logo
امروز : شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۲:۵۹
[ شناسه خبر : ۲۲۲۳۴ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 14 دقیقه ]
در گسترش فرهنگ ناب اسلامی؛

غفلت مسئولان از فرهنگ عفاف و حجاب/ کم کاری دولت روحانی بر دوش دولت سیزدهم

غفلت-مسئولان-از-فرهنگ-عفاف-و-حجاب-کم-کاری-دولت-روحانی-بر-دوش-دولت-سیزدهم
حجاب و عفاف به عنوان یکی از احکام اسلامی و ضروریات دین مورد توجه مسئولان و برنامه‌ریزان کشور نبوده و کارشناسان بسیاری معتقدند که برخی دولت‌ها در نظام اسلامی دغدغه فرهنگی و ترویج فرهنگ عفاف و حجاب را نداشته‌اند

به گزارش موج رسا; عفاف و حجاب به عنوان یک فرهنگ همواره در جامعه اسلامی مورد غفلت واقع شده است که برای تحقق ارزش‌هایی همچون عفاف و حجاب باید سه حوزه فرد، خانواده و جامعه نقش خود را به خوبی ایفا کنند تا بار دیگر ارزش‌ها بر جامعه حاکم شده و ضد ارزش‌ها به بوته فراموشی سپرده شود.

همگرایی نهادهای فرهنگی از جمله آموزش و پرورش، حوزه‌های علمیه، دانشگاه‌ها و نهادهای فرهنگی در مقوله ترویج فرهنگ عفاف و حجاب در جامعه ضروری بوده و باید از همه ظرفیت و پتانسیل‌های خود برای ترویج این فرهنگ استفاده کنند اگرچه به زعم کارشناسان در 8 سال گذشته دولت نقش تاثیرگذاری در ترویج بی‌بند و باری و بد حجابی و انتشار ضد ارزش‌ها به دلیل غربگرا بودن داشته است.

حجاب و عفاف به عنوان یکی از احکام اسلامی و ضروریات دین مورد توجه مسئولان و برنامه‌ریزان کشور نبوده و کارشناسان بسیاری معتقدند که برخی دولت‌ها در نظام اسلامی دغدغه فرهنگی و ترویج فرهنگ عفاف و حجاب را نداشته‌اند و این موضوع در گسترش فرهنگ بد حجابی و شل حجابی و کاهش عفت در جامعه تاثیرگذار بوده است.

اگر چه کارشناسان معتقدند رواج حجاب موجب امنیت بانوان در جامعه می‌شود اما امروزه ظهور ابزارهای رسانه‌ای از جمله اینستاگرام، فیس بوک و شبکه‌های مجازی ضد ارزشی و شبکه‌های ماهواره‌ای موجب تبلیغ علیه عفاف و حجاب بوده و داشتن عفت و حجاب مانعی برای فعالیت افراد جامعه به ویژه زنان عنوان می‌شود و با تبلیغات سوء تلاش می‌کنند تا جوامع اسلامی را از فرهنگ عفاف و حجاب تهی کنند.

اگر چه رئیس جمهور هر دولت جدیدی در سوگند نامه خود سوگند یاد می‌کند که از همه استعداد و صلاحیت خویش برای ایفای مسئولیت‌ها و ترویج دین، اخلاق و پشتیبانی از حق و گسترش عدالت استفاده کند اما برخی از مسئولان کشور نه تنها به سوگند خود وفادار نبوده‌اند بلکه دغدغه فرهنگی نیز نداشته و برنامه‌های ضد فرهنگی را در جامعه ساری و جاری می‌کنند.

مطالعات تاریخی جنبش‌های بزرگ جهان نیز نشان از مبارزه با عفاف و حجاب بوده و گاهی این موضوع به ابزاری سیاسی برای اجرای اندیشه‌های استعماری و دین ستیزی تبدیل شده است و گاهی خانواده‌ها به عنوان تنها عامل برای ترویج فرهنگ عفاف و حجاب معرفی می‌شوند و نقش جامعه و افراد مورد غفلت قرار می‌گیرد.  

فعالیت گروه‌های مختلف در طی دوران‌های طولانی علیه حجاب همواره در جامعه جهانی دیده شده و در دوره جدید نیز گروه‌های فمنیستی نقش ویژه‌ای در این زمینه داشته و عفاف و حجاب را موجب کوچک شمردن زن و عدم تساوی حقوق آنان با مردان عنوان می‌کنند تا از این حربه برای ضربه زدن به کانون خانواده استفاده کرده و تغییر نگرشی عمیق در جامعه برای رسیدن به اهداف خود ایجاد کنند.

 

حجت‌الاسلام حسن شجاعی، نائب رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی در گفت‌و‌گو با خبرنگار موج رسا، اظهار داشت: عفاف و حجاب در دین و تاریخ مردم ایران ریشه داشته و منافاتی با زندگی مدرن ندارد و زندگی مدرن را به کام ایرانیان شیرین می‌کند.

وی با بیان اینکه عوامل متعددی به مقوله بد حجابی و کم‌حجابی در جامعه دامن می‌زند، افزود: به جز عوامل فرهنگی، فشارها و مشکلات اقتصادی، موجب شده مردم در سختی قرار بگیرند و توقع مردم از نظام اسلامی این است که حداقلی از زندگی را رقم بزند که اگر این اتفاق بیفتد گوش شنوا برای آثار و برکات حجاب بیشتر خواهد شد.

نماینده مردم ابهر و خرم‌دره در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: ترویج فرهنگ عفاف و حجاب وظیفه دستگاه‌های اجرایی است که امیدواریم با استقرار دولت انقلابی این اتفاق بیفتد.

نائب رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در دوران هشت ساله گذشته که دولت غربگرا بر کشور حاکم بود هم متاسفانه وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم با کاری که غربگرایان انجام دادند بهم ریخت و هم در ابعاد فرهنگی، به سبک زندگی غربی میدان داده شده که بخشی از این کم حجابی‌ها و شل حجابی‌ها ناشی از رویکردهای دولت غربگرا است که با استقرار دولت آیت‌الله رئیسی امیدواریم این وضعیت بهبود یابد.

حجت‌الاسلام جواد جعفری مدیر حوزه‌های علمیه استان زنجان نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار موج رسا، اظهار داشت: بحث عفاف و حجاب به اندازه‌ای مهم است که در چندین آیه قرآن کریم به آن اشاره شده است و با اینکه قرآن همواره به کلیات می‌پردازد و ریز مسائل را برعهده پیامبر گذاشته است، اما به مسئله عفاف و حجاب به صورت صریح آیات متعددی اختصاص یافته است.

وی گفت: برخی افراد و گروه‌ها در مسئله عفاف فرقی بین زنان و مردان قائل می‌شوند در حالی که قرآن در دو آیه و با تعبیرات یکسان بیان می‌کند هم مومنین باید چشمان خود را از نامحرم فرو ببندند و هم مومنات باید توجه به عفاف و حجاب داشته باشند، برای عفیف بودن در دین اسلام به مردان هم دستور داده شده است.

این مسئول بیان داشت: زن و مرد به دلیل داشتن ویژگی‌های خاص دارای احکام ویژه‌ای هستند و بانوان به دلیل نوع خلقت و ظرافت در بحث پوشش دارای احکام بیشتری هستند اما نباید گمان کنیم که اسلام عفاف را فقط برای بانوان می‌خواهد.

مدیر حوزه‌های علمیه استان زنجان ادامه داد: برخی‌ها گمان می‌کنند در تساوی حقوق زن و مرد به دلیل تفاوت احکام در حق بانوان ظلم شده و به مردان آزادی بیشتری داده شده و نگاه جنسیتی به این موضوع دارند در حالی که در دیدگاه قرآن هیچ فرقی بین زن و مرد مگر به تقوا وجود ندارد.

 

حجت‌الاسلام جعفری بیان داشت: در جامعه امروز به حکم روشن قرآن توجه نشده و نتوانسته‌ایم فلسفه حجاب را به درستی بیان کرده و به مردم برسانیم که هدف دین از حجاب چیست و ارتباط حجاب با حیا چگونه محقق می‌شود.

 وی گفت: برخی از بانوان و آقایان به این دلیل که رابطه بین حجاب و حیا را درک نکرده‌اند، عفاف را رعایت نمی‌کنند که باید این مسائل درجامعه تبیین شود.

این مسئول حجاب را مصونیت آور عنوان کرد و گفت: حجاب یک مصونیت برای بانوان و مردان جامعه است که به درستی تبیین نشده و به بیان کلیشه‌ای آن پرداخت شده است در حالی که ریشه بسیاری از اختلافات از این موضوع نشات می‌گیرد.

مدیر حوزه‌های علمیه استان زنجان با بیان اینکه در جوامع غربی نیز به تجربه به این مسئله رسیده‌اند که هر چه بانوان پوشیده‌تر باشند امنیت خودشان بیشتر است، افزود: کم کاری جبهه خودی و زور کار کردن‌ها باعث پس زدن فرهنگ عفاف و حجاب در جامعه شده است در حالی که پر کاری دشمن با استفاده از شبکه‌ها، سایت‌ها و ماهواره و ایجاد شبهات مختلف، حجاب به عنوان مانع و نقص برای بانوان بیان می‌شود.

استاد دانشگاه آزاد اسلامی زنجان نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار موج رسا، دلایل کمرنگ شدن و به حاشیه رفتن مسئله عفاف و حجاب را کار دراز مدت ضد ارزشی توسط دشمنان عنوان کرد و گفت: از دهه 70 کار فرهنگی ضد ارزشی توسط دشمنان شروع شده و با قوت ادامه داشته است.

نسرین جعفری با بیان اینکه متاسفانه مسئولان کشور نیز دغدغه و اهتمام بیشتر برای گسترش فرهنگ عفاف و حجاب در جامعه را ندارند، افزود: کم کاری‌ها در هشت سال اخیر مقاومت در برابر حجاب را بیشتر کرده است.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر برای کمرنگ کردن فرهنگ عفاف و حجاب در جامعه کار عمیق ضد ارزشی در فضاهایی همچون ایسنتاگرام و فضای مجازی دنبال می شود تا ابتذال و بی حیای در جامعه افزایش یابد.

این استاد دانشگاه پخش فیلم‌های خانگی که به سمت ابتذال با سرعت حرکت می‌کنند را از کارهای ضد ارزشی عنوان کرد و گفت: نوجوانان و جوانان با دقت و در زمان خود این فیلم‌ها را پیگیری می‌کنند که در لایه‌های پنهان شخصیت آنها تاثیرگذار است.

جعفری نقش والدین را در کنترل فرزندان حداقلی عنوان کرد و افزود: در حال حاضر فضای مجازی و ایسنتاگرام بیشترین نقش را در شکل دهی افکار نوجوانان و جوانان برعهده دارند.

وی ادامه داد: ترویج فرهنگ عفاف و حجاب زمانبر است و اولین شرط داشتن دغدغه که متاسفانه برخی مسئولان نیز دغدغه ندارند.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه اگر در طول 20 سال گذشته مرز ارزش‌ها و باورها تغییر کرده است، باید این زمان نیز برای روی مدار آمدن ارزش ها و باورها در نظر گرفته شود چرا که سود دهی کار فرهنگی همواره زمانبر است.

جعفری در خصوص دلایل عدم اجرایی شدن قانون عفاف و حجاب نیز گفت: در حال حاضر مسئولان نظام اسلامی در این زمینه دغدغه ندارند و گاها کج سلیقگی مردم را جری‌تر می‌کند.

یکی دیگر از اساتید دانشگاهی استان زنجان در گفت‌و‌گو با خبرنگار موج رسا، اظهار داشت: از آنجائیکه بحث حجاب و عفاف  برخاسته از تعالیم ادیان توحیدی است یعنی حجاب و پوشش کامل در آموزه‌های ادیان توحیدی وجود دارد و در دین مبین اسلام به عنوان یکی از فرامین صریح خدای متعال است که در قرآن ذکر شده است،بنابراین اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند و بیشتر جنبه تعبدی دارد.

افشاری با بیان اینکه حال اگر ارتباط یک شخص با آموزه‌های دین پررنگ باشد بحث حجاب نیز مد نظر وی خواهد بود و به صورت جدی پیرو این فرمان خدای متعال می‌شود، افزود: اما اگر رابطه شخصی با دین و آموزه‌های آن ضعیف باشد مسلما فرمانبرداری او نیز در همه فرامین منجمله حجاب ضعیف می‌شود.

وی گفت: از آنجائیکه به قول فرمایش مقام معظم رهبری ما دچار شبیخون فرهنگی شده‌ایم،لاجرم بیشترین نمود این شبیخون فرهنگی در ظاهر و رفتار آحاد جامعه خواهد بود.

این استاد دانشگاه آزاد اسلامی زنجان بیان داشت: ماهواره و فضای مجازی به عنوان ابزار شبیخون همواره در اختیار جوانان که فرهنگ و شخصیت آنها در حال شکل‌گیری است قرار گرفته و مدام شخصیت این جوانان متاثر از این ابزارها در حال شکل‌گیری است.

افشاری تصریح کرد: از آنجائیکه فرهنگ بی‌بند و بار غرب مدام به صورت پر زرق و برق جلوی چشم این قشر است فلذا روی آوری آنان به فرهنگ دینی ضعیفتر شده و بیشتر متمایلند تا به فرهنگ غربی نزدیکتر شوند تا فرهنگ مذهبی و دینی خود.

وی بیان داشت: به نظرم رسیدگی به مشکلات جوانان و کمک به ازدواج آنها در قالب فرهنگ دینی موثرترین روش برای تبلیغ دین و گرایش آنها به آموزه‌های دینی باشد.

حجت‌الاسلام مهدی باقری، عضو کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار موج رسا، اظهارداشت: فارغ از شعار زدگی و پرداخت‌‌های مناسبتی به موضوعات از جمله به عفاف و حجاب، فلسفه عفاف و حجاب نیاز به تبیین دارد.

وی ادامه داد: در تاریخ اسلام زمان طولانی سپری شده است تا حکمی از احکام الهی به مرور زمان در جامعه تببین شود، جا بیفتد و تبدیل به فرهنگ صحیح شود و تا زمانی که در این زمینه ذهنیت جامعه با حقیقت آن آشنا و فرهنگ سازی نشده است، اقدامات نتیجه بخش نبوده است.

این مسئول بیان داشت: تا زمانی که فرزندان ما از دوران کودکی با فرهنگ عفاف و حجاب آشنا نشده و  ارزش و اهمیت و فلسفه آن را درک نکنند، نباید انتظار داشت که جامعه با این موضوع  ارتباط مناسبی برقرار کرده و یا متمایل به آن باشد.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی بیان داشت: دختران و پسران و مردان و زنان جامعه باید مقید به فرهنگ عفاف و حجاب باشند که این موضوع نیاز به فعالیت‌های فرهنگی و هنری زیادی دارد تا بدون تکلف،  اجبار و الزام ، عملیاتی شود.

 

عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی یادآورشد: به این دلیل که در حال حاضر با فرهنگ اسلام به  میزان لازم آشنا نیستیم ، متاسفانه آنچه اسلام در این مثل موضوع حجاب و عفاف تبیین کرده است در جامعه تسری نیافته است. اگرچه انتظار اینکه همه موضوعات اسلامی به صورت صحیح نشر پیدا کند بدون اینکه نیازمندی‌های ابتدایی آن در نظر گرفته شود یک انتظار به جایی نیست و باید با  توجه به سرمایه‌گذاری و تلاش‌های انجام شده انتظار داشته باشیم.

وی گفت: گاهی می‌بینیم که حتی برخی از موضوعات با خرافه همراه شده است و برخی موضوعات در حالی که جزو تفکرات و فرهنگ اسلامی نبوده‌اند به اشتباه در جامعه ساری و جاری شده‌اند ، پس نباید انتظار واکنش صحیح از کنش غیر صحیح داشت.

حجت‌الاسلام باقری یادآور شد: اینکه برنامه‌ها و فیلم‌هایی از سوی صدا و سیما تولید یا پخش شود بدون اینکه دیدگاه‌های اسلامی و مناسب در آن لحاظ و ارائه شود، نباید انتظار داشته باشیم که  دختران و پسران ما حجاب و عفاف  را درک کنند.

وی با بیان اینکه در حال حاضر نگرش به بحث ازدواج ، نگرش صحیحی نیست، افزود: وقتی شرایط ازدواج در جامعه سخت شده و مشکلات فرهنگی، اقتصادی، معیشتی و شغلی موجب شده تا ازدواج به تاخیر بیفتد قطعاً نباید انتظاری در فهم و جریان فرهنگ صحیح حجاب و عفاف در جامعه شد و باید به دقت دانست که مسئله ازدواج با موضوع عفاف و حجاب در هم تنیده است.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی گفت: وقتی مباحث تربیتی و ریشه‌های تربیت اسلامی در جامعه نهادینه نشده باشد نباید انتظار داشت فرزندان ما از دوران کودکی و نوجوانی و خود به خود با فرهنگ اسلامی آشنا شده و آن را بپذیرند.

عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در حال حاضر هجمه‌های انبوهی از سوی غرب و شرق به سوی نوجوانان و جوانان کشور وارد می‌شود و از طرفی دیگر ابزار کارآمد و نافذی همچون فضای مجازی از خردسالترین فرزندان تا افراد میانسال را درگیر خود کرده است ، در حالی که ما محصول فرهنگی برای مقابله با این فضا در اختیار نداریم و از طرف دیگر این فضا ، مسیر لجام گسیخته‌ای را در پیش گرفته است که کسی به آن توجه ندارد.

حجت‌الاسلام باقری افزود: در هفته عفاف و حجاب به موضوعات اینچنینی توجه شده و با برنامه ریزی، به مروز زمان اتفاقات مثبتی می‌تواند بیفتد.

وی برضرورت توجه مسئولان اجرایی کشور به مباحث تسهیل و ترغیب جوانان به ازدواج که در رعایت حریم عفاف و حجاب تاثیرگذار است، فضای مجازی و رسانه تاکید کرد و افزود: باید با تولیدات صحیح در مقابل با تهاجم فرهنگی دشمنان ایستادگی کرد، همچنانکه ملت ایران در دهه ۵۰  در مقابل فرهنگ ولنگاری جامعه ایستادند و موجب پیروزی انقلاب اسلامی شدند.

نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نظام اسلامی در دوران در دفاع مقدس در برابر حمله فیزیکی غیر قابل انکار دشمنان نظام اسلامی ایستاد، افزود: امروز هم باید در برابر تهاجم فرهنگی غیر قابل انکار دشمن ، مقاومت کرده و امیدوار به تبیین فرهنک عفاف و حجاب در جامعه باشیم.

اما به نظر می‌رسد برای ترویج فرهنگ عفاف و حجاب جامعه امروز نیازمند بستر سازی و اصلاح ساختار و دیدگاه‌های حاکم بوده و باید برای گسترش فرهنگ عفاف و حجاب هر فرد، خانواده و جامعه نقش خود را به خوبی ایفا کنند چرا که همواره کارشناسان اعتقاد دارند هر اصلاحی از خانواده آغاز می‌شود و می‌تواند در جامعه تسری یابد اگر چه بدون ریشه یابی، آسیب شناسی و شناسایی توطئه‌های دشمنان نمی‌توان برنامه‌ای درست و کارآمد برای ترویج این فرهنگ در جامعه تدوین کرد.

ضروری است برای گسترش فرهنگ عفاف و حجاب در جامعه احساس ضرورت در مردم ایجاد شده و متولیان فرهنگی و مسئولان نیز با برنامه‎ریزی مناسب همت گماشته و برنامه‌های مدونی در این زمینه برنامه‌ریزی شود تا شاهد تغییر مدار ضد ارزش‌ها به سمت ارزش‌ها بود.//ن

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر