دلالان بیشتر از کشاورزان سود میکنند

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا»؛ هر ساله محصول انگور ابهر بخش قابلتوجهی از خوراک میدان میوه و ترهبار تهران، شهریار، قزوین و زنجان را تشکیل میدهد. بهویژه در هفته اول شهریور که واسطهگران جهت خرید محصول روانه شهرستان میشوند.
بیشتر بخوانید
حدود ۱۰ سالی است که باغداری انگور در ابهر بهخصوص در قروه، نورین، رحمتآباد و نواحی اطراف به روشهای نوینی تجهیز شده که بالاترین تناژ محصول را برداشت میکنند.
اما در این میان دلالان با ترفندهای بازرگانی خاصی، انگور را بصورت تازهخوری از دست باغدار خارج میکنند و رقم قابلتوجهی را با قیمتهای نجومی به کشورهای همسایه صادر و الباقی را در غرفههای خود در تهران به فروش میرسانند.
با توجه به اینکه انگور منبع درآمد بسیاری از کشاورزان شهرستان ابهر است، نیاز است که با ایجاد صنایع تبدیلی انگور و فرآوردههای آن در سطح شهرستان محصولات باکیفیت تولید و برای بسیاری از جوانان اشتغالزایی شود.
پیشبینی برداشت ۱۲۰ هزار تن انگور از تاکستانهای ابهر
سید علی ابراهیمی، سرپرست جهاد کشاورزی شهرستان ابهر در گفتگو با خبرنگار موجرسا گفت: برداشت انگور از تاکستانهای شهرستان ابهر از شهریور آغاز شده و پیشبینی میشود نزدیک به ۱۲۰ هزار تن محصول برداشت شود.
وی افزود: این میزان انگور از سطح ۸ هزار و ۵۰۰ هکتار از تاکستانهای بارور این شهرستان برداشت و روانه بازار مصرف خواهد شد.
سرپرست جهاد کشاورزی شهرستان ابهر با بیان اینکه ابهر یکی از قطبهای مهم تولید انگور در استان زنجان است، افزود: با توجه به شرایط خاص آب و هوایی این شهرستان و استفاده محدود باغداران از کود و سم برای پرورش، محصول تولیدی ارگانیک استحصال میشود.
وی با بیان اینکه برداشت انگور هر سال از نیمه دوم شهریور آغاز و تا اوایل آبان ماه ادامه پیدا میکند، اضافه کرد: محصول انگور به دلیل طبیعی بودن و همچنین استفاده نکردن از کودهای اضافی برای تولید آن، مورد استقبال مردم سایر شهرها و استانهای دیگر قرار دارد.
ابراهیمی با تأکید براینکه انگور مهمترین محصول کشاورزی ابهر است که سالانه برای حدود ۹ هزار نفر اشتغال ایجاد میکند بنابراین وجود صنایع پاییندستی فرآوری انگور میتواند به کاهش بیکاری و افزایش اشتغال منطقه کمک کند.
خرید تضمینی انگور انجام شود
کشاورز ابهری در گفتگو با خبرنگار موجرسا گفت: بیضابطه بودن، عدم دخالت و نظارت دولتیها در این میان موجب خالی شدن دست باغداران شده است.
وی با بیان اینکه اگرچه ابهر ما خاطره خوشی از شرکت تعاونی روستایی و کشاورزی ندارد، افزود: این اداره مشغول چه کاری است و چرا برای تشکیل اتحادیه و گرفتن تصمیمات متمرکز برای باغداران اقدامی نمیکند.
این کشاورز با توضیح اینکه اداره تعاون روستایی میتواند برای انگور هم همچون خرید گندم، محدودیتهایی ایجاد کند که دلالان همچون زالو نتوانند خون باغداران را بمکند.
جذب صنعت با پلتفرم جهانی برای فرآوردههای انگور
توکل سلیمانی، باغدار فعال ابهری در گفتگو با خبرنگار موجرسا گفت: پایان تابستان در منطقه ما، برای ساکنان مصادف میشود با استخراج انواع فرآوردههای مصرفی سنتی، که بتوانند چاشنی سفرههای خود کنند، از پخت و پز رب و شیره انگور گرفته تا تهیه انواع میوههای خشک برای زمستان، در این میان از زمانهای بسیار دور تاکنون، مردم منطقه ما گرایش دائمی برای مصرف شیره انگور دارند که در جای خود باید بدان پرداخته شود.
وی با تأکید بر اینکه خانوارهای ابهری از انگور که عمدهترین تولید استراتژیک باغداران منطقه است، به تهیه کشمش و شیره آن هم به روش سنتی اکتفا میکنند، افزود: اگر اقتصادیتر و رقابتیتر بخواهیم به موضوع نگاه کنیم، انگور محصولی است بهشتی در آموزههای دینی ما، کاربردهای متنوعی در سبد غذایی مصرفکنندگان، نهتنها ایرانی بلکه در کشورهای سراسر دنیا دارد در حالی که به دلیل فقدان صنایع تبدیلی و جانبی، درآمد ناکافی عاید کشاورزان میشود.
این باغدار ابهری خاطرنشان کرد: اگرچه برخی از صنایع همچون کیمیاالکل در زمینه تولید الکلهای پزشکی و صنعتی و زرتاکداران و کارخانه حسان صائینقلعه در زمینه بستهبندی و صادرات انواع کشمش در زمینه آب انگور و آبغوره فعالیت میکنند اما این واحدها برای باغات ۸ هزار و ۵۰۰ هکتاری ابهر کفایت نمیکنند.
وی با اشاره به تنوع سلیقههای مصرفکنندگان، متذکر شد: بازار الزام به رفتار طبق سلیقه مصرفکنندگان دارد، که تنها راهحل خروج از رکود بازرگانی انگور، خروج از شیوههای سنتی و گسیل تولیدات به سمت دانشهای نوین در زمینه فعالیتهای شبکهای بازاریابی از طریق شناخت سلیقه مشتریان در سطوح مختلف است.
سلیمانی به راهحلهایی از جمله ورود سرمایهگذار در حوزه تولید انواع سرکه، افزایش کارگاههای سرتینگ انواع کشمش به منظور ارتقاء سطح کیفیت، شناسایی فرمتهای پیشتاز بستهبندی در سطح فرامنطقهای و فرامرزی، ایجاد و توسعه و ورود فرآوردههای متنوع انگور در پایانههای هایپری و سوپری، احیاء اتحادیههای بازرگانی مربوطه در استان و شهرستان، برندسازی محصولات صادراتی فرآوردههای انگور اشاره کرد.
وی تصریح کرد: در تمامی این موارد ارتقاء سطح بازرگانی محصول مدنظر است که اکنون تنها کشمش و تیزاب محصول انگور بواسطه عدم وجود استراتژی برندینگ و شکیلسازی از دست باغداران منطقه خارج و به سود واسطههای بیضابطه به روسیه و حاشیه خلیج فارس صادر میشود که تنها راه حذف گپ (فاصله سود) ایجاد شده، با تمهیدات مسئولان مربوطه و افزایش سطح دانش تولیدکنندگان به نفع باغداران تغییر یابد و برندسازی از طریق بکارگیری استراتژیهای نوین بازرگانی، حلقه مفقوده در بازاریابی فرآوردههای انگور ابهر است.
انتهای خبر/