زاکانی گفت: اولین کاری که انجام خواهم داد، این است که رویکرد غلط دولت کنونی را به یک رویکرد درست تغییر میدهم و با تکیه بر پتانسیلها و توانمندیهای داخلی، از همه فرصتهای منطقهای و جهانی برای پیشرفت کشور استفاده میکنم.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه توانمندیهای داخلی برای تولید بی نظیر است، گفت: در حوزه مسکن با ۱۳۰هزار بافت فرسوده و سکونتگاههای غیررسمی وجود دارد که ظرفیتی برای ساخت مسکن است، در حوزه زیرساختهای ریلی با توجه به کریدور جنوب ـ شمال میتوان ۳۰هزار میلیارد دلار سالانه درآمد کسب کرد. در بخش نفت، گاز و پتروشیمی با توجه به صنایع پاییندستی میتوان سالانه بالای ۴۰ میلیارد دلار درآمد کسب کرد. کارخانههای راکد موجود در بخش پتروشیمی ۱.۸ میلیارد تن در بخش پتروشیمی و ۱۰میلیون تن در بخش پلیمری ظرفیت خالی دارند که با توجه به این دو بخش میتوان مشکل اشتغال و منابع ارزی را حل کرد.
وی اظهار داشت: در بخش معادن از رتبه ۷ به رتبه ۲۰ کاهش رتبه داشتهایم به این دلیل که کار دست افراد باتدبیر نبوده است بنابراین با توجه به تولید داخل، کشور را اداره خواهیم کرد تا تحریمها بیاثر شود. حوزه کشاورزی و روستایی محور اصلی خواهد بود.
زاکانی با بیان اینکه رویکرد دولت ما توجه به توانمندیهای داخل خواهد بود، گفت: منطقه ما در سال ۹۸، ۱۱۴۳ میلیارد دلار واردات داشته است که سهم ما ۲۳ میلیارد دلار بوده است. منطقه اوراسیا ۳۷۰ میلیارد دلار واردات داشته، سهم ایران ۶۰۰ میلیون دلار بوده؛ این فاجعه است.
وی تأکید کرد: دوست عزیزمان علاقه ندارد با من بحث کند زیرا به او یاد دادهاند با من بحث نکند. در نوبت اول، ایشان یک حرف زد و گفت آقای روحانی همه چیزش خوب است اما اقتصاد بلد نیست. این حرف درست است. آقای روحانی چون اقتصاد بلد نبود شما را رئیس کل بانک مرکزی کرد.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: اگر بخواهیم با دلار مبادله کنیم، FATF روی گلویمان مینشیند اما اگر با پول دو طرفه کشورها تبادل کنیم، FATF نیز ملغی اثر میشود و تحت فشار قرار نمیگیریم اما دوستان نمیخواهند کار کنند، کشور را میتوان به بهترین نحو اداره کرد اما این آقایان نمیتوانند.
زاکانی گفت: مانده بودم که با این دولت چطور برخورد کنیم؛ این دولت به منتقدانش توهینهای زیادی میکند؛ آنها را بیسواد میکند البته این خصوصیت مسری بوده، به ایشان هم سرایت کرده و بنده را پلیس بد خواندند. اینها کسانی هستند که جز با توهین کار خود را پیش نمیبرند.
وی تأکید کرد: بنده آمدهام تا مردم در صف کالا تحقیر نشوند و مردم را در قرارگاه مرغ خراب نکنند. من فریاد اعتراض مردمی هستم که گرانی را تحمل میکنند و عدهای نور چشمی با ارز ۴۲۰۰ تومانی کالا وارد میکنند. بنده آمدهام تا صدای مردم سیستان و بلوچستان باشم. سه بار افتتاح گاز شده است اما هنوز گاز به این استان وارد نشده است.
زاکانی گفت: امام(ره) فرمودند؛ فرق رژیم طاغوت با ما این است که باید خدمت کنیم اگر دنبال منافع خودمان باشیم ما همان طاغوت هستیم.
وی ادامه داد: اگر انقلاب نبود هیچکدام از ما اینجا نبودیم. در جایگاهی بودیم که متناسب با شرایط امروز مان نیست لذا حق نداریم مثل سناتورها کنار هم بنشینیم و حرف های کلی بزنیم و همدیگر را متهم کنیم حق نداریم بی برنامه کار کنیم اشتباه کنیم و در استخر شنای آنها شنا کرده و در فضای آنها تنفس کنیم. اگر اینگونه بود ما از مردم جدا شده ایم و به فرموده امام روز مرگ ماست.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه ریشه فساد را در کشور خواهم خشکاند، تصریح کرد: فساد بلای جان کشور است. ریشه دروغ را خواهم کند، فرمودند من را از بانک مرکزی اخراج کردند، آقای واعظی گفتند خلاف اعلام کردند.
زاکانی ادامه داد: بیان کردم که ۱,۲۰۰ میلیارد تومان در پایان سال ۹۸ از بانک صادرات به پاسارگاد منتقل شده است، گفتند نه اینگونه نیست اما آقای دژپسند تایید کرد.
وی اظهار داشت: الان گفتند که ایشان در تاریخ شهریور ماه ۹۸ بنزین ۵ هزار تومان را توصیه کردند می گویند که خلاف می گویید. این نامه با امضای رسمی ایشان اینجا است من آمده ام تا با دروغ مقابله کنم.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به اظهارات همتی در مورد فیلترینگ گفت: شما کامنت های زیر اینستاگرامت را بسته بودی تازه باز کردی، شما جرات رو به رو شدن با مردم را نداری، وقتی اشتباهات زیاد می شود یعنی کسانی که زیاد تست غلط می زنند جواب تست های درست را می دانند که تست های غلط را جدا می کنند. این دولت عامدانه تست های غلط را می زند.
زاکانی گفت: جنگ اقتصادی را به جُنگ شادی تبدیل کرده اند. صبح جمعه به ریش مردم خندند، با کفش به چادر زلزله زده ها رفتند. با ماشین خارجی به کارخانه خودروسازی ایرانی رفتند.
وی گفت: مشکلات متعددی در کشور ما وجود دارد باید دست به دست هم بدهیم ریشه ناکارآمدی، تفکر غلطی است که ۴۰ سال مثل اختاپوس در کشور ما خیمه زده از انقلاب مصرف کرده و هیچ خدمتی به مردم نکرده است.
بخش چهارم مناظرات؛ پاسخ به انتقادات از برنامه ها
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: مردم همه با هم علیه غارتگران قیام کنید، امروز وقت قیام است. سرِ ما را یک عده از مسئولان کلاه گذاشته اند، باید با شناخت چهره شان، علیه آنها قیام کنیم.
زاکانی افزود: بنده زمینه شایسته سالاری را در این کشور مهیا خواهم کرد. با شما صداقت خواهم داشت، فقر مطلق را یک ساله ریشه کن می کنم.
وی تصریح کرد: نظارت مردم بر مسئولان را نظام مند خواهم کرد. از تصمیم گیری در کشور تمرکززدایی می کنم و شهرستان ها را محور تحول و حرکت را قرار می دهم. روستاها را آباد می کنیم و مهاجرت معکوس را به روستاها مهیا می کنیم.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: امروز به شما قول می دهم با برنامه ای که قریب به ۱۰ سال آن را آماده کرده ایم و دو نوبت به شورای نگهبان در ۵ و ۷ جلد داده ایم و با همه وجود به آن باور داریم، تمام ظرفیت های تعلیق شده کشور را به فعالیت وا خواهیم داشت. اقوام و مذاهب را به نحو احسن استفاده می کنیم، نه در مقام شعار.
بخش پایانی؛ جمع بندی مناظرات
زاکانی اظهارداشت: قول می دهم قانون اساسی را اجرا کنم و توجه کنم که اصل ۱۰ و ۲۱ ناظر بر خانواده و زنان، اصل ۸ و ۲۸ ناظر به آزادی های مدنی، اصل ۲۸ ناظر به اشتغال، اصل ۲۹ ناظر به تأمین اجتماعی، اصل ۳۰ ناظر به آموزش، اجرا شود. آموزش کشور باید متحول شود.
ریشه اعتیاد را ظرف چهار سال در کشور خشک میکنم
وی گفت: با مقررات زدایی واقدامات مناسب مسیری را دنبال می کنیم که بتوانیم ریشه اعتیاد را ظرف چهار سال در کشور خشک کنیم، این کاملا شدنی است.
زاکانی تصریح کرد: بیمه زنان سرپرست خانوار و زوج های نابارور را دنبال می کنیم.
ابربدهکاران بانکی را آزاد نمی گذارم
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: به مردم دروغ نمی گویم. از محل تورم، دولتمان را اداره نمی کنم. ابربدهکاران بانکی را آزاد نمی گذارم، به واردکنندگان کالاهای مصرفی رانت نمی دهم، شایسته سالاری می کنم، بستگان و فامیل خود را سر کار نمی آورم، مردم را تحقیر نمی کنم، مشکلات داخلی را به خارج از کشور وابسته نمی کنم.
زاکانی اظهارداشت: قدر دانشمندانمان را می دانم، دیپلماسی اقتصادی را پیشه می کنم، قانون را در کشور پیاده می کنم. آنچه که هست قانونمداری و صداقت خواهد بود.
بخش سوم/ جلیلی: امکان تعامل گسترده و سازنده با جهان به ویژه در زمینه اقتصادی وجود دارد
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در نیمه دوم مناظرات گفت: بنده در سال اول انتخاب روحانی با وی جلسه ای داشتم و گفتم اگر می خواهید اهدافتان را دنبال کنید، راهش این است که باید ماشین دولت را راه بیندازید. کُندی هایی که در ماشین دولت وجود دارد، باعث می شود که شما به مقصدتان نرسید.
جلیلی بیان کرد: لازم نیست ساختارها عوض شود بلکه باید سازوکارها فعال شوند. این مبتنی بر این است که چه رویکردی داشته باشید. باید مشخص شود آیا می خواهید به شکل روزمره کشور را اداره کنید یا اینکه برنامه شما این است که برای دستگاه های خود مأموریت تعریف کنید و باید به آن نتایج برسند و سپس ماشین دولت خودش را به این اهداف می رساند.
وی ادامه داد: اگر مشخص شود که تک تک دستگاه ها باید چه وظایفی را دنبال کنند، دستگاه ها مجبور می شوند خودشان را به آن برسانند اما اگر قرار نباشد به نتیجه ای برسیم، طبیعتا کار خودشان را انجام می دهند.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: به عنوان کسی که ۳۳ سال کار سیاست خارجی کرده ام به ضرس قاطع می گویم که امکان تعامل گسترده و سازنده با جهان به ویژه در زمینه اقتصادی وجود دارد. می شود اما اینها نمی توانند.
جلیلی افزود: ما ۱۲ میلیارد دلار روابط اقتصادی با عراق داریم. ۱۰ میلیارد دلار از این عدد مربوط به بخش خصوصی است که کار خود را انجام میدهد و ۲ میلیارد دلار از آن مربوط به بخش دولتی است و دولتی ها نمی توانند آن را انجام دهند و این ضعف است. عرض بنده این است که اگر رئیس جمهور و دولت اشراف داشته باشند و برنامه را بدانند، می فهمند که در کجاها مشکل وجود دارد.
وی متذکر شد: ما چند روز پیش با اتحادیه تعاونی های سراسر کشور جلسه ای برگزار کردیم و آنان گفتند که هیچ مشکلی در روابط خارجی ندارند، اگر داخلی ها اجازه دهند. آنان گفتند با ۱۱ کشور صادرات دارند و پول را هم به خوبی می گیرند.
امضای کنوانسیونها هیچ فایدهای برای کشور ما ندارد
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اظهارداشت: بنده با قاطعیت می گویم که امضای کنوانسیون ها هیچ فایده ای برای کشور ما ندارد و حاضرم با هر فردی در این باره مناظره کنم، چرا که در بیانیه FATF آمده است که حتی اگر آن را امضا کنید، باید FATF گام بعدی را برای ما تعریف کند. ۳۹ اقدام هم در این زمینه انجام دادیم و آنان فقط ۱۶ مورد را قبول دارند. چرا مسئله را به مردم غلط می گویید؟
برجام سند طلبکاری ملت ایران است
جلیلی ادامه داد: رئیس جمهور باید بداند و قاطعانه تصمیم گیری کند. برجام سند طلبکاری ملت ایران است، نه سند بدهکاری. ما هزینه برجام را دادیم و امروز باید طلبکار باشیم. زمانی که ۱۵ بار گفته می شود که ایران همه تعهداتش را انجام داده است پس نتیجه آن چه شد؟ نباید هر روز از سرمایه ملت مورد دیگری را هزینه کنیم.
وی گفت: زمانی که ما به مسائل جهانی و داخلی آگاه باشیم می توانیم این مشکلات را حل کنیم. بنده از پایین ترین سطح وارد دستگاه دولتی شدم و در این مسیر رشد کردم و می دانم در این باره چه جریاناتی وجود دارد و یک دستور رئیس جمهور زمانی که به سطوح پایین می رسد، چه فرجامی پیدا می کند و چگونه یک کارشناس می تواند آن کار را معطل کند. زمانی که هماهنگی در سطوح بالا وجود نداشته باشد بسیاری از مشکلات به وجود می آید.
سیاست خارجی چهار سال آینده باید اقتصاد محور باشد
جلیلی تصریح کرد: اگر مردم ایران می خواهند امروز رئیس جمهور خود را انتخاب کنند، رئیس جمهور باید هم به مسائل جهانی واقف باشد و بداند که سیاست خارجی چهار سال آینده باید سیاست خارجی اقتصاد محور باشد و برای آن مأموریت تعریف شود و در صادرات کشور نقش داشته باشد و همچنین رئیس جمهور باید برای آن راه حل داشته باشد، در غیر این صورت یک بهانه کافی است تا کار نکند.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تأکید کرد: شما باید بهانه ها را بردارید و بنده به ملت ایران می گویم هیچ بهانه ای از جمله اینکه چه کسی در انتخابات آمریکا انتخاب شد یا فلان کنوانسیون چه بود، نمی تواند مانع پیشرفت اقتصاد کشور ما شود. باید ظرفیت های داخلی کشورمان را بشناسیم.
بخش چهارم؛ انتقاد از برنامه ها
وی گفت: اگر امروز از بیکاری، گرانی و مشکل مسکن صحبت می شود، نگاه ما به چهار سال آینده، یک نگاه فرصت محور است. این مسائل با اداره روزمره کشور حل نمی شود. جهش امروز برای کشور و استفاده حداکثری از فرصت ها هم ممکن و هم یک ضرورت است و لازمه اش این است که قبلاً بررسی ها انجام شده باشد.
نامزد انتخابات ریاستجمهوری افزود: در مورد نظام بانکداری، نظام سلامت، موانع تولید، راجع به اینکه چگونه نه تنها مشکل قطع شدن برق نداشته باشیم، بلکه صادرات برق هم داشته باشیم، درباره اینکه روستاهای ما چگونه باید هر کدام سلول جهش کشور باشند نه اینکه حداکثر خدماتی به آنان ارائه باشد، باید ارزیابی های دقیق انجام شود.
صحبتهای آقای همتی جابجا کردن مرزهای ادبیات است
جلیلی تصریح کرد: ۲۷ درصد جمعیت ما در روستاها هستند و باید به آن با یک نگاه حداکثری نگاه کرد و باید این زمینه را برای آنان ایجاد کرد که بتوانند جهش یابند و در ادامه کشور را به جهش برسانند. این اهانت به روستا است؟ این جابجا کردن مرزهای ادبیات توسط همتی است و بنده نمی دانم چگونه این مطلب را مطرح کرد.
وی ادامه داد: عرض بنده این است که می گوییم اگر صحبت از این جهش می کنیم، باید برای اشتغال، تک تک دستگاه ها، مسئولیت داشته باشند، همچنین باید برای ارز آوری، مسئولیت تعریف شده باشد تا کشور معطل نماند.
نامزد انتخابات ریاستجمهوری خاطرنشان کرد: مسائل را غلط بیان نکنید. می گویند که ۲۰۰ کشور عضو FATF هستند، مگر نمی دانید که شما هم هستید! برنامه اقدام امضاء کردید و از ۴۱ بند ۳۹ مورد را اجرا کرده اید. شما حتی این مسئله را هم نمی دانید! اینها انجام شده و آنان گفته اند که قبول نیست. به جای آنکه از آنان طلبکار باشید، از داخل طلبکاری می کنید؟
جلیلی اظهار داشت: ما می گوییم برای مثال، ۴۹ دستگاه در مورد روستاها باید وظایفی را انجام دهند و آیا این حرف اهانت به روستائیان است. بنده اصلا این موضوع را نمی فهمم.
وی تاکید کرد: اگر ما می خواهیم مسائل مهمی چون بیکاری را حل کنیم، با اداره روزمره برطرف نمی شود و یا با برنامه ای که با اولین سوال دچار تردید شویم، حل نمی شود و یا اینکه بعد روی آن مطالعه خواهیم کرد، حل نمی شود و باید از روز ابتدای شروع کار دولت این برنامه با قوت آغاز شود.
*بخش آخر؛ جمع بندی مناظره
جلیلی گفت:چهار سال آینده باید چهار سال جهش باشد و این جهش یک جهاد بزرگ و تلاش ستُرگ می خواهد. صحبت از رئیس جمهور میکنیم، رئیسی که باید بداند رئیس همه جمهور است و باید همه مردم را در بر بگیرد و همه حقوق آنان را مورد توجه قرار دهد نه اینکه به بخشی از حقوق آنان توجه کند.
وی افزود: رئیس جمهور باید بداند که در رأس چه دستگاهی قرار می گیرد و مطلع باشد در بدنه و رأس دستگاه ها چه خبر است. باید بداند تا او را بازی ندهند. رئیس جمهور باید محیط داخلی، منطقه ای و بین المللی را به خوبی بفهمد تا به اندک موضوعی و بهانه ای کار را تعطیل نکند.
هشت سال است که سایه به سایه در حد توان خود مسائل کشور را دنبال می کنیم
نامزد سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری متذکر شد: ما هشت سال است که سایه به سایه در حد توان خود مسائل کشور را دنبال می کنیم. اگر کار خوبی بود، تأیید کردیم و اگر کار ناقصی بود، سعی کردیم به تکمیل آن کمک کنیم و اگر کار خطایی انجام شد تلاش خود را انجام دادیم تا آن کار تصحیح شود.
وی تأکید کرد: کارنامه ما امروز روشن است و در همه موضوعات سعی کردیم که برای اداره کشور یک برنامه واقعی و قابل اجرا که نوید جهش را می دهد داشته باشیم و این برنامه را نوشته ایم. نباید مسائل را تقلیل داد و نباید دچار تعارفات شد. ما فکر می کنیم رویکردها باید از اینکه حل مشکل «آب خوردن کشور» را هم به دیگران نسبت دهیم و منتظر دیگران باشیم به جهش کشور ارتقاء یابد.
جلیلی تصریح کرد: مستقل از تمام جناح ها و بازی های سیاسی و مستقل از هر گونه حرکت و تعارفی که خدای نکرده در این مسیر خدشه ایجاد کند، باید گام برداریم و به فکر جهش کشور باشیم. امیر مومنین علی (ع) می فرمایند: «خدایا تو خود شاهدی از آنچه از جانب ما صورت گرفت، نه تلاشی بود برای کسب قدرت و نه زیاد کردن ثروت بلکه می خواهیم نشانه های دین تو را برگردانیم، اصلاح واقعی را انجام دهیم تا بندگان ستم دیده تو احساس آرامش و امنیت کنند و دین تو برپا شود.»
وی تأکید کرد: امروز ما در محضر خداوند، امام (ره)، شهدا و مردم صادقانه هر آن چیزی را که در این هشت سال به آن رسیدیم و فکر می کنیم که برای آینده کشور می تواند یک برنامه درست باشد را به شما تقدیم می کنیم.
*بخش سوم/ همتی: یک میلیون به دهک پایین جامعه میدهم
همتی در نیمه دوم مناظرات گفت: بحث زنان و فعالیت هایشان بسیار مهم است و حتماً باید به آن توجه کنیم. الان ۵۰ درصد جمعیت کشور زنان هستند. واقعیتش، آن حدی که باید، شأن و جایگاه زنان باشد در جامعه به آن توجه نکردیم.
وی افزود: بخشی از آنها تحصیلکرده هستند. خیلی از آنها نیاز به کار دارند. فکر میکنم دولت باید اول محیط اجتماعی و زمینه لازم برای امنیت اجتماعی را فراهم کند. دوم فرصت برابر به آنها بدهد، برای اینکه در اجتماع مشارکت داشته باشند و بتوانند شغل به دست بیاورند، فعالیتهای ورزشی و فعالیتهای اجتماعی کنند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به اینکه تعداد اشتغال و فرصت شغلی که برای آنها ایجاد میکنیم برابر نیست،اظهار داشت: زنان تحصیل کرده هستند و میخواهند کارآفرینی بکنند. الان مشکل جدی آنها نیز همین است.
همتی افزود: حتماً وامهای خُرد را راه میاندازیم تا اینکه بتوانیم با خود اشتغالی، با نوآوری و کارآفرینی بانوانی که کارآفرین هستند، استفاده کنند. زنان سرپرست خانوار، خیلی مشکل دارند و جزو سه دهک پایین جامعه هستند.
وی گفت: برنامهای که من دارم این است که یک میلیون تومان به خانواده های سه دهک پایین از طریق هدفمند کردن یارانه ها داده شود نه اینکه با چاپ پول به بودجه دولت اضافه شود. بنابراین برنامههای خیلی وسیعی برای زنان دارم، زنان باید خط مقدم فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی در کشور باشند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: آقای رئیسی فرمودند چرا الان لیست را به من داده اید؟ من لیست را قبلا به قوه قضائیه داده بودم اما نمیدانم چرا از پرونده هایشان پیش نمیرود ؟ الان اگر صلاح بدانید اسامی آنها را اعلام کنید، زیرا از من می خواهند که اعلام کنم.
همتی گفت: جناب آقای جلیلی فکر میکنم شوخی میکنند که میگویید ۲۰۰ کشور نمی دانند و من فقط من می دانم. فقط شما و کره شمالی می گویید که «اف ای تی اف» به درد نمیخورد. این برای جلوگیری از پولشویی و فعالیتهای تروریستی است، چرا کاری میکنید که به عنوان تروریست معرفی شویم، اجازه بدهید کشور نفس بکشد.
وی تصریح کرد: آقای رئیسی الحمدالله دو سال است که تبلیغ می کنند. من از شما سوال می کنم اینترنت امن یعنی چه؟ به نظر من یعنی اینستاگرام بسته شود و شما نیاز پیدا کنید، برای هر کسب و کاری از آقایان مجوزآبگیرید. آقای رئیسی اینجا کره شمالی نیست.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: وزیر شجاع ما آقای آذری جهرمی را به دادگاه احضار میکنید. آقای رئیسی چرا نمایندگان شما در کمیته فیلترینگ به بسته شدن اینستاگرام رای دادند.
بخش چهارم؛ انتقاد از برنامهها
همتی گفت: در این مناظره میبینیم که جای روستاییان بی صدا خالی است. البته وقتی که مشاور جناب رئیسی که شهر به شهر یرای او تبلیغ میکند و آقای جلیلی ترک موتورش می نشیند، به روستاییان عزیز توهین میکند چه انتظاری می توان داشته باشیم. نگاه مشاور آقای جلیلی به روستاییان، نگاهی است که در جلسه پیش آقای رئیسی به کارمندان داشت.
برنامه جامع برای روستاییان دارم
وی افزود: انگار روستایی واژه ای تحقیر آمیز است. انگار کارمند، واژه تحقیر آمیز است. مردم عزیز روستا، برای شما برنامه جامعی دارم. در این برنامه تضمین میکنم که محصول کشاورزی شما را به نرخ روز بخرم، نه نرخ تحمیلی که معمولاً رایج است.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: من انبارهای گسترده در سراسر کشور برای نگهداری محصولات کشاورزی و عرضه آن در بورس کالا راه میاندازنم تا مجبور نشوید محصولات آن را زیر قیمت به دلالان بفروشید.
همتی گفت: اقای رئیسی در صحبت چند روز پیش گفتند، بانک مرکزی نمیتواند نرخ سود را پایین بیاورد ولی من با ابزار قوه قضاییه میتوانم. اولا باید این را پرسید که چرا این را تاحالا پایین نیاوردهاید؟
وی افزود: آقای رئیسی اقتصاد، مثل دادگاه و زندان نیست. اگر سود بانکی را در شرایط تورم بخواهیم پایین بیاوریم، آن پیرمرد و پیرزن بازنشسته که پولشان را در بانک گذاشتند و سود آن را میگیرند زندگیشان را میچرخانند، آنها چگونه باید زندگی کنند؟
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: من فکر می کنم راجع به این مسائل باید فکر اساسی کرد. ریشه این تورم را باید بخشکانیم. اینگونه کشور و اقتصاد را نمیشود اداره کرد.
همتی افزود: آقای قاضی زاده گفتند رئیس ستاد من یک خانم است. این خانم همان خانمی است که گفت «بیل گتس» با واکسن کرونا میخواهد ۱۵ درصد از مردم جهان را بکشد.
وی تصریح کرد: واکسیناسیون همگانی و رایگان کرونا را در سراسر کشور تا پایان امسال پایان خواهم داد.
*بخش آخر؛ جمع بندی مناظره
نامزد انتخابات ریاست جمهوری در بخش پایانی مناظره گفت: مردم عزیز شش ماه است که تمام براندازان خارجی و تندروهای داخلی من را تخریب کردند. حتی برخی از مشکلات اقتصادی را، همین آقایان حاضر در این جلسه، به گردن من انداختند.
همتی افزود: من هیچ نگفتم، همین آقایان حاضر در اینجا، می دانند که من با دستان تقریبا خالی در بانک مرکزی، با ترامپ جنگیدم، ولی به رویشان نمی آورند، چون باید من را تخریب کنند.
وی افزود: من می دانستم اگر وارد صحنه انتخابات شوم، تخریبها، تقریبا صد برابر خواهد شد. ولی گفتم ممکن است، هیچ وقت نتوانم خودم را ببخشم. لذا در لحظات آخر و در دو ساعت مانده به پایان ثبت نام، در صحنه حاضر شدم.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه آقای روحانی رئیس جمهور خوبی در دوران تعامل بود، آن سالها را به یاد بیاورید،گفت: اما هیچکس نمیدانست که او در دوران جنگ اقتصادی چگونه عمل خواهد کرد. هیچکس ترامپ و کارهایش را پیش بینی نمی کرد.
روحانی در جنگ اقتصادی موفق عمل نکرد
همتی با بیان اینکه روحانی نتوانست در دوران جنگ اقتصادی، آن طور که باید عمل کند،اظهار داشت: تیم ناهماهنگ اقتصادی و اعتماد به آدمهایی که خیر او را نمی خواستند و در کنار آن، تخریبها و سنگ اندازی همین گروه از آقایانی که اینجا نشسته اند هم دخیل بود.
وی تصریح کرد: باید قبول کنیم، وقتی مردم خشمگین هستند، رئیسجمهور نباید بخندد و بگوید من هم صبح جمعه خبر دار شدم. مردم، هم وطنانم، ۳ سال است که آقایان تخم یاس و ناامیدی در جامعه می کارند. به شما الهام میکنند که رای شما هیچ اهمیتی ندارد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: دشمنان خارجی و تندروهای داخلی هر دو از رای شما می ترسند، چون بازی آنها به هم میخورد. شما مردم برای این صندوق رای، خون داده اید.
همتی گفت: در این ۱۲ سال با جوانان ما چه کار کردند که شعارشان از رای من کو؟ به شعار، «رای بی رای» تبدیل شد. ما در انتخابهایمان اشتباه کردیم اما باعث نمی شود، وقتی زمین خوردیم دیگر بلند نشویم.
کشور را به قدرت اقتصادی منطقه تبدیل میکنم
وی افزود: بیایید دوباره با هم یار دبستانی را بخوانیم، خوشحال باشیم. من قول میدهم کشور را از این پیچ خطرناک رد کنم. قول میدهم کشور را به قدرت اقتصادی منطقه تبدیل کنم. نمیگذارم دیگر کسی به خاطر معیشت شرمنده خانوادهاش شود. این کاری است که من بلد هستم.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: از تاجزاده و جنیدی تا صفایی فراهانی، از فردوسیپور و دایی تا آذری جهرمی، از طیب نیا و پزشکیان تا کرباسچی و فرجی دانا، از مسجد جامعی و ظفرقندی تا محمد جواد ظریف، همه آنها میتوانند در کنار من باشند، برای آنکه ایرانی بهتر داشته باشیم.
همتی اظهار داشت: من هیچ ترسی ندارم، نه برادرانم فاسد هستند و نه پسرم و نه همسرم و نه دخترانم. من به هیچ کس باج ندادم و نخواهم داد.
وی خطاب به مردم ایران، گفت: به من اعتماد کنید، روز رای گیری بزنید زیر میز، روز ۲۸ خرداد نگذارید به روز ۲۸ مرداد تبدیل شود. قدرت خودتان را به همه کسانی که نمیخواهند خوشحالیتان را ببینند، نشان دهید. به همه کسانی که میگویند اگر مشکل دارید جمع کنید و بروید. اینجا وطن ما و اینجا ایران ماست.
بخش سوم/ مهرعلیزاده: بورس یکی از بهترین بازارهای ممکن برای جذب سرمایهگذاری است
مهرعلیزاده همچنین در بخش دیگری از مناظره به برنامهایش درباره وضعیت بازار بورس اشاره کرد وگفت: بورس یکی از بهترین بازارهای ممکن برای جذب سرمایهگذاری است. برای اینکه پول وقتی در یک جا جمع میشود، به سمت تولید میرود.
وی افزود: یکی از مشکلات اساسی کشور ما، مشکلات تولید است و از طرف دیگر مسئله افزایش و رونق تولید نیز مسئله دیگری در زمینه تولید است.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری ادامه داد: از طرف دیگر یکی دیگر از مشکلات اقتصادی امروز کشور، گرایش دادن جامعه به سمت اقتصاد و تولید است.
مهرعلیزاده افزود: آنچه که در فروردین سال گذشته اتفاق افتاد این بود که به هر دلیلی، که به نظر من غیرکارشناسی بود، دولت در مسئله بورس دخالت کرد. صاحبان سهام عمده که معمولاً نقش تعیینکننده در قیمت سهام خودشان دارند، در یک هماهنگی، با یکدیگر وارد معرکه شدند و مردم را برای آوردن پولشان برای سرمایهگذاری در بورس تشویق کردند.
وی گفت: این مسئله موجب نشد که پول به سمت تولید برود، بلکه موجب این شد که بعضاً به شکل حبابی، قیمت سهام چندین برابر شود که این چندین برابر شدن هم اصولاً به منتفع شدن سهامداران عمده منتهی شد که بعداً هم وقتی حباب ترکید و قیمت ها واقعی شد، دیدیم که مردم متضرر شدند و فشار وارد کردند، این جزو همان مواردی است که عرض کردم که کوچکترین مسئله اجتماعی، پتانسیل تبدیل شدن به یک بحران اجتماعی را دارد.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری افزود: تا جایی که بنده اطلاع دارم بعد از بحران بوجود آمده در بورس، دولت مجبور شد که از صندوق توسعه ملی ۲۰۰ میلیون دلار اختصاص دهد که تبدیل به ریال کنند و خسارات مردم جبران شود.
مهرعلیزاده تصریح کرد: همه این کارها قابل توجه است که به نظر من باید کار بورس را به خود بورس و بازار سهام واگذار کنند و دخالت دولت در بورس همواره زمانی است که به شکست بازار معروف است و شکست بازار نیز زمانی است که اتفاق خاصی مانند بحران ایجاد شده سالها پیش در آمریکا باید باشد.
وی اضافه کرد: بنابراین بایستی بورس را به خود بورس واگذار کنند و نقش سهامداران عمده را در آنجا به حداقل برسانند.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: از طرف دیگر اگر این ۷۰ تا ۷۵ درصد اقتصاد که در دست دولت است را حل کنیم و سهامداران عمده وابسته به دستگاههای بزرگ و نهادها و دستگاههای نظامی و غیرنظامی دخالت نکنند قطعاً بورس یک وضعیت مطلوبی خواهد داشت که تنها راه آن استقلال بورس در چارچوب بازارهای بین المللی خواهد بود.
مهرعلیزاده با اشاره به افزایش سرمایه در تولید افزود: در حال حاضر تولید ناخالص داخلی کشور ما ۵۰۰ میلیارد دلار در سال است، این رقم در خصوص آمریکا ۲۲ هزار میلیارد دلار، چین ۱۶ هزار میلیارد دلار، اروپا جمعاً ۱۲ هزار میلیارد دلار است که جمع این ارقام حدود ۵۰ هزار میلیارد دلار در مقایسه با ۵۰۰ میلیارد دلار در کشور ما است.
وی ادامه داد: این کشورها در مجموع ۱۰۰ برابر کشور ما تولید خالص داخلی در سال دارند.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: سوال این است که ما می خواهیم رشد سرمایه و فروش در بازارهای منطقه ای و جهانی داشته باشیم، راهکار آن چیست؟ ما می توانیم با تلاشی که انجام خواهیم داد در منطقه، بازار بالقوه ای ایجاد کنیم.
مهرعلیزاده تصریح کرد: آقای جلیلی گفتند که گردش بازار صادراتی در منطقه ۲۰ میلیارد دلار اما من معتقدم که می توانیم به ۵۰ میلیارد دلار این گردش بازار را افزایش دهیم اما اینها مستلزم این است که با دنیا رابطه خوبی برقرار کنیم.
وی افزود: اقتصاد ما دچار سیاست زدگی شده است، سیاست ما بر اقتصاد حاکم شده است. ما بایستی اقتصاد را نجات دهیم و سیاست خارجی مان را از تحریم ها و اف ای تی اف در اختیار اقتصاد قرار دهیم تا بتوانیم تعامل خوبی با دنیا برقرار کنیم.
بخش چهارم مناظره؛ انتقاد از برنامهها
مهرعلیزاده همچنین تصریح کرد: اگر سیطره دولت را از مسائل اقتصادی برداریم، بسیاری از مسائل حل میشود. تمام صحبتهایی که آقایان درباره «افای تیاف» مطرح میکنند، واقعیت در جامعه امروز این است که با دیوارنوردیها و با این قبیل کارها و با معطل کردن مسئله «افای تیاف» و در خصوص جریانات مذاکرات، هزار مشکل ایجاد کردنکارها پیش نمیرود، کشور ما به نقطهای رسیده که امروز شاهد وضع موجود هستیم، امروز در شرایطی از لحاظ اقتصادی هستیم که آنچه را که بدست می آوریم را مصرف میکنیم.
وی افزود: در کشور ما حداکثر میزان درآمدی که داریم در سال، ۶ هزار دلار برای هر ایرانی است، ما همان را براساس میانگینها استفاده میکنیم و ریالی برای سرمایهگذاری نداریم.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری تصریح کرد: ایرانیانی داریم که در داخل و خارج کشور سرمایه دارند. ما ۷ میلیون ایرانی خارج از کشور داریم که از این تعداد حداقل ۵ میلیون نفرشان افراد متخصص و سرمایهدار هستند. باید برای آنها فضای امن ایجاد کنیم که بتوانند در داخل کشور سرمایهگذاری کنند.
مهرعلیزاده تصریح کرد: ما تکنولوژی را از کجا میخواهیم وارد کنیم؟ ما از نظر تکنولوژی، برتر از کشورهای منطقه هستیم. ما میخواهیم سرمایه را از کجا بیاوریم؟ کشورهای اطراف که سرمایهای ندارند به ما بدهند.
وی گفت: سرمایه در غرب، چین، ژاپن، کره و هند و تکنولوژی نیز در این کشورهاست.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری افزود: تا زمانی که بخواهیم دنبال تنش و ماجرا جویی در دنیا باشیم وضعیت همین است.
مهرعلیزاده افزود: من نمیدانم که محکوم کردن دولت قبلی چه نتیجهای دارد؟ مگر آقای رئیسی جزو سران سه قوه نیست؟ مگر آقای رئیسی در جلسه سران قوا نبود که در مسئله بنزین تصمیم غلط گرفتند و سپس اجرا شد؟ آقای رئیسی خودش میگوید که تلگرام و اینستاگرام دارد و با مردم مهربان شده است، همین الآن دستور دهید که فیلترینگ برداشته شود.
وی خطاب به آیتالله رئیسی گفت: لطف کنید در خصوص آنهایی که در ماجرای آبان ۹۸ دستگیر شدند و تعدادشان نیز حتی مشخص نیست و خانوادههایشان نیز نگران هستند، درخواست عفو از مقام معظم رهبری برای این خانوادهها داشته باشید.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری تأکید کرد: باید مقداری نگرانیها را کاهش دهیم و فقط حرف نزنیم.
جمعبندی مناظره و بخش پایانی؛
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری گفت: مردم سرافراز ایران شش روز دیگر انتخابات برگزار میشود، انتخاباتی که میتواند با نتیجهای از پیش تعیین شده به پایان برسد و یا با معجزهای، نتیجهای غیر از خواست انحصارطلبان رقم بزند.
وی افزود: قرار بود جمهوریت جمهوری اسلامی حفظ شود و مردم در رأس امور باشند، بیان اندیشه محدود نشود و تمام سلایق در انتخابات حضور داشته باشند.
مهرعلیزاده تصریح کرد: قرار بود با رفع رانت، تبعیض و تحقق عدالت، همه آحاد ملت ایران فرصت برابر داشته باشند، مردم در اینکه چه میپوشند، چه میخورند و چه میاندیشند و در یک کلام در انتخاب سبک زندگی، آزاد باشند.
مهرعلیزاده تأکید کرد: میدانم که امروز با این «قرار بودها» فاصله داریم، لیکن امروز دو راه پیش روی ما است.
وی ادامه داد: راه نخست این است که با صندوق رأی قهر کنیم و در این انتخابات شرکت نکنیم و راه دوم اینکه با امید به آینده درخشان و برای عزت ایران و ایرانیان و نیز برای خط بطلان کشیدن بر این صحنهآرایی خطرناک با ا مید به آینده، در جلوگیری از به خطرافتادن ایرانمان در آینده بر سر صندوقها حاضر شویم.
نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری خطاب به مردم ایران، تأکید کرد: در خرداد سال ۷۶ نیز ابر و باد و مه و خورشید و فلک برای انتخاب یک فرد به میدان آمده بودند، اما قدرت خاص شما مردم، عرصه دیگری را رقم زد و تشکیل دولت اصلاحات به عنوان کارآمدترین دولت پس از پیروزی انقلاب را به ارمغان آورد.
مهرعلیزاده ادامه داد: مردم ایران، قدرت در دست شما است، قدرت انتخاب بین شادی و نشاط و یا اندوه و ناامیدی، برقراری عدالت و یا تبعیض و ظلم.
وی اضافه کرد: مردم ایران شرکت و یا عدم شرکت در انتخابات، حق شما است، اما عدم شرکت در انتخابات، محروم ساختن خویشتن از حق خویشتن است، بیایید با استفاده از این حق قانونی خود به زندگی سلامی دوباره کنیم و با رأی به دولت زندگی، ایرانی بسازیم برازنده ایرانیان، بیایید همه با هم و در کنار هم برای حکمرانی خوب و ساختن ایرانی آباد، آزاد و مستقل تلاش کنیم، این بار لحظه انتخابات، لحظه تغییر قرن است.