشگری تاریخی نیست و باید اولویت مدیریت شهری قرار گیرد.

بهزاد آهنگری در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ گفت: قلعه‌تپه ابهر، هویت و شناسنامه ۵ هزار ساله ابهر است، هیچ طرح و پروژه‌ای در ابهر مهم‌تر از احیای این قلعه باستانی و ایجاد محوطه بزرگ گردشگری تاریخی نیست.

بیشتر بخوانید

وی بیان داشت: قلعه‌تپه ابهر مربوط به دوران تاریخی پس از اسلام بوده و در ابهر خیابان خلیل طهماسبی روبه‌روی شبکه بهداشتی واقع شده است. این اثر در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۶۱۷۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

این کارشناس مسائل مدیریت شهری تصریح کرد: طبق کتب تاریخی، در دوره ساسانیان هنگامی که خسرو اول ملقب به انوشیروان عادل ایران را به چهار قسمت تقسیم کرد، ابهر در منطقه دوم یعنی جبال قرار گرفت و همچنین حمدالله مستوفی در آثارش نوشته است بنای شهر ابهر به دست داراب ابن‌داراب صورت گرفته و در جایی دیگر نیز بنای شهر را به کیخسرو کیانی پسر سیاوش نسبت داده است. همچنین ابن‌خرداد نیز در کتاب ممالک و مسالک بنای قلعه‌تپه را به دست یکی از پادشاهان کیانی می‌داند.

وی با بیان اینکه یاقوت حموی بنای قلعه‌تپه را به شاپور ذوالاکتاف ساسانی نسبت می‌دهد، افزود: زکریای قزوینی نیز در آثارالبلاد ابهر را از بنای شاپور نامیده و گفته از آثار قلعه‌ای مخروبه در شرق ابهر واقع است و در آخرین پژوهش‌ها همانند کتاب ارزشمند قلعه‌تپه اثر کامبیز فتحی آمده است قلعه‌تپه مهم‌ترین بخش ابهر و هسته مرکزی، اداری، سیاسی و نظامی بوده است.

وی در ادامه به مصاحبه شهردار ابهر با یکی از خبرگزاری‌ها در اردیبهشت سال‌ جاری در خصوص قلعه‌تپه اشاره کرد و یادآور شد: شهردار ابهر اعلام کرده بود که قرار است با همکاری میراث فرهنگی و شهرداری کاوش‌هایی در قلعه‌تپه ابهر صورت گیرد، الان که در پایان سال هستیم فعلاً اقدامی در این خصوص انجام نشده است.

آهنگری با تأکید بر اینکه دیدگاه وی نه از منظر تاریخی و باستانی که از دیدگاه مدیریت شهری است اظهار داشت: با نگاهی بر نقشه هوایی این منطقه، مشاهده می‌شود که بیش از ۲۰ هزار مترمربع زمین‌های اطراف قلعه باستانی ابهر وجود دارد که طبیعی است دلخواه بسیاری از افراد برای تغییر کاربری، تفکیک، قطعه‌بندی، فروش و ساخت و ساز و کسب درآمد سرشار از آن‌هاست‌‌.

وی عنوان کرد: قبل و پس از انقلاب برخی ادارات و سازمان‌ها همانند آموزش و پرورش با ساخت سالن ورزشی و مدرسه راهنمایی امیرکبیر، وزارت بهداشت با احداث ساختمان اداری، وزارت پست و بعدها اداره تأمین اجتماعی، کار و تعاون و حمام عمومی (که در دهه ۷۰ تبدیل به مجموعه سونا و استخر کوچک شد که همان ابتدا ناکام ماند) و البته ساخت و ساز مسکونی در سمت جنوبی و سپس در دهه ۸۰ در ضلع جنوبی که باغات بود اقدام به قطعه‌بندی و احداث کوچه و منازل مسکونی شد.

این کارشناس مسائل مدیریت شهری با اشاره به اینکه قطعاً نیاز اول هر شهر و اصولاً فلسفه تشکیل هر شهر، وجود محلی برای سکونت و ساخت و ساز منازل و نیز معابر برای ساکنان آن شهر است، تصریح کرد: موضوع ساخت و ساز در شهرها محدودیت‌هایی دارد که از جمله آن می‌توان به رعایت سرانه ساخت و ساز مسکونی، معابر، سرانه فضای سبز و پارک‌ها، سرانه آموزشی و مذهبی، درمان، ادارات، بازار و خدمات عمومی شهری و مکان‌های خاص اشاره کرد که در برخی شهرها هستند و در برخی وجود ندارند همانند رودخانه‌ها و آثار و بناهای تاریخی و باستانی است. جالب است که هر دو نعمت خدادادی رودخانه و ساخته دست بشر قلعه‌تپه ۵ هزار ساله در ابهر وجود دارد.

وی با توضیح اینکه در زمینه ساخت و ساز بناهای مسکونی با بررسی زمین‌های موجود در شهر و نیز جمعیت فعلی و میزان نرخ رشد جمعیت شهری ابهر به‌راحتی قابل درک است، متذکر شد: بسیاری از زمین‌های تُنک و خالی فعلی به‌خصوص در حواشی طالقانی شمالی، ضلع غربی بلوار انقلاب شمالی و جنوبی زمین‌های خالی بسیاری وجود دارد، برای نمونه در شهرک پونک بیش از یک‌هزار قطعه، در شهرک مادبافت و ابهر بافت بیش از یک‌هزار قطعه، در شهرک جنب بهشت کبری بیش از ۲۰۰ قطعه و در شهرک مردانی بیش از ۲۰۰ قطعه، در شهرک گلسار شرقی و غربی نیز بیش از ۲۰۰ و نیز یک‌هزار قطعه در بافت فرسوده مرکزی و حاشیه وجود دارد.

آهنگری تصریح کرد: با یک محاسبه ساده ملاحظه می‌شود بیش از ۴ هزار قطعه خالی و تفکیک شده و برای احداث منازل مسکونی تک طبقه و دو طبقه وجود دارد و طبق محاسبات ذکر شده قطعاً در ۱۰ سال آینده عرضه زمین بیش از تقاضای زمین خواهد بود و این یعنی رکود ساخت و ساز و اشباع بازار مسکن!

این کارشناس مسائل مدیریت شهری با توضیح اینکه توجه به نرخ رشد جمعیت نشان می‌دهد از سال ۱۳۹۵ تاکنون تقریباً رشد جمعیت متوقف شده است، متذکر شد: مهاجرت به قزوین و تهران بوده یا خارج کشور و نرخ زاد و ولد هم کاهشی بوده لذا با کدام برنامه و طرح و چند دستگاه آپارتمان یا چند باب منزل ویلایی ساخته شود.

وی بیان داشت: صاحبان بنگاه‌های مسکن در سال‌های اخیر این مسئله را به خوبی درک کردند ولی مدیران شهری در مسکن و شهرسازی، شهرداری و شورای شهر، فرمانداری و استانداری هنوز در فکر تفکیک زمین‌هایی همانند اطراف قلعه‌تپه هستند و از آن هم شگفت‌انگیزتر چگونگی موافقت وزارت میراث فرهنگی با تغییر کاربری و قطعه‌بندی زمین‌های اطراف قلعه‌تپه برای ساخت و ساز است.

آهنگری خاطرنشان کرد: این یک جمله احساسی نیست بلکه واقعیت محض است که «بناهای تاریخی میراث ماندگار گذشتگان برای ماست و نزد ما به امانت است برای آیندگان». قطعاً هرگونه دست‌درازی به میراث باستانی و تاریخ اعم از تفکیک و خیابان‌کشی و قطعه‌بندی و ساخت و ساز نزد آیندگان فعلی نابخشودنی خواهد بود.

وی به افرادی که دم انتخابات شورای شهر قرار است و ممکن است احساس تکلیف کنند اشاره کرد و افزود: این افراد باید برای نجات شهر وارد عرصه رقابت شوند و به ایشان به عنوان یک معلم دروس مدیریت شهری باید بگوییم قبل از هر چیز اولویت‌بندی مشکلات شهر را در کارهای خود در نظر داشته باشند و نظرات مردم و نخبگان را در این مورد جمع‌آوری کنند.

این کارشناس مسائل مدیریت شهری به مشکلات موجود در شهر ابهر گریزی زد و اضافه کرد: آزادسازی زمین‌های اطراف قلعه‌‌تپه، احیاء و مرمت این اثر باستانی و ایجاد یک مرکز نمونه گردشگری تاریخی، تکمیل کمربندی جنوبی، بازگشایی خیابان حاجی‌خانی، تعیین تکلیف زمین‌های شریف‌آباد و حسین‌آباد، افزایش زمین‌های شهر با الحاق فنوش‌آباد و نورین به ابهر، زیباسازی نوار شمالی شهر با احداث مسکن ملی در شناط بالا و روان‌سازی ترافیک با احداث معابر غیرهم‌سطح در ورودی حسین‌آباد و چهارراه امام حسین (ع) نمونه‌ای از این مشکلات است.

وی با اشاره به اینکه کاندیداها برای مشکلات احصاء شده شهر باید برنامه کلان و خرد داشته باشند، تأکید کرد: برنامه کلان اهداف بلندمدت است که برنامه‌های خرد زیرمجموعه آن‌ها تدوین می‌شوند که می‌توان به شهر سبز و پاک و زیبا، شهر شاد و مهربان و مهمان‌نواز، شهر کودکان و بانوان و معلولان، شهر سلامت جسم و روان و تاب‌آور، شهر آرامش و آسایش و روان، شهر مرفه و ارزان و متوازن و شهر با هویت و اصالت اشاره کرد.

آهنگری تصریح کرد: هر یک از مجموعه‌های نامبرده خود دارای زیرمجموعه‌ای از زیربرنامه‌های متعددی است که به صورت چهار ساله منطقی و قابل دست‌یابی است و بودجه یک‌ساله واقع‌اندیشانه و مطابق با شأن و منزلت ابهر و با نگاه بلند و با رعایت حداقل‌های اقتصاد شهری باید تدوین شود (در حال حاضر حداقل ۱۰ میلیون تومان برای هر شهروند یعنی بودجه ابهر ۱۰۰ هزار نفری حداقل باید یک هزار میلیارد تومان باشد) و این برنامه‌ها حاوی نکات مهم تخصصی همانند مدیریت شهرسازی، مدیریت ترافیک، مدیریت پسماند، مدیریت اِلِمان و مبلمان، برندسازی شهری، مدیریت فضای سبز، مدیریت انرژی، مدیریت بحران و HSE، شهر هوشمند، اقتصاد شهری و بودجه‌ریزی و مدیریت بازآفرینی بافت فرسوده است.

 

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر