logo
امروز : جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ساعت ۱۹:۰۶
[ شناسه خبر : ۴۳۰۷۷ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 9 دقیقه ]
به زباله‌ها فرصت دوباره بدهیم؛

کسب درآمد از طلای کثیف

کسب-درآمد-از-طلای-کثیف
بازیافت پسماند زباله در زنجان نقش مهمی در حفاظت از محیط زیست و مدیریت پسماند دارد که با افزایش آگاهی مردم در زمینه تفکیک زباله، شهرداری برنامه‌هایی را برای ترویج فرهنگ بازیافت در حال اجرا دارد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ بازیافت پسماند زباله در زنجان به‌عنوان یک راهکار کلیدی برای مدیریت پسماند و حفاظت از محیط زیست در حال توسعه است.

بیشتر بخوانید

 با توجه به افزایش جمعیت و حجم تولید زباله، اهمیت بازیافت و تفکیک زباله‌ها بیش‌تر از گذشته احساس می‌شود بازیافت می‌تواند به کاهش زباله‌های دفن‌شده در لندفیل‌ها کمک کرده و فشار بر منابع طبیعی را کاهش دهد. 

شهرداری زنجان با اجرای برنامه‌های آموزشی و ترویجی در راستای فرهنگ‌سازی تفکیک زباله در مبدا تلاش می‌کند تا شهروندان را به مشارکت در فرآیند بازیافت ترغیب کند همچنین، ایجاد مراکز بازیافت و همکاری با بخش خصوصی به بهبود وضعیت بازیافت در این شهر کمک کرده است. 

در مجموع بازیافت پسماند زباله نه‌تنها به حفظ محیط زیست و کاهش آلودگی‌ها کمک می‌کند بلکه می‌تواند فرصتی برای ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی در زنجان باشد.

فرهنگ‌سازی کلید موفقیت در مدیریت پسماند زنجان

سحر حدیدیان، رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری زنجان، در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: زنجان به عنوان یکی از کلانشهرهای کشور، تابع اصول و ضوابطی برای مدیریت پسماندهای شهری است و شهرداری به‌عنوان متولی اصلی باید با اجرای این ضوابط، عملکرد مناسبی داشته باشد.

 وی تأکید کرد: فرآیند مدیریت پسماند شامل جمع‌آوری، انتقال و دفن زباله‌ها در مراکز دفن بهداشتی است و برای دستیابی به عملکرد مطلوب، فرهنگ‌سازی و آموزش عمومی به‌ویژه در مورد تفکیک زباله‌ها ضروری است.

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری زنجان با اشاره به اینکه تفکیک پسماند به معنی جدا کردن زباله‌های قابل بازیافت از سایر پسماندها است، عنوان کرد: این روش به کاهش حجم زباله‌های قابل دفن و حفظ محیط زیست کمک می‌کند.

راه‌اندازی اپلیکیشن بهروب

وی ابراز کرد: در همین راستا شهرداری زنجان از سال ۱۴۰۲ از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان با راه‌اندازی اپلیکیشن «بهروب» استفاده کرده است. 

حدیدیان با بیان اینکه این اپلیکیشن به شهروندان این امکان را می‌دهد که زباله‌های خشک خود را از درب منزل تحویل دهند، ادامه داد: در عوض تحویل زباله خدماتی مانند شارژ کیف پول و تخفیفات دست یابند.

وی یادآور شد: از مهم‌ترین مزایای این برنامه، تسهیل در خدمات‌رسانی به شهروندان، افزایش سرانه تفکیک از مبدأ و کاهش حجم زباله دفنی است.

 رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری زنجان با بیان اینکه این برنامه با استقبال خوب شهروندان زنجانی مواجه بوده است، بیان کرد: تاکنون ۳ هزار و ۸۰۴ نفر این برنامه را نصب کرده‌اند و شاهد فعالیت فزاینده‌ای در این زمینه هستیم.

وی با تاکید بر اینکه شهرداری زنجان برنامه‌هایی برای آموزش چهره به چهره و فرهنگ‌سازی در دست اجرا دارد، خاطرنشان کرد: اجرای طرح «مدارس بدون پسماند» در سطح مدارس ابتدایی شهر، یکی از این برنامه‌ها است که با تمرکز بر دانش‌آموزان به دنبال نهادینه‌سازی فرهنگ مدیریت پسماند است.

حدیدیان تصریح کرد: استفاده از بروشورها، انیمیشن‌های آموزشی و تبلیغات مختلف نیز برای ارتقای آگاهی عمومی در دستور کار شهرداری قرار دارد.

وی به پیشرفت‌های سیستم جمع‌آوری پسماند در زنجان اشاره کرد و گفت: در سال‌های اخیر این سیستم در دو منطقه شهری کاملاً مکانیزه شده و به‌زودی به سایر مناطق نیز گسترش خواهد یافت.

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری زنجان اظهار کرد: مکانیزه کردن جمع‌آوری پسماند به بهینه‌سازی این فرآیند کمک می‌کند و هزینه‌های بالای جمع‌آوری سنتی را کاهش می‌دهد.

وی با بیان اینکه ایجاد و راه‌اندازی خطوط تفکیک و پردازش در مقصد از دیگر اقدامات شهرداری زنجان در زمینه مدیریت پسماند است، گفت: هدف نهایی کاهش حجم زباله دفنی و بهبود عملکرد زیست‌محیطی از طریق بازیافت و حفظ منابع طبیعی است.

حدیدیان خاطرنشان کرد: به علاوه، شهرداری زنجان با هدف احداث لندفیل جدید بهداشتی طرح مطالعاتی خود را آغاز کرده است. 

وی با اشاره به اینکه این طرح به همراه سایر اقدامات عملیاتی در زمینه مدیریت پایدار پسماند به دنبال دستیابی به شهری پیشرو در این حوزه است، تاکید کرد: شهری که در آن مشارکت شهروندان به‌عنوان یک پیش‌نیاز اساسی در نظر گرفته می‌شود.

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری زنجان با اشاره به اینکه گام‌های اساسی برای مدیریت بهترین پسماند و حفظ محیط زیست تنها با همکاری و مشارکت فعال شهروندان قابل تحقق است، افزود: شهرداری زنجان در تلاش است تا با اجرای این پروژه‌ها و برنامه‌های میان‌مدت و بلندمدت به هدفی مؤثر در زمینه مدیریت پسماند دست پیدا کند.

تولید روزانه ۳۸۰ تُن زباله در زنجان 

منصور مرادلو، رئیس شورای اسلامی شهر زنجان در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: روزانه بین ۳۵۰ تا ۳۸۰ تُن زباله در زنجان جمع‌آوری می‌شود و نیاز مبرمی به فرهنگ‌سازی و آموزش افراد در زمینه بازیافت پسماند وجود دارد. 

وی با بیان اینکه آموزش و فرهنگ‌سازی در این زمینه موثر است، خاطرنشان کرد: این آموزش می‌تواند از همان دوران کودکی و مدارس ابتدایی آغاز شود.

رئیس شورای اسلامی شهر زنجان با تاکید بر اینکه یکی از اهداف ما افزایش عمر سایت مهتر است، گفت:  بازیافت زباله، کاهش دفن را با دنبال داشته و نیاز به زمین جهت دفن را کاهش می‌دهد و مدیریت پسماند را بهتر می‌سازد.

جمع‌آوری متفاوت زباله‌های بیمارستانی 

وی گریزی به زباله‌های بیمارستانی زد و خاطرنشان کرد: بیمارستان‌ها ابتدا در خود زباله‌ها را میکروب‌زدایی کرده و سپس به سایت مهتر منتقل می‌کنند و این زباله‌ها در عمقی بیش‌تر از سایر زباله‌ها دفن می‌شوند.

مرادلو ابراز کرد: طی چند سال گذشته طرح احداث کارخانه جهت تولید انرژی از زباله ارائه شد، اما پیش‌بینی شده به دلیل حجم کم‌ زباله صرفه اقتصادی نداشته باشد‌.

وی با بیان اینکه استفاده از زباله در زمینه‌های دیگر نیز می‌تواند موثر باشد، گفت: تولید کمپوست و پلاستیک‌های فشرده از جمله این استفاده‌ها است. 

رئیس شورای اسلامی شهر زنجان با بیان اینکه مشکل اصلی که در زمینه جمع‌آوری زباله وجود دارد مکانیزه نبودن فرآیند جمع‌آوری‌ است، عنوان کرد: مکانیزم علاوه بر بهبود وجود شرایط بهداشتی نیاز به نیروی انسانی را کاهش می‌دهد و از لحاظ اقتصادی به صرفه است.

وی تصریح کرد: شهرداری زنجان نیازمند حمایت وزارت کشور برای تجهیزات و ماشین‌آلات است تا فرآیند جمع‌آوری و بازیافت پسماند فراهم شود.

مرادلو گریزی به انجام فرهنگ‌سازی در زمینه تفکیک زباله زد و ادامه داد: در این راستا هماهنگی‌هایی با آموزش‌ و پروش برای آموزش تفکیک مبدأ و فرهنگ‌سازی صورت گرفته است صدا و سیما نیز می‌تواند نقش مهمی در این زمینه داشته باشد‌.

بازیافت راهی برای نجات زمین از زباله 

علیرضا حیدری، رئیس اداره مدیریت زیست محیطی آب، خاک و پسماند حفاظت محیط زیست زنجان در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا: زندگی پیشرفته جوامع امروزی منجر به تولید حجم زیادی از زباله توسط انسان تبدیل شده است.

وی با بیان اینکه اگر این خدمات به‌درستی مدیریت نشوند، مشکلات زیادی برای محیط زیست و سلامت جامعه به‌وجود خواهد آمد، افزود: مدیریت صحیح پسماند اهمیت‌ ویژه‌ای دارد و یکی از راهکارهای بررسی در این زمینه بازیافت است.

رئیس اداره مدیریت زیست محیطی آب، خاک و پسماند حفاظت محیط زیست زنجان با تاکید بر اینکه بازیافت نقشی کلیدی در حفاظت از محیط زیست ایفا می‌کند، یادآور شد: فرآیندی که در آن مواد غیرقابل استفاده به موادی تبدیل می‌شود که قابلیت استفاده در زمینه‌های مختلف را دارند.

وی تصریح کرد: بازیافت ثمرات متعددی دارد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها کاهش آسیب به محیط زیست است.

 حیدری با تاکید بر اینکه با انجام بازیافت حجم پسماندهایی که به‌محل دفن منتقل می‌شوند کاهش پیدا می‌کند، گفت: این امر باعث می‌شود تا فشار بر منابع طبیعی کم‌تر شود‌.

وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از مزایای بازیافت، صرفه‌جویی در منابع است بسیاری از پسماندهایی که در صنایع تولید می‌شوند حاوی مواد ارزشمندی هستند که می‌توانند مورد استفاده قرار گیرند. 

رئیس اداره مدیریت زیست محیطی آب، خاک و پسماند حفاظت محیط زیست زنجان ادامه داد: به‌عنوان مثال بازیافت کاغذ می‌تواند به کاهش قطع درختان کمک کند و بازیافت فلزات از مصرف بی‌رویه از معادن پیشگیری می‌کند. 

وی با اشاره به اینکه این چرخه باعث حفظ منابع طبیعی می‌شود، مطرح کرد: اگر این مواد بازیافت شوند کاهش فشار و آسیب به منابع طبیعی را به‌دنبال دارند. 

حیدری با تاکید بر اینکه بازیافت نقش مهمی در کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و کاهش گرمای زمین نقش دارد، افزود: سوزاندن زباله‌ها گازهای مضر مانند دی‌اکسید کربن تولید می‌کنند که در گرمای زمین و تغییرات آب‌ و هوایی نقش دارند که با بازیافت، تولید این گازها کاهش پیدا کرده و محیط زیست سالم‌تر می‌شود.

وی با اشاره به اینکه یکی از مشکلات بزرگ در مدیریت پسماند کمبود زمین برای دفن پسماند است، ابراز کرد: با بازیافت می‌توان از حجم‌ دفن کاهش داد.

بازیافت فرصتی برای ایجاد اشتغال

 رئیس اداره مدیریت زیست محیطی آب، خاک و پسماند حفاظت محیط زیست زنجان یادآور شد: بازیافت زباله در کشور‌های در حال توسعه فرصت‌های شغلی زیادی ایجاد کرده‌اند که در ایران نیز صنعت بازیافت می‌تواند به ایجاد فرصت‌های شغلی پایدار کمک کند.

وی گفت: از جمله موادی که در فرآیند بازیافت مورد توجه قرار می‌گیرند، می‌توان به فلزات، پلاستیک، کاغذ و شیشه اشاره کرد. 

حیدری با تاکید بر اینکه یکی از رایج‌ترین زباله‌ها، محصولات پلاستیکی است که در دو گروه قابل بازیافت و غیرقابل بازیافت قرار می‌گیرد، بیان کرد:  سوزاندن پلاستیک نیز به‌دلیل انتشار گازهای سمی از قوانین ممنوعه محیط زیست است.

وی ادامه داد: آگاهی از ثمرات بازیافت می‌تواند نقشی مهم را در حفظ جنگل‌ها، منابع طبیعی و حیات‌وحش داشته باشد و با تفکیک از مبدا و استفاده از فرآیندهای بازیافت می‌توان محیط زیست را برای نسل‌های آینده حفظ کرد.

بازیافت پسماند در زنجان به‌عنوان یک راهکار ضروری برای مدیریت بهینه زباله‌ها و حفظ محیط زیست شناخته می‌شود، با افزایش آگاهی اجتماعی و مشارکت فعال شهروندان در فرآیند تفکیک و بازیافت می‌توان به کاهش آلودگی و استفاده بهینه از منابع طبیعی دست یافت همچنین همکاری بین نهادهای دولتی و بخش خصوصی در این حوزه می‌تواند به ایجاد فرصت‌های شغلی و رونق اقتصادی در شهر کمک کند. 

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر