logo
امروز : جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۵:۴۶
[ شناسه خبر : ۱۲۷۴ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 3 دقیقه ]
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان:

سرما در کمین باغات استان زنجان/ باغداران استان زنجان اقدامات پیشگیری از سرمازدگی را انجام دهند

سرما-در-کمین-باغات-استان-زنجان-باغداران-استان-زنجان-اقدامات-پیشگیری-از-سرمازدگی-را-انجام-دهند

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به کاهش دما و خطر سرمازدگی باغات استان زنجان گفت: باغداران استان زنجان اقدامات پیشگیری از سرمازدگی را انجام دهند.

بهنام اوجاقلو در گفت‌و‌گو با خبرنگار موج رسا; اظهار کرد: به منظور جلوگیری از سرمازدگی و پیشگیری از خسارات در باغات به کارگیری تمهیدات مختلف و اعمال مدیریت مطلوب توسط باغدار ضروری است و انجام تمهیدات در این راستا در قالب دو روش فعال یا کوتاه مدت و غیر فعال یا بلند مدت قابل استفاده است.

وی ابراز کرد: در تشریح روش فعال یا کوتاه مدت تصریح کرد: یکی از اقداماتی که می توان در قالب این روش به کار گرفت استفاده از دمنده های حرارتی است که به پشت تراکتور بسته شده و در جهات مختلف حرارت را پرتاب می کند.

وی عنوان کرد: استفاده از بخاری های باغی روش دیگری است که از قدیم متداول بوده و در شب های سرد برای گرم کردن محیط باغ مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش که حرارت به صورت تشعشع به اندام های مختلف درختان می رسد راندمان حرارتی نسبتا پایین است و هرچقدر فاصله بخاری از درخت بیش تر باشد میزان حرارت کم تری به درخت می رسد لذا استفاده از بخاری های کوچک به ازای هر دو درخت، کارایی بهتری در توزیع یکنواخت گرما نسبت به بخاری های بزرگ دارند چرا که بخاری های بزرگ در یک محدوده، دمای بالایی تولید کرده و درختان در مسافت های دورتر حرارت کم تری دریافت خواهند کرد.

اوجاقلو با اشاره به اینکه در روش کوتاه مدت هدف افزایش یک تا دو درجه دما نسبت به دمای بحرانی خسارت زننده به درخت و محصول است، بیان داشت: در استفاده از بخاری درصورت آگاهی از جهت ورود باد به محیط باغ بهتر است به منظور افزایش راندمان حرارتی، بخاری­ها را در محل ورود باد به باغ مستقر کرده و قبل از رسیدن دمای بحرانی بخاریها روشن شود.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان استفاده از ماشین‌های مولد باد را روش دیگری برای حفاظت درختان میوه از سرمازدگی برشمرد و خاطرنشان کرد: این ماشین‌ها روی پایه‌هایی بلندتر از ارتفاع درخت مستقر هستند و از طریق پروانه های قوی هوای سرد و گرم پایین و بالای سطح زمین را با هم ترکیب کرده و باعث ایجاد هوای متعادلی در محیط باغ می شود.

وی با اشاره به اینکه می توان از ترکیب ماشین های مولد باد و بخاری های باغی به منظور ایجاد هوای یکنواخت در محیط باغ استفاده کرد، تصریح کرد: در کشورهای پیشرفته از هلیکوپتر به این منظور استفاده می شود.

اوجاقلو بیان کرد: غرقاب کردن باغ نوع دیگری از روش های قدیمی حفاظت از باغ به حساب می آید. در این روش درجه حرارت آب نسبت به محیط باغ بالا بوده و با غرقاب کردن سطح باغ، آب حرارت نهانی خود را به محیط اطراف داده و باعث افزایش چند درجه ای باغ می شود به طوری که از رسیدن دما به درجه بحرانی جلوگیری می کند. در این روش بهتر است از آب چاه به دلیل بالاتر بودن نسبی دما آن استفاده شود.

وی آبیاری بارانی و پاشیدن آب روی تاج درختان را روش دیگری برای جلوگیری از سرمازدگی درختان میوه برشمرد و ادامه داد: در این روش باید آب کافی در دسترس باشد.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان آتش زدن لاستیک و کاه و کلش و شاخه های حاصل از هرس درختان را نیز در حفاظت از درختان موثر دانست و افزود: روش های حفاظتی غیر فعال یا بلند مدت عمدتا تمهیدات قبل از احداث باغ و انتخاب زمین را شامل می شود.

اوجاقلو در ادامه ابراز کرد: بهتر است در زمان هایی که احتمال سرمازدگی بهاره وجود دارد از شخم زدن کف باغ خودداری شود چراکه این موضوع باعث پوک شدن خاک شده و مدت زمان ماندگاری حرارت در داخل خاک را کاهش می دهد.

//ع

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر