
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا»؛ در رابطه با خصوصیتها و ویژگیهای شخصیت حضرت زهرا (س) نکتهای که مغفول مانده و آنطور که باید معرفی نشده است، جایگاه علمی ایشان است.
بیشتر بخوانید
حضرت زهرا در عصر خود بهعنوان یک مرجع و منبع علمی بودند که حضرت رسول (ص) زمانی که اصحابی به ایشان مراجعه میکردند بخشی از موارد را به حضرت زهرا (س) ارجاع میدادند.
ایشان زنی عالمه و مجتهده و محل رجوع علمای دیگر بودند و وجود چنین شرایطی نشاندهنده جایگاه و شأن حضرت زهرا (س) و اهمیتی که پیامبر به مقام زن میدادند و با وجود چنین شرایطی به این موضوع پی میبریم که در آن زمان زنان هم مانند مردان میتوانستند به درجات بالای علمی و معنوی برسند فرقی بین زن و مرد وجود نداشت و این جهت حضرت امام (ره) میفرمایند؛ از دامن زن مرد به معراج میرسد و زن کارخانه انسانسازی است، یعنی زن برای ساختن انسانیت است و در تربیت انسانهایی نقش دارد که انسانیت در آنها تبلور و ظهور یافته است.
مسئله دیگری که وجود دارد این است که حضرت زهرا (س) در جملهای میفرمایند؛ «برای زن بهتر آن است که نه او مردی را ببیند و نه مردی او را ببیند»، وقتی سیره عملی حضرت زهرا (س) را مطالعه میکنیم میبینیم که ایشان کنشگر فعال اجتماعی، سیاسی و علمی بودند و منزل ایشان محل برگزاری جلسهها و مباحث علمی بود و از طرفی ایشان در مسائل سیاسی در دفاع از ولایت امام علی (ع) نقش پررنگی داشتند و در میان مردان در دفاع از مقام ولایت پدر سخنرانیهای بسیار پر محتوایی داشتند و منزل پیامبر محل رفت و آمد شیعیان خاص بود که نوع تفکر و راهبرد قابل مقایسه با جملهای که بیان میشد، نیست.
وقتی ما تمام قطعات این پازل را در کنار هم میگذاریم و زمانی که به سیره عملی حضرت زهرا (س) و پیامبر (ص) که ایشان را هیچگاه از حضور در اجتماع منع نکردند رجوع میکنیم، آنگاه پی میبریم که ایشان حد و مرز آن را مشخص کردند.
منظور حضرت آن است که حضور بانوان در جامعه طوری باشد که جلوهگری جنسی نداشته باشد تا نگاه جنسی مردی به سمت آنها جذب بشود و در مقابل نگاه خود نیز به طرف مردی نگاه جنسی نباشد.
چراکه حضرت زهرا (س) و دختر گرانقدر ایشان حضرت زینب (س) در جامعه حضوری فعال، پررنگ و تأثیرگذار داشتند و در عرصههای مختلف اجتماعی، علمی و فرهنگی به فعالیت میپرداختند، که حضور در عرصه و میدان عاشورا نمونه بارز این موضوع است. اما چیزی که بسیار مهم است درست فهمیدن سیره عملی حضرت زهرا است، چراکه ایشان بهعنوان یک زن و یک مادر بزرگترین و بهترین الگو هستند.
حضور زن و مرد در جامعه بهعنوان انسان هیچ مشکلی ندارد و امروزه ما در جایگاهی هستیم که به لحاظ الگو به شدت در وضعیت خلع هستیم.
اگر امروزه میبینیم که یک فرد از لحاظ الگویی در میانه است یعنی نه به شکل کامل ایرانی بودن و نه اسلامی بودن و نه بهطور کلی غربی بودن را دنبال نمیکند و به شکلی در میانه آنها قرار دارد، وجود چنین شرایطی به این دلیل است که الگوها به درستی معرفی نشدهاند.
حضرت زهرا (س) الگوی کامل در همه عرصههای زندگی فردی و اجتماعی است اما ما معمولاً از ایشان شخصیتی ترسیم میکنیم که دست نیافتنی است، به همین دلیل زن امروز وقتی مشاهده میکند که به این شخصیت حضرت نمیتواند دست پیدا کند به دنبال شخصیتهای جایگزین است که خروجی آنها وضعیت کنونی موجود در جوامع است.
نسرین جعفری، مدرس دانشگاه
انتهای خبر/