[ شناسه خبر : ۲۴۴۵۲ ]
[ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 5 دقیقه ]
آیا در سقط عمدی جنین کفاره واجب است؟

یکی از موضوعاتی که در مورد آن پرسشهای زیادی مطرح میشود مسائل مربوط به سقط جنین و دیه آن خصوصا در مواردی که جنین ناقص الخلقه است.
به گزارش موج رسا; یکی از مهمترین واجبات دین مبین اسلام که از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد، فراگیری احکام دین است. کسی که اسلام را به عنوان دین خود بر میگزیند باید برنامههای آن را به طور کامل در همه قلمروهای زندگی خود بپذیرد و رفتار و عملکرد خویش را مطابق با احکام دین تنظیم نماید، انجام چنین تکلیفی میطلبد فرد مسلمان نسبت به مقدار مورد نیازش از احکام دین که به آن احتیاج دارد و برایش پیش میآید، شناخت پیدا کند تا بتواند آن را در زندگی خود اجرا نماید. میتوانید در اینجا پاسخ به سوالات فقهی که پیشتر منتشر شده است را ببینید.
یکی از موضوعاتی که در مورد آن پرسشهای زیادی مطرح میشود مسائل مربوط به سقط جنین و دیه آن است.
حضرت آیت الله خامنهای
پرسش: با توجه به روشهای درمان نازایی که در حال حاضر انجام میشود، گاهی اوقات حاملگیهای چند قلو (چهار قلو) اتفاق میافتد، که در اکثر موارد، با زایمان زودرس در ماههای پنجم و ششم همراه است و جنینها به ثمر نرسیده و از بین میروند. یکی از روشهایی که امروزه در دنیا انجام میشود، کاهش تعداد این جنینها در ماههای اول حاملگی (پنجاه تا شصت روزگی) است، تا بقیه جنینها بتوانند رشد نمایند و حاملگی به ثمر برسد. آیا این روش درمانی از نظر شرع مقدس اسلام جایز است یا خیر؟
پاسخ: اگر کاهش بعضی از جنینها، موجب زنده ماندن بقیه شود (و عدم کاهش، سبب از بین رفتن همه آنها گردد) اشکال ندارد.
پرسش: اگر بارداری باعث خجالت و آبروریزی من یا خانوادهام شود، آیا میتوانم در سه ماهه اول آن را سقط کنم؟
پاسخ: سقط جنین شرعاً حرام است و آنچه در سؤال ذکر شده مجوّز آن نمیباشد.
پرسش: اینجانب زنی باردار هستم با توجه به وضعیت نامناسب جسمانی و ترس از تشدید کمخونی، ناراحتی معده و ضعف کلی بدن مایل به سقط جنین هستم. لطفاً حکم شرعی را بیان کنید.
پاسخ: سقط جنین جایز نیست و موارد مذکور موجب حلیّت آن نمیباشد.
پرسش: با پیشرفت علوم پزشکی و جنین شناسی در دوران بارداری اطباء ناقص الخلقه بودن جنین را تشخیص میدهند و اگر بخواهند ناقص الخلقه بودن جنین را به اطلاع والدین برسانند ممکن است آنها اقدام به سقط جنین یا اقدام به رفع نقص جنین نمایند در حالی که احتمال بهبودی بسیار ضعیف است. در فرض سؤال اطلاع دادن دکتر جایز است یا نه؟
پاسخ: اطلاع دادن فی نفسه واجب نیست مگر آنکه قانونی در این زمینه موجود باشد، یا غرض از مراجعه به طبیب و پرداخت پول به او اطلاع از حال جنین باشد.
پرسش: دیهی سقط جنین که با رضایت کامل پدر و مادر، و از راههای مختلف انجام میشود، به عهده کیست؟
پاسخ: دیه بر عهده مباشر سقط میباشد. اگر دکتر مستقیماً سقط را انجام دهد دیه بر عهده اوست و اگر پرستار تزریق نماید به عهده اوست و اگر مادر دارو را خورده بر عهده مادر میباشد و در همه موارد دیه باید به ورثه طفل پرداخت شود که در موارد اول و دوم پدر و مادر و در مورد سوم پدر است که اگر ایشان عفو نمایند ساقط میشود هر چند گناه آنکه قتل نفس یا مشابه آن باشد ثابت است.
پرسش: در منابع و عرف پزشکی، خطر جانی و مرگ مادر و احتمال عوارض در حاملگیها و بیماریهای مختلف، با درصد تعیین میشود. آیا سقط درمانی، فقط در مواردی که درصد بالایی از خطر، مادر یا کودک را تهدید میکند، جایز است، یا درصد پایین نیز میتواند مجوز باشد؟
پاسخ: ناقص الخلقه بودن جنین، مجوّز شرعی برای سقط جنین حتّی قبل از ولوج روح در آن محسوب نمیشود، ولی اگر تهدید حیات مادر بر اثر استمرار حاملگی مستند به نظر پزشک متخصص و مورد اطمینان باشد و یا موجب مشقّت شدیده باشد، سقط جنین قبل از ولوج روح در آن اشکال ندارد.
پرسش: من در هفته دهم حاملگی عمداً جنین را سقط کردهام. نسبت به سقط جنین چه باید بکنم؟
پاسخ: سقط جنین بر شما حرام بوده است که مرتکب شدید ولی کفاره ندارد لیکن دیه شرعی جنین را ضامن هستید، و باید دیه را به وارث شرعی او بپردازید و خودتان از این دیه ارث نمیبرید.
پرسش: آیا میتوان با تشخیص قطعی بیماری در جنینهایی که دچار عیوب ژنتیک بوده و یا مادر آنها در طی بارداری بر اثر ابتلاء به بعضی بیماریهای عفونی بیمار شدهاند، قبل از دمیده شدن روح (چهار ماه و ده روز) جنین را سقط نمود؟ لازم به ذکر است این کودکان از بدو تولد تا پایان عمر دائماً در وضع مشقّتباری به سر خواهند برد و خانواده و جامعه نیز بهای گزافی را از نظر روانی و مادی باید به دوش بکشند.
پاسخ: اگر نگهداری و بزرگ کردن طفل معلول و عقبمانده و ناقصالخلقه برای والدین دارای زحمت و مشقت بیش از متعارف باشد به مقداری که در عسر و حرج واقع میشود، اسقاط جنین پیش از دمیده شدن روح در او مانع ندارد.
پرسش: آیا ضرورتهای اجتماعی اقتصادی، مجوّز سقط جنین قبل از دمیده شدن روح میتواند باشد یا نه؟
پاسخ: سقط جنین به مجرّد وجود مشکلات و سختیهای اقتصادی جایز نمیشود.
/مهر
انتهای خبر/