هزینهکرد 30 میلیون یورویی برای خودکفایی علمی کشور آغاز شد
31 طرح ملی فناورانه با هدف خودکفایی علمی کشور توسط صندوق توسعه ملی حمایت میشوند؛ اعتبار طرحها طبق پیشرفت فیزیکی پروژه در حال واریز است و تا 2 سال آینده 30 میلیون یورو پرداخت خواهد شد.
به گزارش موج رسا; پس از دیدار مدیران جهاددانشگاهی با مقام معظم رهبری که دستاوردهای جهاد دانشگاهی در حوزه پژوهش، علم و فناوری معرفی شد، رهبری با استقبال از فعالیتهای پژوهشی انجام شده، از مدیران این مجموعه خواستند تا لیستی از فناوریهایی که میتوانند به ویژه در تحریمها و رفع وابستگیها تامین کنند را ارائه دهند.
به این ترتیب ۳۱ پروژه فناورانه به رهبری ارائه شد و قرار شد بودجه این پروژهها از محل منابع صندوق توسعه ملی برای دو سال پرداخت شود.
اما تصویب این بودجه با کمبود مالی در کشور همزمان شد و از این رو تخصیص بودجه با مشکل مواجه شد. فارس پیش از این در گفتوگوی مفصلی با رئیس جهاد دانشگاهی به این موضوع پرداخته است.
* وقتی نبود بودجه، تیمهای پژوهشی را از هم میپاشد
داراب یزدانی مدیرکل دفتر تخصصی کشاورزی و منابع طبیعی جهاد دانشگاهی در گفتوگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس درباره آثار تاخیر در تخصیص بودجههای مصوب، گفت: به طور کلی تخصیص بودجه برای ۳۱ طرح فناورانه در گذشته وجود نداشت و این بودجه به خودی خود کمک بزرگی به این پروژهها است.
با وقوع وقفه در پروژه پژوهشی، تیمهایی که شکل گرفتهاند پراکنده میشوند و مشغول پروژههای دیگر میشوند که دوباره جمعکردن این تیمها مشکل است.
وی ادامه داد: علاوه بر این، اگرچه در مدت اخیری که بودجه تامین نشده بود، اغلب پروژهها بر زمین نمانده و تلاش مجموعه جهاد دانشگاهی این بوده که از محل منابع خود، این پروژهها را تا حدی انجام دهد اما وقتی برای بودجهای برنامهریزی میشود و براساس آن طرح ریخته می شود، تخصیص نیافتن آن، برنامهریزیها را به هم میزند و اغلب آثار سوئی دارد.
وی با ذکر مثالی درباره تاثیر تاخیر تخصیص اعتبارها در فعالیت پژوهشگران در بخش تحت نظر خود، توضیح داد: هر پروژه متشکل از بخشها و زمانبندی است که وقتی الزامات هر بند تهیه نشود، هم پروژه عقب میافتد هم لطمه به پروژه وارد میشود؛ حوزه کشاورزی تابع فصل است و اگر هر بند پروژه در فصل مربوط به خود انجام نشود، ممکن است کل پروژه یک سال با تاخیر مواجه شود که این مشکل در پروژههای آزمایشگاهی کمتر است.
وی توضیح داد: همچنین این موضوع درباره پروژههایی که به پیمانکاران بیرونی واگذار میشود یا از توان متخصصانی خارج از مجموعه استفاده میشود جدیتر است؛ زیرا با وقفه افتادن در کار، تیمهایی که شکل گرفتهاند پراکنده میشوند و مشغول پروژههای دیگر میشوند و دوباره جمعکردن این تیمها مشکل است که این اتفاق را چندباره شاهد بودهایم.
وی گفت: انتظار این است که وقتی صحبت از تخصیص بودجهای برای پروژه میشود این اعتبار به موقع و در زمان مناسب یا حداقل با تاخیر معقول تخصیص یابد و در ادامه کار هم امیدواریم قسطهای بعدی به موقع پرداخت شوند و مسؤولان قول همکاری دادهاند که انشاءالله تاخیری در پرداختها نباشد.
* قسط اول اعتبار 31 طرح فناورانه ملی پرداخت شد
حمیدرضا طیبی رئیس جهاد دانشگاهی در گفتوگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، در پیگیری پرداخت بودجه 31 طرح فناورانه، از پرداخت شدن قسط اول این بودجه خبر داد.
اعتبار مصوب 31 طرح فناورانه ملی 30 میلیون یورو برای دو سال است که بالاخره قسط اول آن پرداخت شد. همچنین با همکاری مشترک جهاد دانشگاهی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طرحهای بیشتری اجرا خواهد شد.
وی گفت: خبر خوب این که خوشبختانه قسط اول بودجه 31 طرح فناورانه در شهریورماه امسال پرداخت شده است. از ابتدای سال حدود 4 ماه برای دریافت این اعتبار صبر کردیم، کارهای اداری انجام شده بود و بالاخره تخصیص اعتباری که منتظر آن بودیم صورت گرفت.
طیبی در پاسخ به این سوال که مبلغ قسط اول چقدر بوده است، گفت: اینکه چقدر پرداخت شده اطلاعات محرمانه است؛ اما منابع از محل صندوق توسعه ملی اختصاص یافته است.
رئیس جهاد دانشگاهی توضیح داد: همانطور که پیش از این اعلام شده بود مجموع این اعتبار 30 میلیون یورو برای دو سال بود؛ به این معنی که در طول 2 سال مجموع اعتباری که در نوبتهای متعدد تخصیص پیدا میکند باید معادل 30 میلیون یورو شود.
وی ادامه داد: همچنین در صحبتی که با مسئولان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری داشتیم قرار شد از حساب مشترک جهاد و معاونت همکاری داشته باشیم تا به این وسیله طرحهای بیشتری را بتوانیم اجرایی کنیم.
* جزئیات نخستین پرداختی برای طرحهایی که در مرحله صفر نیستند
محمدرضا پورعابدی معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی در گفتوگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس درباره جزئیات تخصیص این اعتبار، اظهار داشت: اغلب این طرحها از طرحهایی که در مرحله صفر باشند نیستند و تا حدی پیشرفت داشته اند و اکنون در مرحله رو به تجاری شدن قرار دارند که تزریق این منابع باعث تسریع در اجرای آنها میشود.
وی با بیان اینکه قسط اول در شهریور ماه امسال پرداخت شده است، گفت: از ابتدای سال منتظر این بودجه بودیم که البته معمولاً در فروردین ماه تخصیص اعتبارها انجام نمیشود، اما انتظار این بود که در خرداد بتوانیم این بودجه را دریافت کنیم که در نهایت در شهریورماه محقق شد.
پورعابدی خاطرنشان کرد: سایر قسطها براساس پیشرفت فیزیکی پروژهها تخصیص داده خواهد شد و اگر مشکلی در تامین منابع و پیشرفت پروژهها وجود نداشته باشد طبق برنامه باید پرداختهای تا 2 سال آینده تکمیل شود.
معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی گفت: برای دریافت این بودجه، لازم است که سازمان برنامه و بودجه بودجه را تایید کند و همین سازمان پیگیریها را از صندوق توسعه ملی انجام میدهد.
وی خاطرنشان کرد: پرداختها بسته به طرحها به صورت ارزی و ریالی است.
* پروژههای فناورانه در مسیر پیشرفت سریعتر
در حالی که کشور در شرایط سخت مالی قرار دارد و تامین بودجه برای بخشهای مختلف از جمله بخشهای پژوهشی با مشکلاتی همراه است، تحقق بودجه 31 طرح فناورانه، انگیزه و توان تازهای در پژوهشگران و محققان این طرحها میبخشد و امید میرود پس از این، شاهد پیشرفت سریعتر پژوهشهای علمی فناورانه باشیم./فارس
انتهای خبر/