اصلاحگر بزرگ و سیاستمدار پیشرو ایران

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا»؛ امیرکبیر (میرزا تقی خان فراهانی) یکی از برجستهترین رجال سیاسی دوره قاجار بود که با اصلاحات گسترده خود نقش مهمی در مدرنیزه کردن ایران ایفا کرد.
بیشتر بخوانید
او در دورانی به مقام صدارت رسید که کشور با مشکلات زیادی از جمله فساد اداری، ناامنی و دخالت بیگانگان مواجه بود، امیرکبیر با درایت و شجاعت در برابر این چالشها ایستادگی کرد و برنامههای اصلاحی متعددی را به اجرا گذاشت.
یکی از مهمترین اقدامات امیرکبیر تأسیس دارالفنون بود که نخستین نهاد آموزشی مدرن در ایران محسوب میشود، این مؤسسه نقش کلیدی در تربیت نیروهای متخصص و آشنا با علوم و فنون جدید داشت و زمینهساز توسعه علمی کشور شد. علاوه بر این، او تلاش کرد نظام مالیاتی و اداری را ساماندهی کند و با سرکوب شورشها و برقراری امنیت داخلی، ثبات کشور را بهبود بخشد.
امیرکبیر همچنین در سیاست خارجی تلاش کرد تا نفوذ قدرتهای بیگانه را کاهش دهد و استقلال ایران را حفظ کند، او قراردادهایی که به ضرر کشور بود لغو کرد و با ایجاد روابط متوازن با کشورهای مختلف، از دخالت آنها در امور داخلی جلوگیری کرد. اصلاحات اقتصادی، توسعه صنایع و کاهش هزینههای درباری از دیگر برنامههای او بود که به نفع پیشرفت اقتصادی کشور عمل میکرد.
علیرغم اقدامات مؤثر، امیرکبیر به دلیل دشمنی درباریان و رقابتهای سیاسی، در نهایت توسط ناصرالدینشاه برکنار و به قتل رسید، با این حال، اصلاحات و دستاوردهای او همچنان در تاریخ ایران بهعنوان نقطه عطفی در مسیر توسعه و استقلال کشور باقی مانده است.
موجرسا به بررسی خصوصیات اخلاقی مرد بزرگ تاریخ ایران امیرکبیر پرداخته است که در مدت سه سال خدمت صادقانه به مردم فقط مشکلات مردم را دید و سعی در بر طرف کردن آن کرد شما را به مطالعه این مطالب دعوت میکنیم.
جایگاه امیرکبیر در تاریخ ایران بسیار رفیع است
حجتالاسلام حسن بیگدلی، مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در سپاه استان انصار المهدی (عج) زنجان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری موجرسا با بیان اینکه امیرکبیر یکی از برجستهترین شخصیتهای تاریخ ایران است که نقش مهمی در پیشرفت و توسعه کشور ایفا کرد، گفت: مقام معظم رهبری و معمار کبیر انقلاب اسلامی اهمیت ویژهای به امیرکبیر میدهند و همواره تأکید دارند که دولتمردان و مسئولان از این شخصیت بزرگ الگو بگیرند.
وی با بیان اینکه دلیل این تأکید، باور و اعتقاد راسخ امیرکبیر به پیشرفت مردم ایران و توسعه همهجانبه کشور بود، ابراز کرد: یکی از مهمترین اقدامات امیرکبیر، تأسیس دارالفنون بود که بهعنوان نخستین گام بزرگ در مسیر توسعه علمی و آموزشی کشور شناخته میشود.
مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در سپاه انصارالمهدی (عج) استان زنجان عنوان کرد: این اقدام نشاندهنده نگاه بلندمدت و برنامهریزی دقیق او برای ارتقای سطح علمی جامعه ایران بود.
وی با اشاره به اینکه امیرکبیر در مدت سه سال صدارت خود اصلاحات گستردهای در حوزههای نظامی، اقتصادی و سیاسی انجام داد که پایههای توسعه کشور را محکم ساخت، افزود: دوره سه ساله صدارت امیرکبیر را میتوان نقطه عطفی در تاریخ ایران دانست و اهل فن و تاریخدانان به این مسئله واقفاند که اصلاحات و برنامههای امیرکبیر اگر ادامه پیدا میکرد، ایران شاهد پیشرفتهای بیشتری میشد.
مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در سپاه انصارالمهدی (عج) استان زنجان بیان کرد: جایگاه امیرکبیر در تاریخ ایران بسیار رفیع است و این موضوع یادآور دوره سه ساله ریاست جمهوری شهید سید ابراهیم رئیسی است.
بیگدلی اضافه کرد: شهید رئیسی نیز در دوران ریاست جمهوری خود، دغدغه اصلیاش مردم و خدمت به آنان بود، مقام معظم رهبری اشاره کردند؛ اگر ریاست جمهوری شهید رئیسی استمرار پیدا میکرد، بسیاری از مشکلات کشور که به نظر برخی غیرقابل حل میآمد، حل میشد.
وی با اشاره به اینکه شباهت میان امیرکبیر و شهید رئیسی در تعهد و عشق آنان به مردم و پیشرفت کشور است، ابراز کرد: این دو شخصیت با تلاش بیوقفه و خلوص نیت، مسیر خدمت به ایران و مردمش را در پیش گرفتند و نامشان در تاریخ ایران جاودانه خواهد ماند.
روحیه ضد فساد امیرکبیر تحسین برانگيز است
در این میان حجتالاسلام تقی اسماعیلی، کارشناس علوم سیاسی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری موجرسا با بیان اینکه امیرکبیر شخصیت والایی در امر مدیریت کشور داشتند و با توجه به فرمایشات رهبری؛ در سه سالی که مسئولیت و زمام امور کشور را داشتند در خدمت مردم و برای مقابله با فساد دست به کار شد و مانند شهید رئیسی برای رفاه حال مردم بسیار تلاش کرد، اظهار داشت: امیرکبیر، نامی آشنا و ماندگار در تاریخ ایران، نمونهای از مدیران دلسوز و کارآمد بود که در دوران کوتاه صدارت خود، تحولات چشمگیری را در راستای پیشرفت کشور و رفاه مردم رقم زد.
وی با بیان اینکه امیرکبیر از نزدیکان ناصرالدینشاه بود، از همان ابتدا با قاطعیت در مسیر اصلاحات قدم برداشت و در برابر فساد، تبعیض و ناکارآمدی ایستاد، افزود: یکی از مهمترین اقدامات امیرکبیر، تأسیس دارالفنون بود که نخستین گام مؤثر در جهت آموزش و تربیت نیروی انسانی متخصص برای ایران به شمار میرود.
کارشناس علوم سیاسی با اشاره به اینکه دارالفنون نهتنها محلی برای آموزش علوم و فنون جدید بود، بلکه زمینهساز ایجاد نخبگان و متخصصانی شد که بعدها در عرصههای مختلف مدیریتی و علمی به کشور خدمت کردند، بیان کرد: امیرکبیر علاوه بر اصلاح نظام آموزشی، دست به اصلاحات اقتصادی و اجتماعی نیز زد.
وی با اشاره به اینکه او با حذف برخی امتیازات بیمورد و جلوگیری از حیف و میل بیتالمال، تلاش کرد منابع کشور را به درستی مدیریت کند، تأکید کرد: او بسیاری از دکانهای فساد را تعطیل کرد و دست درباریان و شاهزادگان را از مداخله در امور مالی کشور کوتاه ساخت.
اسماعیلی ادامه داد: این اقدامات، اگرچه نارضایتی برخی از صاحبان قدرت را برانگیخت، اما باعث شد که امیرکبیر در دل مردم جایگاه ویژهای پیدا کند.
وی با اشاره به شباهتهایی که میان امیرکبیر و شخصیتهایی همچون شهید رئیسی که دیده میشود، و تلاشهای آنان برای رفع مشکلات مردم و مقابله با فساد نهفته است، گفت: امیرکبیر نیز همانند شهید رئیسی، خود را وقف اصلاح امور کرد و بیوقفه برای بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی جامعه تلاش کرد، هر دو شخصیت در مسیر مبارزه با رانتخواری و فساد از هیچ تلاشی فروگذار نکردند و رفاه مردم را اولویت نخست خود قرار دادند.
کارشناس علوم سیاسی اضافه کرد: امیرکبیر در دوران سه ساله صدارتش، نشان داد که با مدیریت قوی، صداقت و تعهد میتوان در کوتاهترین زمان بیشترین تأثیر را در جامعه گذاشت، او نمونهای از مدیری بود که در برابر فشارها ایستادگی کرد و تا پای جان برای آرمانهایش جنگید.
اسماعیلی ابراز کرد: درسی که از زندگی امیرکبیر میتوان گرفت این است که برای پیشرفت کشور و حل مشکلات مردم، وجود مدیرانی با اراده و جسارت مانند او ضروری است و روحیه ضد فساد امیرکبیر تحسین برانگيز است.
وی گفت: میراث امیرکبیر همچنان در تاریخ ایران زنده است و تلاشهای او الگویی برای مدیران و مسئولان امروزی است که در مسیر اصلاحات گام برمیدارند.
امیرکبیر شهید اصلاحات و خادم ملت بود
در ادامه سید اعلاء موسوی فعال سیاسی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری موجرسا با بیان اینکه امیرکبیر، یکی از برجستهترین رجال سیاسی و اصلاحطلبان دوره قاجار بود که نقش مهمی در پیشرفت ایران ایفا کرد و وی شهید اصلاحات و خادم ملت بود، اظهار کرد: او با شجاعت و تدبیر، اصلاحات گستردهای در زمینههای اقتصادی، نظامی و فرهنگی انجام داد. تأسیس دارالفنون، بهبود وضعیت مالی کشور و مبارزه با فساد از جمله دستاوردهای اوست، امیرکبیر شخصیتی اخلاقمدار، وطندوست و متعهد به پیشرفت ایران بود که در راه خدمت به مردم و کشور، جان خود را از دست داد.
وی با بیان اینکه اخلاق کاری و صداقت او در تاریخ ایران بهعنوان الگویی از سیاستمداری خدمتگزار ثبت شده است، گفت: امیرکبیر فردی بینظیر و سیاستمدار خبره بود که در اداره امور کشور با تدبیر به جای خود بسیاری از مشکلات پیشرو را حل کرد و حامی امور مردم بود.
فعال سیاسی ادامه داد: زمانی که تغییر امور کشور بهدست ایشان افتاد اقدامات مهمی در راستای تحقق و پیشرفت این امور انجام داد.
وی با اشاره به اینکه در سلطنت قاجاریه افرادی که حق و حقوق بیشتری دریافت میکردند و جزو خاندان سلطنتی بودند را قطع کرد، افزود: ریشه دشمنی افرادی که در بدنه حکومت قاجار بودند با سیاستهای امیرکبیر در تضاد قرار گرفتند.
موسوی ادامه داد: روزنامه اتفاقیه بر اساس وقایع درست و صحت کامل گام برمیداشت و از نشر اکاذیب ممانعت میکرد و از خصوصیات یک رسانه خوب آگاهی بخشیدن به جامعه و پاکی آن است و امیرکبیر بحث دارالفنون را پیش گرفت و موفق بود.
وی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری فرمودند؛ فضای علمی در جامعه باید حکمفرما شود و علاوه بر آن حرکات فنی نیز برای بهتر و درک درست از مطلب صورت گیرد، عنوان کرد: سه شاخصه اصلی از دوران امیرکبیر این سیاستمدار خبره در جامعه گفته شد، قطع رانت آقازادهها و درباریان شاه، آگاهیبخشی به آحاد مردم با روزنامه و رسانه و آخرین مورد همان فن و فنون نیز در ایران است که بسیار غریب مانده و باید برای اداره کشور لحاظ شود.
امیرکبیر فردی شجاع، هوشمند و قاطع بود که در مسیر اصلاحات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ایران تلاشهای زیادی کرد، او با عدالتخواهی و مبارزه با فساد، تغییرات اساسی در ساختار حکومت ایجاد کرد تدبیر، صداقت و ارادهی قوی او، امیرکبیر را به یکی از تأثیرگذارترین رجال تاریخ ایران تبدیل کرد.
انتهای خبر/