رمضان ماه برکت،رحمت و آمرزش/کم خوراکی و کم گویی میراث روزه است
ماه مبارک رمضان به عنوان ماه برکت، رحمت و آمرزش است که انسان ها را به سوی تعالی معنوی رهنمون می کند.
به گزارش موج رسا; ماه رمضان ماه عبادت مسلمانان است و در روایات بر عبادت در این ماه تأکید شده است. اعمال و فضیلتهای ماه رمضان از جایگاه بسیار والایی برخوردار است. برخی از این اعمال در تمام روزهای ماه رمضان مشترکاند و برای برخی از روزهای خاص نیز اعمالی جداگانه نقل شده است.
*فضیلت ها و اعمال ماه رمضان
اهمّیت / فضیلت:
۱ - در راستای اعمال و فضیلتهای ماه رمضان شیخ صدوق رحمه الله به سند معتبر روایت کرده از حضرت امام رضا (ع)از پدران بزرگوار خود از حضرت امیر المؤمنین علیه و على أولاده السّلام که فرمود: خطبه اى خواند براى ما روزى حضرت رسول خدا صلوات الله علیه پس فرمود: أیّها النّاس به درستى که رو کرده است به سوى شما ماه خدا با برکت و رحمت و آمرزش ماهى است که نزد خدا بهترین ماهها است و روزهایش بهترین روزها است و شب هایش بهترین شبها است و ساعت هایش بهترین ساعتها است و آن ماهى است که خواندهاند شما را در آن به سوى ضیافت خدا و گردیدهاید در آن از اهل کرامت خدا نفس هاى شما در آن ثواب تسبیح دارد و خواب شما ثواب عبادت دارد و عمل هاى شما در آن مقبول است و دعاهاى شما در آن مستجاب است پس سؤال کنید از پروردگار خود ....
۲ - در راستای اعمال و فضیلتهای ماه رمضان مولاى ما حضرت صادق (ع) وصیّت نموده و فرموده: هر گاه روزه دارى، مىباید که گوش و چشم و مو و پوست و جمیع اعضاى تو روزه دارد یعنى از محرّمات بلکه از مکروهات و فرمود: باید که روزِ روزه تو مانند روز افطار تو نباشد.
۳ - در راستای اعمال و فضیلتهای ماه رمضان امام صادق (ع) فرمودند: روزه تنها همین نخوردن و نیاشامیدن نیست بلکه باید در روزِ روزه، زبان خود را از دروغ نگاه دارید و دیده هاى خود را از حرام بپوشانید و با یکدیگر نزاع مکنید و حسد مبرید و غیبت مکنید و مجادله مکنید و سوگند دروغ مخورید بلکه سوگند راست نیز و دشنام مدهید و فحش مگوئید و ستم مکنید و بىخردى مکنید و دلتنگ مشوید و غافل مشوید از یاد خدا و از نماز و خاموش باشید از آنچه نباید گفت و صبر کنید و راستگو باشید و دورى کنید از اهل شر و اجتناب کنید از گفتار بد و دروغ و افتراء و خصومت کردن با مردم و گمان بد بردن و غیبت کردن و سخنچینى کردن و خود را مشرف به آخرت دانید و منتظر فرج و ظهور قائم آل محمد (ع) باشید و آرزومند ثوابهاى آخرت باشید و توشه اعمال صالحه براى سفر آخرت بردارید و بر شما باد به ....
۴ - در راستای اعمال و فضیلتهای ماه رمضان حضرت امیر المؤمنین (ع) فرمود که: چه بسیار روزهدارى که او را از روزه بهرهاى نیست به غیر از تشنگى و گرسنگى و چه بسیار عبادت کنندهاى که او را بهرهاى نیست از عبادت به غیر تعب. اى خوشا خواب زیرکان که بهتر از بیدارى و عبادت احمقان است و خوشا افطار کردن زیرکان که بهتر از روزه داشتن بىخردان است.
۵ - در راستای اعمال و فضیلتهای ماه رمضان روایت شده از جابر بن یزید از حضرت امام محمّد باقر (ع) که: حضرت رسول (ص) و آله به جابر بن عبد الله فرمود: اى جابر این ماه رمضان است هر که روز آن را روزه بدارد و پارهاى از شبش را به عبادت بایستد و از حرام شکم و فرج خود را بازدارد و زبان خود را نگاه دارد، از گناهان خود مثل بیرون رفتن او از ماه بیرون رود. جابر گفت: یا رسول الله این حدیث که فرمود: ى چه نیکو است. فرمود:: اى جابر؛ و چقدر سخت است این شرط هائى که نمودم. ۶ - فَعَنِ الصَّادِقِ علیه السلام: أَنَّهُ مَنْ لَمْ یُغْفَرْ لَهُ فِی شَهْرِ رَمَضَانَ لَمْ یُغْفَرْ لَهُ إِلَى قَابِلٍ إِلَّا أَنْ یَشْهَدَ عَرَفَهَ (مفاتیح الجنان. فصل سوم. در اعمال ماه رمضان).
*اهمّیت گرسنگی:
در حدیث معراج است که خداوند فرمود:: یا احمد صلّی الله علیه و آله و سلّم آیا میدانی که میراث روزه چیست؟ عرض کرد: نه. فرمود: میراث روزه، کم خوراکی و کم گویی است. سپس فرمود:: سکوت، مورث حکمت میشود و حکمت، مورث معرفت و معرفت، مورث یقین است. و، چون بنده به مرتبهی یقین برسد، باکی ندارد که چگونه بر او میگذرد؛ به سختی یا به آسانی برای او تفاوتی ندارد و این مقام صاحبان ((رضا)) است ... (المراقبات. ص. ۲۰۲).
در راستای اعمال و فضیلتهای ماه رمضان به فواید گرسنگی میپردازیم:
۱ - صفای دل: سیری؛ بخار را در دِماغ (مغز) زیاد میکند و حالت شبیه مستی عارض میشود و دل به سبب آن از جریان تفکّر و سرعت باز میماند و باعث کوری قلب میشود. گرسنگی؛ سبب صفای قلب و رقّت آن میشود و دل را برای تفکّر که راه معرفت است آماده میسازد و برای آن نوری محسوس ظاهر میگردد. رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم فرمود که: کسی که شکم را گرسنه بدارد فکر و تعقّل او عظمت یابد.
۲ - از بین بردن و انکسار تند روی و شادی زیاد ... نفس که خوار و زبون شد، در برابر پروردگارش آرام و خاشع میشود.
۳ - شکستن شدّت شهوات و قوایی که موجب گناهان کبیرهی مُهلکه هستند.
۴ - کم کردن خواب: خواب، ضایع کنندهی عمر است که سرمایهی تجارت آخرت آدمی است.
۵ - دوام بیداری: بیداری، بذر هر خیر وکمک برای تهجّد و شب زنده داری است که باعث رسیدن به مقام محمود میشود: ((وَ مِنَ اللَّیلِ فَتَهَجَّد بِهِ نَافِلَهً لَکَ عَسَی أن یبعَثَکَ رَبُّکَ مَقَاماً مَحمُوداً (سوره اسراء. آیه ۷۹)
۶ - سلامتی جسم و نفس: آسان شدن انجام عبادات و کمی احتیاج به تخلیه و در نتیجه عادت نفس به کم خوردن و خواهش نفس برای غذا کم میشود و نهایتاً موجب کاهش ابتلاء به امراض مختلفه میگردد، زیرا معده، خانهی امراض و پرهیز و کم خوردن، سرآمد همهی داروها است.
۷ - قناعت و انفاق: کمک به دیگران و اطعام مساکین و صلهی رحم و رفتن به زیارت اماکن متبرّکه (المراقبات. ص. ۲۰۴ و ۲۰۵)
*سفره افطار
چرا خداوند گرسنگی را برای پذیرایی میهمان خود اختیار کرده است؟
برای آن که نعمتی بهتر و بالاتر از نعمت معرفت و قرب و لقاء خداوند نیست و گرسنگی از نزدیکترین و اصلیترین وسائل و راههای رسیدن به آن است.... روزه تکلیف نیست، بلکه تشریف و دعوت است (المراقبات. ص. ۲۰۵).
روزه فقط امساک از خوردن و آشامیدن نیست و، چون روزه گرفتی باید گوش و چشم و زبان تو هم روزه باشند و در بعضی اخبار آمده است که حتّی پوست و مو هم باید روزه باشند (المراقبات. ص. ۲۰۶). امام صادق علیه السّلام فرمودند: چون روزه بگیری بایستی گوش و چشم و مو و پوست تو نیز روزه بگیرند و غیر از این اعضاء نیز باز عدّهی دیگری شماره فرمود: (المراقبات. ص. ۱۲۵).
در راستای اعمال و فضیلتهای ماه رمضان به مراتب روزه میپردازیم:
۱ - روزه عوام: ترک خوردنی و آشامیدنی و زنان است به طوری که فقها واجبات و محرّمات آن را مقرّر داشته اند.
۲ - روزهی خواص: علاوه بر ترک آنچه گفته شد، حفظ جوارح از مخالفتهای خداوند متعال است.
۳ - روزهی خواصّ الخواص: ترک هر چیزی که انسان را از یاد و ذکر خداوند متعال باز دارد، خواه حلال باشد و خواه حرام (المراقبات. ص. ۲۰۸).//ن
انتهای خبر/