معرفی شهدای انقلاب اسلامی در زنجان/ شهادت مرتضایی عاملی برای برگزاری نخستین راهیپمایی زنان در کشور

استان زنجان همانند سایر استان های کشور،در پیروزی انقلاب اسلامی شهدای بسیاری را تقدیم نظام اسلامی کرده است.
به گزارش موج رسا; در سالهای 57-1356 زنجان در تب و تاب انقلاب می سوزد،شهر در بستری از خون و قیام آرمیده است،شعله های خشم و نفرت از هر سو زبانه می کشد،مردم از خرد و کلان به انتظار دیدار خورشید نشسته اند.
احمد مرتضایی یکی از جوانان غیور زنجان در راهپیمایی شب پنجم شهریور ماه سال 13577مجروح شده پس از انتقال به تهران به شهادت می رسد.
پس از این واقعه زنان زنجان روز پنجشنبه نهم شهریور ماه سال 577 در یک اقدام منحصر به فرد به صورت مستقل دست به راهپیمایی زدند.
روزنامه کیهان گزارش این راهپیمایی را چنین درج کرد: «دختران چادری زنجانی در حالی که عکس های احمد مرتضایی را در دست داشتند به تظاهرات آرام پرداختند و به طرفداری از آیت الله خمینی و به مخالفت با
دولت شعار دادند،آنان در بیشتر خیابانهایش شهر به پیاده روی پرداختند و بدون اینکه با دخالت ماموران روبه رو شوند به خانه های خود بازگشتند»
یک مبارز زنجانی نیز معتقد است،دقیقاً یادم نیست، اما اسم میدان پایین رو شهید مرتضایی گذاشتند، تشییع جنازه شهید احمد مرتضایی در استان ما راهپیمای بینظیری شد.
روز بعد، راهپیمایی و تظاهرات مردم بمناسبت شهادت احمد مرتضایی بود، راهپیمایی باصفا و خوبی بود، خانمها اون روز توی میدان اومده بودند، اولین راهپیمایی خانمها در کشور بود،همه اومده بودند، از میدان انقلاب تا چهارراه، سرلوحۀ راهپیمایی خانمهای کشور شد، از اون به بعد، خانمها هم بیرون میاومدند و درراهپیماییها شرکت میکردند.
*زندگینامه شهید مرتضایی
شهید احمد مرتضایی در تاریخ دهم فروردین سال 1345 در شهرستان زنجان به دنیا آمد. وی در دوران پیش از دبستان نزد حجت الاسلام سید مجتبی موسوی به تعلم و تلاوت کلام الله مجید پرداخت، پس ازآن دوران دبستان و راهنمایی را در مدرسه مصدق و فردوسی گذراند و وارد دبیرستان امیرکبیر شد.
با آغاز انقلاب با حضور چشمگیر در محافل سخنرانی، راهپیمایی ها و در درگیریها تا پای جان در سنگر قیام به مبارزه پرداخت تا اینکه در تاریخ ششم شهریور ماه سال ۱۳۵۷ در چهار راه پایین از ناحیه سر مورد هدف تیر نیروهای شهربانی قرار گرفت و به شهادت رسید. پیکر پاکش را پس از تشییع در مزار پایین شهرستان زنجان به خاک سپردند.
ولی بعدازظهر آن روز خانواده این شهید که در مسجد حجتالاسلام که در بین مساجد چهلستون، ولیعصر (عج) و سید فتحالله قرار دارد مراسم شب هفت برگزار کردند.
پس از برگزاری مراسم شب هفت، 50 نفر از خانمها حرکتی آرام و دستهجمعی را که از قبل هماهنگ شده بود آغاز کردند و سایر بانوان زنجانی نیز با دیدن این حرکت به آنها پیوستند، این حرکت بانوان زنجانی بدون شعار و کاملا در حالت سکوت بود تا بهانهای دست نیروهای امنیتی داده نشود. پیشاپیش این راهپیمایی عکس احمد مرتضایی حمل میشد و فرزانه اسلامی که نقش زیادی در مبارزات انقلابی داشته است در صف جلو حرکت میکرد.
این گروه در مسیر حرکت خود از مسجد حجتالاسلام، از کوچه سید فتحالله وارد خیابان اصلی شده و با توجه به اینکه احمد مرتضایی در دبیرستان امیرکبیر تحصیل میکرد به چهارراه امیرکبیر رفته و سپس با حضور در بلوار شاهنشاهی، خیابان پهلوی، میدان پهلوی و دبیرستان پهلوی به مسجد بازگشته و از آنجا پراکنده شدند و اگرچه در این مراسم پلیس حضور داشت ولی هیچ برخوردی انجام نگرفت و هیچ کس بازداشت نشد.
با وجود اینکه در آن زمان اکثر بانوان چادر رنگی سر میکردند ولی در این راهپیمایی به جز چند نفر بقیه چادر مشکی به سر داشتند و همین موضوع بازتاب زیادی در روزنامههای کثیرالانتشار داشت و از زنان سیاه پوش زنجانی یاد کردند که دلیل آن تاکید بر این موضوع بود که راهپیمایی توسط مذهبیها انجام گرفته است.
*شهدای انقلاب اسلامی در زنجان
اگرچه شهدای بسیاری تقدیم انقلاب اسلامی و برای بارور کردن نهال آن تقدیم انقلاب اسلامی شده است، اما نقش شهدای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی با وجود اهمیت بسیار کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
اصغر حیدری، اسماعیل فلاح،منصور اصولی، احمد مرتضایی،ابوالفضل آدینه لو، اباصلت سهرابی،خلیل نوروزی، داود میرزائی، سید مجتبی آقا میرلی، شربتعلی محمدی، شعبان شعبانی، عباس سهرابی، عبدالحسین جلیل خانی، علی اشراف علی اکبری، علی گنج خانلو؛ فرهاد علی معصومی،فیض الله نجفی، قربانعلی افشار، نقی بنایی، نجف علی خدایی، موسی جوادی، محمد علی شجاعی، محمد حسن دخت هاشمی، سید مجتبی ارفعی زرندی، قسمت علی لشکری نجف،اسماعیل رستمی، یعقوب علی محمدی، ید الله صادقی، هدایت الله زمانی از شهدای انقلاب در زنجان محسوب می شوند.//ن
انتهای خبر/