logo
امروز : پنجشنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۵:۴۲
[ شناسه خبر : ۴۲۲۹۹ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 8 دقیقه ]
تجرد جوانان ریشه در مشکلات متعدد دارد؛

تغییر سبک زندگی خانواده‌ها موثر در ازدواج جوانان

تغییر-سبک-زندگی-خانواده‌ها-موثر-در-ازدواج-جوانان-
ازدواج به معنای آغاز ایجاد خانواده و تعهد داشتن در زندگی است که در دین مبین اسلام نیز بسیار به آن تاکید شده است اما در شرایط کنونی به دلیل وجود مسائل مختلف تمایل جوانان به این امر کاهش پیدا کرده است، که باید سعی در حل این مشکلات کرد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ ازدواج به معنای آغاز ایجاد خانواده و تعهد داشتن در زندگی است که در آن فرد علاوه بر اینکه در خدمت خانواده است، فرصتی برای رشد و تعالی خود نیز فراهم می‌کند.

بیشتر بخوانید

ازدواج پیوندی است پسندیده، زیبا و آسمانی میان مرد و زن، در دین اسلام بر این سنت پسندیده بسیار تاکید شده است، اما در شرایط کنونی به دلیل وجود مشکلات فرهنگی، اقتصادی و حتی اجتماعی آمار ازدواج با گذر زمان در حال کاهش است، از دیگر مسائل موثر در این کاهش وجود تجملات و سطح توقعات است که بر این امر مقدس آسمانی بسیار تاثیر دارند.

اگر ازدواج کاهش داشته باشد تبعات متعددی در خانواده و جامعه در پی دارد که می‌تواند سبب آسیب‌های مختلف شود از این‌‌رو علاوه بر اینکه نیازمند اقدامات و حمایت‌هایی از طرف دولتمردان است، از جانب مردم نیز نیازمند فرهنگ‌سازی است تا با کاهش سطح توقعات و حذف چشم و هم‌چشمی سعی در افزایش این امر مهم داشته باشند.

تغییر سبک زندگی مانع ازدواج جوانان است

کمال میانداری، عضو هیأت علمی دانشگاه پیام نور زنجان و اقتصاددان در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: در بحث ازدواج موارد و مسائل مختلفی مطرح هستند که یک بُعد آن اقتصادی است اما ابعاد فرهنگی و اجتماعی تاثیر قابل‌‌توجهی در این امر دارند.

وی با بیان اینکه امروزه سبک زندگی نوین تغییر پیدا کرده است، افزود: ممکن مسائل اقتصادی تاثیراتی در این زمینه داشته باشد اما قسمت اعظمی از موارد مطرح در بحث ازدواج بحث فرهنگی و سبک زندگی است.

این اقتصاددان ابراز کرد: ازدواج از عوامل متعددی تاثیر می‌پذیرد که ممکن است بسیاری از افراد از بُعد اقتصادی به موضوع نگاه کنند که در مجموع وضعیت خانواده‌های ایرانی بسیار بهتر از گذشته است.

وی با اشاره به اینکه آنچه که در این شرایط مانع ازدواج جوان‌ها می‌شود تغییر سبک زندگی است، عنوان کرد: یک بُعد این سبک الگو قرار دادن شخصیت‌های غربی است که در آن افراد روش‌های مختلفی را جایگزین تشکیل خانواده می‌کنند.

میانداری ادامه داد: به‌طور مثال در کشورهای اروپایی بیش از ۴۰ درصد مردم با حیوانات زندگی می‌کنند که در این شرایط مسئله اقتصادی وجود ندارد و مشکل این افراد وجود مسائل فرهنگی و دور شدن از آموزه‌های موجود است.

وی یادآور شد: در جامعه خودمان هم هر اندازه به آموزه‌های اسلامی و دینی نزدیک شویم در واقع تداوم زندگی و خانواده پررنگ‌تر می‌شود.

زمینه‌سازی فرهنگی ازدواج نیازمند صرف هزینه

این اقتصاددان بیان کرد: در جامعه خودمان افراد از سبک زندگی ایرانی، اسلامی اصیل دورتر می‌شوند و در بعضی موارد تحت تاثیر تبلیغات سبک‌های غربی قرار می‌گیرند، این افراد در این شرایط از سبک زندگی خارج می‌شوند و این موضوعات به این دلیل مسائل اقتصادی نیست.

وی با تاکید بر اینکه مسلماً موارد اقتصادی همیشه تاثیر خود را دارد اما اگر مسائل فرهنگی حل شود افراد زیادی هستند که با حداقل امکانات و موارد مالی ممکن است تمایل به ازدواج و تشکیل خانواده داشته باشند، افزود: برخی افراد هستند که با درآمد خوب و امکانات زندگی مناسب و دارایی‌های مختلف ممکن است کم‌تر رغبتی به این مقوله نشان بدهند.

میانداری با تاکید بر اینکه اگر عامل اقتصادی را در مقوله ازدواج بسیار مهم بدانیم ممکن است از موارد و دلایل فرهنگی غفلت کنیم، عنوان کرد: هرچند که باید مشکلات اقتصادی را حل کنیم اما حل این مسائل زمان‌بر است.

وی یادآور شد: یکی از کم هزینه‌ترین موضوعات بُعد فرهنگی است که باید در جهت گسترش آن هزینه‌هایی صرف شود و بر روی موضوعاتی مانند روشنگری برای خانواده‌ها و جوان‌ها اقداماتی انجام شود.

انجام ازدواج در سنین مناسب 

مونس عباسی، مدرس حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: یکی از مقدس‌ترین کانون‌های اجتماعی که در اسلام وجود دارد نهاد خانواده است.

وی با بیان اینکه دین اسلام افراد را بسیار به ازدواج و صاحب اولاد شدن ترغیب کرده است، افزود: دین اسلام این عوامل را از اساس دین می‌داند چون دید دین ما  اجتماع است.

مدرس حوزه و دانشگاه با بیان اینکه به دلیل داشتن نگرش غلط به موضوع ازدواج  سن ازدواج در جامعه ما افزایش پیدا کرده است، تصریح کرد: اگر بخواهیم فرهنگ‌سازی کنیم باید سعی در این داشته باشیم که ازدواج در سنین مناسب و در سن نیاز اتفاق بیفتد.

وی با تاکید بر اینکه فرهنگ کنونی ما با فرهنگ ناب اسلام محمدی تفاوت دارد، عنوان کرد: چراکه اسلام بر نداشتن تجملات و چشم و هم چشمی تاکید دارد و ما باید یک نگاه نو به این مسئله داشته باشیم.

 عباسی با اشاره به اینکه چیزی که در شرایط کنونی مرسوم شده، آداب و رسوم غلطی مانند بردن عیدی و یلدایی و عوامل تجملاتی این چنینی سبب شده است جوانان ما تمایل چندانی به ازدواج نداشته باشند، اظهار کرد: در این حالت ازدواج نیازمند صرف هزینه‌های گزاف است.

توقعات بی‌جا از عوامل موثر در کاهش ازدواج 

وی بیان کرد: اگر ما فرهنگ‌سازی درستی انجام بدهیم و از نظر فرهنگی و اقتصادی افراد همسان باشند بسیاری از مشکلات حل خواهد شد و ازدواج رونق خواهد گرفت.

مدرس حوزه و دانشگاه ادامه داد: آداب و رسوم در زمان ما بر آن‌چه که اسلام بر آن تاکید دارد غلبه پیدا کرده است و این امر باعث شده است که در شرایط کنونی ازدواج یک مراسم بسیار مشکل برای جوانان باشد چراکه افراد به دلیل وجود هزینه‌های بالا و شرایط سخت زیر بار امر ازدواج نمی‌روند.

وی با بیان اینکه توقعات‌ بیجا نیز یکی از عوامل موثر بر کاهش ازدواج است که خانواده و افراد از همدیگر دارند، گفت: اگر فرد در اوایل زندگی همه امکانات و شرایط مانند مسکن، خودرو و سایر موارد را آماده داشته باشد و ازدواج کند دیگر شور و نشاط جوانی را از دست داده است.

عباسی گریزی به دیگر موانع ازدواج زد و ادامه داد: قرار دادن مهریه سنگین از دیگر دلایل کاهش ازدواج است در حالی که در اسلام مهریه را فقط در مادیات قرار نداده است.

وی با تاکید بر اینکه خود ما هستیم که شرایط را سخت می‌کنیم، عنوان کرد: باید فرهنگی در جامعه غلبه داشته باشد که بتوانیم جوانان را در سن نیاز به این مقوله برسانیم نه در موقعی که صرفاً جهت فرار از تنهایی افراد تن به ازدواج می‌دهند.

مدرس حوزه و دانشگاه با بیان اینکه امر ازدواج و افزایش آن نیازمند شرایطی است، بیان کرد: فراهم‌سازی این شرایط نیز نیازمند همت مردم و ارگان‌های فرهنگ‌ساز در جامعه مانند مدارس دانشگاه‌ها حوزه‌های علمیه است تا آموزش‌های لازم را در زمینه‌های لازم ارائه دهند.

ازدواج نکردن آسیب‌های متعددی دارد 

محمد‌صادق شیرینی، کارشناس روانشناسی در گفتگو با خبرنگار موج‌رسا گفت: ازدواج به معنای آغاز ایجاد خانواده و تعهد داشتن در زندگی است که در آن فرد علاوه بر اینکه در خدمت خانواده خود است، فرصتی برای رشد و تعالی خود نیز فراهم می‌کند. 

وی با بیان اینکه یکی ‌از پایه‌های ‌مهم ‌‌ازدواج شناخت، آگاهی و درک متقابل است، افزود: اگر این مقوله اگر با شناخت ‌ باشد مایه‌ آرامش روحی بوده و اگر بدون شناخت باشد می‌تواند تبعات متعددی از جمله نگرانی، استرس و تنش به دنبال داشته باشد‌.

کارشناس روانشناسی با بیان اینکه افراد برای رهایی از خستگی‌های روزانه و دستیابی به آرامش روحی و روانی، نیازمند وجود مأمنی سرشار از آرامش هستند تا به آن پناه ببرند، تصریح کرد: که این امر با ازدواج و تشکیل خانواده اتفاق می‌افتد و کانون خانواده به‌عنوان محلی برای رهایی از آشوب‌های روزانه تلقی می‌شود.

وی ابراز کرد: مهم‌ترین موضوع در بحث ازدواج تكامل روح و روان زوجین است، لذا یک فرد برای كامل شدن خود نیازمند داشتن همسری است که به‌عنوان همراه و همفكر او را همراهی کند.

شیرینی با اشاره به اینکه افراد متاهل کم‌تر دچار کمبود روحی و عاطفی هستند، اظهار کرد: چراکه این کمبود‌ها با وجود تشکیل خانواده غنی خواهد شد و افراد متاهل کم‌تر در معرض آسیب قرار خواهند گرفت.

وی یادآور شد: ازدواج افراد را مسئولیت‌پذیر می‌کند و به این دلیل است که آن‌ها مسئولیت‌های بیش‌تری در قبال همسر و فرزندان خود به عهده می‌گیرند و سعی دارند در قبال تعهد خود پایبند بوده و به وظایف خود به بهترین شکل ممکن ایفای نقش کنند.

کارشناس روانشناسی با تاکید بر اینکه ازدواج نتایج و ثمرات فراوانی برای جامعه نیز دارد، مطرح کرد: از جمله مهم‌ترین این آثار کاهش بی‌بند و باری در جامعه است، چرا که نیاز افراد در خانواده تامین می‌شود و جامعه امن‌تر خواهد بود‌.

ازدواج به معنای آغاز ایجاد خانواده و تعهد داشتن در زندگی است که در دین مبین اسلام نیز بسیار به آن تاکید شده است 

اما در شرایط کنونی به دلیل وجود مشکلات متعدد آمار ازدواج با گذر زمان در حال کاهش است، از دیگر مسائل موثر در این کاهش وجود تجملات و سطح توقعات است که بر این امر مقدس آسمانی بسیار تاثیرگذار شده است.

اگر ازدواج کاهش داشته باشد تبعات متعددی در خانواده و جامعه به دنبال دارد که می‌تواند سبب  آسیب‌های مختلف شود از این‌‌رو علاوه بر اینکه نیازمند اقدامات و حمایت‌هایی از طرف دولتمردان است، از جانب مردم نیز نیازمند فرهنگ‌سازی است تا با کاهش سطح توقعات و حذف چشم و هم چشمی سعی در افزایش این امر مهم داشته باشند.

 

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر