اجرای الگوی کشت ناجی بخش کشاورزی

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا»؛ الگوی کشت به نسبت زمین زیر کشت محصولات در مقاطع زمانی مختلف کشاورزی اشاره دارد که این نشاندهنده زمان و ترتیب محصولات در یک منطقه خاص است.
بیشتر بخوانید
با توجه به شرایط اقلیمی و وجود خشکسالیهای دهههای اخیر امکان کشت برخی از محصولات کشاورزی وجود ندارد ولی در مقابل امکان کشت برخی محصولات خاص فراهم شده است.
از طرفی با وجود طرح الگوی کشت زمینه مناسب برای کشت محصولات با برنامهریزی انجام میشود.
الگوی کشت در بردارنده ثمرات متعددی است و تأمین امنیت غذایی، ساماندهی فروش محصولات در بازارها، افزایش کیفیت و کمیت تولید و بسیاری از امور دیگر را به دنبال دارد.
بهکارگیری، ترویج و گسترش این الگو نیازمند همکاری نهادهای دولتی و کشاورزان هر منطقه است تا الگوی کشتی مناسب و سازگار با موقعیت جغرافیایی منطقه خود تعیین کنند.
الگوی کشت از مسائل مهم در برنامهریزی کشاورزی
اکبر طیبی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفتگو با خبرنگار موجرسا گفت: یکی از پیشنیازهای اساسی تامین امنیت غذایی استفاده حداکثری از منابع موجود خدادادی است.
وی با بیان اینکه الگوی کشت از جمله مسائل مهم در برنامهریزی بخش کشاورزی کشور در راستای تحقق امنیت غذایی است، افزود: عوامل زیادی در اجرای آن موثر هستند که از جمله آن میتوان به عوامل طبیعی، عوامل زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی اشاره کرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان یادآور شد: در تعریف کلی الگوی کشت میتوان این جمله را بیان کرد که عبارت است از تعیین یک نظام کشاورزی با مزیت اقتصادی پایدار مبتنی بر سیاستهای کلان کشور، بهرهگیری بهینه از پتانسیلهای خدادادی منطقهای و رعایت اصول کلی تولید محصولات کشاورزی با در نظر گرفتن اصل حفاظت از محیط زیست.
وی با تاکید بر اینکه تاریخچه تهیه و تدوین الگوی کشت در کشور به دهه 50 بازمیگردد، تصریح کرد: اما این طرح بنا به دلایل مختلف بهطور کامل عملیاتی نشده است.
طیبی اظهار کرد: نهایتاً در قالب قانون بودجه ۱۴۰۱ و با هدف تعیین الگوی کشت مناسب طبق اصول بیان شده در بالا جهت اجرا ابلاغ شد.
وی با اشاره به اینکه در استان زنجان نیز استارت عملیات اجرائی آن با حضور مقامات ارشد استان و معاونان وزیر طی سال زراعی ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ زده شد، ادامه داد: ولی اجرای صحیح آن مستلزم الزاماتی نظیر تامین اعتبار مورد نیاز طرح، همکاری و مشارکت جدی وزارتخانهها و سازمانهای همکار است.
نبود بازار چالش اصلی اجرای الگوی کشت
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان گفت: در این راستا همکاران ما در سازمان جهاد کشاورزی استان با استفاده از ظرفیتهای موجود نسبت به ابلاغ و اجرای طرح در حد مقدور اقدام کردهاند که در طول دو سال گذشته تقریباً بخش عمده برنامه تدوین شده اجرائی شده است.
وی بیان کرد: از جمله اهداف مدنظر در اجرای این طرح میتوان باتوجه به محدودیتهای منابع آب کشور کاهش مصرف آب و افزایش راندمان و بهرهوری آب، حفظ و ارتقای شاخصهای اقتصادی و تجاری در بخش کشاورزی، حفظ و ارتقای تولید محصولات فعلی و ارتقاء عملکرد در واحد سطح و بهرهوری با افزایش ضریب نفوذ دانش و کاهش ریسک تولید توسط کشاورزان اشاره کرد.
طیبی با اشاره به اینکه یکی از چالشهای اصلی در اجرای کامل الگوی کشت، نبود بازار مطمئن برای محصولات تولیدی طبق برنامه تعیین و ابلاغ شده است، بیان کرد: برای بخش عمده تولیدکنندگان درآمد اقتصادی اصل مهم است و برای رفع این دغدغه باید زیرساختهای لازم از ناحیه کلیت دولت از جمله بسترسازی برای بازار مناسب محصولات و درآمدزایی مکفی برای کشاورزان ایجاد شود.
وی خاطرنشان کرد: صد البته همراهی کامل اعضای کارگروه الگوی کشت استان و طبیعتاً لازمه تحقق این موارد نیازمند برنامهریزی جامع، سیاستگذاری و تخصیص اعتبارات لازم است.
الگوی کشت ناجی بخش کشاورزی است
مصطفی مولایی، کارشناس کشاورزی در گفتگو با خبرنگار موجرسا گفت: الگوی کشت به نسبت زمین زیر کشت محصولات مختلف در مقاطع زمانی مختلف اشاره دارد، این نشان دهنده زمان و ترتیب محصولات در یک منطقه خاص است.
وی با بیان اینکه الگوی صحیح کشت، برنامهای برای مدیریت مکانی کشت گیاهان زراعی است، گفت: طرح این الگو با توجه به شرایط اکوفیزیولوژیکی و مسائل اقتصادی و اجتماعی تدوین می شود.
کارشناس کشاورزی عنوان کرد: الگوی کشت طرحی است که سالهاست در جوامع پیشرفته و بسیاری از کشورهای جهان استفاده میشود.
وی تصریح کرد: به کمک این روش بسیاری از مشکلات بخش کشاورزی حل خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: اجرای الگوی کشت مناسب، امنیت غذایی و پایداری تولید را تضمین میکند و مناسب برای حفاظت منابع پایه و افزایش بهرهوری است.
مولایی با تاکید بر اینکه الگوی کشت یکی از علمیترین روشهای بهینهسازی استفاده از نهادههای بخش کشاورزی است، اظهار کرد: هدف اصلی الگوی کشت، مدیریت ترکیب بهینه تولید محصولات کشاورزی است.
الگوی کشت یکی از ضروریات کشاورزی
امیرحسین بیگدلی، کشاورز نمونه استانی در گفتگو با خبرنگار موجرسا گفت: الگوی کشت یکی از ضروریات کشاورزی برای توسعه کشاورزی ماندگار و یکی از نیازهای اساسی کشاورزان است که باید رعایت شود.
وی با بیان اینکه این الگوی کشت معمولاً با وجود شرایط لزوم پیدا میکند که باید رعایت شود، افزود: الگوی کشت بر اساس آوردهها و توسعه کشاورزی و بازاریابی و امور مربوطه باید ایجاد شود.
کشاورز نمونه استانی با بیان اینکه رعایت الگوی کشت این امر را میطلبد که حاکمیت و بخش خصوصی با یکدیگر به تعامل برسند، عنوان کرد: در این شرایط نیازهای بازار تامین شده و از طرفی هم آسیب جدی به منابع موجود وارد نمیشود.
وی ابراز کرد: یکی از برنامههایی که بهعنوان نقشه راه وجود دارد الگوی کشت است که این الگو نیز با تناوب کشت به کار گرفته میشود و با راندمان کشت میزان محصول افزایش پیدا میکند.
بیگدلی اظهار کرد: مهمترین مسئله در این زمینه بحث فروش تضمینی است، محصولاتی که استراتژیک بوده نیاز حاکمیت برای واردات بوده و بیشتر در اولویت قرار گرفته و در تولید محصول، حمل و نقل و فروش و سایر موارد به پایداری کشاورزی کمک میکند.
الگوی کشت نیازمند همکاری نهادهای و کشاورزان
وی با تاکید بر اینکه انجام موارد فوق مستلزم این است که ما الگوی کشت را با نهادها و مسئولان مربوطه به شکل منطقهای تعریف کنیم، یادآور شد: در هر منطقه با توجه به شرایط آب و هوایی و امکانات موجود تصمیمات متفاوتی در نظر گرفته میشود.
کشاورز نمونه استانی خاطرنشان کرد: ما باید الگوی کشت را صرفاً برای محصول زمین خودمان در نظر نگیریم، بلکه با مالکان دیگر نیز همکاری داشته باشیم تا تجمیع کشت اتفاق بیفتد.
وی با تاکید بر اینکه تجمیع کشت فواید فراوانی دارد، عنوان کرد: در بحث تجمیع کشت، توجیهپذیری و استفاده از ماشینهای روز اتفاق میافتد و بحث کاهش هزینههای حمل و نقل، نظارت، مبارزه با آفات و بیماریها و حتی قدرت ما برای بازاریابی بالاتر میرود.
انجام تجمیع کشت به سود کشاورزان
بیگدلی ادامه داد: بهطور کلی با انجام تجمیع کشت، هزینه تمام شده برای برای کشاورز کم است و در نتیجه به سود بیشتری خواهد رسید.
وی با اشاره به اینکه وقتی تجمیع کشت به کار گرفته شود بر اساس آن باید آزمایش خاک و آب انجام شود، مطرح کرد: با توجه با آزمایشهای انجام شده، نهادههای مورد نیاز خاک ارائه میشود تا مشکلی ایجاد نشود که بر این اساس کیفیت و کمیت محصول افزایش پیدا کرده و راندمان بالاتر میرود.
این کشاورز نمونه استانی افزود: تعامل با خرد مالکان و رعایت الگوی کشت در محصولاتی که مطالعه شده است اصلیترین دلیل موفقیت است.
وی با اشاره به اینکه ما میتوانیم با تجمیع کشت چندین محصول را برداشت کنیم، بیان کرد: ما توانستهایم با این برنامهریزی در کشت چندین محصول از جمله چغندرقند، ذرت کلزا و دانههای روغنی و گیاهان دارویی موفقیتهای استانی داشته باشیم.
بیگدلی با تاکید اینکه بر این اساس این تجمیع کشت ما برای اولین بار کشت چغندرقند با عیار ۲۱ و ۲۰ را در ۱۰۰ هکتار داشتیم که عددی قابل تأمل و توجه است عنوان کرد: ما از نهادهای دولتی و مربوطه درخواست داریم که به کشاورزان توجه لازم را داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه انجام تجمیع اراضی که دیگر امکانپذیر نیست اما تجمیع کشت اگر اتفاق بیفتد دارای نتایج خوب و مثبت خواهد بود، ادامه داد: باید دریافت تا با جمعآوری کشاورزان و تجمیع کشت اتفاق بیفتد.
کشاورز نمونه استانی با تاکید بر اینکه اگر تجمیع کشت اتفاق بیفتد، الگوی کشت نیز به راحتی انجام میشود، بیان کرد: اگر الگوی کشت اتفاق بیفتد صیانت از منابع آبی و خاکی ما امکانپذیر است و بعد از آن ورود دانش فنی و نیروی انسانی تحصیل کرده نیز امکانپذیر خواهد بود.
در دهههای اخیر با توجه شرایط آب و هوایی، شرایط کشت محصولات کشاورزی فرق کرده است، از اینرو نیازمند اجرای الگویی است تا زمینهساز تولید مناسب با کیفیت و کمیت بالا باشد که الگوی کشت باید مطابق آب و هوای هر منطقه تعریف شود تا نتیجهبخش واقع شود.
بهکارگیری، ترویج و گسترش این الگو نیازمند همکاری نهادهای دولتی و کشاورزان هر منطقه است تا الگوی کشتی مناسب و سازگار با موقعیت جغرافیایی منطقه خود تعیین کنند.
انتهای خبر/